Höör

Hvb-hem kan göras om till flyktingboende

syns garaget och två av parhusen på Marmorvägen som eventuellt ska göras om till flyktingboende. Kostnaden för att hyra alla fastigheterna ligger i dag på 80 000 kronor per månad exklusive el och värme. Arkivbild
Höör
Höör Björkviksgruppen som är en del av Humanakoncernen har sedan 1992 drivit ett hvb-hem i Stenskogen där man behandlat patienter med neuropsykiatriska problem, ofta i kombination med ett missbruk.

Björkviksgruppen som är en del av Humanakoncernen har sedan 1992 drivit ett hvb-hem i Stenskogen där man behandlat patienter med neuropsykiatriska problem, ofta i kombination med ett missbruk.

Häromåret beslutade miljö- och byggnadsnämnden att hemmet på senare år liknat mer av en vårdinstitution än ett boende vilket är otillåtet enligt detaljplanen. Senast vid årsskiftet var verksamheten tvungen att upphöra enligt nämndens beslut. Någon gång under vintern flyttades också verksamheten från Marmorvägen till Klinta herrgård.

Björkviksgruppens hyresavtal gäller dock till och med 2015 och nu har man ställt en fråga till Höörs kommun om man vill nyttja lokalerna. På senaste socialnämnden fattades beslutet att undersöka möjligheterna att hyra eller köpa fastigheterna på Marmorvägen.När Skånskan pratar med socialchefen Monica Dahl och socialnämndens ordförande Anders Magnhagen vill man dock tona ner intresset för lokalerna på Marmorvägen.


– Marmorvägen är inte uteslutet på något sätt. Men det är inte säkert att det blir där, säger Anders Magnhagen.Socialnämnden har ett skriande behov av bostäder för nyanlända. Den 16 januari i år påbörjades ett nytt avtal med Migrationsverket om att tillhandahålla tolv platser för ensamkommande asylsökande pojkar över 15 år. När och om någon av dessa får permanent uppehållstillstånd fylls det på med nya ungdomar. Därför riskerar ungdomsboendet vid Orupslund med 24 lägenheter snart att bli fullbelagt.
– I augusti ser vi att det är fullt. Därför skannar vi av hela Höör efter bostäder. Men vi har inte alls fäst oss vid Marmorvägen och vi har inte pratat med fastighetsägaren, säger Monica Dahl. I dag styr skyddsbehovet vilka asylsökande som direkt får permanent uppehållstillstånd. Exempelvis har Sverige beslutat att anländande från Syrien och Eritrea ska få permanent uppehåll. Det medför i sin tur att trycket på kommunerna ökar när det gäller att erbjuda bostäder.I dagsläget bor 16 flyktingungdomar på Orupslund.Tidningen har sökt Björkviksgruppens verksamhetschef Anna Forsberg för en kommentar.

Höör

Insamling till ishallen gav 90 000

Albin Ponnert, ordförande i bolaget som driver Höörs ishall och sportchef i Frosta HC.
Foto: Frosta HC
Höör
HÖÖR Insamlingen till ishallen i Höör, som drabbats hårt av de höga elpriserna, gav cirka 75 000 kronor från privatpersoner och 15 000 från företagare.
Ett välkommet bidrag i kampen för att få ordning på ekonomin.

När Skånskan skrev om ishallen i december hade man fått en saftig elräkning för november månad: 120 000 kronor.

– Även december månads faktura var hög, och det lär januarifakturan också vara, konstaterar Albin Ponnert, ordförande i Höörs Ishall AB och sportchef i Frosta HC.

Just nu håller man på med en avbetalningsplan så att pengarna kan betalas tillbaka under året. Några tillgångar för att betala av alltihop på en gång finns inte.

Den insamling som drogs igång före jul håller nu på att avslutas och har alltså gett 90 000 kronor.

Ishallen i Höör brottas med ekonomin.

Det är framför allt medlemmar i föreningen och dess närhet som skänkt pengar, men även andra som hört om situationen antingen i Skånskan eller andra medier som rapporterat om saken. Historien har spridits i hela landet.

– Till exempel blev jag kontaktad av en man som kände mig som tonåring och ville skänka en tusenlapp, berättar Albin Ponnert.

Överlag är folk förstående, understryker han.

– Folk har förståelse, alla känner ju till de höga elpriserna.

”Blir tufft”

Lyckligtvis har situationen inte gått ut så mycket över verksamheten. Men hur elfakturorna ska finansieras, även med en avbetalningsplan, är fortfarande ett bekymmer.

– Det blir tufft att få ihop det. Vi måste sätta oss ner och titta på den kortsiktiga ekonomin och utifrån vad det visar kontaktar vi kommunen om en gemensam lösning.

Bolaget sköter ishallen mot ett bidrag från kommunen, i år 1,7 miljoner. Men Höörs Ishall AB vill ha ett nytt, uppdaterat avtal, från och med 2023.

– Det hänger egentligen inte alls ihop med elpriserna, utan det är något vi behöver ändå för att kunna utveckla verksamheten i ishallen, säger Albin Ponnert.

Höör

Blev hotfull på vårdboendet

Höör
HÖÖR
PREMIUM

En man i 20-årsåldern har polisanmälts för olaga hot. Mannen bor på ett vårdboende som ligger i Höörs kommun. Enligt anmälan ska mannen ha slagit sönder saker på boendet och gjort hotfulla uttalanden.

Höör

Släp stals på inhägnat område

Höör
HÖÖR
PREMIUM

Polisen har fått in en anmälan om en stöld som skett på Industrigatan. Någon har stulit ett släp som stått inne på ett inhägnat område på adressen. Stölden upptäcktes i torsdags.

Höör

Ung elev hotade annan elev

Höör
HÖÖR
PREMIUM

En pojke på en skola i Höörs kommun har polisanmälts för olaga hot. Enligt anmälan ska pojken ha hotat att slå en jämnårig elev. Det ska ha skett i torsdags.

Höör

Hundpatrull jagade tjuvar

Polisen satte in en hundpatrull i jakten på tjuvarna.
Foto: Johan Nilsson/TT
Höör
HÖÖR
PREMIUM

Klockan var 01.40 på natten mot torsdagen när polisen fick in ett larm om ett pågående inbrott på en byggarbetsplats på Marknadsvägen i Höör.

Polisen ryckte ut till platsen och även en hundpatrull sattes in för att spåra. En del dumpat gods som stulits återfanns i närheten. En container på byggarbetsplatsen hade brutits upp. När anmälan gjordes var det okänt vad som stulits ur containern.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Höör

Rattfull åtalas

Höör
HÖÖR
PREMIUM

En 59-årig kvinna åtalas för grovt rattfylleri efter att ha kört berusad på Kvarnstensvägen i Höör den 25 januari.

Enligt åtalet hade hon en alkoholhalt på 1,64 promille. Kvinnan erkänner brott.

Sport

Uppskjutet igen för Frosta

Ishockeyspelare i kamp om pucken
Foto: Lola Nilsson/arkiv
Sport
Höör
Ishockey Covid-19 håller ett fortsatt grepp om Frosta HC som också tvingades skjuta upp torsdagens hemmadrabbning mot Åstorps IK i Hockeytrean södra grupp C:s fortsättningsserie.

– Det är tredje matchen i rad som vi inte kan spela på utsatt datum, konstaterar tränaren Joakim Nilsson strax före kvällens träning som fick ersätta mötet med Åstorp.

– Större delen av A-lagstruppen har varit smittad, men nu börjar i varje fall de flesta komma tillbaka så smått.

– Jag är en av få som inte har drabbats.

Nästa planerade match är på söndag då man gästar Diö Goif HK.

– Vi utgår ifrån att det blir spel. Sedan kan det så klart komma nya fall.

Höör

Lissmark ramlar ner från tronen inom S

Stefan Lissmark halkar ner när Socialdemokraterna nu spikat listan med namn inför det kommande valet till kommunfullmäktige. Medlemmarna ville hellre se en nykomling som förstanamn.
Höör
HÖÖR När Socialdemokraterna nu laddar inför det kommande valet möblerar man om i partitoppen. Trotjänaren Stefan Lissmark halkar ner från förstaplatsen och istället klättrar en nykomling in på toppen.
PREMIUM

Han har länge varit ansiktet utåt för Socialdemokraterna i Höör och har tidigare haft posten som kommunalråd.

Men trots sin mångåriga erfarenhet från politiken blir Stefan Lissmark, 69, nu omseglad av en av sina partikamrater. Tronskiftet beslutades nyligen på Socialdemokraternas medlemsmöte. Då spikades kommunfullmäktigelistan inför valet i september.

På den nya listan halkar Lissmark ner ett pinnhål och blir tvåa. Som första namn på listan valde man i stället att placera 40-åriga Lena Stigsdotter.

Stefan Lissmark själv menar att det inte bekommer honom att han halkat ner från tronen inom sitt parti.

– Det är väl en naturlig utveckling att unga får komma in på listan och så småningom ta över. Det är bara positivt och naturligt i politiken, säger han.

Du är inte besviken då?

– Nej, nej. En plats mer eller mindre gör ingenting. Det är skönt att vi har unga som vill föra politiken vidare, säger Stefan Lissmark och menar att han har varit med i så många år.

Har du inte samma förtroende bland medlemmarna som nominerar er längre?

– Jo. Det hoppas jag att jag har framöver också. Men jag börjar bli så gammal att man får börja avveckla lite grann och låta andra ta över.

Har du tröttnat på politiken?

– Nej, nej. Det är samma låga och glöd som tidigare. Men man ska samtidigt inte sitta kvar och blockera för någon som vill upp och ta för sig. Hade det varit en jämnårig så hade det varit en annan sak. Då hade man mer kunnat prata om förtroende och utsliten och allt sådant där, säger han.

Lena Stigsdotter är glad över att medlemmarna valt henne som förstanamn.

– Jag är jättehedrad över förtroendet från medlemmarna i Socialdemokraterna i Höör. Jag tänker att jag inger ett bra förtroende och att våra medlemmar har tillit till mig och hur jag ska föra den socialdemokratiska politiken.

I dagsläget är Lena Stigsdotter ordförande för Socialdemokraterna, Höörs Arbetarekommun. Hon berättar att hon är undersköterska i botten, med inriktning mot psykiatrin.

– Jag jobbar mycket fackligt och är ombud för Kommunal.

I dagsläget är hon tjänstledig och jobbar som sektionsföreträdare för Kommunal i Höör.

– Jag brinner mycket för det fackligt-politiska. Jag vill driva på för att Höörs invånare får höras. Att medborgarna i Höör känner sig delaktiga i besluten och att man lyssnar på medborgarna.

Hon har ingen uppfattning om vad som är skälet till att medlemmarna valt henne framför Stefan Lissmark.

– Det blir ju spekulationer och det brukar jag inte syssla med.

Lena Stigsdotter har hittills inte haft några politiska förtroendeuppdrag.

– I dag har jag bara ett demokratiskt uppdrag i och med att jag är facklig.

Hon har aldrig varit med på S-listan till fullmäktige tidigare.

– Nej, faktiskt inte. Det är första gången för mig. Det kommer sig av att jag har varit sektionsföreträdare och valt den fackliga linjen. Man kan ju inte förhandla mot arbetsgivaren och sedan vara arbetsgivarrepresentant samtidigt.

Räknar du med att bli kommunalråd i nästa val?

– (Skratt) Nej, så långt tror vi inte. Såklart vill vi ha så många röster som möjligt. Men det är ett politiskt beslut, så jag kan inte yttra mig om det.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL