Kävlinge

C vill göra värdefull jord till riksintresse

Mattias Andersson (C) i Kävlinge vill att värdefull jordbruksmark ska bli riksintresse. I bakgrunden syns Dobrila Milosavljevic Olssons gård
Kävlinge
Kävlinge
– Jag har fått med mig 17 kommuner i Skåne som skrivit under, säger Mattias Andersson, som förutom Centerpartistisk företrädare i Kävlinge också är anställd av Centerpartiet i Skåne somI dag reglerar miljöbalken vad som gäller för exploatering av jordbruksmark.


– Jag har fått med mig 17 kommuner i Skåne som skrivit under, säger Mattias Andersson, som förutom Centerpartistisk företrädare i Kävlinge också är anställd av Centerpartiet i Skåne somI dag reglerar miljöbalken vad som gäller för exploatering av jordbruksmark. Men Mattias Andersson tycker inte att skyddet av den mest värdefulla jorden är tillräckligt.
– Eskil Erlandsson (centerpartistisk jordbruksminister) anser att lagtexten i miljöbalken är tillräcklig. Men den har aldrig prövats i rättslig instans. Därför vet vi inte om den är stark nog.

Kävlinge

Thuresson etta i provvalet

Annsofie Thuresson kom etta i Kävlingemoderaternas provval. Hon vill inte berätta för media om hon kandiderar till att bli kommunalråd.
Foto: Studio E
Kävlinge
Kävlinge När Kävlingemoderaterna fick välja blev det kvinnligt i toppen. Annsofie Thuresson kom etta i provvalet tätt följd av Sofia Lindblom och Johan Douglies.

Sedan mitten på december har Kävlingemoderaternas provval pågått. Listan är nu klar och visar att omsorgsnämndens ordförande Annsofie Thuresson vann med fick 467 poäng.

Utbildningsnämndens förste vice ordförande Sofia Lindblom fick 445 poäng. Johan Douglies, tidigare Ericsson, fick 432 poäng. Alla tre sitter i dag i kommunstyrelsen som ledamöter.

Klubbas 28 februari

Boriana Åberg kom fyra. Hon är i dag riksdagsledamot och är inför valet 2022 Skåne läns södras förstanamn till riksdagen, vilket hon även var förra mandatperioden. Hon är i dag också kommunfullmäktiges ordförande i Kävlinge.

Boriana Åberg har suttit i riksdagen sedan 2010 och är partiets förstanamn i riksdagsvalet i valkretsen.
Foto: Riksdagen

Vilka som kommer att toppa den slutliga vallistan till kommunvalet är ännu inte klart. Det är nomineringskommitténs uppdrag under ordföranden Stefan Sandor. Listan ska klubbas 28 februari på Kävlingemoderaternas årsstämma.

Pia Almström vill inte stå så högt på listan då hon ska trappa ner. Hon kom sjua i provvalet.
Foto: Lena Breitner

Förstanamnet kommer att vara partiets kandidat till kommunstyrelsens ordförande efter Pia Almström, som aviserat att hon vill trappa ner på politiken.

Intern process

Annsofie Thuresson är även engagerad i regionpolitiken. Hon har klättrat på partiets vallista i regionvalet från nummer fyra till tre i sin valkrets. Hon vill inte svara på om hon kandiderar till kommunstyrelsens ordförande.

– Det är en intern process som jag har stor respekt för. Jag är naturligtvis jättestolt och glad över förtroendet från medlemmarna, men besked lämnar jag internt, säger hon till Skånskan.

Rangordning

Röstningen har gått till så att alla medlemmar fått rangordna kandidaterna från 1 till 10 poäng. Tittar man på flest röster vann Boriana Åberg med sina 61 röster tätt följd av Annsofie Thuresson, Sofia Lindblom och Johan Douglies.

Johan Douglies vann i kategorin flest tiopoängare. Han fick 21 sådana medan Boriana Åberg fick 17, Sofia Lindblom 12 och Annsofie Thuresson 11.

Johan Douglies har offentliggjort att han kan tänka sig att vara partiets kandidat till kommunstyrelsens ordförande.

Kävlinge

Inte alla fick sitt förstahandsval

De sista fyra boende på Tallgården i Dösjebro flyttar ut på måndag.
Foto: Anna Lindblom
Kävlinge
Dösjebro På måndag går sista flyttlassen från Tallgården. Fem av de 18 som bodde på boendet när beslutet om nedläggning togs har inte fått sitt förstahandsval.

Det var i slutet på augusti som beskedet kom om att Kävlinge kommun tänkte avveckla Tallgården i Dösjebro som äldreboende. Protesterna blev massiva men beslutet gick igenom i september.

När beslutet togs bodde arton personer på boendet. De och de anhöriga blev uppmanade att välja vart de ville flytta i första och andra hand.

– De fyra sista flyttar nu på måndag. Under februari ska Tallggården tömmas och städas, berättar sektor omsorgs Ann-Louise Christensen.

Två av de arton har valt att flytta till en annan kommun. Nio fick sitt förstahandsval i Kävlinge kommun.

– Två har tyvärr avlidit. Ledningen har fått till sig att det inte är kopplat till oro inför flytten, säger Ann-Louise Christensen.

Fem har inte fått sitt förstahandsval bland privata och kommunala boenden i kommunen.

– De har möjlighet att välja om och sätts då på en lista som vi hanterar.

Av de boende har nio flyttat till nyöppnade Villa Fridsbo i Lödde, fyra till Billingshäll och en till Lyckliga gatan.

Villa Fridsbo har nu ett tjugotal boende och håller på att öppna upp en tredje avdelning.

Kävlinge

Hyreshöjning klar för KKB

KKB får inte täckt för sina ökade kostnader, i synnerhet för värme och el.
Foto: JESSICA GOW / TT
Kävlinge
Kävlinge Förhandlingen mellan KKB och Hyresgästföreningen är klar. Hyran höjs med 1,85 procent från och med den 1 februari.

Enligt KKB:s vd Mikael Strand ligger höjningen inom normalen på den skånska marknaden. Dock hade bolagen på många sätt önskat en större höjning.

– Inflationen det senaste året har varit 4,1 procent så vi får inte täckning för våra kostnader, säger Mikael Strand. I synnerhet kostnadsökningen för värme och el är bekymmersamt.

Även om KKB behövt en större höjning konstaterar Mikael Strand att det är viktigt att nå en uppgörelse för att inte dra ärendet i långbänk.

Den nya hyran läggs på fakturan från och med april och höjningen för februari och mars läggs som engångsbelopp på aprilfakturan.

Kävlinge

Kattmat kan ha varit förgiftad

Anmälaren menar att maten i burkarna såg ut som kattmat och var förgiftad.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Kävlinge
Kävlinge

En Kävlingebo på Kornvägen har hittat flera plastburkar invid häcken. Det ser ut som kattmat men med ett okänt vitt pulver i. Även bitar av ost och skinka har hittats.

Anmälaren misstänker att det är något gift i maten. Polisen har därför upprättat en anmälan om misstänkt förgöring. All mat ska vara slängd.

Maten hittades i onsdags.

Kävlinge

Möllebacken byter ägare

Möllebackens särskilda boende i Lödde har sålts. Ny ägare blir Altura.
Foto: Arkiv/Lena Breitner
Foto: Lena Breitner
Kävlinge
Löddeköpinge

Stenvalvet har sålt Möllebackens äldreboende i Löddeköpinge. Ny ägare från och med februari är Altura, som redan utvecklat och förvaltar Vardagas äldreboende Villa Fridsbo i Löddeköpinge.

Enligt information till kommunen kommer driftavtalet att tas över av Altura. Kommunen som hyresgäst ska förhoppningsvis ha en smidig övergång vid ägarbytet.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Kävlinge

Köper flest platser till skånsk skrivarverkstad

Av de tio Kävlingeungdomarna som anmält sig är sju flickor och tre pojkar.
Foto: Stefan Bladh / SvD / TT
Kävlinge
Skåne I förra veckan blev det klart att Kävlinge ska erbjuda platser på Skrivarverkstan, ett samarbete mellan skånska kulturskolor. Nu visar det sig att Kävlinge tar flest platser på den nystartade kursen.

Skrivarverkstan är ett samarbete mellan sju kulturskolor i Skåne som köpt in en erkänd lärare att hålla i en skrivarutbildning för ungdomar från årskurs 7 och uppåt. Sista kommun att ansluta sig var Kävlinge.

– Det blev klart i torsdags så jag skrev till Tolvåker och Korsbacka. När jag kom till skolan på måndagen var det fullt, berättar Kävlinge Kulturskolas chef Kristofer Wåhlander.

Kommunerna har köpt allt från en plats och uppåt. Kävlinge ligger i topp och bestämde sig för sex platser, men det var tio som anmälde sig. Nu är målet att alla ska få plats.

– Vi har precis köpt en plats av Vellinge och kommer att försöka köpa fler platser. Totalt har kursen 20-30 platser.

Skrivarverkstan kommer att starta inom en vecka och pågå under ett läsår. Kursen är helt ny och eleverna kommer att vara med och forma kursupplägget. Oftast kommer träffarna att vara digitala men enstaka träffar kommer att ske på Kävlinge bibliotek.

Samarbetet mellan kommunernas kulturskolor är i sin linda. De skånska kulturskolorna har bildat ett nätverk och idén till skrivarverkstan kom från John Bjerkert, tidigare chef för Kulturskolan i Lund och som anställts som koordinator.

De kommuner som samverkar om skrivarverkstan är även Höör, Skurup, Lund, Landskrona, Vellinge och Trelleborg. Kursen blir ekonomiskt fördelaktig genom samarbetet. Region Skåne ger också ekonomiskt stöd.

Kävlinge

Personbil i mitträcket på E6

Kävlinge
Löddeköpinge En singelolycka inträffade på E6 vid Löddeköpinge.

Olyckan inträffade vid 17.30-tiden på E6 i höjd med Hofterup i riktning mot Halmstad. En personbil ska då ha kört in i mitträcket. Enligt polisen ska ingen person ha skadats i olyckan.

Kävlinge

Fullmäktige inställt i februari

Senaste kommunfullmäktige var i december i kommunhuset.
Foto: Arkiv/Lena Breitner
Kävlinge
Kävlinge

Kommunfullmäktige skulle ha sammanträtt den 7 februari. Så blir det inte. På grund av den ökade smittspridningen av Covid-19 har kommunfullmäktiges ordförande Boriana Åberg (M) beslutat att ställa in mötet.

Av handlingarna till senaste kommunstyrelsen att döma var det inga brådskande ärenden som skulle tas upp. Därmed var beslutet alltså inte så svårt.

Nästa fullmäktigemöte blir därmed den 7 mars.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL