Nyheter

Judiska skolor får polisbeskydd

Poliser utanför en synagoga i Paris. AP Photo/Remy de la Mauviniere
Artikel Nyheter Styrkorna ska främst skydda utsatta platser och 5 000 av poliserna ska placeras vid judiska skolor.
PREMIUM

Styrkorna ska främst skydda utsatta platser och 5 000 av poliserna ska placeras vid judiska skolor. Det säger Frankrikes försvarsminister Jean-Yves Le Drian till den brittiska tidningen The Guardian. Sammanlagt handlar det om 717 judiska skolor runt om i Frankrike som anses vara extra sårbara och nu alltså får polisbeskydd. Främsta anledningen till det är den terrorattack som riktades mot en judisk butik i Paris vilken slutade med att fyra ur gisslan samt gärningsmannen dödades.

Inrikes

Ny lag ska täppa till "fult knep" vid lokalval

Civilminister Ida Karkiainen (S) föreslår också en rad åtgärder för att få effektivare beslutsfattande i kommuner och regioner. Arkivbild.
Foto: Sören Andersson/TT
Inrikes
Inrikes Regeringen vill täppa till en lucka i lagen vid val till kommuner och regioner. En lokal SD-ledamot har själv kallat det för ett "fult knep".
– Det är ett sätt att använda sig av lagstiftningen som jag inte tror väljarna uppskattar, säger civilminister Ida Karkiainen (S).

Det var för knappt fyra år sedan vid val till kommunstyrelse i småländska Högsby som den valtekniska detaljen utnyttjades.

Tre företrädare för Sverigedemokraterna lyckades genom att använda Socialdemokraterna och Vänsterpartiets namn få ett extra mandat i styrelsen.

Leif Gustavsson, SD:s gruppledare i Högsby, medgav i en intervju med P4 Kalmar att det var ett fult knep. Han pekade på partiets starka valresultat och att mandatfördelningen i kommunstyrelsen bättre borde spegla valresultatet.

"Lättare att förstå"

Frågan om så kallade proportionella val utreddes av en statlig utredare och presenterades i mars 2021. Nu går regeringen fram med en lagrådsremiss som ska täppa till en lucka som uppstått.

– Vi ska ha en väl fungerande ordning och att det ska bli lättare att förstå och säkerställa representation utifrån proportionalitet – hur väljarna har röstat i kommuner och regioner, säger civilminister Ida Karkiainen (S).

Det handlar delvis om matematik. När mandat ska fördelas, alltså platserna i en styrelse, blir det nästan aldrig exakt enligt valresultatet eftersom ett mandat inte går att dela. Därför tillämpas den så kallade jämkade uddatalsmetoden i Sverige, en beräkning som kan göra det svårare för de minsta partierna att ta sitt första mandat.

För att motverka detta ingår man i kommunala sammanhang ibland så kallad valteknisk samverkan, eller allianser, mellan olika partier för att få en bättre proportionalitet.

Eftersom omröstningarna är slutna och det har varit möjligt att skriva namnet på andra partiers allians eller konstellation utan att ingå där, så har mandat kunnat fördelas på ett annat sätt än metoden är tänkt att tillämpas.

Regeringen vill nu lagstifta om att det som läggs i urnan vid den slutna omröstningen exakt måste motsvara den förtryckta lista som upprättas med namn och gruppbeteckning. Valsedlar med samma gruppbeteckning och namnlista ska utgöra en valsedelsgrupp.

"Har mixtrat med"

Många delar i lagen om proportionella val är från 1913. Utredningen föreslog därför en helt ny lag, men visserligen ingen förändring av systemet gällande gruppbeteckningar. Men remissinstanserna ansåg att det behövdes.

– Det har förekommit situationer där man har mixtrat med valsedelsgrupper och använt sig av samma namnbeteckningar, vilket gjort att det finns exempel där man försökt ta någon annans mandat, säger Karkiainen.

Enligt civilministern har systemet utnyttjats för att ta andras mandat. Även om det är ovanligt.

– Det är ett sätt att använda sig av en lagstiftning som jag inte tror att väljarna uppskattar och som jag inte tror att lagstiftningen är tänkt att fungera.

Inför valet i höst

Hon vill inte kalla det en åtgärd mot Sverigedemokraterna eller något annat parti. Regeringen hoppas att lagändringarna ska träda i kraft den 1 juli 2022, vilket innebär att de skulle gälla vid höstens val till kommuner och regioner den 11 september.

– Det finns exempel, inte bara i Högsby, om att man behöver komma åt den här problematiken. Det här handlar inte bara om Sverigedemokraterna utan om att vi ska ha ett demokratiskt system som uppfattas som schysst, regelrätt och proportionellt, säger hon.

Regeringen går även fram med andra delar i utredningen, som ett effektivare automatiserat beslutsfattande i kommuner och regioner, nya jävsregler i kommunal sektor och nya regler för hur en ersättare ska utses i nämnder så att personen som avgår inte kan ersättas med en från ett annat parti.

Niklas Svahn/TT

FAKTA

Fakta: Regeringens förslag i korthet

Regeringen föreslår en ny lag om proportionella val i kommuner och regioner.

För att motverka att partier kan tjäna platser genom att använda andra partiers gruppbeteckning utan att det finns ett äkta samarbete och för att förenkla ordningen för genomförande av proportionella val föreslås att valsedlar med samma gruppbeteckning och namnlista utgör en valsedelsgrupp.

Vidare föreslås ändringar i bland annat kommunallagen för att en avgående ledamot i en nämnd som valts proportionellt ska kunna ersättas genom fyllnadsval.

Regeringen lämnar dessutom förslag om att kommunallagens jävs-bestämmelser för förtroendevalda i nämnder och anställda ska anpassas till lydelsen av motsvarande bestämmelse i förvaltningslagen. Därmed ska reglerna bli likadana för kommunal och statlig sektor.

Källa: Regeringen, SOU 2021:16

Krönikor

En framtid med mänskligare kärlek

Anna Lindblom.
Krönikor
Krönika

Det pågår en debatt. Det betyder att ett antal personer diskuterar ett ämne på ett antal kultursidor. Debatten handlar om att åldras som kvinna. Bli gammal och ful. Efter att ha varit ung, vacker och åtråvärd. Jobbigt, konstaterade inledningsvis åsiktsgiganterna Åsa Linderborg, Ann Heberlein och Nina Björk, varpå ett antal mindre gigantiska tyckare har hållit med eller sagt emot. Men ganska mycket hållit med.

Jag har personligen aldrig känt mig särskilt snygg. När jag var mellan 15 och 25, alltså rimligen mitt snyggaste, kände jag mig tvärtom aktivt ful. Herregud vad jag har slösat tid på att hata min kropp, mitt ansikte. Fast sedan fick jag barn, och därmed tydligen även lite vett i skallen för sedan dess har jag inte bekymrat mig ett dugg om mitt utseende. Trevlig typ, tänker jag oreflekterat när jag i all hast möter mig själv i spegeln och, i mån av tid, drar en borste genom håret.

Det är väl därför jag inte riktigt hänger med när Linderborg och co begråter sitt förlorade erotiska kapital. Men inte bara därför.

Det manliga utseendet

Till att börja med: hur snygga är männen då? Alltså när de har kommit upp i den där åldern när Heberlein et consortes börjar plågas av kalkonhals och allt vad det nu har hetat i deras sorgesamma texter. Visst, det finns män som lyckas åldras med alla sina behag i behåll. Mads Mikkelsen, jag pratar med dig. Och med dig, Alexander Skarsgård. Men gå ett varv i din närmaste livsmedelsbutik en vanlig torsdag, och studera männen. Du kommer inte att bli imponerad.

Det hör väl för helskotta inte hit. Säger vän av ordning. Debatten handlar om att kvinnor är inskolade i att vilja vara vackra, att hela systemet bygger på det. Att det blir en mycket större förlust att åldras för en kvinna än för en man, eftersom mannens erotiska kapital bygger på helt andra saker än utseendet (makt, pengar och annat som inte tas ifrån dig bara för att du åldras). Män är fula? Vad är det för dagisnivå? Skärp dig. Säger vän av ordning. Och det är ju verkligen sant. Jag skärper mig. Men måste man inte tänka ett steg till här, och sedan ytterligare ett?

Biologiska perspektiv

Såhär: Det är sannolikt ett delvis biologiskt faktum att kvinnor vill känna sig unga och snygga, och att män vill ha dem så. Det är (bio)logiskt, med tanke på premisserna för manlig respektive kvinnlig fertilitet. Och det är på samma sätt (bio)logiskt att just skönhet inte är första prioritet när en kvinna dras till en man. Män är generellt större och starkare än kvinnor, alltså är det rimligt att det är inbyggt i kvinnans gener att utnyttja det, genom att dras till män som bäst kan skydda henne och avkomman från savannens lejon. Män går igång på kvinnor som utstrålar ungdom (fertilitet), kvinnor går igång på män som utstrålar pondus (beskydd). Ett system som tyvärr drabbar klena män och åldrande kvinnor. Men sådan är naturen.

Vi introducerar egna spelregler som sätter naturens lagar ur funktion. Vi sätter oss över naturens lagar.

Nya spelregler

Men! Det luriga är ju att människor, till skillnad från alla andra varelser, inte bara är sin natur. Vi är också vår kultur. Det vill säga: vi introducerar egna spelregler som sätter naturens lagar ur funktion. Vi sätter oss över naturens lagar. På detta område liksom på oräkneliga andra.

Och vilka nya regler har vi skapat? Jo: kvinnorna dominerar numera totalt på de högre utbildningarna. De blir i allt större utsträckning chefer. Statsministrar! De är på god väg att lägga beslag på hälften av makten och hälften av pengarna.

Och även om just åtrå är en väldigt djupt biologisk sak, som inte låter sig kultiveras bort i första taget, så borde detta rimligen få konsekvenser. På sikt. Om männen inte längre kan locka till sig honor med hjälp av sin pondus, eftersom kvinnorna har lika mycket av den varan själva - hur blir det då med allting?

Det vet förstås inte jag. Men går det inte att skönja nåt lovande här? Om vi nu faktiskt går en framtid till mötes, där vi har skapat spelregler enligt vilka kvinnor inte behöver vara så snygga, och män måste hitta på nåt annat än makt och muskler för att slå sig fram på fortplantningsmarknaden, ja då ska vi verkligen vårda den utvecklingen. Ömt. Män som får vara lite klenare. Kvinnor som kan få lite rynkor utan att behöva deppa ihop. Som ändå dras till varandra. En kulturell förändring med potential att låta oss att vara lite mer som vi är. Jag säger: ja tack.

Minus: Ljuset. Det här brutala sidoljuset som får allt att se avskavt och skitigt ut. Usch.

Plus: Ljuset. Det är rätt behagligt att det inte är kolmörkt klockan tre längre.

Sport

Norge byter OS-skidåkare

Ragnhild Haga under Tour de Ski för en knapp månad sedan. Nu är det klart att hon får åka till Peking.
Foto: Terje Pedersen/NTB/TT
Sport
Sport

Norge har beslutat att skidåkarreserven Ragnhild Haga får åka till OS i Peking i stället för Anne Kjersti Kalvå som fått covid-19.

"Med tanke på smittosituationen i den norska OS-truppens damlag har vi behov för ytterligare en åkare till distansloppen under spelen", skriver norska skidlandslaget i ett uttalande.

Det är inte klart hur det blir med Heidi Weng som också testat positivt för covid-19.

Haga har den här säsongen stått utanför det norska skidlandslaget och har satsat på egen hand. Hon tog OS-guld på10 kilometer fristil vid OS i Pyeongchang 2018.

Ingela Ahlberg/TT

Så blir resan med barn billigare

En tågresa kan vara mer avkopplande än att flyga när man åker tillsammans med sina barn.
Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT
Artikel

För att kunna resa med familjen utan att ruinera sig gäller det framför allt att planera och att vara ute i god tid, skriver bokförlaget Lonely Planet på sin sajt. Innan barnen börjar skolan kan man försöka åka utanför loven, då de flesta arrangörer höjer priserna. Att undvika turistfällor och populära resmål är ett annat bra sätt att komma undan billigare. Passa också på att förflytta er med färjor och tåg nattetid och på så vis spara utgifterna för hotell, tipsar man vidare. Och håll det enkelt – ibland kan en fin lekpark vara minst lika rolig som en temapark med inträde. (TT)

Journalisten Erik Niva twittrar om sina grusade resplaner. Flera fotbollsmatcher i England har fått ställas in på grund av pandemin. (TT)

Erik Niva.
Erik Niva.
Foto: Jessica Gow/TT

... procent av de som svarat på en enkät om kommande skidsemestrar uppger att det avgörande vid bokningen av boendet är att det är fräscht. Därefter är närheten till skidbackarna det som man uppskattar mest – 48 procent uppger att det är viktigast. Det visar en undersökning gjord av all inclusive-aktören Club Med bland 1 010 respondenter. (TT)

FAKTA

Glöm glåmiga januari på spa

Sällan lockar kanske en vistelse på spa lika mycket som så här års, när läpparna är nariga och huden gråblek. Här kommer tre sköna tips:

+ The Lodge, Genarp i Skåne. Ett Hawaii-inspirerat spa där man kan uppleva tropiska regn, djungelkällor och vulkanisk värme.

+ Frösö Park Hotel, Östersund i Jämtland. Här kan du bada bastu och hoppa i isvak samt njuta av olika behandlingar.

+ Vadstena Klosterhotel & Spa, Vadstena i Östergötland. Anläggningen är belägen i Heliga Birgittas före detta kloster – perfekt för den som gillar historia och längtar efter en rofylld miljö. (TT)

Alla borde få åka på spa i januari.
Alla borde få åka på spa i januari.
Foto: Shutterstock

Skåne

Furumossen satsar vidare – vill låta mjölken flöda i kommunerna

När tidningen besöker mejeriet är det bland annat filmjölk som produceras. Från vänster: Maria Eld, Kristina Larsson, Mats Larsson och Peter Larsson.
Foto: Stefan Sandström
Skåne
feature
Mat
SKÅNE Det är ett glatt och väl sammansvetsat gäng som tar emot tidningen på Furumossens gårdsmejeri vid Grantinge. Ja, efter att Bibbi, gårdens pyreneiska mastiff, först har blivit rejält hälsad på, kliad och klappad förstås.

Mejeriet startade på hösten 2016 och trion Kristina, 37, Peter, 39, och Kristinas pappa Mats Larsson, 64, har alltså jobbat på i fem år med att bygga upp verksamheten helt från grunden och skaffa butiker att leverera till.

Det har varit tuffare och mer jobb än vad vi trodde och samtidigt mycket som varit tillfredsställande, säger Peter där vi står och pratar i omklädningsrummet intill mejeriet denna mulna januaridag, då vägarna på landsbygden ligger mer eller mindre upplösta av blöta och lera.

Mats Larsson och Maria Eld, som ansvarar för mejeriet och har jobbat på Furumossen i ett år, arbetar bland tankarna.

– Det har varit tuffare och mer jobb än vad vi trodde och samtidigt mycket som varit tillfredsställande, säger Peter där vi står och pratar i omklädningsrummet intill mejeriet denna mulna januaridag, då vägarna på landsbygden ligger mer eller mindre upplösta av blöta och lera.

Mats Larsson och Maria Eld, som ansvarar för mejeriet och har jobbat på Furumossen i ett år, arbetar bland tankarna.
Foto: Stefan Sandström

För dagen görs inne i mejeriet bland annat filmjölk, som noga passas av Maria Eld, 30, som ser till att temperatur och tid är den rätta för att filen ska bli så bra som möjligt. Maria har jobbat på Furumossen ett år och är mejeriansvarig.

– Jag har jobbat som djurskötare med kor och även på andra mejerier, jag tycker det är jättekul och intressant med mejeriproduktion och så är vi ett så bra gäng här, säger Maria om sin arbetsplats.

Vi måste sälja mer och öka lönsamheten så att vi kan utveckla våra produkter ytterligare, det är prioriterat för oss inför det nya året, säger hon.

VD för verksamheten är Kristina Larsson. Hon är glad och tacksam för det goda mottagandet och det stora lokala genomslaget för mejeriets produkter under de gångna fem åren. Samtidigt måste det nu till större volymer för att verksamheten ska kunna utvecklas vidare.

– Vi måste sälja mer och öka lönsamheten så att vi kan utveckla våra produkter ytterligare, det är prioriterat för oss inför det nya året, säger hon.

Kristinas pappa Mats Larsson, som själv driver trädgårdsodlingen ”Bönan och Bäret” vid Röinge, inte långt från Furumossen, påpekar att marginalerna för mjölk är små.

– Samtidigt ökar alla priser för producenterna starkt, både på kraftfoder, diesel och elektricitet, konstaterar han.

Och hur öka volymerna? Jo, genom hitta stora nya kunder att sälja till som exempelvis kommuner som skulle kunna svälja många liter av Furumossens lokala mjölk.

– Vi säljer redan till Simrishamn, Tomelilla och Ystads kommuner men till Hässleholms kommun har vi inte nått fram, det är tråkigt att de inte tar chansen. Vi jobbar själva hela tiden för det lokala och med lokala aktörer, konstaterar Kristina.

Kristina Larsson är VD för företaget och satsar på att öka försäljningen för att kunna vidareutveckla mejeriet.
Foto: Stefan Sandström

Maken Peter (de gifte sig på gården i en halmkyrka i juli 2019) fyller på:

– Hässleholms kommun och andra närliggande kommuner är välkomna att höra av sig, säger han leende.

Men på Furumossen handlar det om mer än mjölk och de 230 mjölkkorna.

Gårdsföretaget har nämligen utökat köttproduktionen för att ha ytterligare ekonomiska ben att stå på.

– Vi har 400 tjurar som vi föder upp, säger Kristina.

Gårdens verksamhet är en familjeangelägenhet och intresset för lantbruk sipprar vidare ner i släktleden. Kristina och Peter har fyra barn Wiking 16, Hilda 13, Lois, sex och Ilma fyra.

För att nå Furumossen måste du svänga av mot Sirbirien. Boden med mjölkautomaten har sina trogna kunder.
Foto: Stefan Sandström

– Wiking undrar om det finns sommarjobb för honom på gården och han vill gå på Önnestadstymnasiet och läsa lantbruk. Nu har vi tre generationer här och det är jätteroligt, tycker Kristina.

Vad är det som gäller för Furumossen under 2022?

– Satsa vidare! Fokusera på driften, få allt i rullning och vidareutveckla verksamheten, sammanfattar Kristina.

FAKTA

Furumossens gård ligger i Sibirien utanför Hässleholm. Kristina Niklasson och Peter Svensson driver där jordbruk och mejeri sedan 2016.

De har utvecklat en svag-, en lagom- och en starkmjölk.

De har också grädde, naturell yoghurt och fil.

I deras mjölkbod kan man köpa mjölk i ”lösvikt”. Antingen i egen flaska eller så köper man en glasflaska.

De har 230 mjölkkor.

Varje ko ger 34 kilo mjölk per dygn.

De mjölkas med robotar.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Företagsfinanser.se

Ökning av ansökningar om pausade amorteringar!

Företagsfinanser.se Bostadsmarknaden har trots omständigheterna inte rasat, istället har försäljningen ökat med hela 13 % och med ett fortsatt tryck på visningar på uteliggande bostäder.

Men även fast bostadsmarknaden är i full rullning så är det många bankkunder som har valt att pausa sina amorteringar på sina bostadslån. Detta i och med att bankerna lättat på tyglarna en aning som hjälp för den ekonomiska situationen som många sitter i just nu. I April så var det många husköp som gick i lås och många nya lyckliga husägare som flyttade in i sina nya hem. April är generellt sett en månad då många köper hus varje år och det visade sig vara så även under detta år.

Varje år så ökar mängden bostadslån i Sverige och ligger tillsammans på tusentals miljarder i värde. För de flesta hushåll så är det boendet som kostar mest månadsvis och också den utgift som svider mest. I mars gick bankerna ut med att de ändrar amorteringskraven för att hjälpa sina kunder. På detta sätt är det många som har kunnat spara in en del. Även fast det varje år är många kunder som ansöker om amorteringsfria månader på sina bolån, så har det varit en stor ökning av fall under de senaste månaderna.

Reporäntan oförändrad

Riksbanken meddelade nyligen att de lämnar kvar reporäntan på noll och detta för att de anser att den nedåtgående ekonomiska spiralen beror på gällande restriktioner. Det anses också vara svårt att sätta en prognos på hur framtiden kommer att se ut. Att räntan ligger oförändrad är ingenting som låntagare kommer att märka då det är samma som innan. Riksbanken betonar dock att räntan kan komma att sänkas om det anses vara nödvändigt i framtiden.

Många anser att räntan borde ha blivit reglerad ned på minus men Riksbanken menar på att det inte finns någon anledning att göra så i dagsläget. Anledningen till detta är att denna krisen inte är grundad i en finanskris likt den 2008, så den ska inte bedömas som så. Norge och Storbritanniens centralbanker sänkte däremot sina räntor med 0,5 %.

Detta tittar banken på när du ansöker om företagslån

Det är också många företagare som ansöker på företagsfinanser.se för att kunna hantera den nuvarande ekonomiska situationen där många företag står med en lägre produktion och därav omsättning. När ett företag ansöker om ett lån så är det dessa punkter som banken tittar på i en ansökan:

– Ägarna av företaget - referenser, privatekonomi och erfarenheter.

– Företagets affärsplan - detaljerad plan.

– Eventuell ekonomisk hjälp - revisor eller liknande.

– Balansräkning, bokslut och deklaration på företag som etablerat sig redan.

Det finns ett par olika företagslån som banker kan låna ut till företagare och vilket som passar för eventuella företag kan variera beroende på behovet. Ett företag som behöver investera i inventarier, maskiner eller byggnader brukar exempelvis oftast välja en investeringskredit och enbart amortera för den summa som är använd.

Inrikes

200 drönarrapporter – de flesta avfärdade

De allra flesta av den senaste tidens drönarobservationer har redan kunnat avfärdas, enligt Polismyndigheten. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Mellan den 15 och 23 januari rapporterades cirka 200 iakttagelser om drönare in till polisen. Huvuddelen är redan avfärdade och enligt polisen finns än så länge inga bevis för att främmande makt legat bakom drönarflygningarna i Sverige, skriver DN.

– Av de cirka 200 rapporter vi har utrett har vi inte kunnat se det, säger kommenderingschefen kring drönarutredningarna, Per Engström, till tidningen.

Huvuddelen av rapporterna har kunnat avfärdas då det rört sig om legala flygningar eller att det varit något annat man sett, som telemaster eller trafikflyg som ska landa.

Ett trettiotal rapporter utreds vidare av den öppna polisen medan ett antal andra, som observationerna vid svenska kärnkraftverk, har gått vidare till Säkerhetspolisen (Säpo) för utredning.

– Det vi hanterar är säkerhetsskyddsobjekt som har särskild funktion för vår infrastruktur och därför rör landets säkerhet. I en del fall energiförsörjningen, säger vice chefsåklagare Hans Ihrman, som leder utredningarna vid Säpo.

I nuläget finns ingen som kan misstänkas för gärningarna, enligt Hans Ihrman.

Kungörelser

Kungörelser
Kungörelser

Utrikes

Släkt-dna löste över fyrtio år gamla mord

Med hjälp av en databas för släktforskning har fyra över fyrtio år gamla mordfall kunnat lösas i USA. Arkivbild.
Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT
Utrikes
Utrikes

Med hjälp av släktforsknings-dna har polisen lyckats lösa fyra över fyrtio år gamla mordfall i Colorado i USA. Den utpekade mördaren tog sitt eget liv 1981. Hans grav har öppnats och hans dna-profil matchar spår från brottsplatserna, rapporterar CNN.

Tre kvinnor och en tonårsflicka hittades knivmördade i Denver mellan 1978 och 1981. Morden utreddes separat men har på senare år kunnat kopplas samman med hjälp av genetiskt material från brottsplatserna.

Via en dna-träff i en databas för släktforskning kunde utredarna till sist identifiera den misstänkte mördaren, Joe Erwin. Han begick självmord sedan han gripits misstänkt för att ha skjutit ihjäl en polis 1981.

Paul Pazen, polischef i Denver, säger vid en presskonferens att han hoppas att vetskapen om vem som var mördaren ska skänka sinnesro till de efterlevande.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL