Opinion

USA:s förlorade krig

Artikel Opinion Nu ser vi hur den på konstlade vägar en gång skapade staten fallit samman och fullt inbördeskrig rasar mellan sunnimuslimer, shiamuslimer och kurder, de tre stora och mot varandra fientliga befolkningsgrupper som tvingats ihop i en statsbildning där hatet är just det enda gemensamma.
PREMIUM

Nu ser vi hur den på konstlade vägar en gång skapade staten fallit samman och fullt inbördeskrig rasar mellan sunnimuslimer, shiamuslimer och kurder, de tre stora och mot varandra fientliga befolkningsgrupper som tvingats ihop i en statsbildning där hatet är just det enda gemensamma.

Det är svårt för att inte säga närmast omöjligt se en färdväg som kan leda till fred. Skulden för det faller ytterst tungt på USA som med sin ständiga bundsförvant Storbritannien genomförde invasionen av Irak 2003, i ett bisarrt efterspel till 11-september angreppen på World Trade center och under förevändning att landet skulle ha massförstörelsevapen, vilket det senare visade sig att landet inte hade.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Två män slå på bilar - har frihetsberövats

Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö
Malmö

Under natten mot måndagen larmas polis till Möllevången där två män setts slå på bilar. Larmet om händelsen kom klockan 01.12. Två bilar ska ha fått plåtskador efter skadegörelsen, bland annat på en passagerardörr och en baklucka. Båda bilar stod parkerade på Kapellgatan.

Polisen kunde gripa två män som togs med till förhör. Männen, som är i 35- respektive 20-årsåldern, är misstänkta för skadegörelse.

Inrikes

Riskerar mångmiljonsmäll för giftigt vatten

Försvarsmakten har stämts på 252 miljoner kronor för att ha förorenat dricksvattnet i Uppsala med giftiga PFAS-kemikalier. I dag kommer domen. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson / TT
Inrikes
Inrikes Är Försvarsmakten ansvarig för att dricksvattnet i Uppsala har varit förorenat med giftiga PFAS-kemikalier?
Det kommunala vattenbolaget har stämt försvaret på 252 miljoner kronor för reningsnotan och i dag kommer domen.

Det kommunala bolaget Uppsala vatten vill att Försvarsmakten tar hand om notan och framtida kostnader för att rena bort de giftiga kemikalierna och det rör sig inte om några futtiga drickspengar. Bolaget har stämt försvaret på 252 miljoner kronor.

– Vi kommer att ha kostnader för oöverskådlig framtid för reningen av PFAS från dricksvattnet, sade Sigrid De Geyter, vd för vattenbolaget, till TT inför förhandlingarna i mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt.

Fyra miljoner kronor per år

När de förhöjda halterna av PFAS-ämnen – högflourerade kemikalier – upptäcktes i Uppsalas dricksvatten 2012 stängdes de förorenade vattentäkterna av. Först efter att en reningsprocess var installerad kunde Bäcklösa vattenverk tas i bruk igen.

Kommunen uppger att reningen hittills kostat drygt 37 miljoner kronor och beräknas kosta 4 miljoner per år i framtiden.

Enligt bolaget är utsläppskällan den militära flygplatsen Ärna, där försvaret under tidigare verksamhet ska ha använt PFAS-haltigt brandsläckningsskum.

Försvaret har inte velat kommentera fallet under pågående rättegång, men har i ett ställningstagande bestridit skadeståndskravet.

"Är orimligt"

Myndigheten anser sig ha god kännedom om PFAS-föroreningens "utbredning i mark och vatten" och anser att föroreningen "kommer från en eller flera av de PFAS-spridande verksamheter eller anläggningar som ligger runt omkring" aktuell grundvattenbrunn.

– Det är orimligt. Det finns ingen annan aktör i Uppsala som har använt den här mängden av PFAS och som dessutom ligger på en plats där det är en direkt genomsläpplighet och står i direkt kontakt med grundvattnet. Flygplatsen ligger norr om Uppsala och grundvattenströmmarna går från norr till söder, sade Sigrid De Geyter.

Domen meddelas klockan 13.

Daniel Kihlström/TT

FAKTA

Fakta: PFAS

PFAS (poly- och perfluorerade alkylsubstanser) förekommer inte naturligt, utan började framställas i större skala på 1950-talet.

PFAS är samlingsnamn för ungefär 4 700 olika industriframställda ämnen med liknande struktur och delvis gemensamma egenskaper.

PFAS innehåller fluoratomer på särskilda platser och molekylerna kännetecknas av att de har en vattenlöslig och en fettlöslig sida. Detta ger dem särskilda ytegenskaper, vilket exempelvis utnyttjas för att göra hållbara bubblor i brandskum, bra glid i skidvalla och vattenavstötande impregnering för textilier och golv.

Andra användningsområden är beläggning i stekpannor och i vissa typer av matförpackningar, till exempel till hamburgare, popcorn och på smörgåspapper.

PFAS är mycket långlivade föreningar, som bryts ned synnerligen långsamt. När de väl hamnat i naturen blir de kvar. Därför är de ett svårt problem i exempelvis vattentäkter.

Inom EU är det sedan 2008 förbjudet att använda PFOS och sedan 2020 är det förbjudet att använda PFOA.

Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) tog i september i fjol fram nya hälsobaserade gränsvärden för PFAS-familjen och de ska inom två år implementeras i Sverige.

Källor: Nationalencyklopedin och Livsmedelsverket

FAKTA

Fakta: Andra PFAS-rättegången i Sverige

Förhöjda halter av PFAS-ämnen – högflourerade kemikalier – upptäcktes i Uppsalas dricksvatten 2012. Då stängdes de förorenade vattentäkterna av och först efter att en reningsprocess var installerad kunde Bäcklösa vattenverk tas i bruk igen.

Det kommunala bolaget Uppsala vatten anser att Försvarsmakten ska ta hand om notan och framtida kostnader. Sommaren 2019 stämdes myndigheten på 252 miljoner kronor i mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt.

Kommunen anser att utsläppskällan är den militära flygplatsen Ärna, där försvaret under tidigare verksamhet ska ha använt PFAS-haltigt brandsläckningsskum.

Ett av kommunens bevis är en hydrologisk grundvattenmodell, som visar på en koppling mellan Uppsalas grundvattenbrunnar och Ärnaområdet.

Försvaret hävdar att källan kan vara andra verksamheter eller anläggningar som ligger nära aktuell grundvattenbrunn.

Det är andra gången som ett PFAS-fall tas upp i svensk domstol. I våras föll tingsrättsdomen där det kommunala vattenbolaget i Ronneby döms till skadeståndsskyldighet till 165 privatpersoner för att ha orsakat personskador genom att under en lång period ha levererat dricksvatten med skyhöga halter av PFAS. Domen har överklagats till hovrätten.

Utsläppskällan i Blekinge var försvaret och dess verksamhet på flyttflottiljen F17 i Kallinge. Försvarsmakten har bedömt att det funnits "ett delansvar" för den föroreningen och uppger att man "bland annat bekostat en ny vattenledning i Ronneby kommun till en kostnad av 34 miljoner kronor".

De uppmätta halterna av PFAS-ämnen i Uppsalas dricksvatten är betydligt lägre än vad som var fallet i Blekinge och det nu aktuella målet i mark- och miljödomstolen handlar inte om hälsorisker för invånarna – utan om kostnaderna för rening av dricksvattnet.

Källor: Stämningsansökan, Uppsala vatten, Försvarsmakten

Kultur och nöje

Rädsla, utanförskap och radikalisering

Lundafödde författaren Dimitris Alevras debuterade 2015 med Världens sista kväll. Hans senaste heter Det är en märklig plats jag kommit till.
Foto: Magnus Liam Karlsson
Kultur och nöje
Bokrecension Nora Wurtzel har läst Lundaförfattaren Dimitris Alevras senaste roman Det är en märklig plats jag kommit till.

”Mitt arbete krävde inga förflyttningar eller fasta tider och jag kunde bli liggande i sängen hela dagen om jag ville, stanna i det mörklagda rummet och själv bestämma i vilken mån jag skulle existera i världen utanför.” Så ser vardagen ut för Linus, berättare i Det är en märklig plats jag kommit till av Dimitris Alevras.

Linus frilansar som redaktör och korrekturläsare, men egentligen drömmer han om att själv få skriva. Med en publicerad essä och ett refuserat romanmanus i bagaget bor han i en kal lägenhet, med sonen hos sig varannan vecka. Det är en ensam man vars tillvaro faller samman under barnfria veckor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Kvinnor i fokus på höstens utställningar

Mika Rottenberg. Stillbild ur Dough, 2006.
Foto: Louisiana
Kultur och nöje
Konst Konstens kvinnor tar ordet. Det är undertiteln på en utställning på Statens Museum for Kunst som pågår just nu. Tidningens Britte Montigny har sett tre utställningar där konstens kvinnor gör just det.

Som aldrig förr tågar kvinnorna fram på Öresundsregionens olika konstscener.

Louisiana hade inte ens hunnit stänga dörren efter sommarens publikdragande presentation av Karin Mamma Andersson när Mika Rottenberg drog in och fyllde de stora utställningssalarna i norra flygeln. På Statens Museum for Kunst i Köpenhamn bryter 18 konstnärer den tystnad som i århundraden – och med få undantag- hållit kvinnliga konstnärer utanför konsthistorieskrivningen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Lekställning brann i Mellanhedsparken

Foto: Pontus Lundahl/TT
Malmö
Malmö Tidigt på måndagsmorgonen började det brinna på en lekplats i Mellanhedsparken.

Vid 04.10 på måndagen larmades räddningstjänst till platsen där en klätterställning med rutschkanor stod i brand.

– Det fanns ingen spridningsrisk till övriga delar av lekplatsen, säger Joel Johansson, inre befäl på Räddningstjänsten Syd.

Räddningstjänsten släckte branden och överlämnade sedan till polisen som spärrade av platsen. Även kommunen har informerats om branden. Själva klätterställningen fick omfattande skador.

– Den brann inte ned men den fick brandskador som helhet.

Polisen har upprättat en anmälan om misstänkt skadegörelse genom brand. Det finns i nuläget finns ingen misstänkt för branden

Branden är den senaste av flera bränder på lekplatser. Den 8 oktober brann det på en lekplats på Kulladalsgatan. Natten därefter brann det i en klätterställning i Videdalsparken

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Miljonlotteriet

Miljonlotteriet testar på en ny strategi för sin annonsering!

Miljonlotteriet Miljonlotteriet är ett av Sveriges största lotterier och har funnits med sedan 1964.

För dig som inte vet något om lotteriet sedan tidigare, så är Miljonlotteriet grundat av iogt.se som sedan start haft som mål att låna lotteriet finansiera deras arbete mot droger i samhället. I och med regleringen av spelmarknaden förra året så har också de svenska lotterierna och spelbolagen kunnat ändra sin marknadsföring och i samband med dessa ändringar så är det bestämt att Miljonlotteriet blir digitalt, för att dra in ännu mer pengar till välgörenhetsarbetet som IOGT fokuserar på. Om du är intresserad av att kika in Miljonlotteriet så kan du göra detta här eller läsa mer om dem i denna artikel om Miljonlotteriet.

Eftersom att den svenska spelmarknaden har blivit annorlunda, så är detta en stor fördel för det svenska Miljonlotteriet eftersom att de kan använda förändringarna till något positivt. Den nya strategin för lotteriet är helt enkelt att visa mer var pengarna från Miljonlotteriets överskott går, så att fler människor får vara delaktiga i välgörenhetsarbetet som IOGT arbetar med. Sedan starten har lotteriet bidragit med över 2 miljarder kronor totalt till välgörenhetsarbete och detta är något som lotteriets överskott ska fortsätta att gå till, precis som det gjort sedan start.

Miljonlotteriet blickar framåt!

Miljonlotteriet har bestämt sig för att satsa bredare på just den digitala annonseringen där lotteriet riktar in sig på ansvarsfullt spelande och behöver numera uppfylla de hårda kraven som ställs på svenska spelbolag. Eftersom att lotteriets grundidé är att minska missbruk i samhället, så är detta något som de också är väldigt noga att fortsätta med och det är också här som den största kraften kommer att läggas även framöver. Genom de digitala kanalerna så har Miljonlotteriet redan nu lyckas komma en bra bit på vägen och det är också på denna bana som vi kan se dem fortsätta på framöver.

Den digitaliserade annonseringen kommer med andra ord att hjälpa lotteriet att nå ut till svenska folket så att de får se med egna ögon vad överskotten från försäljningen av spel hos dem bidrar till. Några av de saker som lotteriet hjälper till med är bland annat att rikta in sig på att tillföra gemenskap för barn och ungdomar som växer upp i stökiga familjer som kantas av missbruk genom årliga läger och evenemang. Via deras lotteri så kan du som spelar vara med och tävla om fantastiska vinster men också samtidigt vara en del av det stora välgörenhetsarbete som överskottet bidrar till. Sedan start så har de hjälpt både hemlösa att få tak över huvudet samt bidragit till många behandlingshem runt om i landet.

Utrikes

Flera döda och saknade efter indiskt oväder

Indiens militär deltar i räddningsarbete med helikopter.
Foto: Indiska flottan vid AP/TT
Utrikes
Utrikes

Minst 26 människor har mist livet i omfattande regnoväder som orsakat översvämningar och jordskred i delstaten Kerala i södra Indien, rapporterar BBC. Bland de omkomna finns bland annat fem barn.

Flera dagars skyfall har fått floder att svämma över och städer och byar har skurits av från omvärlden. Många människor saknas och antalet döda befaras fortsätta stiga.

Landets militär deltar i sökarbetet och helikoptrar används för att flyga in förnödenheter och personal till områden som inte går att nå landvägen. Fiskebåtar används också för att evakuera överlevande från drabbade kuststäder.

Tusentals människor har hittills evakuerats och minst hundra tillfälliga läger har satts upp, meddelade Keralas chefsminister Pinarayi Vijayan på söndagen, rapporterar AFP.

2018 miste omkring 400 människor livet och över en miljon var tvungna att fly när Kerala drabbades av de värsta översvämningarna på hundra år.

Kultur och nöje

"Loket" gjorde Bingolotto till en folkrörelse

'Bingolotto' med Leif 'Loket' Olsson borde tilldelas en stor kristall, tycker Jan Scherman, tidigare programdirektör och VD på TV4, med hälsning till juryn för det svenska tv-priset Kristallen.
Foto: Thomas Johansson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Sedan premiären den 19 oktober 1991 har "Bingolotto" varit en del av det svenska folkhemmet. Nu fyller programmet 30.
– Det är fantastiskt att ett program kan hålla på så länge, säger legendaren Leif "Loket" Olsson, 79.

Fast egentligen började "Bingolotto" i Kållevisionen, en lokal kabelkanal över Göteborg, redan 1989. "Loket" var bara bisittare och de första sändningarna leddes av en servitris som jobbade på en pizzeria på Avenyn.

– Men hon var en och en halv meter längre än jag. Det gick ju inte, skrockar "Loket".

Han fick ta över och när det blev uppenbart hur populärt det var i Göteborg diskuterade man i redaktionen om det inte gick att spela bingo över hela landet. TV3 var intresserat men när TV4, som då fortfarande sändes i kabelnätet, fick nys om programidén säkrade kanalen sändningarna. Programmet fick bästa sändningstiden på lördagskvällarna.

"Primetime" direkt

– Vi tilldelades "primetime" direkt, säger "Loket" stolt.

TV4 började sända i marknätet den 2 mars 1992 med "Bingolotto" som ett flaggskepp från start. "Loket" Olsson ledde programmet i knappt tio år och skapade vad som närmast kan kallas en folkrörelse.

– Det skriver jag under på till 100 procent. Det finns nästan inte något svenskt underhållningsprogram som har gjort en så stor samhällsnytta som "Bingolotto", säger Jan Scherman, tidigare programdirektör och VD på TV4.

Tittarrekordet för programmet är "Bingolottos" uppesittarkväll julen 1995 då sändningen sågs av 3,145 miljoner, något som då var rekord för hela TV4.

Men när TV4 ville förnya formatet mot slutet av 90-talet valde "Loket" att kliva av. Han har genom åren inte alltid varit nöjd med den inriktning programmet fått. Men med Lotta Engberg vid rodret är han mer försonlig.

Tillbaka till rötterna

– Hon har fört programmet tillbaka mot sina rötter, säger han.

Han talar då både om mer dansbandsmusik och folkligheten i anslaget.

– Jag tittar inte jämt. Men är jag ledig och hemma är det klart jag har på tv:n, säger han.

Och det händer fortfarande att folk kommer fram och hälsar på honom på gatan.

– Fast inte lika ofta nu för tiden. De unga vet ju inte vem jag är, konstaterar han.

"Loket" har fortsatt med sitt värv att dra nummer även efter avhoppet. Varje onsdag har han varit utropare på en lokal bingohall i Göteborg.

– Fast under pandemin har det inte varit något. Får se om det kommer i gång nu när vardagen blir mer normal igen.

Uppsving för försäljningen

Pandemin har däremot inneburit ett uppsving för "Bingolotto". När restriktionerna kom ökade försäljningen av bingolotter. Särskilt digitala lotter köptes, där man spelade på mobilen eller surfplattan.

Folkspel, som ligger bakom lotteriet, räknar därför med att under 2021 kunna ge rekordutdelning tillbaka till det svenska föreningslivet, även om siffrorna ännu är preliminära.

Men de digitala bingobrickorna är inte riktigt Lokets melodi.

– Jag tycker man ska ha en duttpenna i handen när man spelar, säger han bestämt.

Under perioder har Bingolotto mötts av kritik. Det har funnits en närmast föraktfull inställning mot programmet. Men Jan Scherman menar att när man ser tillbaka i backspegeln måste man inse programmets storhet.

– Det är ur ett tv-historiskt perspektiv helt unikt att ett program tickar och går och passerar trettioårsåldern och fortfarande stoltserar med att vara en så viktig del av samhället, säger han.

Vår nye Hyland

Och han tvekar inte att framhålla att mycket är "Lokets" förtjänst.

– Jag kallade ofta "Loket" Olsson för Sveriges nya Lennart Hyland. Han gjorde en tv-historisk insats. Och den är värt att uppmärksammas. De som gett oss "Bingolotto" borde få en stor kristall, tycker Jan Scherman, med hälsning till juryn för det svenska tv-priset Kristallen.

Jonas Dagson/TT

'Lotta Engberg har fört programmet tillbaka mot sina rötter', säger 'Loket' Olsson. Arkivbild.
"Lotta Engberg har fört programmet tillbaka mot sina rötter", säger "Loket" Olsson. Arkivbild.
Foto: Johan Carlén / Folkspel
'Loket' tycker man ska ha en duttpenna i handen när man spelar Bingolotto. Nu för tiden går det att spela digitalt, men det faller inte Leif Olsson i smaken. Arkivbild.
"Loket" tycker man ska ha en duttpenna i handen när man spelar Bingolotto. Nu för tiden går det att spela digitalt, men det faller inte Leif Olsson i smaken. Arkivbild.
Foto: ERLAND VINBERG / TT / TT

FAKTA

Fakta: "Bingolottos" programledare

Leif ”Loket” Olsson 1991–1999, 2004

Lasse Kronér, 1999–2004

Gunde Svan, 2004–2005

Rickard Olsson, 2005–2008, 2018–2020

Lotta Engberg, 2008–2011, 2017–2018, 2020–

Jan Bylund, 2011–2013

Marie Serneholt, 2013–2014

Ingvar Oldsberg, 2014–2017

Agneta Sjödin, 2017–2018

Stefan Odelberg, 2020–

FAKTA

Fakta; Jubileumssändningen

• "Bingolottos" 30-årsjubileum sänds lördag 23 oktober med start 20.00 i TV4.

• Utöver fyra bingospel kommer man att under kvällen också att spela ett Jubileumslotto med 30 miljoner extra i potten.

• Programledare: Lotta Engberg och Stefan Odelberg.

• Artister: Carola, Eric Gadd, Lillasyster och Mariette, Vikingarna, Lotta Engberg och Christer Sjögren samt husbandet under ledning av Mattias Bylund.

• Flera gamla programledare kommer att finnas på plats.

Källa: "Bingolotto"

FAKTA

Fakta: Bingolottokuriosa

• "Bingolottos" första miljon delades ut 12 september 1992.

• Programmets högsta vinst delades ut den 2 november 2002 då en kvinna från Vara vann 31,5 miljoner.

• I filmen "En på miljonen" från 1995 finns ett påhittat avsnitt av "Bingolotto", där grannen till huvudrollspersonen vinner tre miljoner.

• "Bingolotto" skymtar förbi i Madonnas musikvideo till "Ray of light" från 1998, regisserad av Jonas Åkerlund.

• Bland artisterna som har deltagit i programmet märks Ricky Martin, Andrea Bocelli, Bon Jovi, Elton John och David Bowie.

• Göteborgs stadsmuseum valde – i samband med Göteborgs 400-årsfirande – en inplastad bingolott som en av nio saker att förknippa med Göteborgs historia.

• Lottförsäljningen var störst 1996, då man omsatte omkring 84 miljoner kronor per vecka.

• Folkspel är en ideell organisation med 72 riksorganisationer som medlemmar, varav RF (Riksidrottsförbundet) är den största. Sedan starten 1991 har Folkspel genererat över 17 miljarder till svenskt föreningsliv.

Källa: "Bingolotto" med flera

Sport

Thuram och Materazzi i ordkrig om rasism

Lilian Thuram anordnade ett seminarium om rasism på Nobelmuseet i Stockholm i förra veckan.
Foto: Duygu Getiren/TT
Sport
Sport Franske VM-hjälten Lilian Thuram anser att vita fotbollsspelare inte gör tillräckligt i kampen mot rasism.
Han får mothugg av Marco Materazzi.
– Jag såg inte Thuram lämna planen när de sjöng "Materazzi, en horunge", säger den italienske backlegendaren.

Det är inte första gången Lilian Thuram och Marco Materazzi är ovänner. Efter VM-finalen i Berlin 2006, då Zinedine Zidane skallade Materazzi i bröstet efter en förolämpning och fick rött kort, tog Thuram sin landsman i försvar trots överfallet.

Drygt 15 år senare har ett nytt ordkrig blossat upp mellan Thuram och Materazzi. Upprinnelsen är fransmannens åsikt att vita fotbollsspelare inte gör tillräckligt i kampen mot rasism.

– Det man kan säga är att det är fler och fler svarta spelare som blir häcklade på planen. Då borde de vita spelarna fråga sig varför man över huvud taget accepterar det här, varför man inte gör någonting. Jag tycker också att journalister i större utsträckning borde fråga de vita spelarna varför de inte gör någonting, säger Lilian Thuram till TT i samband med ett seminarium på Nobelmuseet t i Stockholm.

49-årige Thuram gjorde nyligen ett liknande uttalande vid en festival i Trento, anordnad av den italienska tidningen Gazzetta dello Sport.

Då fick han mothugg av 48-årige Materazzi, som deltog i samma evenemang.

"Det är diskriminering"

– Jag håller med Thuram, jag är mot rasism, men jag såg aldrig Thuram lämna planen när de sjöng "Materazzi, en horunge", säger Marco Materazzi, enligt flera italienska medier, och fortsätter:

– Det är diskriminering; för vita, för svarta och även för horungen.

Under sina framgångsrika karriärer möttes VM-guldmedaljörerna Thuram och Materazzi flera gånger med sina landslag och i Serie A. I den italienska ligan representerade stjärnorna Juventus och Parma respektive Inter och Perugia.

Replik i Italien

När TT, via svensk tolk, frågar Thuram om han vill kommentera Materazzis senaste utspel svarar han:

– Eftersom jag ska tillbaka till Italien om några veckor så kommer jag att svara på plats i Italien.

TT: Så, du kan inte säga någonting nu?

– No, säger han med eftertryck på franska.

Lilian Thuram, som under karriären bland annat tog VM-guld och EM-guld med Frankrike, har de senaste åren gjort sig känd för sitt arbete mot rasism genom sin egen stiftelse. Han skriver böcker, föreläser och håller i seminarier världen över.

Vid sitt besök i Stockholm träffade han bland annat svenska elever, forskare och poliser.

"Vit – politisk ideologi"

– Jag vill ifrågasätta vad det innebär att vara vit. Att vara vit är en politisk ideologi, anser Thuram.

Han tycker inte att det bara är Internationella fotbollsförbundet Fifas och Europeiska fotbollsförbundet Uefas ansvar att driva frågan om rasism inom fotbollen.

– När det gäller kampen mot rasism inom fotbollen kan man alltid göra mer. Jag menar att övriga aktörer, utöver både Uefa och Fifa, i större utsträckning borde göra mer. Jag försöker att uppmuntra vita spelare att uttala sig om rasism, att lyfta fram och avslöja rasismen, säger han.

David Hjorter/TT

Marco Materazzi, höger, nickade in Italiens mål under ordinarie tid i VM-finalen mot Lilian Thurams, näst längs till vänster, Frankrike 2006. Italien tog guld efter straffläggning. Arkivbild.
Marco Materazzi, höger, nickade in Italiens mål under ordinarie tid i VM-finalen mot Lilian Thurams, näst längs till vänster, Frankrike 2006. Italien tog guld efter straffläggning. Arkivbild.
Foto: CHRISTOPHE ENA/AP/TT

FAKTA

Fakta: Tre uppmärksammade fotbollsfall av rasism i år

+ Elanga polisanmäler motståndare

Svenske supertalangen Anthony Elanga sade att han utsattes för rasism av en italiensk motståndare i förra veckans U21-EM-kvalmatch i Monza. Svenska Fotbollförbundet har polisanmält händelsen samtidigt som Italiens fotbollsförbund förnekar anklagelserna. Europeiska fotbollsförbundet har tillsatt en utredning.

+ Hat mot engelska straffmissare

EM-finalen mellan Italien och England i somras gick till straffar. Efter att England tagit en 2–1-ledning i straffläggningen kom tre raka missar från 23-årige Marcus Rashford, 21-årige Jadon Sancho och då 19-årige Bukayo Saka och England förlorade. Därefter haglade rasistiskt präglade hat- och hotinlägg mot spelarna på sociala medier. Brittiska fotbollsförbundets polisenhet mottog 600 anmälningar om rasistiska kommentarer och bedömde att 207 var kriminella. I augusti hade elva misstänkta personer gripits, enligt BBC.

+ Napolistjärna kallad "jävla apa"

Napolis stjärntrio Kalidou Koulibaly, Victor Osimhen och André Zambo Anguissa har vid flera tillfällen utsatts för rasism i Serie A den här säsongen. Till exempel borta mot Fiorentina i oktober.

"Jävla apa, det var vad de kallade mig. De här människorna har ingenting med sporten att göra. De måste identifieras och hållas utanför arenorna. För alltid", skrev Koulibaly på Instagram enligt Goal.

Juventus EM-guldvinnande lagkapten Giorgio Chiellini, som är vit, var då en av många som markerade mot rasismen.

– Vi behöver lagar och regler som tillämpas. Jag skämdes, dels för att jag är italienare och från Toscana (Florenslaget Fiorentinas region) men också eftersom Italien inte är ett rasistiskt land för mig, sade han enligt Eurosport.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL