Nyheter

Otillräcklig höjning anser oppositionen

Artikel Nyheter
– De borgerliga partierna inser inte vidden av krisen i vården.

– De borgerliga partierna inser inte vidden av krisen i vården. Den situation som har skapats kommer att kvarstå under 2014, säger Richard Larsson (S).Prognosen för den skånska vården budgetåret 2013 är ett minus på 570 miljoner kronor, fortsätter han. För att hamna på den nivån krävs rationaliseringar på 600 miljoner kronor.– Det innebär att vården behöver drygt 1,1 miljarder bara för att komma i balans. Underskottet äter upp hela den ökning som Femklövern lägger in, säger han.

Richard Larsson vill inte kalla skattehöjningen för valfläsk, snarare en åtgärd i panik.Ifall Socialdemokraterna fick styra Region Skåne skulle besparingarna genast hävas. Anställningsstoppet på Sus skulle upphöra. Alla omflyttningar och organisationsförändringar skulle stoppas.– Det behövs ett helt nytt ledarskap som lyssnar på patienter och personal, säger Richard Larsson.I förra årets skuggbudget lade Socialdemokraterna in en skattehöjning på 60 öre. Hur stor den blir i motsvarande dokument i år kan inte Rickard Larsson säga än, men 60 öre är en lägstanivå.Vilmer Andersen (V) är inne på samma linje som S.– Det är uppenbart att Femklövern försöker att rädda sitt eget skinn. Förmodlingen kommer de 700 miljonerna att gå till några symboliska satsningar, medan den övriga sjukvården får fortsätta med nuvarande situation, säger han.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Kvinnor i fokus på höstens utställningar

Mika Rottenberg. Stillbild ur Dough, 2006.
Foto: Louisiana
Kultur och nöje
Konst Konstens kvinnor tar ordet. Det är undertiteln på en utställning på Statens Museum for Kunst som pågår just nu. Tidningens Britte Montigny har sett tre utställningar där konstens kvinnor gör just det.

Som aldrig förr tågar kvinnorna fram på Öresundsregionens olika konstscener.

Louisiana hade inte ens hunnit stänga dörren efter sommarens publikdragande presentation av Karin Mamma Andersson när Mika Rottenberg drog in och fyllde de stora utställningssalarna i norra flygeln. På Statens Museum for Kunst i Köpenhamn bryter 18 konstnärer den tystnad som i århundraden – och med få undantag- hållit kvinnliga konstnärer utanför konsthistorieskrivningen.

Moderna Museet Malmö ägnar hösten åt att introducera den tyska konstnären Beata Wassermann för den (syd)svenska konstpubliken (utställningen recenserad i SkD/Norra Skåne 1 oktober) medan Galerie Leger visar nya verk av Gittan Jönsson. Med sin karakteristiska blandning av humor och satir fortsätter hon att med dammsugare och diskborste som främsta vapen strida för kvinnors lika rätt till allting. Och till slut: runt hörnet väntar dels Bianca Maria Barmen som ställer ut på Galleri Wallner i Simris (16 oktober- 21november) dels Ann Böttcher (Malmö Konsthall 4 december–27 februari 2022).

Konsumtion i rasande tempo

Först ut på den danska sidan Sundet är Louisiana och Mika Rottenberg. Verksam i New York med rötter i Israel och Argentina visar hon verk från de senaste 20 åren: enorma installationer - bland annat Tropical Breeze och den krimskramsglittrande Bowls Balls Souls Holes (skålar kulor själar hål) – videoinstallationer, dadaistiska nonsensmaskiner och nonsensteckningar utförda i grafit, akryl och färgpenna. I fokus står det accelererande konsumtionssamhället där vi förbrukar i ett rasande tempo utan att ge oss tid att stanna upp och se oss över axeln. Tropical Breeze möter redan i första salen: en enorm trave kartonger som antas innehålla citrondoftande ansiktsservetter.

Mika Rottenberg. No 22. Med sallad, 2020 (foto:
Foto: Britte Montigny

Produktionens och distributionens olika hållplatser genomgås i en satirisk video som understryker det groteska i konsumtionshysterin. Absurditeterna, alla med en gravallvarlig och djupt samhällskritisk ton, avlöser varandra. Nyfikenhet får en näsa att växa som på Pinocchio, en annan nyser ut såväl kaniner som blodiga biffar.

Det köps, tillverkas, konsumeras, ratas, kastas bort. Allt utan att ifrågasättas – människorna blir till marionetter i produktionens pater nosterverk. Själv blev jag mest fascinerad av källarplanets dadaistiska nonsensmaskiner, invecklade och estetiskt mycket tilltalande konstruktioner som sätts i rörelse med ben- eller armkraft men som inte förmår producera något överhuvudtaget.

Det köps, tillverkas, konsumeras, ratas, kastas bort. Allt utan att ifrågasättas – människorna blir till marionetter i produktionens pater nosterverk.

Tankarna går till den unge Max Ernst, till Picabia med flera och till 1910-talets uppgörelse med industrisamhällets växande men aldrig ifrågasatta produktionsmani. Roligt, tänkvärt, sevärt, men också ganska tidskrävande. Enbart videoinstallationerna har en samlad speltid om närmare 90 minuter.

Människan som maskinåldern

Dadakonst möter också på Statens Museum for Kunst, där den tyska dadaisten Hanna Höch illustrerar samma funderingar kring människan som maskinålderns hjälplöst sprattlande marionett som jag också funnit i Rottenbergs långt yngre konst. Här möter även prov på Käthe Kollwitz’ lidelsefulla engagemang i socialt utsatta kvinnors situation före, under och efter 1:a världskriget och bildvävar av vår egen Hannah Ryggen.

Lene Adler Petersen. Tingene, din historie, befri dig fra tingene. Rekonstruktion av installation från 1976.
Foto: Britte Montigny

Verksam i Norge åren runt andra världskriget är de stora vävarna oftast självbiografiska med scener som bland refererar till hennes komplicerade förhållande till dottern. Utställningens tema anslås redan vid ingången till utställningen där Lene Adler Petersens med kvinnosymbolik laddade parafras på Delcroiz’ berömda skildring av hur Friheten leder folket på barrikaderna (1830) rekonstruerats.

Denna tänkvärda repetition av 1900-talets kvinnokonst rymmer också portugisiska Paula Regos skakande protester mot antiabort-lagstiftningen, amerikanska Nancy Speros protester mot kriget i Vietnam och iranska Shirin Neshats skildringar av de iranska kvinnornas situation före och efter ayatollornas maktövertagande. Allt i allt: oerhört starkt, angeläget och ytterst sevärt.

FAKTA

Konst

Höstutställningar

Louisiana: Mika Rottenberg – Bowls Balls Souls Holes

Till och med 9 januari 2022

Statens Museum for Kunst: Efter stilheden – Kunstens kvinder tager ordet

Till och med 21 november

Galerie Leger: Gittan Jönsson - Tillägnan

Till och med 3 november

Hanna Höch. Han och hans miljö. Collage, 1919.
Foto: Britte Montigny
Gittan Jönsson. La Forza del Destino, 2021.
Foto: Galerie Leger

Kultur och nöje

Rädsla, utanförskap och radikalisering

Lundafödde författaren Dimitris Alevras debuterade 2015 med Världens sista kväll. Hans senaste heter Det är en märklig plats jag kommit till.
Foto: Magnus Liam Karlsson
Kultur och nöje
Bokrecension Nora Wurtzel har läst Lundaförfattaren Dimitris Alevras senaste roman Det är en märklig plats jag kommit till.

”Mitt arbete krävde inga förflyttningar eller fasta tider och jag kunde bli liggande i sängen hela dagen om jag ville, stanna i det mörklagda rummet och själv bestämma i vilken mån jag skulle existera i världen utanför.” Så ser vardagen ut för Linus, berättare i Det är en märklig plats jag kommit till av Dimitris Alevras.

Linus frilansar som redaktör och korrekturläsare, men egentligen drömmer han om att själv få skriva. Med en publicerad essä och ett refuserat romanmanus i bagaget bor han i en kal lägenhet, med sonen hos sig varannan vecka. Det är en ensam man vars tillvaro faller samman under barnfria veckor.

Platsen är Stockholm, som osentimentalt beskrivs utan värme där stadens kärna är utanförskap. Staden är ett ingenmansland för ditflyttade och präglas av mörker och kyla. Antingen så kvävs du eller så fryser du ihjäl.

Romanens upplägg är logiskt och nästintill deterministiskt. Separationen från sonens mamma leder till ett evighetslångt Instagramscrollande där han maniskt börjar följa en ungdomskärlek som dokumenterar sin sista tid i livet. När hon går bort till följd av aggressiv cancer får Linus kontakt med Adam. Händelsekedjan är linjär och sambanden mellan orsak och verkan tycks självklara.

Linus och Adam var klasskompisar i högstadiet, utan att egentligen vara vänner. Det som förenar dem är kvinnan som nyligen gått bort i cancer som de båda var kära i under skoltiden. Relationen mellan Adam och Linus tar fart när de bestämmer sig för att Adams refuserade romanmanus i stället ska bli film.

Adam lever ännu ensammare än Linus och en berättelse om radikalisering tar form. Adam rör sig i ett diffust internetsammanhang med betoning på gemenskap och brödraskap. Hatet och rasismen blir allt starkare och får konspiratoriska drag. De båda männen förenas i sin obesvarade kärlek till samma tjej, av refuserade romanmanus och av att vara förlorare – både i sina egna och i samhällets ögon.

Tillsammans börjar de gå igenom de självbiografiska arkiv som Adam byggt upp. Linus filmar när Adam läser högt ur sina dagböcker, och fram växer bilden av den bottenlösa vreden. Vreden riktas mot de som tigger vid mataffären, mot ”de otacksamma” och späs på av en rädsla för ett föreställt hot mot den västerländska demokratin.

Antingen så kvävs du eller så fryser du ihjäl.

Efter att Adam plötsligt försvinner, och något odefinierat dramatiskt har hänt, försöker Linus sätta ord på deras gemensamma historia. Linus får efter försvinnandet återkommande meddelanden från Adam som försätter spinna vidare på tankar om ett yttre hot som kommer att leda till civilisationens undergång. Adam blir allt hårdare i sin retorik det tippar slutligen över. Konspirationerna har blivit fler och större, samtidigt som domedagen är nära. Vreden har blivit till våld.

Det är svårt att avgöra vad boken vill, vad som är dess syfte. Det är uppenbart en undersökning av ett samhällsfenomen, där män radikaliseras och vänder sig till en gemenskap på nätet. Det är lätt att dra paralleller till händelserna vid Kapitolium och incel-kulturen. Som undersökning kommer dock inget nytt till ytan, inga psykologiska mekanismer synliggörs på ett nytänkande sätt.

Det är allt annat än angenämt att kliva in i vredens tankevärld och att ta sig igenom hatets retorik är djupt ångestframkallande för läsaren. Att ta sig an rent fascistiska tankegångar känns bitvis meningslöst, för vi känner till dess stoff och vad det kan leda till. Undersökningen av den ensamme och radikaliserade mannen leder inte till något nytt. Läsningen av Det är en märklig plats jag kommit till resulterar snarare i hopplöshet.

FAKTA

Det är en märklig plats jag kommit till

Författare: Dimitris Alevras

Förlag: Norstedts

Malmö

Lekställning brann i Mellanhedsparken

Foto: Pontus Lundahl/TT
Malmö
Malmö Tidigt på måndagsmorgonen började det brinna på en lekplats i Mellanhedsparken.

Vid 04.10 på måndagen larmades räddningstjänst till platsen där en klätterställning med rutschkanor stod i brand.

– Det fanns ingen spridningsrisk till övriga delar av lekplatsen, säger Joel Johansson, inre befäl på Räddningstjänsten Syd.

Räddningstjänsten släckte branden och överlämnade sedan till polisen som spärrade av platsen. Även kommunen har informerats om branden. Själva klätterställningen fick omfattande skador.

– Den brann inte ned men den fick brandskador som helhet.

Branden är den senaste av flera bränder på lekplatser. Den 8 oktober brann det på en lekplats på Kulladalsgatan. Natten därefter brann det i en klätterställning i Videdalsparken

Utrikes

Flera döda och saknade efter indiskt oväder

Indiens militär deltar i räddningsarbete med helikopter.
Foto: Indiska flottan vid AP/TT
Utrikes
Utrikes

Minst 26 människor har mist livet i omfattande regnoväder som orsakat översvämningar och jordskred i delstaten Kerala i södra Indien, rapporterar BBC. Bland de omkomna finns bland annat fem barn.

Flera dagars skyfall har fått floder att svämma över och städer och byar har skurits av från omvärlden. Många människor saknas och antalet döda befaras fortsätta stiga.

Landets militär deltar i sökarbetet och helikoptrar används för att flyga in förnödenheter och personal till områden som inte går att nå landvägen. Fiskebåtar används också för att evakuera överlevande från drabbade kuststäder.

Tusentals människor har hittills evakuerats och minst hundra tillfälliga läger har satts upp, meddelade Keralas chefsminister Pinarayi Vijayan på söndagen, rapporterar AFP.

2018 miste omkring 400 människor livet och över en miljon var tvungna att fly när Kerala drabbades av de värsta översvämningarna på hundra år.

Kultur och nöje

"Loket" gjorde Bingolotto till en folkrörelse

'Bingolotto' med Leif 'Loket' Olsson borde tilldelas en stor kristall, tycker Jan Scherman, tidigare programdirektör och VD på TV4, med hälsning till juryn för det svenska tv-priset Kristallen.
Foto: Thomas Johansson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Sedan premiären den 19 oktober 1991 har "Bingolotto" varit en del av det svenska folkhemmet. Nu fyller programmet 30.
– Det är fantastiskt att ett program kan hålla på så länge, säger legendaren Leif "Loket" Olsson, 79.

Fast egentligen började "Bingolotto" i Kållevisionen, en lokal kabelkanal över Göteborg, redan 1989. "Loket" var bara bisittare och de första sändningarna leddes av en servitris som jobbade på en pizzeria på Avenyn.

– Men hon var en och en halv meter längre än jag. Det gick ju inte, skrockar "Loket".

Han fick ta över och när det blev uppenbart hur populärt det var i Göteborg diskuterade man i redaktionen om det inte gick att spela bingo över hela landet. TV3 var intresserat men när TV4, som då fortfarande sändes i kabelnätet, fick nys om programidén säkrade kanalen sändningarna. Programmet fick bästa sändningstiden på lördagskvällarna.

"Primetime" direkt

– Vi tilldelades "primetime" direkt, säger "Loket" stolt.

TV4 började sända i marknätet den 2 mars 1992 med "Bingolotto" som ett flaggskepp från start. "Loket" Olsson ledde programmet i knappt tio år och skapade vad som närmast kan kallas en folkrörelse.

– Det skriver jag under på till 100 procent. Det finns nästan inte något svenskt underhållningsprogram som har gjort en så stor samhällsnytta som "Bingolotto", säger Jan Scherman, tidigare programdirektör och VD på TV4.

Tittarrekordet för programmet är "Bingolottos" uppesittarkväll julen 1995 då sändningen sågs av 3,145 miljoner, något som då var rekord för hela TV4.

Men när TV4 ville förnya formatet mot slutet av 90-talet valde "Loket" att kliva av. Han har genom åren inte alltid varit nöjd med den inriktning programmet fått. Men med Lotta Engberg vid rodret är han mer försonlig.

Tillbaka till rötterna

– Hon har fört programmet tillbaka mot sina rötter, säger han.

Han talar då både om mer dansbandsmusik och folkligheten i anslaget.

– Jag tittar inte jämt. Men är jag ledig och hemma är det klart jag har på tv:n, säger han.

Och det händer fortfarande att folk kommer fram och hälsar på honom på gatan.

– Fast inte lika ofta nu för tiden. De unga vet ju inte vem jag är, konstaterar han.

"Loket" har fortsatt med sitt värv att dra nummer även efter avhoppet. Varje onsdag har han varit utropare på en lokal bingohall i Göteborg.

– Fast under pandemin har det inte varit något. Får se om det kommer i gång nu när vardagen blir mer normal igen.

Uppsving för försäljningen

Pandemin har däremot inneburit ett uppsving för "Bingolotto". När restriktionerna kom ökade försäljningen av bingolotter. Särskilt digitala lotter köptes, där man spelade på mobilen eller surfplattan.

Folkspel, som ligger bakom lotteriet, räknar därför med att under 2021 kunna ge rekordutdelning tillbaka till det svenska föreningslivet, även om siffrorna ännu är preliminära.

Men de digitala bingobrickorna är inte riktigt Lokets melodi.

– Jag tycker man ska ha en duttpenna i handen när man spelar, säger han bestämt.

Under perioder har Bingolotto mötts av kritik. Det har funnits en närmast föraktfull inställning mot programmet. Men Jan Scherman menar att när man ser tillbaka i backspegeln måste man inse programmets storhet.

– Det är ur ett tv-historiskt perspektiv helt unikt att ett program tickar och går och passerar trettioårsåldern och fortfarande stoltserar med att vara en så viktig del av samhället, säger han.

Vår nye Hyland

Och han tvekar inte att framhålla att mycket är "Lokets" förtjänst.

– Jag kallade ofta "Loket" Olsson för Sveriges nya Lennart Hyland. Han gjorde en tv-historisk insats. Och den är värt att uppmärksammas. De som gett oss "Bingolotto" borde få en stor kristall, tycker Jan Scherman, med hälsning till juryn för det svenska tv-priset Kristallen.

Jonas Dagson/TT

'Lotta Engberg har fört programmet tillbaka mot sina rötter', säger 'Loket' Olsson. Arkivbild.
"Lotta Engberg har fört programmet tillbaka mot sina rötter", säger "Loket" Olsson. Arkivbild.
Foto: Johan Carlén / Folkspel
'Loket' tycker man ska ha en duttpenna i handen när man spelar Bingolotto. Nu för tiden går det att spela digitalt, men det faller inte Leif Olsson i smaken. Arkivbild.
"Loket" tycker man ska ha en duttpenna i handen när man spelar Bingolotto. Nu för tiden går det att spela digitalt, men det faller inte Leif Olsson i smaken. Arkivbild.
Foto: ERLAND VINBERG / TT / TT

FAKTA

Fakta: "Bingolottos" programledare

Leif ”Loket” Olsson 1991–1999, 2004

Lasse Kronér, 1999–2004

Gunde Svan, 2004–2005

Rickard Olsson, 2005–2008, 2018–2020

Lotta Engberg, 2008–2011, 2017–2018, 2020–

Jan Bylund, 2011–2013

Marie Serneholt, 2013–2014

Ingvar Oldsberg, 2014–2017

Agneta Sjödin, 2017–2018

Stefan Odelberg, 2020–

FAKTA

Fakta; Jubileumssändningen

• "Bingolottos" 30-årsjubileum sänds lördag 23 oktober med start 20.00 i TV4.

• Utöver fyra bingospel kommer man att under kvällen också att spela ett Jubileumslotto med 30 miljoner extra i potten.

• Programledare: Lotta Engberg och Stefan Odelberg.

• Artister: Carola, Eric Gadd, Lillasyster och Mariette, Vikingarna, Lotta Engberg och Christer Sjögren samt husbandet under ledning av Mattias Bylund.

• Flera gamla programledare kommer att finnas på plats.

Källa: "Bingolotto"

FAKTA

Fakta: Bingolottokuriosa

• "Bingolottos" första miljon delades ut 12 september 1992.

• Programmets högsta vinst delades ut den 2 november 2002 då en kvinna från Vara vann 31,5 miljoner.

• I filmen "En på miljonen" från 1995 finns ett påhittat avsnitt av "Bingolotto", där grannen till huvudrollspersonen vinner tre miljoner.

• "Bingolotto" skymtar förbi i Madonnas musikvideo till "Ray of light" från 1998, regisserad av Jonas Åkerlund.

• Bland artisterna som har deltagit i programmet märks Ricky Martin, Andrea Bocelli, Bon Jovi, Elton John och David Bowie.

• Göteborgs stadsmuseum valde – i samband med Göteborgs 400-årsfirande – en inplastad bingolott som en av nio saker att förknippa med Göteborgs historia.

• Lottförsäljningen var störst 1996, då man omsatte omkring 84 miljoner kronor per vecka.

• Folkspel är en ideell organisation med 72 riksorganisationer som medlemmar, varav RF (Riksidrottsförbundet) är den största. Sedan starten 1991 har Folkspel genererat över 17 miljarder till svenskt föreningsliv.

Källa: "Bingolotto" med flera

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Bostadslistan

Priset per kvadratmeter för hyresrätter varierar stort på olika platser i Sverige

BOSTADSLISTAN Bostadslistan har tillsammans med Bostadshub gjort en stor undersökning av Sveriges dyraste och billigaste kvadratmeter under 2019. Skillnaderna var naturligtvis stora beroende på storleken på staden i fråga, men ett intressant fynd är att det var över 300% dyrare att bo i hyresrätt i Stockholm än i Åmål.

Kvadratmeterpriset för en hyresrätt kan variera från endast 85 kronor upp till hela 629 kronor på olika platser i Sverige. Det visar en ny undersökning utförd av Bostadslistan och Bostadshub, två sökmotorer för hyresrätter på den Svenska marknaden. Efter att ha granskat över 10 000 annonser från både privatpersoner och företag som publicerats på plattformarna under 2019, har företagen kunnat skapa en intressant överblick av den svenska hyresrättsmarknaden.

Här var det dyrast och billigast

Som nämnt ovan så var det stora variationer på kvadratmeterpriset för en hyresrätt i vårt land. Som förväntat så kan vi återfinna Sveriges dyraste kvadratmeter i Stockholm, mer bestämt Nacka, där du kan betala upp till 629 kronor per kvadratmeter i genomsnitt. Å andra sidan så kan man i genomsnitt bo i en hyresrätt i Åmål för endast 85 kronor per kvadratmeter.

Bostadsort spelar stor roll på kvadratmeterpriset

Utöver att endast titta på det genomsnittliga kvadratmeterpriset kunde undersökningen också peka på vad den genomsnittliga lägenheten kostar på olika orter i landet. Efter en grundlig genomgång av de annonser vi undersökt så kostar det i genomsnitt 17 571 kronor att bo i en hyresrätt i Stockholm, samtidigt som det bara kostar 5113 i Åmål. Detta är förstås en väsentlig skillnad, men det är ingen hemlighet att det är billigare att bo utanför huvudstadsområdet, oavsett vilket land som undersöks.

Dyrare än man tror att bo i Lund och Uppsala

Utöver att endast titta på var det var dyrast och billigast i Sverige kunde undersökningen också avslöja att några av landets dyraste kvadratmeter kan hittas bland lediga lägenheter på Sveriges studentorter. Lund och Uppsala hamnade på plats tre och fyra i undersökningen, med ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 217 samt 200 kronor.

Top 10: Sveriges dyraste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Top 10: Sveriges billigaste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Sport

Thuram och Materazzi i ordkrig om rasism

Lilian Thuram anordnade ett seminarium om rasism på Nobelmuseet i Stockholm i förra veckan.
Foto: Duygu Getiren/TT
Sport
Sport Franske VM-hjälten Lilian Thuram anser att vita fotbollsspelare inte gör tillräckligt i kampen mot rasism.
Han får mothugg av Marco Materazzi.
– Jag såg inte Thuram lämna planen när de sjöng "Materazzi, en horunge", säger den italienske backlegendaren.

Det är inte första gången Lilian Thuram och Marco Materazzi är ovänner. Efter VM-finalen i Berlin 2006, då Zinedine Zidane skallade Materazzi i bröstet efter en förolämpning och fick rött kort, tog Thuram sin landsman i försvar trots överfallet.

Drygt 15 år senare har ett nytt ordkrig blossat upp mellan Thuram och Materazzi. Upprinnelsen är fransmannens åsikt att vita fotbollsspelare inte gör tillräckligt i kampen mot rasism.

– Det man kan säga är att det är fler och fler svarta spelare som blir häcklade på planen. Då borde de vita spelarna fråga sig varför man över huvud taget accepterar det här, varför man inte gör någonting. Jag tycker också att journalister i större utsträckning borde fråga de vita spelarna varför de inte gör någonting, säger Lilian Thuram till TT i samband med ett seminarium på Nobelmuseet t i Stockholm.

49-årige Thuram gjorde nyligen ett liknande uttalande vid en festival i Trento, anordnad av den italienska tidningen Gazzetta dello Sport.

Då fick han mothugg av 48-årige Materazzi, som deltog i samma evenemang.

"Det är diskriminering"

– Jag håller med Thuram, jag är mot rasism, men jag såg aldrig Thuram lämna planen när de sjöng "Materazzi, en horunge", säger Marco Materazzi, enligt flera italienska medier, och fortsätter:

– Det är diskriminering; för vita, för svarta och även för horungen.

Under sina framgångsrika karriärer möttes VM-guldmedaljörerna Thuram och Materazzi flera gånger med sina landslag och i Serie A. I den italienska ligan representerade stjärnorna Juventus och Parma respektive Inter och Perugia.

Replik i Italien

När TT, via svensk tolk, frågar Thuram om han vill kommentera Materazzis senaste utspel svarar han:

– Eftersom jag ska tillbaka till Italien om några veckor så kommer jag att svara på plats i Italien.

TT: Så, du kan inte säga någonting nu?

– No, säger han med eftertryck på franska.

Lilian Thuram, som under karriären bland annat tog VM-guld och EM-guld med Frankrike, har de senaste åren gjort sig känd för sitt arbete mot rasism genom sin egen stiftelse. Han skriver böcker, föreläser och håller i seminarier världen över.

Vid sitt besök i Stockholm träffade han bland annat svenska elever, forskare och poliser.

"Vit – politisk ideologi"

– Jag vill ifrågasätta vad det innebär att vara vit. Att vara vit är en politisk ideologi, anser Thuram.

Han tycker inte att det bara är Internationella fotbollsförbundet Fifas och Europeiska fotbollsförbundet Uefas ansvar att driva frågan om rasism inom fotbollen.

– När det gäller kampen mot rasism inom fotbollen kan man alltid göra mer. Jag menar att övriga aktörer, utöver både Uefa och Fifa, i större utsträckning borde göra mer. Jag försöker att uppmuntra vita spelare att uttala sig om rasism, att lyfta fram och avslöja rasismen, säger han.

David Hjorter/TT

Marco Materazzi, höger, nickade in Italiens mål under ordinarie tid i VM-finalen mot Lilian Thurams, näst längs till vänster, Frankrike 2006. Italien tog guld efter straffläggning. Arkivbild.
Marco Materazzi, höger, nickade in Italiens mål under ordinarie tid i VM-finalen mot Lilian Thurams, näst längs till vänster, Frankrike 2006. Italien tog guld efter straffläggning. Arkivbild.
Foto: CHRISTOPHE ENA/AP/TT

FAKTA

Fakta: Tre uppmärksammade fotbollsfall av rasism i år

+ Elanga polisanmäler motståndare

Svenske supertalangen Anthony Elanga sade att han utsattes för rasism av en italiensk motståndare i förra veckans U21-EM-kvalmatch i Monza. Svenska Fotbollförbundet har polisanmält händelsen samtidigt som Italiens fotbollsförbund förnekar anklagelserna. Europeiska fotbollsförbundet har tillsatt en utredning.

+ Hat mot engelska straffmissare

EM-finalen mellan Italien och England i somras gick till straffar. Efter att England tagit en 2–1-ledning i straffläggningen kom tre raka missar från 23-årige Marcus Rashford, 21-årige Jadon Sancho och då 19-årige Bukayo Saka och England förlorade. Därefter haglade rasistiskt präglade hat- och hotinlägg mot spelarna på sociala medier. Brittiska fotbollsförbundets polisenhet mottog 600 anmälningar om rasistiska kommentarer och bedömde att 207 var kriminella. I augusti hade elva misstänkta personer gripits, enligt BBC.

+ Napolistjärna kallad "jävla apa"

Napolis stjärntrio Kalidou Koulibaly, Victor Osimhen och André Zambo Anguissa har vid flera tillfällen utsatts för rasism i Serie A den här säsongen. Till exempel borta mot Fiorentina i oktober.

"Jävla apa, det var vad de kallade mig. De här människorna har ingenting med sporten att göra. De måste identifieras och hållas utanför arenorna. För alltid", skrev Koulibaly på Instagram enligt Goal.

Juventus EM-guldvinnande lagkapten Giorgio Chiellini, som är vit, var då en av många som markerade mot rasismen.

– Vi behöver lagar och regler som tillämpas. Jag skämdes, dels för att jag är italienare och från Toscana (Florenslaget Fiorentinas region) men också eftersom Italien inte är ett rasistiskt land för mig, sade han enligt Eurosport.

Utrikes

Costa Rica får miljöpris av prins William

Storbritanniens prins William tillsammans med sin hustru Kate, hertiginnan av Cambridge, vid prisceremonin i London på söndagen.
Foto: Alberto Pezzali/AP/TT
Utrikes
Utrikes Regeringen i Costa Rica och staden Milano var två av pristagarna när Storbritanniens prins William för första gången delade ut sitt miljöpris Earthshot Prize.

Vid en kändistät ceremoni i London belönades fem pristagare med en miljon pund vardera, motsvarande drygt 11,8 miljoner kronor – en högre prissumma än Nobelpriset.

Priset har fem klasser – klimat, natur, luft, hav och skräp – och kommer att delas ut årligen fram till 2030 för att bekämpa klimatförändringarna.

– Alldeles för länge har vi gjort för lite för att skydda planeten, sade prinsen.

– Under de kommande tio åren ska vi agera. Vi ska hitta lösningarna för att reparera vår planet.

Costa Rica tilldelas årets pris i naturklassen för ett projekt där lokalbor får betalt för att skydda skogar, plantera träd och återställa ekosystem.

– Vi tar emot det här erkännandet med stolthet och ödmjukhet. Det vi har åstadkommit i det här lilla centralamerikanska landet går att genomföra var som helst, sade Costa Ricas president Carlos Alvarado Quesada när han tog emot priset.

Milano i Italien får priset i skräpklassen för stadens arbete att minimera matsvinnet genom att distribuera överbliven mat från mataffärer och restauranger till behövande.

Bland övriga vinnare finns miljöprojekt i Bahamas, Indien, Tyskland och Thailand.

Skådespelarna Emma Thompson, Emma Watson och David Oyelowo hjälpte till att dela ut priserna, medan artister som Coldplay och Ed Sheeran uppträdde under den tv-sända prisceremonin.

Utdelningen sker inför det att världens ledare samlas i Glasgow för FN:s klimatmöte COP26, som startar den 31 oktober. Såväl prins Williams far, prins Charles, samt farmor, drottning Elizabeth II, väntas närvara vid klimatmötet.

Ekonomi

Nya byggprognosen – ett skott i mörkret

Ekonomi
Ekonomi Osäkerheten är så stor, så en prognos blir helt meningslös. Så lyder byggbranschens normalt återkommande utsikter för byggindustrin.
Cementas drifttillstånd står förstås i fokus.

En prognos utan en prognos. Ungefär så kan Byggföretagens färska utsikter för nästa år beskrivas.

"Cementkrisen omöjliggör en regelrätt konjunkturbedömning för 2022. Det är en mängd olika politiska och juridiska beslut som ska tas inom kort. Beroende på hur de faller ut kan cementkrisen få väldigt olika utfall", skriver Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen, i en kommentar till byggprognosen för nästa år i ett mejl till TT.

Stora varsel hotar

Branschen har vid flera tillfällen målat upp ett stopp för Cementas fortsatta drift på Gotland som en fullständig katastrof för byggbolagen. Någon annan cement finns i praktiken inte att tillgå i det kortare perspektivet. Ett stopp för Cementa skulle därmed utlösa jättevarsel för byggföretagen som i det närmaste inte skulle kunna utöva sin verksamhet längre.

"Bygg- och anläggningsbranschen har en avgörande roll för återstarten av Sverige efter coronapandemin. Därför är den inhemska cementtillverkningen så viktig för jobben, ekonomin och klimatet", skriver Catharina Elmsäter-Svärd.

Den osäkra framtiden gör att Byggföretagen nöjer sig med att konstatera att 2021 blev ett oväntat starkt år.

Rekordmånga bostäder

Antalet påbörjade bostäder 2021 bedöms landa på 65 500, vilket är det högsta antalet hittills, starkare än tidigare rekordår 2017 då 64 000 bostäder byggstartades. Under 2020 påbörjades 55 000 bostäder, enligt branschorganisationen.

Investeringar i nya lokaler sjönk dock, både i det privata och i det offentliga, minus fem procent första halvåret 2021. På den privata sidan var det framför allt byggandet av nya lokaler för handeln som minskade.

Och bygginvesteringarna i nya anläggningar föll ännu mer, nio procent första halvåret jämfört med samma tid i fjol. Men nu har återhämtningen efter pandemin kommit igång på allvar, vilket gör att Byggföretagen räknar med att nedgången i anläggningsinvesteringar stannar på tre procent för helåret 2021.

Sammantaget gör den goda farten i bostadssektorn att bygginvesteringarna ökar med tre procent i år jämfört med förra året.

Olle Lindström/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL