Nyheter

Fel ta ut tv-avgift för dator

Artikel Nyheter Bara i fjol kan närmare 90 000 personer eller företag ha betalat tv-avgift i onödan.
PREMIUM

Bara i fjol kan närmare 90 000 personer eller företag ha betalat tv-avgift i onödan.Då började nämligen Radiotjänst att ta ut avgift av bland annat innehavare av datorer med internetuppkoppling. I stället för omkring 10 000 nya tv-licensbetalare, vilket varit snittet för tidigare år, fick man plötsligt 100 000 nya.Radiotjänst vd Carl-Gustav Johansson uppskattar att det rör sig om cirka 75 miljoner kronor i fjol som kom in från licensbetalare med datorer.- Det motsvarar en ökning av våra intäkterna med en procent, säger han.

Men Radiotjänsts agerande saknar lagligt stöd, slog Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) fast i en dom på fredagen.Trots domen anser Radiotjänst att tidigare indrivna avgifter var korrekta.Erik Nymansson, justitieråd vid HFD, håller inte med.- I och med att vi meddelat ett prejudikat så kommer också underinstanserna, förvaltningsrätten och kammarrätten, att följa vårt avgörande i dag som säger att Radiotjänst inte har laglig grund att kräva folk på tv-avgift om de bara har en dator med internetanslutning, säger han.Och under helgen ska Radiotjänst arbeta med frågan om de som betalat tv-avgift för datorer under perioden 1 februari 2013 till och med 13 juni i år ska få tillbaka sina pengar. Besked kommer på måndag sedan ett extra styrelsemöte hållits.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

Paket vid dörren stals

Eslöv
ESLÖV

En Eslövsbo som beställt kläder via postorder har blivit bestulen på försändelsen. Eslövsbon uppger i sin polisanmälan att PostNord meddelat att paketet levererats till Eslövsbons ytterdörr. Men paketet är spårlöst borta och Eslövsbon har nu gjort en polisanmälan om stöld.

Inrikes

Hedersvåldsutsatta bakom lås och bom

Unga som ska räddas undan hedersvåld i hemmet placeras i vissa fall på ungdomshem. Arkivbild.
Foto: Marcus Ericsson/TT
Inrikes
Sverige Vid minst 20 tillfällen de senaste åren har unga flickor som är hotade av sina familjer blivit inlåsta på ungdomshem, rapporterar SVT Nyheter.

– Det var knäckande. Som att sitta av ett fängelsestraff på en obestämd tid utan att ha begått brott, säger en av de drabbade till SVT.

I hennes fall slutade det med rymning från hemmet som drivs av Statens institutionsstyrelse (Sis). Hon har vuxit upp med hedersvåld och tortyrliknande misshandel, men tappade allt förtroende för socialtjänsten efter inlåsningen. Nu håller hon sig gömd.

Så här förklarar socialsekreteraren inlåsningen i ett inspelat samtal, som SVT tagit del av:

– Frivilliga insatser funkade ju inte. De hittade ju dig. Det var det enda stället som fanns. Det enda stället som Sverige har att erbjuda när det gäller inlåsning av ungdomar är Sis.

Åtgärden sätts in av socialtjänsten för att skydda unga som bedöms vara akut hotade av sina familjer, som agerar för att upprätta släktens heder. Det kan exempel göras när ungdomar fått hjälp att lämna familjen och det nya boendets adress sedan röjts eller om ungdomar blivit kidnappade tillbaka hem.

Eslöv

Pojkar eldade på skola

Eslöv
ESLÖV

Vid lunchtid i fredags eldade två åttaåriga pojkar i en papperskorg på sin skola, som ligger i Eslövs kommun.

Polisen har nu upprättat en anmälan om skadegörelse.

Ekonomi

Bitcoin stabil efter helgens slakt

Den digitala valutan bitcoin (representerad av en symbolisk peng på bild), föll brant i helgen men har stabiliserats strax under 50 000 dollar på måndag förmiddag. Arkivbild.
Foto: Rick Bowmer/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Efter lördagens branta fall har bitcoin stabiliserats under 50 000 dollar under måndagen. En bra bit under toppen, men fortfarande en god investering för den som köpte i början av januari.

Den 10 november nådde bitcoin sin högsta topp hittills, 69 000 dollar per bitcoin. Efter det har kryptovalutan haft en skakig resa nedåt. Senast i lördags kapades nästan en femtedel av värdet.

Ändå ligger bitcoin fortfarande en bra bit över värderingen i början på året (cirka 30 000 dollar).

Både priset på kryptovalutan och finansiella instrument kopplade till bitcoin är tillbaka på nivåerna i början på oktober, före den stora rusningen.

"Våra förväntningar är att resten av fjärde kvartalet kommer bli tufft; vi ser inte den styrka i bitcoin vi brukar se efter ett prisfall. Hävstångsmarknaden har nollställts och antalet utestående derivatkontrakt inom hävstångsmarknaden har också nollställts", sade Matt Dibb, chef på Stackfunds, till Reuters.

Det stora prisfallet på bitcoin och tillgångar kopplade till bitcoin kommer i samband med att hela den finansiella marknaden justeras på grund av risken med den nya virusvarianten omikron. Investerare rör sig från tillgångar med hög osäkerhet, skriver Reuters.

Den näst största kryptovalutan ether har inte haft samma prisfall. Där har värdet gått ner cirka sex procent den senaste veckan.

Tea Oscarsson/TT

Eslöv

Polisen körde bort man

Eslöv
ESLÖV

En kvinna i Eslöv har under helgen känts sig ofredad av en man som hon är bekant med. Hon uppger att han bland annat stått och väntat på henne.

Vid ett tillfälle stod han och tryckte i hennes trappuppgång. Då tillkallade hon polis och polispatrullen avvisade då mannen från platsen.

Kvinnan uppger i sin polisanmälan att mannen tidigare haft ett kontaktförbud när det gäller henne. Det har löpt ut men nu tänker hon ansöka om kontaktförbud igen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

GBJ Bygg AB

Bekymmersfritt boende i bostadsrätt

I bostadsrätten får man tid till annat än oroa sig för husets skötsel.
GBJ Bygg AB

-Att flytta från en villa till en ny bostadsrätt innebär att många bekymmer försvinner, samtidigt som man kan skapa sig ett helt nytt personligt hem.

Det konstaterar Erika Dahlström, försäljningschef på GBJ Bygg som just nu planerar för ett kvarter i centrala Eslöv: Föreningstorget.

Beslutet att flytta från sin nuvarande bostad är mycket stort för de flesta. I synnerhet om man bott i villa under lång tid och är van vid hur allting fungerar – eller kanske inte fungerar. Kostsamma renoveringar skjuts gärna framåt och bara tanken att lägga om taket eller åtgärda den dåliga dräneringen kan vara överväldigande.

De flesta längtar då efter ett enklare boende där man ändå kan känna sig som hemma och påverka hur man har det.

Nyproducerade bostadsrätter är då ett mycket intressant alternativ. Andra personer tar hand om de tråkiga jobben och du kan koncentrera dig på göra ditt hem trivsamt.

Men hur är det att bo i en bostadsrättsförening?

-Just när man kommer från en villa får vi ofta många frågor, till exempel hur det fungerar med det praktiska i en förening och vad man får göra med sin lägenhet, säger Erika Dahlström

-Den första är dock oftast den ekonomiska delen. Vad ska jag betala i månaden och vad ingår i avgiften?

Jämförelsen mellan kostnaderna i dag för att bo i villa mot en ny bostadsrättslägenhet kan vara knepig. I avgiften för lägenheten ingår nämligen de utgifter som man annars lätt glömmer bort som husägare. Någon som tar hand om fastigheten och ser till att ventilation och värme fungerar, håller snyggt och sköter grönytor och framför allt ansvarar för att det finns en buffert till större reparationer eller förbättringar.

-Den största skillnaden mot villan är att du inte personligen ansvarar för huset, det hanteras av en förening som gemensamt beslutar vad som behöver göras och tar initiativ till förändringar, förklarar Erika.

Erika Dahlström, försäljningschef och en ur ägarfamiljen till GBJ Bygg

Bostadsrättsföreningen leds av en styrelse som väljs av medlemmarna, alltså alla de som har en bostadsrätt i huset. Man bestämmer själv hur aktiv man vill vara i föreningen.

För den ekonomiska beräkningen är det alltid bra att ta kontakt med sin bank och en mäklare för att lägga korten på bordet. Då får du en kalkyl på de framtida boendekostnader samt vad den nuvarande bostaden är värd. Därefter kan tanken att flytta gro tills den en dag har mognat fram till beslut.

-Vi möter det ständigt, beslutet att lämna det gamla behöver ta tid och då är det en fördel att Föreningstorget blir färdigt under 2023. Det ger gott om utrymme för tanke och praktiska förberedelser.

-Och för att inte missa sin drömlägenhet under tiden, går det att teckna ett bokningsavtal så att man kan vara säker på att få det man vill ha. Dessutom har ju nya bostadsrätter ett fast pris.

I dag är de sociala ytorna viktiga när man bygger nya bostadsrätter.

Bokningsavtalet kan sägas upp om man ångrar sig och en annan fördel är att man inte betalar sin lägenhet förrän vid inflyttning vilket gör att man i lugn och ro kan samla ytterligare lite kapital.

Att flytta till i en nyproducerad bostadsrätt innebär också att man kan påverka hur lägenheten ska se ut. Om man så önskar.

-Vill man göra det enkelt för sig väljer man någon av våra färdiga paket, skapade av inredningsspecialister berättar Erika.

-Men många vill sätta en personlig prägel. Framför allt i kök och badrum. Det kan vara bänkskivor i sten, annat golv eller färg på köksluckor och väggar. Badrummen ska gärna ha en lyxigare känsla. Lite som på hotell.

Köket är en viktig samlingspunkt där många vill sätta en personlig prägel med egna val. Andra föredrar det enkla med färdiga paket.

Investeringarna och tillvalen kan även löna sig den dagen när bostaden ska säljas. Historiskt sett har värdet på bostadsrätter stigit och till skillnad mot hyresrätter, där du sällan får ändra något, kan du göra det mesta i din egen lägenhet så länge det inte påverkar dina grannar.

Att flytta till en nyproducerad lägenhet innebär också att man slipper oron för den gamla diskmaskinen eller den skramlande tvättmaskinen, allt är ju skinande nytt med garanterad funktion.

Men det finns också mjuka värden som kan ha stor betydelse.

-När vi bygger satsar vi mycket på att skapa sociala mötesplatser där man kan ses och ha det trevligt, säger Erika Dahlström.

-På Föreningstorget kommer det bland annat att finnas två växthus. Där kan man fortsätta odla som i sin villaträdgård och samtidigt träffa nya vänner.

I de två växthusen kan man fortsätta odla, precis som i sin villaträdgård.

FAKTA

De viktigaste stegen i köpet av en ny bostadsrätt

1. Intresseanmälan

Efterfrågan på nyproducerade bostadsrätter är stor. Det är därför bra att snabbt göra en intresseanmälan till företaget som bygger bostadsrätterna. Då får man i ett tidigt skede information om projektet och inbjudningar till eventuella träffar innan försäljningsstart.

2. Kontakta din bank och en mäklare

Gå igenom de ekonomiska förutsättningarna för att köpa en ny bostadsrätt. Vad är din nuvarande bostad värd? Hur mycket pengar lägger du på ditt boende i dag och vad blir kostnaden för ditt framtida drömboende?

3. Bokningsavtal

Har du hittat din favoritlägenhet? För att vara säker på att kunna köpa just denna, kan du teckna ett bokningsavtal vilket innebär att lägenheten reserveras till dig under den första tiden försäljningen pågår. För detta betalar du 30 00 kronor. Bokningsavtalet är inte bindande och om du väljer att bryta avtalet återbetalas 20 000 kronor till dig.

4. Förhandsavtal

Nästa steg i processen är ett förhandsavtal med en förskottsbetalning som blir ett bindande avtal mellan dig som köpare och bostadsrättsföreningen. I detta läge behöver du ett lånelöfte från din bank som visar att du har möjlighet att köpa den aktuella bostaden.

5. Tillval

Nu kan du börja planera på riktigt hur din nya lägenhet ska se ut. Inredningsvalen varierar mellan projekten. Du kan oftast välja mellan att påverka många detaljer och tillval eller göra det smidigt och ta ett färdigt paket.

6. Tillträde

Efter slutbesiktningen som görs av en opartisk, extern besiktningsman och betalning, är den stora dagen inne. Du får nycklarna i handen och kan kliva in i ditt nya hem. Allt är på plats och du kan börja njuta!

7. Efterkontroll och tvåårsbesiktning

För säkerhets skull sker det även kontroller av lägenheten när du hunnit bo i den ett tag. Den första cirka tre månader efter inflyttningen och ytterligare en efter två år.

Läs mer om att köpa en bostadsrätt steg för steg

Skurup

Två omhäktas för stölder på folkhögskolan

Två personer har begärts omhäktade för inbrottsstölderna på Skurups folkhögskola.
Foto: Andreas Persson
Skurup
Skurup Det dröjer ytterligare innan det kan väckas åtal mot de män som sitter häktade för inbrottsstölder på Skurups folkhögskola. Två av männen har begärts omhäktade medan den tredje mannen har släppts.

Det var på fredagskvällen och natten mellan fredag och lördag den 12 till 13 november som två stora stölder ägde rum på Skurups folkhögskolas internatboende. Datorer, två elgitarrer, en vanlig gitarr, förstärkare samt hörlurar stals från två olika rum.

Något tidningen skrivit om tidigare.

Ganska kort efteråt kunde två 19-åringar och en 23-åring gripas för att sedan häktas misstänkta för brottet.

I fredags var det den sista dagen för åklagare att åtala eller omhäkta de misstänkta. Då beslutades att 23-åringen och en av 19-åringarna skulle begäras omhäktade. Detta då förundersökningen inte kan slutföras inom föreskriven tid.

Enligt framställan om förlängd åtalstid framgår att det återstår åtgärder i form av telefontömning av de misstänkta telefonerna. Förhoppningen är att detta är klart inom två till tre veckor. Därefter återstår slutförhör samt slutdelgivning av förundersökningarna.

Den preliminära bedömningen är således att åtal kan väckas inom fyra veckor.

Häktningsförlängningen är begärd till den 17 december.

Den andra 19-åringen släpptes fri från häktet i slutet av förra veckan.

Lund

Blev för bryskt avvisad

En man i 20-årsåldern har anmält två ordningsvakter för misshandel.
Foto: Christine Olsson/TT
Lund
Lund

När en patrull passerade vid Kulturmejeriet i Lund vid 02.30 natten mot söndagen blev de hejdade av en person som sa att han blivit misshandlad av ett par ordningsvakter på Kulturmejeriet.

Det ska ha varit i samband med att mannen, som är i 20-årsåldern, blev avvisad som han tycker att ordningsvakterna använde för mycket våld. Han har nu anmält vakterna för misshandel.

Kultur och nöje

Ny chefdirigent för Kungliga Filharmonikerna

Ryan Bancroft, 32 år, blir Kungliga Filharmonikernas nye chefdirigent. Pressbild.
Foto: Nadja Sjöström
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den prisbelönta 32-årige amerikanske dirigenten Ryan Bancroft har utsetts till chefdirigent för Kungliga Filharmonikerna.

"Det är otroligt svårt att sätta ord på vad det betyder för mig", säger han i ett pressmeddelande.

"Det här är en orkester som vet hur man musicerar på högsta nivå, där musikens förmåga att kommunicera med var och en tas på allvar".

Konserthuschefen Stefan Forsberg är nöjd med rekryteringen.

"Vi gjorde ett fynd: det här är en helt unik talang! Det finns en fantastisk kemi och gnistrande energi mellan Ryan och orkestern. Hans djupgående tolkningar av musiken gör varje repetition och konsert till en uppenbarelse", säger han i pressmeddelandet.

Ryan Bancrofts första framträdande som tillträdande chefdirigent blir vid Nobel Prize Concert den 8 december 2021. Han tillträder sin post i och med säsongen 2023/24.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL