Nyheter

Kraftigt ras för sålda sms-biljetter i Skåne

Artikel Nyheter - Det var väntat även om tappet blev större än vad vi trott, säger Helene Holmkvist, pressinformatör på Skånetrafiken.

- Det var väntat även om tappet blev större än vad vi trott, säger Helene Holmkvist, pressinformatör på Skånetrafiken.Det var 1 februari som de skånska resenärerna efter en lagändring måste registrera ett så kallat Wywallet-konto för att kunna köpa biljett med hjälp av mobilen på stadsbussarna.Och många verkar tycka att det nu blivit krångligare. Efter några veckor med det nya systemet kan Skånetrafiken konstatera en kraftig nedgång i antalet sålda sms-biljetter.- Man kan säga att det är ungefär hälften så många.2012 såldes i snitt 9 000 sms-biljetter per dag.Även i Stockholm märks förändringen för kollektivtrafiken. Enligt TT såldes 10 000 sms-biljetter per dag under förra veckan, jämfört med 30 000 innan förändringen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Kanarieöarna hyllar Nobelpristagare

På Lanzarote kommer Nobelpristagaren José Saramagos 100-årsjubileum att firas stort under 2022. Arkivbild.
Foto: Armando Franca/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Nästa år skulle den portugisiske Nobelpristagaren i litteratur José Saramago har fyllt 100 år. Semesterön Lanzarote, där Saramago levde från 1993 fram till sin död 2010, firar jubileet med att förvandla den soldränkta spanska ön till ett kulturcentrum.

Organisationen José Saramago Foundation, med hans änka Pilar del Río i spetsen, firar med en bokmässa och utställning, ett boksläpp och flera konserter, filmvisningar och event med teman på teater, poesi och dans. Centrum för firandet blir Lanzarote, men även flera andra av Kanarieöarna sluter upp för att hylla författaren.

José Saramago utvecklade en stark känsla och ett ansvar för ön. Hans position som känd författare bidrog även till att ön utnämndes till ett Unesco-skyddat biosfärområde. Tillsammans med konstnären och arkitekten César Manrique är han en av de som spelat en viktig roll i bevarandet av Lanzarotes naturmiljöer.

José Saramago tilldelades Nobelpriset i litteratur 1998.

Inrikes

Fängelse för gisslandrama på Hällbyanstalten

Kriminalvårdarna hölls som gisslan under flera timmar.
Foto: Polisen
Inrikes
Inrikes Två morddömda fångar döms till sju års fängelse efter sommarens gisslandrama på anstalten Hällby.
Beväpnade med egentillverkade stickföremål höll de två kriminalvårdare gisslan under flera timmar.

Eskilstuna tingsrätt dömer männen för två fall av människorov, två fall av grovt hot mot tjänsteman och grov utpressning. En av de tilltalade döms även för hot mot tjänsteman vid ett annat tillfälle. Männen ska också betala skadestånd till de två som hölls frihetsberövade, enligt ett pressmeddelande.

Det var strax efter lunch den 21 juli i år barrikaderade sig två morddömda fångar i ett vaktrum på högsäkerhetsanstalten Hällby utanför Eskilstuna. Männen var beväpnade med egentillverkade skär- och stickvapen och med sig in i vaktrummet hade de två kriminalvårdare, en man och och kvinna, som gisslan.

Polis, insatsstyrka och vårdpersonal ryckte ut till anstalten i en stor insats, där förhandlare från både Kriminalvården och polisen försökte förmå fångarna att släppa gisslan. Fångarna krävde kläder, pengar och pizzor, samt tillgång till en helikopter att fly med.

20 kebabpizzor

Förhandlingen pågick i omkring nio timmar. Vid 19-tiden på kvällen släpptes mannen i utbyte mot 20 kebabpizzor som levererades från en lokal pizzeria. Vid 21.30-tiden meddelades att även kvinnan hade släppts.

Männen, 31 och 24 år gamla, åtalades för människorov, grovt hot mot tjänsteman, grov utpressning och våld mot tjänsteman.

– Åtalet om våld mot tjänsteman handlar om att en i personalen fått sina händer och fötter bundna under delar av händelseförloppet, sade åklagare Frida Hamberg till TT i samband med att hon väckte åtal.

Hot om våld

Enligt åtalet ska männen hotat gisslan genom att säga att "de ska skära halsen och öronen av dem samt uttalat att målsägandena ska komma att dödas eller skadas allvarligt på annat vis". De ska också vid något tillfälle ha tryckt eller riktat stick- eller skärvapen mot kriminalvårdarna.

I förhör under tingsrättsförhandlingen hävdade de båda männen att det var dåliga förhållanden på anstalten som gjorde att de försökte fly.

– Jag kände bara att jag måste härifrån, annars blir jag knäpp, sade 31-åringen enligt Eskilstuna-Kuriren.

Vaktrummet där de två fångarna barrikaderade sig tillsammans med gisslan.
Vaktrummet där de två fångarna barrikaderade sig tillsammans med gisslan.
Foto: Polisen
Denna vässade tandborste var ett av de tillhyggen som männen hade beväpnat sig med. Tandborsten hittades i soptunnan i vaktrummet där gisslandramat ägde rum.
Denna vässade tandborste var ett av de tillhyggen som männen hade beväpnat sig med. Tandborsten hittades i soptunnan i vaktrummet där gisslandramat ägde rum.
Foto: Polisen

Sjöbo

Glöggmingel sänds live

Magnus Weberg (M), ordförande i kommunstyrelsen. Arkivbild
Sjöbo
Sjöbo Årets glöggmingel på kommunhuset med tal av Magnus Weberg (M) vidtar coronaåtgärder och sänds istället på nätet.

Glöggminglet, som planerats att hållas i kommunhuset under tisdagen 7 december kommer att flyttas ut på nätet. På grund av att coronasiffrorna åter går uppåt har det bestämts att Magnus Webergs tal kommer att sändas live. Talet och glöggminglet är tänkt att fungera både som en tillbakablick på det gångna året men även för att se framåt.

– Tyvärr fick det bli så här i år också, säger Magnus Weberg.

Medverkar under sändningen gör även kommunens tillväxt Kamilla Danielsson.

Sjöbo

Smittalen stiger på Emanuelskolan

Sjöbo
Sjöbo Antalet fall som är smittade av covid-19 på Emanuelskolan ökar. På torsdagen hade 47 elever bekräftats smittade.
– Vi fortsätter med de åtgärder vi satt in på skolan, säger rektor Emelie Strand.

Det var förra veckan som Emanuelskolan drabbades av covidutbrott bland eleverna. De flesta inom förskoleklassen men även några klasser på lågstadiet.

Flera åtgärder vidtogs på skolan för att förhindra smittspridning. Men när man fick information om att antalet fall ökade beslutade man fyra klasser från och med i tisdags skulle hållas hemma från skola och fritids veckan ut. Det handlade omen förskoleklass, båda klasserna i årskurs två och en klass i årskurs tre.

På torsdagen hade 47 elever bekräftats smittade.

– Många av dessa ingår i de klasser som är hemma denna vecka, säger Emelie Strand.

Emelie Strand, rektor på Emanuelskolan.
Foto: Privat

Men ytterligare en klass måste stanna hemma.

– Vi har bett ännu en klass i årskurs tre att stanna hemma för att bromsa smittan. De kommer att vara hemma fram till den 7 december.

– Vi kommer att fortsätta med de åtgärder vi satt in även nästa vecka (vecka 49) och vi har en pågående diskussion med Smittskydd för att tillse att de ger effekt.

205 av skolans totalt 399 elever var frånvarande på torsdagsmorgonen.

– Av dessa är 117 från de klasser som är ombedda att stanna hemma. Fortfarande är det ingen av den ordinarie personalen som har testat positivt, säger Emelie Strand.

FAKTA

Åtgärder som satts in

Åtgärderna innebär bland annat att klasser eller fritidsgrupper inte ska blandas. Klasser som är på skolan vistas i sina klassrum och undervisas där av ett begränsat antal lärare. De flesta klasser får också matlådor som de äter i sina klassrum.

Idrott sker utomhus men utan ombyte. Alla praktiska estetiska ämnen och läxhjälp ställs in. Det görs även med modersmålsundervisning om den inte kan hållas digitalt.

Inga vikarier som inte redan är inne och arbetar kommer att sättas in.

Vaccination, dos 1 och 2 för covid-19 kommer att fortfarande att genomföras enligt plan.

Utrikes

Soldater hjälper till att testa och vaccinera

Provtagning för covid-19. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Utrikes
Utrikes Soldater och räddningspersonal ska hjälpa till att coronatesta och vaccinera i Region Midtjylland i Danmark. 36 medarbetare från danska försvaret och myndigheten Beredskabsstyrelsen har snabbutbildats i helgen.

Snabbutbildningen har i första hand gällt testning av corona, då soldater och räddningspersonal nu byter ut uniformen mot munskydd och tops som främsta vapen.

– Först och främst är det redan vårdutbildad personal samt personal som går en vårdutbildning som sköter vaccinationerna, säger Anders Kühnau (S), ordförande i regionrådet.

De 36 personerna sätts in som en extraresurs under december.

Också Region Sjælland och Region Syddanmark får assistans från värnpliktiga vid testmottagningarna. Regionerna har själva bett om hjälp på grund av ett ökat tryck med anledning av den ökade smittspridningen och införandet av coronapass.

Miljard till vården

Samtidigt har regeringen och flera andra partier kommit överens om ett stödpaket på en miljard danska kronor till sjukvården under vintermånaderna.

– Våra sjukhus ha en helt extraordinär situation, och kommer under vintern att vara under markant press, bland annat på grund av covid-19, sade finansminister Nicolai Wammen (S).

Utöver uppskjutna operationer, trötta sjuksköterskor och över 400 covidpatienter de senaste veckorna kan omikronvarianten av viruset komma att belasta vården ytterligare.

"Den perfekta stormen"

– De veckor och månader vi har framför oss kan visa sig bli den perfekta stormen, säger hälsominister Magnus Heunicke (S).

Sjukvårdsregionerna ska förhandla med fackförbunden om hur pengarna ska fördelas. Syftet är att använda dem för att stärka verksamheten vid sjukhusen och behålla personalen.

Det handlar inte om att ge permanenta löneökningar till några grupper, enligt danska finansdepartementet.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

SUNBIRD WEBBYRÅ

Webbyråns bästa knep hur du skapar ett starkt varumärke

SUNBIRD WEBBYRÅ

Enligt Sunbird Webbyrå kan ett starkt varumärke vara en av de viktigaste faktorerna för att öka ert företags försäljning online:

Det finns för mycket information och för lite tid. Potentiella kunder som besöker er tenderar att ta snabba beslut som oftas baseras på en känsla och vilket förtroende de får för er.

Ett varumärke är någons magkänsla om er. Det är inte vad ni säger att det är. Utan vad era kunder säger att det är. Här kommer Sunbird Webbyrå med fyra riktlinjer för att stärka ett varumärke.

1. Var konsekvent

Det är viktigt att ni alltid är konsekventa och lever efter ert varumärke. Byt inte budskap och värdegrunder när vinden vänder.

2. Tänk långsiktigt

Förtroende byggs upp över tid och det är viktigt att ni är beredda att offra kortsiktiga vinster för de långsiktiga. Man ska varken göra eller säga för mycket, håll er till ramen och lägg inte lättvindigt till fler tjänster i er arsenal.

3. Differentiera er

Det är lättare att bygga ett varumärke om man är unik. Är ni nischade förstår man snabbare vad ni står för.

4. Var fokuserad

För många hemsidor försöker säga för mycket. Säg bara det viktigaste. Ska ni få fram ett budskap ska ni enbart ge informationen läsaren verkligen behöver - inte allt som är bra att säga.

Även om de flesta är medvetna om detta menar Sunbird Webbyrå att många företag ändå tenderar att lägga för mycket text på hemsidan. Vilket gör att besökaren får jobba för att förstå vad man gör.

Vill ni ha hjälp att ta fram skräddarsydd webbdesign som stärker ert varumärke - Kontakta Sunbird Webbyrå här.

Sjöbo

Inga kontroller av vaccinpass i Sjöbos församlingar

Församlingarna i Sjöbo kommun kommer inte att börja kräva vaccinpass.
Foto: Johan Jeppsson/TT
Sjöbo
Sjöbo Det blir inga kontroller av vaccinpass för församlingarna i Sjöbo kommun. Istället väljer de att hålla antalet besökare under 100 eller se till att de kan hålla avstånd.

Samtliga av de fyra församlingarna i Sjöbo kommun väljer att inte att börja med kontroller av vaccinpass i samband med gudstjänster och andra aktiviteter i kyrkan. Däremot kommer deltagarantalet att begränsas och närvarande att spridas ut bland kyrkbänkarna.

I Lövestads församling tror man inte att det kommer vara några problem med att begränsa antalet besökare till 100 personer.

Inte heller Blentarps församling börjar med vaccinpass utan gör som de tidigare gjort och begränsar antalet bänkar för att säkra att alla kan hålla avstånd.

Sjöbo församling har även de fattar beslut om att begränsa besökarantalet till max 100 för att slippa införa vaccinkontroller. Undantaget, då kontroll av vaccinpass kommer genomföras, blir i de särskilda fall då närvaron kommer gå över hundra.

Vollsjö församling tycker att det känns fel att använda vaccinpass i sammanhanget. Den gudstjänst som de misstänker kommer ha ett stort antal besökare har i stället flyttats till en större kyrka.

Eslöv

Inbrott på Företags-Mix

Eslöv
ESLÖV

Natten mot fredagen bröt sig någon in hos Företags-Mix, som har sin lokal i stationshuset i Eslöv. Tjuven hade tagits sig in genom att först slå sönder ett fönster. När anmälan gjordes var det oklart vad som stulits.

Eslöv

Paket vid dörren stals

Eslöv
ESLÖV

En Eslövsbo som beställt kläder via postorder har blivit bestulen på försändelsen. Eslövsbon uppger i sin polisanmälan att PostNord meddelat att paketet levererats till Eslövsbons ytterdörr. Men paketet är spårlöst borta och Eslövsbon har nu gjort en polisanmälan om stöld.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL