Kultur

Mer än ett biografiskt porträtt av ett konstnärsliv

Foto: TT
Artikel Kultur och Nöje Säg ”Tove Jansson” till precis vem som helst, och be vederbörande att associera fritt.

Säg ”Tove Jansson” till precis vem som helst, och be vederbörande att associera fritt. Min gissning är att exakt hundra procent av alla potentiella deltagare i detta experiment omedelbart skulle svara ”mumintrollen”.

Vilket förvisso inte är det sämsta att bli förknippad med. De ljuvliga små varelserna i Mumindalen, vackra, vemodiga, skrämmande, tankeväckande, har inte för intet älskats av både barn och vuxna i snart 70 år. Det är helt enkelt en alldeles fantastisk värld hon har skapat, Tove Jansson.

Samtidigt, vilket man inser när man läser Tuula Karjalainens biografi ”Tove Jansson, Arbeta och älska”, finns det en så oändligt mycket större värld att upptäcka, både i Tove Janssons konstnärskap och i berättelsen om hennes eget liv.

Karjalainen är förstås inte den första att ta sig an Tove Jansson. Både doktorsavhandlingar och biografier har skrivits, och litteraturprofessorn Boel Westin har till och med skrivit en av varje. Hennes mastodontbiografi ”Tove Jansson, Ord, bild, liv” som kom 2007 (sin avhandling la hon fram 1988) fick ett mycket gott mottagande, även om åtskilliga kritiker samtidigt försynt påpekade att boken möjligen vunnit på en något skarpare redigering och att 600 sidor kanske ändå var i matigaste laget.

Karjalainens bok är med sina knappt 300 sidor betydligt nättare i formatet, och kan absolut inte anklagas för att brista i vare sig disposition eller dramaturgi. Författaren har tvärtom hittat en elegant hybrid mellan ren kronologi och avsnitt av mer tematisk karaktär.

Berättelsen rör sig stadigt och mersmaksskapande rakt framåt, från uppväxten i det på en och samma gång borgerliga och bohemiska konstnärshemmet via den unga Toves konstnärliga och sexuella utveckling (hennes övergång från heterosexualitet till yrvaken bisexualitet och vidare in i en stabil homosexualitet skildras ingående men ytterligt respektfullt) till ålderdomens milda skymning, där det oändligt vackra men kargt primitiva livet med livskamraten Tuulikki Pietilä på deras älskade Klovharun i den finska skärgården pågår tills de båda kvinnorna är nästan 80 år, och inser att det är dags att ”lämna ön upprätta och med värdighet”.

Balansen är väl avvägd mellan privat, där Karjalainen förtjänstfullt lyckas blåsa liv i de viktiga relationerna till nyckelpersoner som modern, fadern och förutom Tuulikki Pietilä även kärlekarna Sam Vanni, Tapio Tapiovaara, Atos Wirtanen och Vivica Bandler, och professionellt, där författaren lika framgångsrikt sammanfattar Tove Janssons bitvis ganska smärtsamma kamp för att uppnå de höjder och det erkännande som bildkonstnär som hon drömde om. Tove Jansson var en mycket skicklig målare, och hade egentligen tänkt ägna sitt liv åt att förfina sitt målande när mumintrollen plötsligt lät sig uppfinnas och blev en sådan dundrande världssuccé. Samtidigt pågick en smygande process där Janssons huvudsakliga uttrycksmedel gled över från bild till språk och där hon så småningom, från sent sextiotal och ända fram till sent nittiotal, kom att skriva några verkligt fina skönlitterära böcker för vuxna.

Det som griper mig allra mest är emellertid skildringen av själva det Janssonska kynnet. Toves (Karjalainen kallar henne konsekvent vid förnamn) säregna kombination av att å ena sidan vara en ganska naiv människa, godtrogen och i vissa sammanhang obegripligt förlåtande, samtidigt som hon å andra sidan har ett fullkomligt kompromisslöst sätt att se på sitt liv, är både avundsväckande och upplyftande. Tove Jansson levde exakt precis som hon ville. Hon kände efter, noga, och så lät hon sig föras i den riktning som kändes Rätt, med ett stort och stolt R.

Som konstnär, som författare, som människa. Varför lever man inte så, ligger det plågsamt nära till hands att fråga sig. Varför sitter inte jag på en skärgårdsö på somrarna, och i en vacker ateljélägenhet på vintrarna, och bara skapar och skapar och skapar, när jag nu tycker att det låter så enastående underbart? Varför upplever jag, och de flesta med mig, att det finns en massa gränser för hur man kan och bör leva sitt liv, en massa kompromisser som måste göras? Varför tyckte inte Tove Jansson det? Hade hon månne förstått något som vi inte förstår? Finns det kanske ett häpnadsväckande enkelt svar i hennes vänligt isblå ögon, ett svar som helt sonika lyder att den som vågar försöka leva bortom oönskade ramar och konventioner kommer att upptäcka att livet och världen är så mycket större än man vid en ytlig anblick anar? Tanken svindlar och inspirerar och gör ”Tove Jansson, Arbeta och älska” till något mycket mer än ett biografiskt porträtt av ett konstnärsliv.

Utrikes

Oljekatastrof i Peru förvärras

Saneringsarbetare avlägsnar olja från stranden i distriktet Ventanilla i provinsen Callao i Peru. Arkivbild
Foto: Martin Mejia/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Oljeutsläppet utanför Perus kust från oljebolaget Repsols raffinaderi är dubbelt så stort än vad som tidigare rapporterats, uppger landets regering.

Omkring 12 000 fat olja ska ha läckt ut i stället för 6 000 fat, säger landets miljöminister Ruben Ramirez.

Oljeutsläppet, som beskrivs som en ekologisk katastrof, inträffade efter att flodvågor från vulkanutbrottet i Tonga för två veckor sedan träffat en oljetanker som lastade av olja på raffinaderiet.

Ekonomi

Erdogan sparkar statistikchef

Turkiets presdient Recep Tayyip Erdogan har sparkat landets statistikchef. Arkivbild
Foto: Franc Zhurda/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har sparkat chefen för landets statistikbyrå.

Statistikchefen hamnade i hetluften efter att byrån publicerat siffror som visar att den årliga inflationen ligger på 36,1 procent, den högsta nivån på 19 år.

Oppositionen hävdar å sin sida att de ökade levnadskostnaderna är minst dubbelt så höga.

Erdogan har tidigare kritiserat statistikbyrån för statistik som ger en överdriven bild av Turkiets ekonomiska problem.

Kultur och nöje

Chris Brown anklagas för våldtäkt

Sångaren Chris Brown. Arkivbild.
Foto: Dan Steinberg/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Artisten Chris Brown anklagas för att ha drogat och våldtagit en kvinna. Det framgår av en civilrättslig stämning som registrerats i Kalifornien.

Enligt kvinnan, som är anonymiserad i rättshandlingarna, skedde övergreppet på en yacht vid rapstjärnan Sean "Diddy" Combs hem i Florida den 30 december 2020.

Kvinnan kräver 20 miljoner dollar, motsvarande runt 188 miljoner kronor, i skadestånd av r'n'b-sångaren.

Hon beskriver i stämningen hur en drink som Brown erbjöd gjorde henne yr, sömnig och fysiskt instabil. Brown ska enligt kvinnan sedan ha lett henne till ett sovrum och där förgripit sig på henne.

Hennes advokater säger till nöjessajten TMZ att hon aldrig polisanmälde händelsen eftersom hon kände sig generad.

Chris Brown dömdes 2009 till samhällstjänst och fem års villkorlig dom för att ha misshandlat artistkollegan och dåvarande flickvännen Rihanna.

Inrikes

EU förbjuder färgämne i godis

titandioxid är ett vitt färgämne som används i bland annat godis. Arkivbild.
Foto: Fredrik Varfjell/NTB/TT
Inrikes
Inrikes

Färgämnet titandioxid (E171) är inte längre tillåtet som tillsats i livsmedel inom EU.

Titandioxid är ett vitt färgämne som ibland används i bland annat läsk, glass, tuggummi och godis. Tillsatsen har tidigare varit godkänd, men i fjol gjorde den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten en ny bedömning där den konstaterade att ämnet inte är säkert att använda.

Enligt den nya bedömningen kan det inte uteslutas att ämnet kan skada kromosomer och orsaka mutationer. Godkännandet av tillsatsen har nu därför tagits bort.

"Maten ska vara säker att äta och det är bra att EU nu följer upp den nya bedömningen av titandioxid och drar in godkännandet", säger Sofia Ardell, chef för avdelning EU-samordning och export vid Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Företag får dock fortsätta tillverka och släppa produkter med ämnet på marknaden under en övergångsperiod, fram till 7 augusti i år.

Rättat: I en tidigare version användes fel benämning på ämnet.

Utrikes

Queen Mary stängs för reparationer

Queen Mary, ett av världens mest kända fartyg, stänger för turister på grund av reparationer. Sedan 1967 ligger hon vid kaj i hamnen i Long Beach i Kalifornien.
Foto: Ashley Landis/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Den klassiska oceanångaren Queen Mary stängs för turister på grund av angelägna reparationer.

Fartyget ägs av staden Long Beach i södra Los Angeles-området och ligger i hamnen där permanent sedan 1967. Sedan dess har båten lockat hotellgäster, spabesökare och turister i allmänhet.

En teknisk analys visar att det finns problem med livbåtarna. Två av originalen kan behållas medan 13 ska föras bort i väntan på att staden finner intressenter som kan ta hand om dem, som museer eller andra organisationer.

Reparationerna omfattar även installation av nya länspumpar och förbättring av varningssystemet för vattenintrång.

Enligt Long Beach, som övertog ägandet i fjol, beror de nödvändiga reparationerna på bristande underhåll av de tidigare ägarna.

Queen Mary sjösattes 1934 och seglade till 1967 på rutten Southampton–New York. Under andra världskriget användes ett av världens största passagerarfartyg – över 310 meter långt – för trupptransporter.

Klassisk båt – Queen Mary i Long Beach på fredagen. Nu ska hon repareras och stängas för besökare.
Klassisk båt – Queen Mary i Long Beach på fredagen. Nu ska hon repareras och stängas för besökare.
Foto: Ashley Landis/AP/TT
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Nytt skolår – nya utgifter

Axofinans Ett nytt skolår innebär en hel del att tänka på. Barnen behöver ofta nya kläder, nya skor, ny ryggsäck samt nya anteckningshäften och dylikt.

Detta kan kännas som en hård smäll mot plånboken, särskilt med tanke på den nuvarande världssituationen, men det är oundvikliga och nödvändiga kostnader det gäller. Det finns dock sätt att spara pengar på dessa utgifter, om man planerar rätt och försöker strama åt budgeten. Man kan exempelvis köpa produkter i andra hand, sälja förra årets kläder och accessoarer, och se till att man köper produkter som håller i längden.

Den kommande perioden är hektisk för föräldrar runtom landet, eftersom ett nytt skolår befinner sig precis runt hörnet. Början av ett nytt skolår brukar vara en spännande händelse för barn, men innebär en hel del utgifter och bekymmer för föräldrarna. Barn växer snabbt, särskilt under de tidigare åren, och ett nytt skolår innebär därmed helt nya kläder och ny skolutrustning. Det är därför viktigt att man ser till att budgeten kan klara av detta. Processen kan upplevas som rätt frustrerande, men med rätt strategi behöver inte det nya skolåret vara så pass läskigt som det kanske verkar. Det här är vad man bör tänka på.

Sälj det som inte längre kommer användas

Produkterna som man införskaffat året innan är nog antingen för små eller för slitna för det nya skolåret, men det innebär inte att man bör slänga dem. Lägger man ut det gamla, exempelvis på marknadsplatser på nätet, kan man få in mer pengar för det nya, samtidigt som man värnar om miljön och ser till att andra barn får tillgång till bra kläder. Det som inte går att sälja går altid att donera till välgörenhet och dylikt, för att se till att inget går till spillo.

Köp andrahandsprodukter

Även om man inte känner sig bekväm med att köpa kläder i andrahand åt sina barn, finns det en hel del andra produkter man kan köpa begagnat inför det nya skolåret för att spara pengar. En ordentlig ryggsäck kan kosta en rejäl peng, men det går att hitta massvis med bra ryggsäckar på nätet, som inte sett mer än ett några månaders användning.

Även elektronik, såsom miniräknare eller mobiltelefoner, går utmärkt att köpa i andrahand. Detta är särskilt rekommenderat för yngre barn, eftersom de inte är särskilt varsamma över sina elektroniska ägodelar.

Ibland är det viktigt att söka hjälp

Barnen och deras behov bör alltid komma först. Därför är det viktigt att se till att man håller sig till en budget och ser till att det finns pengar över för det nödvändiga innan skolåret börjar. Men ibland slår saker och ting snett, vilket innebär att man måste söka hjälp på annat håll. Med hjälp av ett privatlån kan man se till att allting fortlöper som vanligt, även när det går fel i karriären eller i ekonomin. Ett privatlån från rätt bank är alltid att föredra framför sms-lån och dylikt, eftersom räntorna är lägre och företagen tenderar att vara mer seriösa samt uppriktiga.

Återanvänd inom familjen

För den större familjen är det alltid bra att återanvända vid möjlighet, istället för att köpa nytt år efter år. Återanvändning av skolprodukter och kläder är något som både skonar miljön, men även plånboken. Det känns även vanligtvis mycket bekvämare för barnen än att köpa in begagnade kläder och dylikt från annat håll.

Långsiktig planering lättar på stressen

Att uppfostra barn är dyrt – det vet alla. Men med långsiktig ekonomisk planering behöver man inte uppleva onödig stress inför varje skolår. En ordentlig buffert och en rimlig budget är allt som behövs för en god hushållsekonomi. Investering är ytterligare en faktor att fundera över, eftersom bra investeringar kan säkerställa barnens framtid och se till att varje nytt år blir enklare ekonomiskt än det föregående.

Sammanfattningsvis kan man göra följande för att underlätta ekonomiskt inför det nya skolåret:

– Spara pengar genom att köpa produkter i andrahand. Detta är ett utmärkt alternativ för mindre familjer och för familjer som värnar om miljön.

– Spara pengar genom att återanvända produkter inom familjen. En självklarhet för den större familjen.

– Sälja gamla produkter inför det nya skolåret.

– Lägga undan pengar för en buffert och hålla sig till en god, välanpassad budget.

Utrikes

Rysslands befolkning minskar kraftigt

En covidpatient behandlas på ett sjukhus i Krasnodar i södra Ryssland. Coronapandemin är en orsak till att befolkningen minskar, men inte den enda.
Foto: Vitaliy Timkiv/AP/TT
Utrikes
Utrikes Rysslands befolkning minskade med över en miljon människor under 2021, visar siffror från statistikmyndigheten Rosstat. Det är den högsta siffran sedan Sovjetunionens kollaps och nästan en fördubbling jämfört med föregående år.

En orsak till den höga dödligheten är coronapandemin. Sedan den började har över 660 000 ryssar dött av orsaker kopplade till covid-19, enligt Rosstat.

Men det råder också en demografisk kris i landet med låga födelsetal och en förväntad kort livslängd hos befolkningen. Antalet födda barn per kvinna är nu nere på 1,5 vilket är under de 2,1 barn som krävs för att befolkningen inte ska minska.

Den krympande befolkningstillväxten i Ryssland har varit en prioriterad fråga för president Vladimir Putin sedan han kom till makten för två decennier sedan.

Putin uppmanar återkommande ryssarna att skaffa fler barn och leva hälsosammare i sina tal till nationen. Regeringen har också infört ekonomiska stimulanser för föräldrar som får mer än ett barn.

Vid sin årliga presskonferens i december sade presidenten att 146 miljoner invånare inte är tillräckligt ur "geopolitisk synvinkel" och kommer att leda till arbetskraftsbrist.

Sport

Henrik Lundqvist hyllades i New York

Henrik Lundqvist hade sällskap av sin närmaste familj och de legendariska Rangers-spelarna Mark Messier, Mike Richter, Adam Graves and Brian Leetch i Madison Square Garden.
Foto: John Munson/AP/TT
Sport
Sport Henrik Lundqvist bar New York Rangers på sina axlar i 15 säsonger.
I natt hissades tröja nummer 30 upp i taket i Madison Square Garden.
– Ni har stöttat mig hela karriären. Det har varit en fantastisk upplevelse som gett mig så mycket glädje, sade han inför jublande fans.

Ceremonin ägde rum före Rangers match mot Minnesota Wild. Bland de speciellt inbjudna gästerna fanns Henrik Lundqvists hustru Therese, barnen Charlise och Juli, föräldrarna Peter och Eva, systern Gabriella och tvillingbrodern Joel.

Firandet gick under parollerna "A Ranger legend", "A New York icon".

– Jag har saknat er, sade Henrik Lundqvist när han inledde sitt tacktal och publiken inte ville tystna.

"Kommer aldrig glömma"

Henrik Lundqvist berättade om sin vinnarmentalitet, där varje förlust kändes som jordens undergång.

– Jag kommer aldrig glömma den bergochdalbanan av känslor. . .antagligen aldrig min fru heller, sade 39-åringen med ett skratt.

– Kontrasten mellan att vinna och förlora drev mig karriären igenom. Att det gjorde så ont att förlora, gjorde det så mycket bättre att vinna. Strävan efter att bli bäst har alltid varit en viktig del av min resa.

Engagemanget viktigast

Han förklarade att det som gett honom mest under hans 15 år i klubben inte är vinsterna eller det personliga erkännandet, utan engagemanget.

– Engagemanget jag känt för New York Rangers och engagemanget som de visat mig under så lång tid.

– Jag är så glad att få det här ögonblicket, med min familj och vänner. Men mest av allt är jag lycklig över att få säga tack, tack till alla fantastiska fans här inne och runt om i den här fantastiska staden.

Tio andra tröjor

I taket på Madison Square Garden kommer nummer 30 nu hänga bredvid tio andra tröjor: Ed Giacomins nummer 1, Brian Leetchs nummer 2, Harry Howells nummer 3, Rod Gilberts nummer 7, Adam Graves och Andy Bathgates nummer 9, Mark Messiers och Vic Hadfields nummer 11, Jean Ratelles nummer 19 och Mike Richters nummer 35.

Leetch, Graves, Richter och Messier närvarade nere på isen under firandet.

Henrik Lundqvist lämnade Rangers 2020 efter att ha köpts ut från kontraktet. På grund av hjärtproblem och en operation i början av 2021 blev det aldrig något spel med nya klubben Washington Capitals.

I augusti förra året meddelade han att karriären var över.

Numret pensioneras

Tröjupphängningen innebär att nummer 30 pensioneras och att ingen Rangers-spelare får bära det igen.

Henrik Lundqvist är den tionde NHL-svensken totalt att få sin tröja pensionerad. Ingen svensk målvakt har tidigare hedrats på det viset.

Målvaktslegendaren har vunnit SM-guld, VM-guld, OS-guld, priset som New York Rangers mest värdefulla spelare nio gånger, utmärkelsen som NHL:s bästa målvakt och tagits ut till ligans All Star-lag fem gånger och även blivit utsedd till världens bäst klädda man en gång.

Det han främst saknar från hockeykarriären är en Stanley Cup-titel.

Joakim Magnå/TT

Henrik Lundqvist och familjen följde tröja nummer 30 upp i taket.
Henrik Lundqvist och familjen följde tröja nummer 30 upp i taket.
Foto: John Munson/AP/TT

FAKTA

Fakta: NHL-svenskarna vars tröja pensionerats

Thomas Steen – Winnipeg Jets #25

Börje Salming – Toronto Maple Leafs #21

Mats Sundin – Toronto Maple Leafs #13

Markus Näslund – Vancouver Canucks #19

Nicklas Lidström – Detroit Red Wings #5

Peter Forsberg – Colorado Avalanche #21

Daniel Alfredsson – Ottawa Senators #11

Daniel Sedin – Vancouver Canucks #22

Henrik Sedin – Vancouver Canucks #33

FAKTA

Fakta: Henrik Lundqvist bedrifter

Dubbla SM-guld med Frölunda (2002-03, 2004-05)

OS-guld med Tre Kronor (2006)

Vezina Trophy (2011-12)

Stanley Cup-final med Rangers (2013-14)

VM-guld med Tre Kronor (2017)

Flest vinster (459) av alla Rangers-målvakter

Flest vinster av en europeiskfödd målvakt i NHL:s historia

Flest hållna nollor i Rangers historia

Snabbaste målvakten att nå 400 vinster i NHL:s historia

Sex raka Game 7-vinster

Utrikes

USA skickar soldater till Östeuropa

USA:s president Joe Biden vid ett tal i Pittsburgh på fredagen. Han säger nu att ett mindre antal soldater ska skickas till Östeuropa.
Foto: Andrew Harnik/AP/TT
Utrikes
Utrikes USA:s president Joe Biden säger att han snart kommer att skicka ett mindre antal amerikanska soldater till Östeuropa för att stärka Natos närvaro i området.

– Jag kommer att skicka soldater till Östeuropa och Natoländerna inom kort, inte särskilt många, sade han till journalister på fredagen.

USA har redan tiotusentals soldater stationerade i framför allt Västeuropa, men Pentagon överväger att skicka mindre förstärkningar till Natoländerna i öst.

Tidigare i veckan försatte USA 8 500 soldater i förhöjd beredskap med anledning av oroligheterna i Ukraina. De är tänkta att användas för att förstärka Natos snabbinsatsstyrka, om den skulle aktiveras.

Ukraina är inte Natomedlem, men Washington befarar att konflikten kan spilla över på intilliggande Natoländer om Ryssland invaderar Ukraina.

USA:s försvarsminister Lloyd Austin sade på fredagen att den ryska mobiliseringen vid gränsen till Ukraina nu har nått en nivån där den ryske presidenten Vladimir Putin har en rad militära möjligheter, däribland en nästan fullskalig invasion av Ukraina.

– Vi tror inte att president Putin har fattat ett avgörande beslut om han ska använda sina styrkor mot Ukraina. Men vi vet att han har resurserna, sade Austin.

Ryssland förnekar att det finns några planer på att invadera Ukraina, men har över 100 000 soldater utplacerade längs gränsen.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL