Nyheter

Promenaden med budgeten

Artikel Nyheter
PREMIUM
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Nya bombningar över Tigray

Webbkarta
Foto: Johan Hallnäs/TT
Utrikes
Utrikes

Den etiopiska militären har flygbombat en rebellkontrollerad anläggning i Tigrays västra delar under söndagen, meddelar en talesperson för regeringen.

Det är den sjunde flygbombningen i den konflikthärjade regionen på en vecka.

Målet för attacken var en plats som "fungerar som en utpost för träning och militär ledning för terrorgruppen TPLF", meddelar talespersonen Selamawit Kassa.

Striderna mellan Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) och landets centralstyre har pågått sedan i november i fjol. TPLF, som har varit ledande när regionen haft ett stort mått av självstyre, hade då meddelat att man inte längre erkände regeringens legitimitet.

Etiopien har anklagats av bland annat FN för att medvetet blockera förnödenheter från att nå regionen, som hotats av en omfattande svältkatastrof till följd av konflikten.

Sport

Kosovoboxare inte insläppta till VM i Serbien

Kosovos VM-boxare har inte släppts in i Serbien. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport Kosovos VM-boxare släpps inte in i arrangörslandet Serbien. Nu riktar Internationella olympiska kommittén (IOK) skarp kritik mot det internationella boxningsförbundet Aiba.

– Det verkar inte som om Aiba gjort en tillräcklig kontroll innan man bestämde VM-ort, trots att IOK återkommande bett dem göra det, säger en talesperson för IOK.

Aiba säger till sitt försvar att de trodde att de aktiva skulle få komma in i landet.

"Vi är nu i kontakt med tävlingsarrangören, Serbiens boxningsförbund, i ett försök att lösa situationen", säger Aiba ett uttalande.

Serbien erkänner inte Kosovo efter att Kosovo förklarat sig självständig från Serbien 2008.

IOK stängde av Aiba 2019 på grund av misskötsel samt ekonomiska och etiska oegentligheter, och tog ifrån boxningsförbundet rätten att arrangera kval och tävlingar i OS i Tokyo.

– Därför ser vi allvarligt på den här incidenten, som skadar aktiva från Kosovo, säger IOK:s talesperson.

VM i boxning startade på söndagen i Belgrad och pågår till den 6 november.

Ingela Ahlberg/TT

Sport

Svenska golfstjärnan död

Fredrik Andersson Hed. Arkivbild.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT
Sport
Sport

Golfproffset Fredrik Andersson Hed är död, 49 år gammal. Han avled efter en tids cancer, uppger Svensk Golf och Europatouren.

Andersson Hed blev proffs 1992 och tävlade på Europatouren fram till 2015. Han vann en gång på Europatouren och tog två titlar på Challengetouren.

Ingela Ahlberg/TT

Inrikes

"Enorm frustration och känsla av vi och dem"

Polis på plats efter en skottlossning i september i Tensta i Stockholm. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes Mordet på rapparen Einár benämns som en väckarklocka, men i områden som Järva i Stockholm behövs ingen klocka. Där har nio personer skjutits ihjäl bara i år.
– De upplever att när deras barn dör tas det inte på lika stort allvar, säger journalisten Diamant Salihu.

19-årige Nils Grönberg, mer känd som rapparen Einár, sköts i torsdags ihjäl på en innergård i Hammarby sjöstad i Stockholm, ett mord som väckt avsky och förskräckelse. Statsministern har krävts på svar, riksdagspartierna har uttalat sig med krav på nya åtgärder mot gängvåldet och sociala medier har fyllts av en allmän uppslutning mot dödsskjutningarna.

Men minst 40 dödsskjutningar bara i år hade ägt rum i Sverige före mordet på Einár. Nio av dem har skett i Järvaområdet i nordvästra Stockholm, ett område med omkring 90 000 människor.

För boenden i de områdena kan uppmärksamheten efter mordet, hur välriktad den än är, ytterligare spä på känslan av ett "vi och dem", tror SVT-journalisten Diamant Salihu, som bevakat konflikten i Järva på nära håll.

– Det blir så tydligt för dem när det här händer, hur människor som aldrig uttalat sig, plötsligt börjar göra det när det kommer nära dem, säger Salihu.

I fallet med Einár förstärks uppmärksamheten naturligtvis av att han var en känd person som många kan relatera till, säger Salihu, men kontrasten för människor blir ändå plågsamt tydlig.

– De här människorna tycker att de har ropat på hjälp från samhället eftersom de inte själva tycker att de kan göra något åt det här extrema våldet. De tycker inte att myndigheterna lyssnar på dem. Polisen säger att man utökar sina resurser, men det ser man inte resultaten av, eftersom morden bara fortsätter och fortsätter.

I den nyutkomna SVT-dokumentären "Våra barn dör" som Salihu arbetat med framkommer att endast en av de 17 dödsskjutningar som ägt rum i Järva sedan 2018 har lett till en fällande dom.

– Så det finns en enorm stor frustration, och en känsla av "vi och dem", bland boenden och föräldrar jag pratar med. De upplever att när deras barn dör tas det inte på lika stort allvar. Att deras liv inte är lika mycket värda.

TT: Vilket ansvar ligger på oss medier tycker du?

– Ett enormt stort ansvar. Till att börja med tycker jag att vi behöver vara mer konsekvent närvarande för att lyfta de röster som finns där, säger han.

– Jag tycker vi under många år har varit bekväma och vänt oss till talespersoner som får tala för ett helt område, bara för att det är lätt och går snabbt. Vi borde i stället vara ute och hitta de här personerna, de här mammorna till exempel, som har så himla mycket att säga.

Han tror dock också, vilket flera andra framfört, att mordet på Einar kan fungera som en ögonöppnare för många utanför områdena, och att det kan leda till en diskussion om de här frågorna som fortsatt saknas.

– Nu tvingas fler ha ett samtal med sina barn, eftersom deras favoritartist har blivit mördad, säger han.

Marc Skogelin/TT

Diamant Salihu är journalist på SVT. Arkivbild.
Diamant Salihu är journalist på SVT. Arkivbild.
Foto: Nils-Petter Nilsson/TT

FAKTA

Fakta: Järvaområdet

Det som i i dag kallas Järvaområdet består av stadsdelarna Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta, i nordvästra Stockholm. Omkring 90 000 personer bor i området.

Mellan 1907 och 1970 var Järvafältet ett militärt övningsområde, men på 1960-talet slutade militären att öva på Järvafältet. Efter det beslutade Stockholms stad att man skulle uppföra hus där i stället.

Källa: Stockholmskällan

Kultur och nöje

Ett ordlöst språk med barnet i centrum

Dag Malmberg spelar Fadern i Son Fader Moder.
Foto: Emmalisa Pauly
Kultur och nöje
Malmö
SCEN/RECENSION Anna Lindblom recenserar Malmö Stadsteaters föreställning Son fader moder.

Lars Noréns båda pjäser Natten är dagens mor (1982) och Kaos är granne med Gud (1983) kan enklast beskrivas som två rediga käftsmällar. En djupt dysfunktionell familj tävlar om vem som är trasigast, eller grisigast, eller både och, på ett gudsförgätet järnvägshotell i Genarp. Det finns något slags kärlek, och något slags ungdomligt hopp, men mest finns det mörker, misär, förtvivlan och galenskap.

Det är sålunda med viss bävan jag beger mig till Intiman för att se uruppförandet av epilogen till dessa pjäser, och jag behöver inte mer än kliva in genom salongsdörrarna för att ana att även detta har potential att bli en smärtsam historia. Publikens uppsluppna sorl är en bisarr kontrast mot de fyra olycksbådande gestalter som redan tagit plats på scen. De sitter där och väntar, oklart på vad, och det är oklart om de blänger på oss eller bara stirrar tomt framför sig. Mest olycksbådande är Dag Malmbergs, faderns, totalt glädjelösa tårtätande. Han liknar ett svart hål där han sitter, tonlöst slamrande med skeden mot tallriken, till synes beredd att sluka oss allihop.

Dag Malmberg, Vincent Book och Susanne Karlsson i Son Fader Moder.
Foto: Emmalisa Pauly

Virrvarr av skärvor

Men den timslånga föreställning som lösgör sig ur den inledande tablån är varken ett svart hål eller en käftsmäll, visar det sig. Den är något annat. Något eget.

Till att börja med är den skriven av en Norén som övergivit det språkliga uttryck han hade 40 år tidigare. Medan Natten är dagens mor och Kaos är granne med Gud får sin kraft ur en synnerligen realistisk dialog, i ett förvisso vanvettigt men i grunden realistiskt sammanhang, är Son fader moder lika mycket lyrik som dramatik. Den åldrade Norén återknöt allt starkare band med den poesi där hans produktion en gång tog sin början, och Son fader moder är följdriktigt byggd av samma lösryckta språkbitar som diktsamlingarna Fragment (2015) och Stoft (2016), där Norén tog steget fullt ut från att se skrivandet som ett verktyg för mänsklig kommunikation till att "försöka skriva sig fri", inte minst från språket i sig, från orden som står i vägen.

Någon fortsättning på, eller avslutning av, berättelsen om källarmästaren, hans cancersjuka hustru och hans båda söner får vi alltså inte. Vi får istället ett virrvarr av skärvor som flyger genom luften, kanske splittret av en krossad spegel som en gång var ett liv. Handlar det ens om samma familj? Det finns blinkningar bakåt för den som minns, om förtappade gossar som bör skickas ut på sjön, om en planerad amerikansk avrättning, om en ung flicka som får nattligt besök. Kanske är det samma familj, kanske inte. Det saknas en son, eller finns han med, på något vis? Det finns två mödrar, eller är de samma person? Tid och rum har upphört att finnas, allt och alla finns överallt, alltid. Allt flyter. Ibland så fritt att jag får svårt att behålla fokus. Handlar de strängt taget om något alls, spegelskärvorna som yr omkring?

Det ungdomliga hoppet

Ja. Det här må vara en pjäs om upplösning, i upplösning, men den har en kärna som utan darr på rösten säger oss att livet är livsviktigt. Obegripligt, plågsamt, men livsviktigt. Inga frågor besvaras, men de ställs med ett allvar som tar sig självt på allvar - frågor om livet som måste ta slut, om slutet som måste vara plågsamt, om kärleken som ofrånkomligen leder till sorg, om flätverken av mänskliga relationer som aldrig lyckas bära sin egen tyngd, om törsten efter försoning.

Och så det där ungdomliga hoppet. Om något utgör en länk till de tidigare pjäserna så är det ungdomen, barnet, som det eviga löftet om att allt, trots allt, kan bli bättre. Nästa gång. I nästa liv. För nästa barn som kastar sig in i leken.

Hela ensemblen är oklanderlig, Katarina Lundgren-Hugg och Susanne Karlsson tandemcyklar sig felfritt fram genom sitt ganska besvärliga dubbelporträtt av modern/kvinnan, och Dag Malmberg blåser skickligt liv i en övertygande fader, men det är barnet som bär föreställningen på sina späda axlar. Vincent Book är självlysande i rollen som pojken. Trots att han bara har en enda replik i hela pjäsen spelar han fram dess absolut mest helgjutna karaktär. Med en makalös mimik och ett fantastiskt kroppsspråk gestaltar han den kombination av sårbarhet och trots som helt gått förlorad i hans förstelnade vuxna upplaga (fint förvaltad av Lars Bringås).

Föreställningens höjdpunkt är den ordlösa balett, genialt koreograferad av Ossi Niskala, där Book och Bringås leker fram spänningsfältet mellan nu och då, mellan barn och vuxen, mellan uppror och resignation, mellan längtan och leda, mellan egensinnets sprängkraft och det led där man måste (?) rätta in sig. Ordlöshet som säger mer än ord. Lars Norén ler i sin himmel.

FAKTA

Teaterrecension

Scen

Son fader moder

Av: Lars Norén

Scen: Malmö Stadsteater, Intiman 23/10

Regi, scenografi, musik: Martin Rosengardten

Kostym: Matilda Hyttsten

Mask: Åsa Trulsson

Koreografi: Ossi Niskala

På scen: Katarina Lundgren-Hugg, Dag Malmberg, Lars Bringås, Susanne Karlsson, Vincent Book (kommer att alternera med Hugo Hybinette Ermedahl)

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Zervant

Skapa den perfekta fakturan

Zervant

En stor del av att driva ett företag går ut på att skicka och ta emot fakturor. Trots att en faktura oftast bara uppfattas som en begäran om en betalning så har den lite större betydelse än så, och den fakturamall som du använder kan komma att ha en stor påverkan på hur företaget uppfattas.

Med en välgjord faktura kan du ge så mycket mer än en betalningsuppmaning då du skickar fakturan till din kund, och alltså ge ett gott intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket. I den här artikeln sammanfattar vi de allra viktigaste punkterna då du ska skapa en faktura i ditt företag, och vad du bör tänka på för att den ska bli perfekt!

Fakturans innehåll

För att fakturan ska vara så korrekt och professionell som möjligt bör den innehålla en del specifika punkter. Det finns till och med en lag hos Skatteverket som talar för att en faktura måste innehåll vissa punkter, så som datum, löpnummer, företagets och kundens namn, och betalningssumman för varorna/ tjänsten.

Annat innehåll som stärker fakturan och gör den mer trovärdig är om du adderar företagets logga, beskriver den försäljning eller de produkter som fakturan berör på ett klart och tydligt sätt, vilka betalningsvillkor som gäller, och att samtlig information är välordnad. Du bör också skriva med dina och kundens uppgifter.

Innehållet på en faktura kan såklart variera beroende på vilket företag det gäller och vad fakturan berör, men dessa punkter är något som alla företag kan ta del av för att skapa pålitliga och professionella fakturor. Det kan absolut vara värt att lägga ner lite extra tid på innehållet i och med att det kan höja företaget och dess ansikte utåt.

Skicka faktura

Hur du skickar fakturan till kunden kan också vara avgörande för det intryck den ger. Det handlar om att skapa ett professionellt helhetsintryck där du vill övertala kunden att du har koll på vad sysslar med, och då krävs det att samtliga steg hanteras på ett smidigt och säkert sätt för båda parter.

Kommunikation mellan kund och företag är A och O, där fakturan ofta står för en stor del av den kommunikativa delen. Genom att skapa en välgjord faktura med ett korrekt innehåll som du sen skickar på ett lätthanterligt sätt kan du ge ett proffsigt intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket.

Skapa e-faktura

Ett väldigt smidigt och lätthanterligt sätt att hantera din fakturering är att skicka din faktura som e-faktura, alltså en elektronisk faktura. E- fakturering blir allt vanligare i vårt digitala samhälle, just för att det är ett smart och enkelt sätt att sköta sin fakturahantering på.

Bara de senaste åren har man sett en markant ökning när det kommer till e-fakturering och försändelser av e-fakturor mellan olika företag och kunder. Enligt en rapport från Svenska Bankföreningen skickades det år 2017 omkring 138 miljoner e-fakturor, och redan år 2018 hade den siffran stigit till omkring 148 miljoner e-fakturor.

Faktureringsprogram

Med den påtagliga ökningen av e-fakturering runt om i världen finns det ingen tvekan om att det anses vara ett praktiskt och smidigt sätt att hantera sina fakturor. Idag finns det en hel del olika faktureringsprogram som erbjuder e-fakturering för olika företag, så att du kan ta din verksamhet till nya nivåer.

Genom att ta del av en faktureringsprogram kan du få hjälp med att skapa korrekta fakturor till alla dina kunder, så att du kan ge ett professionellt och pålitligt intryck bara genom att skicka dina fakturor via e-fakturering. Vi hoppas att den här artikeln kan hjälpa dig då du vill skapa den perfekta fakturan!

Utrikes

Spänningarna stiger i Sudan – vägar blockeras

Den senaste tiden har det pågått demonstrationer både för och emot militärt styre i Sudan. Bilden är från Khartum i torsdags – då människor gick ut på gatorna för att kräva en övergång till ett civilt styre i landet.
Foto: Marwan Ali/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Vägar och broar blockerades av pro-militära demonstranter i Sudans huvudstad Khartum på söndagen – tills det att säkerhetsstyrkor grep in med tårgas.

Den senaste tiden har flera protester skakat landet. Regeringsmotståndare vill att militären tar full kontroll över styret medan regeringsanhängare vill se en fortsatt utveckling mot demokrati och en fullt civil regering.

Sudan styrs sedan 2019 – då den hårdföre Omar al-Bashir avsattes – av ett civil-militärt råd och en civil regering. Spänningarna i övergångsstyret har ökat sedan myndigheter sade sig ha stoppat ett kuppförsök i september. Enligt regeringsrepresentanter var det anhängare till al-Bashir som låg bakom angreppet.

Tidigare i veckan deltog hundratusentals personer i prodemokratiska protester sedan en general sagt att en lösning på krisen skulle vara att upplösa premiärminister Abdullah Hamdoks regering.

Kultur och nöje

Skadade filmregissören: "Helt förstörd"

Filmfotografen Halyna Hutchins hedras av människor i New Mexico efter att hon blivit skjuten till döds under en filminspelning.
Foto: Andres Leighton
Kultur och nöje
Kultur och nöje "Rust"-regissören Joel Souza sörjer den dödade fotografen Halyna Hutchins.
– Jag är helt förstörd efter förlusten av min vän och kollega Halyna, säger han till Deadline.
Souza vårdades själv på sjukhus för sina skador efter filmskjutningen.

– Hon var snäll, levande, enormt begåvad, kämpade hårt och pushade mig att bli bättre, säger Joel Souza till tidningen.

Han fortsätter:

– Mina tankar går till hennes familj i denna svåra tid. Jag är överväldigad över det stöd som vi har känt från våra kollegor i filmbranschen, människorna i Santa Fe och de hundratals främlingar som har hört av sig.

Stöd har även kanaliserats via Halyna Hutchins fackförbund, IATSE Local 600. De har startat en insamling för att stödja hennes familj, maken Matthew Hutchins och deras nioårige son.

På 24 timmar har det hittills samlats in omkring motsvarande en miljon kronor.

Dödsskjutningen ägde rum på inspelningen av westernfilmen "Rust", där skådespelaren Alec Baldwin, ovetandes, tryckte av ett skarpladdat vapen. Händelsen är under utredning, bland annat av polisen i Santa Fe, New Mexico.

Inrikes

Med hårdare rättspolitik ska M locka S-röster

M-ledaren Ulf Kristersson är pragmatisk om samarbete med SD i olika sakfrågor, men vill inte att SD ska sitta med i en eventuell M-KD-regering. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Moderaterna ser ett bättre läge för regeringsskifte nu än inför förra valet.
Partiet tror att en skärpt migrations- och rättspolitik och en ny grön politik blir valvinnande frågor.

När moderatstämman avslutades på söndagen peppade partisekreteraren ombuden inför valrörelsen.

– Vi vet att vi har ett starkt förtroende hos väljarna i deras viktigaste frågor, säger partisekreteraren Gunnar Strömmer.

Den ena delen av strategin är att fokusera på samhällsproblemen. Moderaterna hoppas locka över 150 000 S-väljare med hårdare tag mot brottsligheten, stramare migrationspolitik och förslag för stabil energiförsörjning.

Den andra delen av strategin är att vara "samlingspartiet" som kan samarbeta med alla partier för att få saker gjorda.

– Vår huvudfiende nummer ett kommer inte att vara andra politiska partier, utan de stora samhällsproblemen, säger Strömmer.

Kräva inflytande

Moderatledaren Ulf Kristersson siktar på att bilda regering med Kristdemokraterna efter valet, med stöd av Sverigedemokraterna (SD) och Liberalerna (L).

Med SD ser Kristersson framförallt ett samarbete kring rättspolitik, migration och energi.

Kristersson vill vara pragmatisk och samarbeta i sakfrågor, men han drar gränsen vid att ta in SD i regeringen.

Men M:s politiska motståndare, som anser att SD är rasistiskt, hävdar att SD kommer att kräva stort inflytande på en rad områden, inte minst för att ge sitt stöd till en borgerlig regerings budget.

Det tänkta samarbetet med SD debatterades aldrig på stämman. Och SD nämndes inte alls i vare sig partiledarens eller partisekreterarens stämmotal.

Men utanför plenisalen, vid kaffekopparna och utsikten mot Danmark, har det pratats om samarbetet med SD.

Hålla dörren öppen

Men Christian Sonesson, kommunalråd i Staffanstorp, hör till dem som inte tycker att Ulf Kristersson ska stänga regeringsdörren. Han blev själv något av partiets enfant terrible när han valde att samarbeta lokalt med SD efter valet 2018.

– Jag tror inte att det är så smart att måla in sig i ett hörn, utan man ska ha lite alternativ – och ha respekt för att det är väljarna som till sist avgör, säger han.

– Skulle SD bli ännu större än i dag, då tror jag inte att de nöjer sig med att stå utanför.

Inför stämman har M-ledaren gett tre skäl till att han inte tar in SD i en eventuell högerregering efter valet: SD saknar regeringserfarenhet, SD tycker olika när det gäller EU, utrikespolitik och klimatpolitik och att partier i en regering måste vara överens om en lång rad små och stora beslut varje vecka.

Anna Tenje, kommunalråd i Växjö och andre vice ordförande i M, står helt bakom Ulf Kristerssons linje.

– Det finns för stora skillnader på områden där en regering måste ha en gemensam politik, säger hon.

Hon delar också Ulf Kristerssons syn på hur man ska hantera att uppgifter med jämna mellanrum dyker upp om sverigedemokrater som uttrycker sig rasistiskt.

– Varje parti har ansvar för att rensa upp i sina led och ta ansvar för att man har bra företrädare. Det vilar först och främst hos respektive parti, säger Anna Tenje.

När Ulf Kristersson får frågan om han aldrig, någon gång i framtiden, kommer att släppa in SD i en regering svarar han:

– Vad evigheten har i sitt sköte vet ingen.

Peter Wallberg/TT

Maria Davidsson/TT

Christian Sonesson, kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp, tycker inte att M ska låsa sig nu vid att inte släppa in SD i regeringen. Arkivbild.
Christian Sonesson, kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp, tycker inte att M ska låsa sig nu vid att inte släppa in SD i regeringen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Anna Tenje, kommunalråd Växjö, är öppen för samarbete med SD i sakfrågor, men säger nej till regeringssamarbete, Arkivbild.
Anna Tenje, kommunalråd Växjö, är öppen för samarbete med SD i sakfrågor, men säger nej till regeringssamarbete, Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT

FAKTA

Fakta: Några av besluten på M-stämman

RÄTTSPOLITIK

Nytt polismål: 32 000 poliser till 2028

Bestraffa deltagande i kriminell organisation

Samhällsfarliga brottslingar ska få sättas i förvar efter avtjänat straff

Tillåt hemlig avlyssning mot kriminella nätverk utan konkret brottsmisstanke

Polisen ska kunna upprätta visitationszoner

Inför anonyma vittnen

Dubbelt straff för brott kopplade till gängkriminalitet

Minska mängdrabatten på straff när fler brott begåtts

Sänk straffmyndighetsåldern

JOBB OCH TILLVÄXT

Nytt mål: Halverad långtidsarbetslöshet inom tre år

Sänk kostnaden för att anställa unga under 26 år

Förstärkta nystartsjobb

90 pappadagar även för dem som saknar sjukpenninggrundad inkomst

Ingen bolagsskatt under ett företags tre första år

MIGRATION/INTEGRATION

Etableringsboende i max tre år

Statlig etableringsersättning i fem år

Barn får ställas i kö till skola högst tre år före skolstart

Stopp för vinstutdelning i skolföretag som inte klarar kvalitetskrav

Volymmål för asylsökande, cirka 5 000 per år

Sänkt kvotflyktingantal till 1 900 per år

Utvidgat försörjningskrav för anhöriginvandring

KLIMAT/ENERGI

Kraftigt utbyggd laddinfrastruktur.

Grönt bränslestöd för att stimulera produktion av biobränslen och vätgas i Sverige.

Undanröj hinder för kärnkraft. Minst en forskningsreaktor ska upprättas nästa mandatperiod.

Satsa på lagring av koldioxid, så kallad CCS och bio-CCS. Statligt stöd behövs.

Utred om koldioxid kan lagras i Sverige.

Ta fram en handlingsplan för fler gruvor, för metaller och mineraler som behövs i omställningen.

UTRIKES-/SÄKERHETSPOLITIK

Inför ett nationellt säkerhetsråd och utse nationell säkerhetsrådgivare

Återinför civilplikten

Två procent av BNP till försvaret

Avskaffa biståndsmålet om en procent av BNI och övergå till fyraårig biståndsram.

Källa: Moderaterna

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL