Svalöv/Landskrona

Kungen firade skånskt jubileum

Artikel Svalöv/Landskrona
PREMIUM
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Johanna Nordström intar Avicii Arena

Komikern Johanna Nordström avslutar sin Sverigeturné på Avicii arena. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Snart är det dags för komikern Johanna Nordströms utsålda humorturné – och nu står det klart att det blir ytterligare ett datum. Den 29 januari 2022 avslutar hon sin förställning "Ring polisen" på Avicii arena.

Föreställningen ska bland annat handla om Johanna Nordströms fascination för polisyrket och hennes kärlek till Mikael Persbrandt.

"Det känns skönt att ha tagit mig vatten över huvudet. Men nu kanske Micke P äntligen kommer lägga märke till mig. Kanske till och med komma och titta!", säger Johanna Nordström i ett pressmeddelande.

Biljetterna släpps den 24 september.

Ekonomi

Miljardaffär på gång i spelbranschen

Spelbolaget Entain kan vara på väg att bli uppköpta. Arkivbild.
Foto: Matt Dunham/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Amerikanska spelbolaget Draftkings fortsätter sin expansionsresa. Bolaget har lagt ett bud på 22,4 miljarder dollar, drygt 200 miljarder svenska kronor för brittiska sektorskollegan Entain som i sin tur äger speloperatörer som Ladbrokes och Coral.

Budet är det andra på kort tid, uppger Entain som nu för första gången bekräftar att affären är på gång och innebär en premie på 46 procent över gårdagens stängningskurs för Entain på Londonbörsen.

Draftkings köpte tidigare i höstas spelbolaget Golden Nugget för 1,56 miljarder dollar i samband med att man försöker att positionera sig på den växande amerikanska spelmarknaden.

Lagfarter SkD

Tomt i Blentarp har fått ny ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Försäljningen av fastigheten på adressen Illergränd 1 i Blentarp är nu klar. Ny ägare är Daniel Rickard André Nilsson, 36, sedan tidigare boende på just Illergränd, och säljare är Ann-Kristin Lundell. Ägarskiftet blev klart i augusti 2021 och priset blev 350 000 kronor. Tomten är 647 kvadratmeter stor.

Nyligen såldes ett hus precis i närheten, på Ravinvägen 3. Priset blev där 3 150 000 kronor, för det 135 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Ny kommun toppar näringslivets lista

Svenskt Näringsliv presenterar nya kommunrankningen.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi Vårgårda har bästa näringslivsklimatet, enligt årets rankning. Generellt är det pendlingskommunerna som får högst betyg av företagen. Malå är kommunen som klättrar mest.

Svenskt Näringsliv frågar årligen Företagarsverige om vilken kommun som har det bästa företagsklimatet. I år tar Vårgårda klivet upp på första platsen, upp från en andra plats i fjol. Därefter följer en annan Västgötastad, Härryda, medan Solna hämtar hem bronspengen. Pajala hamnar allra sist.

Rent generellt, i de övriga skikten dominerar kommuner med pendlingsavstånd till större städer. Men ingen av de 15 största städerna tar sig in på topp-50-listan. Landsbygdskommuner får sammantaget sämst betyg även om det finns undantag.

En sådan är årets raket, Malå i Västerbottens inland. Kommunen klättrar 112 placeringar i rankningen, till plats 115 av 290 kommuner. Största raset står skånska Örkelljunga för, ner 141 placeringar till plats 210.

Undersökningen skickades till mer än 60 000 företag som svarat på ett tjugotal frågor. Drygt hälften svarade. Rankningen bygger till två tredjedelar på resultat från enkäten, och till en tredjedel på statistik från SCB och UC.

Olle Lindström/TT

Utrikes

Ovanligt jordskalv nära Melbourne

Skalvet inträffade nära Melbourne.
Foto: Johan Hallnäs
Utrikes
Utrikes Flera byggnader har skadats i en jordbävning med magnituden 5,9 i sydöstra Australien.
Det ovanliga skalvet kändes så långt norrut som i Sydney, och sägs vara ett av de största i området på över 200 år.

Marken började gunga strax efter klockan 9, lokal tid. I landets näst största stad Melbourne, i delstaten Victoria, sprang människor i panik ut på gatorna och flera byggnader evakuerades.

Under förmiddagen följde sedan flera efterskalv, det kraftigaste med magnituden 5,5, enligt Victorias vice regeringschef James Merlino.

Han säger att rapporter om skador på närmare 50 byggnader hittills har kommit in, rapporterar ABC News. Bilder och filmer visar bland annat hur delar av taket och väggen på en äldre byggnad i Melbourne har rasat ihop.

Däremot har inga dödsoffer eller allvarligare personskador rapporterats.

Det ovanliga skalvet är enligt Geoscience Australia ett av det största som har registrerats i östra Australien sedan den europeiska kolonisationen i slutet av 1700-talet.

Det inträffade i nationalparken Alpine, omkring 19 mil nordost om Melbourne, på tio kilometers djup, och skakningarna kändes även på Tasmanien, i huvudstaden Canberra och på vissa håll i landets största stad Sydney, över 600 kilometer bort.

En korsning i storstaden Melbourne, i den australiska delstaten Victoria, har spärrats av sedan delar av en byggnad rasat.
En korsning i storstaden Melbourne, i den australiska delstaten Victoria, har spärrats av sedan delar av en byggnad rasat.
Foto: James Ross/AP/TT
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

En jämförelse av lån i Sverige

Privatlån.com

Funderar du på att låna pengar? Funderar du på vilken typ av lån som du ska ta? Då ska vi i denna artikel gå igenom olika saker som det är viktigt att tänka på när man ska jämföra olika lån.

Ska man ta ett lån med eller utan säkerhet?

En av de saker som det är viktigt att tänka på när man ska låna pengar är ifall man ska ta ett lån med eller utan säkerhet. Med vad är då skillnaden mellan de båda? Om vi börjar med lån med säkerhet är dessa lån där du måste lämna något i säkerhet till den aktör som du lånar pengar av. Men vad innebär det då att lämna något i säkerhet? Det innebär att du pantsätter någon av dina ägodelar eller egendomar. Dessa kan långivaren då ta ifrån dig om du inte betalar tillbaka pengarna enligt den återbetalningsplan som ni kommit överens om. Ett exempel på en sak som det är vanligt att lämna som säkerhet är en bostad. Lämnar du din bostad i säkerhet kan långivaren därför ta den från dig om du inte kan betala tillbaka lånet så som det är tänkt.

Faktum är att det är vanligt att man använder samma sak som man lånar pengar till att köpa som säkerhet. Ska du då till exempel köpa en bostad lämnar du denna i säkerhet, och långivaren kan då ta den ifrån dig om du inte klarar av att betala tillbaka pengarna.

Men varför ska man då ta ett lån med säkerhet med tanke på vilken risk man tar när man satsar på ett sådant lån? Faktum att du måste lämna något i säkerhet må visserligen vara en nackdel, men faktum är att det även finns flera fördelar med att låna pengar med säkerhet. Detta har att göra med att långivaren inte tar en lika stor ekonomisk risk när de ger dig ett lån med säkerhet som de gör när det kommer till ett lån utan säkerhet. Det gör de inte eftersom de kan ta något från dig vars värde uppskattas till det samma som de pengar du lånat. På grund av detta kan de i övrigt ge dig bättre förutsättningar när det kommer till ett lån med säkerhet. Dels kan de ge dig en lägre ränta när det kommer till denna typ av lån, något som förstås är en stor fördel för dig som lånar pengar eftersom det då blir billigare för dig att göra det. Dessutom kan du i många fall få lån på större belopp när det gäller lån med säkerhet. Just därför kan det vara värt att satsa på ett sådant.

Men hur fungerar då lån utan säkerhet? Precis som namnet antyder är detta lån där du inte behöver lämna något i säkerhet till långivaren. Just detta är också fördelen med dessa lån. Du som låntagare tar alltså inte en lika stor risk när du tar ett sådant lån som du gör när det kommer till ett lån med säkerhet. Långivaren tar dock en större ekonomisk risk genom att ge dig ett sådant lån, något som i sin tur kan få en del negativa ekonomiska konsekvenser för dig som ska låna pengar. Först och främst brukar lån utan säkerhet ha en högre ränta än sådana med säkerhet. Detta är helt enkelt långivarens sätt att kompensera för det faktum att de tar en större risk när de ger dig ett lån utan säkerhet. Faktum att de tar en större risk brukar även betyda att du inte brukar kunna låna lika stora belopp när det rör sig om lån utan säkerhet. För dig som låntagare är det helt enkelt bara att väga för- och nackdelarna med lån med säkerhet samt lån utan säkerhet mot varandra. Du kan sedan välja att satsa på den typ av lån som passar dig bäst. Självklart är det inte heller alla som har möjlighet att ta ett lån med säkerhet. I dessa fall kan ett lån utan säkerhet vara det enda alternativet.

Jämför den effektiva räntan

En av de allra viktigaste sakerna att ha i åtanke när man ska jämföra olika lån är den effektiva räntan. Tyvärr gör många dock misstaget att fokusera på den nominella räntan. Denna ger dig dock inte den fulla bilden av hur mycket det kommer kosta dig att låna pengar. Det är det i stället den effektiva räntan som gör. Den effektiva räntan inkluderar nämligen både den nominella räntan samt eventuella övriga avgifter som kan tillkomma. Detta kan bland annat röra sig om uppläggnings- och aviavgifter. Gör därför inte misstaget att enbart fokusera på den nominella räntan. Ett lån som har en lägre nominell ränta än ett annat kan nämligen fortfarande kosta dig mer pengar i slutändan, detta eftersom det alltså kan tillkomma andra avgifter. Genom att i stället fokusera på den effektiva får du en helhetsbild över hur mycket det kommer kosta dig att låna pengar. Självklart ligger det i ditt intresse att välja ett lån som kommer att kosta dig så lite pengar som möjligt.

Återbetalningstid

När du ska jämföra olika lån är det också viktigt att ta hänsyn till återbetalningstiden. När det gäller detta är det viktigt att känna till att ju längre återbetalningstid du har desto högre ränta kommer du att få. Det är därför inte någon bra idé att välja en alltför lång återbetalningstid, detta eftersom det då kommer att kosta dig mer att låna pengar. Med detta sagt måste du förstås fortfarande ha en återbetalningstid som ger dig en månadskostnad som du har råd med. Välj därför en som ger dig en rimlig månadskostnad utan att för den sakens skull sträcka sig över en alltför lång tidsperiod. Gör du det kan det bli onödigt dyrt för dig att låna pengar.

Är det värt att ta ett snabblån?

Du som ska låna pengar har också alternativet att ansöka om ett snabblån. Fördelarna med snabblån är just snabbheten. Det går nämligen snabbt att få ett besked på din låneansökan när det gäller dessa lån, och om din ansökan blivit beviljad går det också snabbt att få pengarna utbetalda. Dessutom finns många snabblån även tillgängliga för dig som har betalningsanmärkningar sedan tidigare. Allt är dock inte guld och gröna skogar när det kommer till snabblån. För det första brukar de nämligen ha väldigt höga räntor. För det andra brukar de dessutom ha väldigt kort återbetalningstid. Ta därför bara ett snabblån om det är så att det verkligen är nödvändigt och du är helt säker på att du kommer att kunna betala tillbaka pengarna inom den återbetalningstid som gäller. Gör du inte det kan det nämligen få allvarliga konsekvenser för din ekonomi under en lång period framöver i form av betalningsanmärkningar och i värsta fall Kronofogden.

Använd dig av en låneförmedlare

Ett av de bästa sätten att kunna hitta bästa möjliga låneerbjudande på är att använda sig av en låneförmedlare. En sådan ansöker då nämligen automatiskt om lån hos flera olika långivare åt dig, och listar sedan de låneerbjudanden som du får. Allt du behöver göra är därför att göra en ansökan hos den låneförmedlare du väljer att satsa på, därefter sköter den resten av jobbet åt dig. Att använda sig av en låneförmedlare är därför något som du kan spara väldigt mycket tid på att göra. Dessutom är det bra för din kreditpoäng eftersom det då räcker med att du gör en låneansökan, något som i sin tur innebär att det bara kommer att behöva göras en kreditupplysning på dig. När det gäller kreditupplysningar som görs med Upplysningscentralen, eller UC som det brukar förkortas, försämras din kreditpoäng nämligen varje gång det görs en kreditupplysning. Är det då så att du sitter och ansöker om flera olika lån och det görs flera kreditupplysningar på dig med UC kan din kreditpoäng försämras allvarligt. Detta är alltså dock inte något du behöver oroa dig för när det kommer till att ansöka om ett lån hos en låneförmedlare. Även om kreditupplysningen görs med UC räcker det då nämligen med att det görs en kreditupplysning, något som i sin tur inte påverkar din kreditpoäng alltför mycket.

Utrikes

Nya restriktioner införs i kinesiska Harbin

Harbin i nordöstra Kina är känd för sin isfestival. Arkivbild.
Foto: Chinatopix via AP/TT
Utrikes
Utrikes För första gången sedan i februari har coronaviruset spridits mellan invånare i tiomiljonersstaden Harbin i nordöstra Kina, där nya restriktioner nu införts.

Smittan är relativt liten, jämfört med pandemiläget i andra delar av världen. Under tisdagen noterades 16 nya smittofall i hela Kina, varav tre av dem i Harbin.

Men eftersom viruset verkar ha spridits inom samhället och inte kommit utifrån vidtas kraftiga åtgärder. Staden, känd för sitt kalla klimat och årliga isfestival har också lovat att hela staden ska testas i veckan. Befolkningen uppmanas stanna hemma tills de testat negativt.

Invånare avråds från att lämna staden för annat än nödvändiga resor, men måste då kunna visa ett negativt testresultat 48 timmar före avfärd.

Förskolor och grundskolor ska undervisa på distans under en vecka från och med onsdagen och verksamheter med inomhusaktiviteter, till exempel biografer och gym, tvingas hålla stängt.

Sophie Tanha/TT

Ekonomi

Dämpade signaler får Fed att vänta

Fed-chefen Jerome Powell meddelar räntebeslut i kväll. Arkivbild.
Foto: Saul Loeb/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Inflationen hovrar på ovanligt höga nivåer. Men den amerikanska centralbanken bedöms ändå hålla inne med tydligare signaler om en inbromsning av stimulanserna.

I kväll kommer ett nytt räntebesked från USA:s centralbank Federal Reserve. Grundtipset från ekonomerna verkar vara att Fed ligger lågt med nya besked kring den förväntade inbromsningen. Centralbanken har redan krattat manegen för en nedtrappning av de enorma stödköpen av statsobligationer i slutet av året, men några nya detaljer räknar inte ekonomerna med i dag.

Den senaste inflationsstatistiken var något dämpande på den annars stigande prisbilden. Den årliga prisökningstakten, inflationen, ligger runt fem procent. Även sysselsättningssiffrorna som släpptes härom veckan var svagare än väntat. Smittspridningen av deltavarianten oroar också den ekonomiska utvecklingen, vilket sammantaget bedöms få Fed att sitta hyfsat lugnt i båten ett litet tag till, tror ekonomer.

Däremot kan det dyka upp en tydligare signal om en räntehöjning nästa år. Just nu är prissättningen på räntemarknaderna att det kommer en första höjning mot slutet av nästa år.

Ekonomi

Traton vinstvarnar

Traton vinstvarnar. Arkivbild.
Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi

Lastbilstillverkaren Traton, med bland annat Scania, vinstvarnar som en konsekvens av komponentbrist.

Traton uppger i ett pressmeddelande att hela deras verksamhet påverkas, även amerikanska Navistar som man nyligen förvärvat, och försäljningen under tredje kvartalet "kommer bli betydande lägre än tidigare förutspåtts". Även fjärde kvartalets försäljning kommer att påverkas, enligt Traton.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL