Eslöv

Tågresa uppfyllde författardrömmen

Hans Lundin kallar sig för ”Eslövs nyaste författare”. Drömmen är att få sälja sin deckare ”SJ snabbtåg 530” på just SJ:s snabbtåg 530. – Det hade varit så fräckt
Eslöv
Eslöv För en vecka sedan kom den första leveransen av ”SJ snabbtåg 530” från förlaget.
PREMIUM

För en vecka sedan kom den första leveransen av ”SJ snabbtåg 530” från förlaget. 100 böcker av den 517-sidiga författardrömmen som till slut blev verklighet.Totalt har Hans Lundin låtit trycka 300
– men hoppas att förlaget ska hjälpa honom att sälja två tredjedelar.Boken, en deckare som utspelar sig på just SJ:s snabbtåg 530, har tagit nästan tre år att färdigställa.
– Själva historien hade jag klar ganska snabbt
– och skrivandet tog kanske ett halvår. Sedan tog det lite längre tid att gå igenom manuset om och om igen för att ändra språkliga fel eller formuleringar, säger Hans Lundin och skojar om att han plågat hustrun med sitt ständiga bokprat. Den ursprungliga idén var också hennes.
– Hon sa ”Varför skriver du inte om en tågresa?” och då började jag fundera kring det. Och det är genialt egentligen, att ha just tåget och resan som utgångspunkt. Kapitelindelningen kommer till exempel av sig själv bara man följer tidtabellen, säger han.I sin spänningsroman låter Hans Lundin ett antal främlingar med identiska väskor gå ombord på tåg 530. Resan från Malmö till Stockholm fylls sedan med en rad mystiska omständigheter, poliser och rykande väskor.
– Det är en deckare helt utan mord, säger han men utlovar allvarlig brottslighet i annan form. Sin berättelse kryddar han sedan med så verklighetsnära detaljer han kan
– både vad gäller polisarbete, tågreglementen och skildringar av utsikten från tågfönstret.
– Jag har åkt den här sträckan själv ett antal gånger
– så när jag beskriver området vid bron över Södertälje kanal som vacker så är det för att jag tycker att den är det. Och varenda detalj kring hur poliser och tågpersonal arbetar har jag stämt av. Jag vill inte lämna några lösa trådar eller beskriva någonting som inte stämmer.Sedan boken blev klar har han funderat en del på hur han ska marknadsföra den.Eftersom han gav upp tanken på att få den utgiven via ett traditionellt förlag, och istället valde att själv stå för tryckningen, får han också ensam jobba för att sprida den.
– Min dröm är att få åka med tåget till Stockholm, just det här tåget, och sälja den där. Tänk att få sprida sin bok på precis det ställe där den utspelar sig. Det hade varit så fräckt. Diskussioner med SJ om just detta pågår och än kan han bara hålla tummarna. Men att sälja sin bok till tågresenärer har han ändå smygstartat med. Vid ett par tillfällen har han gått runt på perrongerna i Eslöv
– och också sålt ett antal exemplar.
– Dessutom är det några butiker i staden som ställt fram den till försäljning och den finns även här i bokhandeln, säger han. Säljer han alla sina 300 ex går han jämt upp
– och kommer att våga satsa vidare mot en uppföljare.Hans Lundin är nybliven pensionär sedan i somras och medger att det ger honom lite mer tid till framtida författande. Men det är ingen ny karriär på gång.
– Nej, skrattar han. Och det är ingen pensionärshobby heller. Det är väl mer så att jag äntligen börjat uppfylla en dröm jag haft i 20 års tid. Han har skrivit under hela yrkeslivet berättar han, men det har bara blivit beslutsunderlag, rapporter och officiella handlingar. Byråkratsvenska istället för skönlitterär frihet.
– Nu njuter jag verkligen av timmarna framför datorn. Nu när jag får skriva precis som jag själv vill, avslutar han, Eslövs nyaste författare.

Malmö

Nu möblerar vi om på Skånskan

Den lokala journalistiken är viktigast för Skånska Dagbladets chefredaktör Lena Philipson. På tisdag kommer den nya tidningen.
Foto: Ralph Bretzer
Malmö
Eslöv
Sjöbo
Krönika Chefredaktör Lena Philipson om hur tidningen ser ut på tisdag.

På tisdag när du slår upp tidningen på frukostbordet kommer du märka skillnaden. Kanske har du redan vid brevlådan sett att förstasidan är lite annorlunda. Typsnitten uppdaterade. Skuggorna på de färgade fyrkanterna kommer vara borta.

Den största förändringen är att lokala nyheter inleder A-delen, direkt efter ledarsidan. Först kommer Mellanskåne, sedan Malmö-Lund och Sjöbo-Skurup.

Det viktiga lokala

Det är den lokala journalistiken som är det viktigaste för oss, vårt unika bidrag till Sveriges demokratiska system. Makthavare i Skånes kommuner ska veta att de har ögonen på sig. Medborgare ska få veta vad som pågår av någon som inte har egenintresse i politiken eller företagsintressen. Människoöden, solskenshistorier och missförhållanden ska lyftas fram och få uppmärksamhet av fler än de närmast berörda.

Tidningen 2022 blir lite annorlunda även sett till innehållet. Det beror framförallt på delvis nya arbetssätt. Vi kommer satsa mer på att hitta nyheter och berättelser utanför de vanliga, kommunala gångarna. Lite oftare ska vi leta upp de människor som berörs av beslut som fattas i toppen, oavsett om det är i politiken, arbetslivet eller företagsledningen. Vi vill också göra mer av det som ibland kallas konstruktiv journalistik: att hitta positiva exempel som kan inspirera till förbättring.

Det tar lite längre tid att gräva djupare runt nyhetsflödet, men vi är övertygade om att det kommer att vara värt det.

Berätta för oss

Journalisterna på Skånskan har stenkoll på offentliga handlingar och vi har väl upparbetade kontaktnät i våra orter. Men inga nyheter kommer till oss på magiskt vis. Vi är beroende av att ni helt vanliga läsare med er unika plats i lokalsamhället tipsar oss.

Så fortsätt mejla och skriva till oss. Berätta gärna om evenemang och initiativ, men jag vill be er ta en extra funderare runt de berättelser som inte är lika självklara.

Finns det någon person runt dig som just nu går igenom en ovanligt spännande utveckling? Sitter du på en gammal historia som brukar ge lyssnaren ett nostalgiskt glitter i ögonen ..? Irriterar du dig över något i vardagen som du tror att fler kan känna igen sig i?

Mejla redaktion@skd.se, ring 040-660 55 00. Eller hör av dig direkt till mig lena.philipson@skd.se.

Eslöv

Rutinerade namn toppar s-listan

Socialdemokraterna har formerat styrkorna inför kommunfullmäktigevalet. De fem första namnen är desamma som 2018. Här en förstamajbild från 2016.
Foto: ARKIV
Eslöv
ESLÖV Socialdemokraterna i Eslöv har formerat styrkorna inför höstens val till kommunfullmäktige.
Det är ett rutinerat gäng som ställer upp på fullmäktigelistan - och de fem främsta namnen är desamma som inför valet 2018.

– Medlemmarna är nöjda med vad de gjort under mandatperioden, säger partiets ordförande i Eslöv, Jan-Åke Larsson.

Han säger att man strävat efter att få en blandad lista som speglar samhället.

Som förstanamn och kandidat till kommunstyrelsens ordförande gavs Johan Andersson förnyat förtroende.

Andranamnet är Lena Emilsson som idag är kommunfullmäktiges ordförande och som i omgångar under den senaste mandatperioden även vikarierat i riksdagen.

På tredje plats valdes Tony Hansson som under de tre senaste mandatperioderna varit ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Fjärde platsen har Janet Andersson, idag vice ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.

På femte plats finns David Westlund som är ordförande i barn – och familjenämnden.

Samtliga dessa sitter även med i Eslövs kommunstyrelse.

Listan har nominerats fram via medlemmarna i partiet och har sammanställts av partiets valberedning.

Ett enigt möte står bakom listan i sin helhet som antogs antog på s-medlemsmötet 20 januari och som partiet går till kommunval med 11 september.

Socialdemokraterna har idag 15 mandat i Eslövs kommunfullmäktige. Här är de 20 första namnen på kommunfullmäktigelistan:

1. Johan Andersson 2. Lena Emilsson 3. Tony Hansson 4. Janet Andersson 5. David Westlund 6. Agneta Nilsson 7. Lars Månsson 8. Kerstin Ekoxe 9. Kire Gelevski 10. Eva Bengtsson 11. Jan-Åke Larsson 12. Tina Löfström 13. Mats Löfström 14. Margaret Fritz 15. Naser Gohari 16. Jenny Nielbecker 17. Henrik Månsson 18. Marianne Svensson 19. Tommy Bengtsson 20. Linn Borkowski.

Eslöv

Öl-cykelväg från Remmarlöv dröjer

På somrarna har populära Remmarlövs gårdsbryggeri ölprovningar. Ett medborgarförslag om att bygga en cykelväg mellan Remmarlöv och Eslöv har av politikerna i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden tolkats som att ölentusiasterna vill kunna cykla säkert till och från provningarna.
Foto: ARKIV
Eslöv
ESLÖV/REMMARLÖV Ölentusiasterna ville kunna cykla mellan Eslöv och gårdsbryggeriet i Remmarlöv - men får vänta ett tag till innan den visionen kan bli verklighet.

Politikerna i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden diskuterade ett e-förslag, som är ett digitalt medborgarförslag, om att det bör byggas en cykelväg från Eslöv-Sallerup till Remmarlövs by.

Minst 50 personer har skrivit under förslaget, och den politiska nämnd som berörs mest av förslaget ska därmed, enligt reglerna, ta upp saken till behandling.

I e-förslaget sägs inget om att cykelvägen ska användas till besök på det populära gårdsbryggeriet i Remmarlöv och dess ölprovningar, men det är tolkningen som den politiska majoriteten i nämnden har gjort.

– De har ju sommaröppet på bryggeriet. Och många vill kunna cykla till den träffpunkten. En stor del av dem som undertecknat förslaget är besökare till bryggeriet. En del bor även utanför kommunen, sammanfattar Bengt Andersson (M), ordförande i Eslövs miljö- och samhällsbyggnadsnämnd och Janet Andersson (S), vice ordförande.

Nämnden hade att besluta om de skulle låta utreda förslaget vidare eller avslå det.

Den politiska majoriteten valde att avslå, men funderar ändå på att lägga in cykelvägen i den cykelplan som Region Skåne har gemensamt med Trafikverket.

– Om vi skulle utreda saken själva inom förvaltningen hade vi fått betala hela utredningen själva. Om vi lägger in den i trafikplanen betalar kommunen hälften och Trafikverket hälften, säger Bengt Andersson.

Han uppskattar kostnaden för bara utredningen till 100 000 kronor, och om man skulle projektera cykelvägen också så hade det kostat ytterligare 400 000 kronor.

– Även om vi utredde och projekterade en sådan cykelväg hade vi inte fått bygga den ändå. Det krävs Trafikverkets tillstånd om vi ska bygga utanför tätbebyggt samhälle, säger Bengt Andersson.

Sverigedemokraterna ville att kommunen själv skulle utreda saken, och reserverade sig vid nämndmötet mot övriga partiers beslut att avslå.

Om cykelvägen skulle hamna i regionens och Trafikverkets cykelplan tar det minst tio år innan den byggs.

– Behovet av den kommer att vägas mot behovet av andra föreslagna cykelvägar i kommunen, säger Bengt Andersson och räknar upp andra cykelbanor som det finns behov av:

– Remmarlöv är inte så stort. Det finns andra som kanske ligger högre i prioriteringen. Det är ganska tuff konkurrens. Vi har ju exempelvis väg 104 mellan Harlösa och Gårdstånga. Där finns redan cykelled mellan en del sträckningar och det finns ett antal orter längs den vägen, säger Bengt Andersson.

Totalt har 343 namn skrivit på listor om Remmarlövs-cykelvägen, insamlade av en av de boende i byn.

I själva förslaget sägs alltså inget varken om öl eller om törst:

– Vi, boende i Remmarlöv önskar en säker cykelväg för våra barn men även för oss vuxna att kunna förflytta oss säker mellan byn och kommunen på cykel eller även kunna motionera till fots och inte utsätta oss för fara för den tunga och snabba trafiken som trafikerar Västra Sallerup och Remmarlöv, lyder förslaget.

Flera organisationer har varit på klassisk ölprovning med visning av bryggeriet på Remmarlövs Gårdsbryggeri. Besökarna har där fått prova gårdens egenbryggda öl och fått en inblick i bryggningens ädla konst.

Eslöv

Friades för Kastbergamordet - får ersättning

32-åringen åtalades men friades för mordet i Kastberga 2008. Nu får han ersättning för lidande.
Foto: Stig-Åke Jönsson
Eslöv
ESLÖV En 32-årig man som sommaren 2020 friades för mordet på en 70-årig lantbrukare i Kastberga 2008 beviljas nu ersättning av Justitiekanslern (JK) för sin tid i häktet.
PREMIUM

32-åringen medgav under rättegången att han åkte till gården tillsammans med tre släktingar i syfte att göra inbrott, men nekar till att ha varit delaktig i våldet mot lantbrukaren.

Justitiekanslern skriver i sitt beslut att 32-åringen själv försatte sig i i en situation där han ”löpte en överhängande risk att bli misstänkt för allvarlig brottslighet”. Hans eget beteende var också en bidragande orsak till att han häktades inför rättegången, enligt JK.

Detta gör att ersättningen jämkas, alltså minskas. Den stannar vid 135 000 kronor, vilket är förhållandevis lågt för sju månader i häkte.

Eslöv

Frågetecknen hänger i luften i mordutredning

Platsen spärrades av efter att en man på morgonen hittades död i sin bostad i Flyinge. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang).
Foto: Johan Nilsson/TT
Eslöv
FLYINGE Polisen har fortfarande inga tydliga besked att ge kring den mordutredning som startades efter att en man hittades avliden i Flyinge i måndags.

För att komma vidare i mordutredningen väntar polisen nu på besked från Rättsmedicinalverket.

– Vi avvaktar besked om den rättsmedicinska obduktionen. Det är där vi står, säger Cecilia Kjaersgaard som leder den mordutredning som polisen inlett.

Det var klockan 8.26 i måndags som polisen fick larmet om att en person påträffats livlös i ett flerfamiljshus i Flyinge.

Polis och ambulans skickades då till platsen och det visade sig att personen var avliden. Polisen inledde en förundersökning om mord. Platsen spärrades av och kriminaltekniker kallades till platsen.

Är en man

Enligt Cecilia Kjaersgaard är den avlidna personen en man född på 80-talet. Han hittades död i sin egen bostad.

– Eftersom vi inte kunde avgöra vad dödsorsaken var så rubricerar vi det så här. För att kunna utföra teknisk undersökning. Sedan får vi avvakta den rättsmedicinska obduktionen.

Fanns det något på platsen som tydde på att det kan ha handlat om ett mord?

– Nej. Det handlar mer om att det var lite oklara omständigheter. Det kan handla om kroppen, att vi inte kan göra en bedömning. Det finns inget som sticker ut. Det är inget som talar för att det ska vara ett brott, men vi kan inte utesluta det, säger Cecilia Kjaersgaard.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinoer.com

Spelinspektionen lämnar in remiss för matchfixning

Casinoer.com SVERIGE. Den senaste tiden har matchfixning blivit en stor fråga runt omkring i Sverige. Spelinspektionen har nu lämnat in en remiss till regeringen med förslag på hur problemet ska lösas, men alla är inte nöjda med den statliga myndighetens förslag.

Matchfixning, det vill säga illegal manipulation av ett idrottsevent för att göra en vinning på spelmarknaden eller ett avancemang i en turnering, är ett problem som har varit extra uppmärksammat i Sverige de senaste veckorna.

Problematiken ska främst röra sporter som fotboll och tennis, men den 19 januari rapporterade Aftonbladet att en landslagsspelare i futsal häktats på grund av misstankar om matchfixning. Om problematiken har blivit mer förekommande den senaste tiden, eller om fler rapporter kommer in på grund av att problemet har uppmärksammats, framgår inte. Oavsett vilket är det ett problem spelbolagen, fansen och idrottsförbunden vill få bukt med.

Vill förbjuda betting på individuella prestationer

Den statliga myndigheten Spelinspektionen ansvarar för att säkerhetsställa att lotterier, vadhållning och casinospel sköts lagligt i Sverige. Sedan de nya spellagarna infördes den 1 januari 2019, som möjliggjorde det för icke-statliga aktörer att bedriva casinorelaterad verksamhet i sverige, har Spelinspektionen fått en större roll. Nu ansvarar de också för att utfärda spellicenser till spelbolag och kontrollera att dessa lever upp till de högt ställda krav som den svenska staten ställer på dem.

Närmare 100 spelbolag har beviljats spellicens, vilket förra året genererade en skattevinst på cirka 4 miljarder kronor. Speltrenden är inte på något sätt unik för Sverige och vi kan se att många nya spel- och bettingsidor även har dykt upp i Norge. Här kan du läsa mer om de nya norska spelsidorna. Flera av dessa aktörer bedriver också verksamhet här i Sverige.

Nu har Spelinspektionen skickat in en remiss med förslag på hur matchfixning ska begränsas. I ett pressmeddelande skriver de följande:

“Om förslaget blir verklighet innebär det att spelbolagen på den svenska licensmarknaden inte får erbjuda vadhållning på regelbrott eller förlust i delmoment. Exempelvis blir det inte tillåtet att erbjuda spel på om en fotbollsspelare ska få gult kort eller om en tennisspelare kommer att göra dubbelfel.”

Med andra ord handlar det i stor utsträckning om att förbjuda betting på individuella prestationer och delmoment i olika sporter. Men många frågar sig om detta verkligen är rätt väg att gå.

Svenska fotbollsförbundet reagerar starkt.

Några som har varit mycket missnöjda med förslaget är Svenska fotbollsförbundet, som tycker att Spelinspektionen velar för mycket. Enligt Dagens Nyheter har Håkan Sjöstrand, förbundets generalsekreterare, sagt att han är “besviken och förbannad” och att han reagerar starkt på Spelinspektionens förslag på att rapportera misstänkt matchfixning en gång om året: “Det förstår väl alla att det inte räcker med att rapportera på årsbasis”.

Vad som kommer att ske med Spelinspektionens förslag om hur problematiken med matchfixning ska åtgärdas återstår att se.

Eslöv

Soffa dumpades på gatan

Eslöv
ESLÖV
PREMIUM

Ett företag som sköter utemiljöerna åt Eslövs kommun har polisanmält två fall av nedskräpning.

I det ena fallet har någon kastat ut hushållssopor längs med väg 113. I det andra fallet har någon dumpat en soffa på en trottoar längs Kanalgatan.

Eslöv

Gillrade fälla för hälare

En misstänkt hälare åkte fast i torsdags.
Foto: Johan Nilsson/TT
Eslöv
ESLÖV
PREMIUM

I torsdags åkte en misstänkt hälare fast i Eslöv. En Eslövsbo i 20-årsåldern hade tidigare blivit bestulen på sin cykel. Han upptäckte sedan att cykeln hade lagts ut till försäljning på en annonssida på internet.

Eslövsbon kontaktade säljaren och utgav sig för att vara intresserad av att köpa cykeln. Samtidigt kontaktade han polisen, som kom till platsen där Eslövsbon stämt träff med säljaren.

Polisen tog cykeln i beslag och den 41-årige säljaren är nu misstänkt för häleri. Han är känd av polisen sedan tidigare.

Eslöv

Fortsatt inställda tåg trots bättre väder

Eslöv
Skåne
Skåne Under torsdagen blåste det kraftiga vindar. Till följd av detta stängdes flera tågbanor av. Även under fredagsmorgonen var tågbanorna avstängda.

På grund av de senaste dagarnas kraftiga vindar har Trafikverket valt att stänga av tågbanor i södra Sverige.

– Precis som vid tidigare tillfällen tar vi det här beslutet av säkerhetsskäl. Vi vill inte riskera att det inträffar olyckor och att tåg blir stående med passagerare i ovädret. Vi hoppas att resenärerna har möjlighet att ställa in eller planera om sin resa. Ta del av den information som finns på tågbolagens hemsidor om du planerar att åka tåg eller trafikinformationen på Trafikverkets webb om du reser på vägarna, säger Annika Canaki, avdelningschef på verksamhetsområde Underhåll på Trafikverket i region syd, i ett pressmeddelande.

De tågsträckor som stängs av i Skåne är följande:

⁕ Ystad - Simrishamn och omvänt, från torsdag klockan 15 till fredag klockan 12.

⁕ Eslöv - Teckomatorp - Helsingborg och omvänt, från torsdag klockan 15 till fredag klockan 12.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL