Svalöv/Landskrona

Dyr biltunnel läggs på is

Artikel Svalöv/Landskrona Beslutet tog samhällsbyggnadsutskottet och därmed får bilförarna väntar några år till.
PREMIUM

Beslutet tog samhällsbyggnadsutskottet och därmed får bilförarna väntar några år till. Däremot satsat det istället på en gång och cykeltunnel som ska förbinda ihop norra och södra Kågeröd. Anledningen till det negativa beslutet beror på att politikerna i utskottet helt enkelt inte vill ha in en massa trafik i samhället. I första etappen ska sträckan Ekeby-Kågeröd byggas och som stannar vid idrottsplatsen i västra delen av samhället. – Bygger vi en biltunnel kommer givetvis folk att använda den och följden blir ännu mer trafik inne i centrum. - Bättre då att vänta tills att fortsättningen av väg 109 anläggs och då byggs biltunneln automatiskt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Fängelse för gisslandrama på Hällbyanstalten

Kriminalvårdarna hölls som gisslan under flera timmar.
Foto: Polisen
Inrikes
Inrikes Två morddömda fångar döms till sju års fängelse efter sommarens gisslandrama på anstalten Hällby.
Beväpnade med egentillverkade stickföremål höll de två kriminalvårdare gisslan under flera timmar.

Eskilstuna tingsrätt dömer männen för två fall av människorov, två fall av grovt hot mot tjänsteman och grov utpressning. En av de tilltalade döms även för hot mot tjänsteman vid ett annat tillfälle. Männen ska också betala skadestånd till de två som hölls frihetsberövade, enligt ett pressmeddelande.

Det var strax efter lunch den 21 juli i år barrikaderade sig två morddömda fångar i ett vaktrum på högsäkerhetsanstalten Hällby utanför Eskilstuna. Männen var beväpnade med egentillverkade skär- och stickvapen och med sig in i vaktrummet hade de två kriminalvårdare, en man och och kvinna, som gisslan.

Polis, insatsstyrka och vårdpersonal ryckte ut till anstalten i en stor insats, där förhandlare från både Kriminalvården och polisen försökte förmå fångarna att släppa gisslan. Fångarna krävde kläder, pengar och pizzor, samt tillgång till en helikopter att fly med.

20 kebabpizzor

Förhandlingen pågick i omkring nio timmar. Vid 19-tiden på kvällen släpptes mannen i utbyte mot 20 kebabpizzor som levererades från en lokal pizzeria. Vid 21.30-tiden meddelades att även kvinnan hade släppts.

Männen, 31 och 24 år gamla, åtalades för människorov, grovt hot mot tjänsteman, grov utpressning och våld mot tjänsteman.

– Åtalet om våld mot tjänsteman handlar om att en i personalen fått sina händer och fötter bundna under delar av händelseförloppet, sade åklagare Frida Hamberg till TT i samband med att hon väckte åtal.

Hot om våld

Enligt åtalet ska männen hotat gisslan genom att säga att "de ska skära halsen och öronen av dem samt uttalat att målsägandena ska komma att dödas eller skadas allvarligt på annat vis". De ska också vid något tillfälle ha tryckt eller riktat stick- eller skärvapen mot kriminalvårdarna.

I förhör under tingsrättsförhandlingen hävdade de båda männen att det var dåliga förhållanden på anstalten som gjorde att de försökte fly.

– Jag kände bara att jag måste härifrån, annars blir jag knäpp, sade 31-åringen enligt Eskilstuna-Kuriren.

Vaktrummet där de två fångarna barrikaderade sig tillsammans med gisslan.
Vaktrummet där de två fångarna barrikaderade sig tillsammans med gisslan.
Foto: Polisen
Denna vässade tandborste var ett av de tillhyggen som männen hade beväpnat sig med. Tandborsten hittades i soptunnan i vaktrummet där gisslandramat ägde rum.
Denna vässade tandborste var ett av de tillhyggen som männen hade beväpnat sig med. Tandborsten hittades i soptunnan i vaktrummet där gisslandramat ägde rum.
Foto: Polisen

Sjöbo

Glöggmingel sänds live

Magnus Weberg (M), ordförande i kommunstyrelsen. Arkivbild
Sjöbo
Sjöbo Årets glöggmingel på kommunhuset med tal av Magnus Weberg (M) vidtar coronaåtgärder och sänds istället på nätet.

Glöggminglet, som planerats att hållas i kommunhuset under tisdagen 7 december kommer att flyttas ut på nätet. På grund av att coronasiffrorna åter går uppåt har det bestämts att Magnus Webergs tal kommer att sändas live. Talet och glöggminglet är tänkt att fungera både som en tillbakablick på det gångna året men även för att se framåt.

– Tyvärr fick det bli så här i år också, säger Magnus Weberg.

Medverkar under sändningen gör även kommunens tillväxt Kamilla Danielsson.

Sjöbo

Smittalen stiger på Emanuelskolan

Sjöbo
Sjöbo Antalet fall som är smittade av covid-19 på Emanuelskolan ökar. På torsdagen hade 47 elever bekräftats smittade.
– Vi fortsätter med de åtgärder vi satt in på skolan, säger rektor Emelie Strand.

Det var förra veckan som Emanuelskolan drabbades av covidutbrott bland eleverna. De flesta inom förskoleklassen men även några klasser på lågstadiet.

Flera åtgärder vidtogs på skolan för att förhindra smittspridning. Men när man fick information om att antalet fall ökade beslutade man fyra klasser från och med i tisdags skulle hållas hemma från skola och fritids veckan ut. Det handlade omen förskoleklass, båda klasserna i årskurs två och en klass i årskurs tre.

På torsdagen hade 47 elever bekräftats smittade.

– Många av dessa ingår i de klasser som är hemma denna vecka, säger Emelie Strand.

Emelie Strand, rektor på Emanuelskolan.
Foto: Privat

Men ytterligare en klass måste stanna hemma.

– Vi har bett ännu en klass i årskurs tre att stanna hemma för att bromsa smittan. De kommer att vara hemma fram till den 7 december.

– Vi kommer att fortsätta med de åtgärder vi satt in även nästa vecka (vecka 49) och vi har en pågående diskussion med Smittskydd för att tillse att de ger effekt.

205 av skolans totalt 399 elever var frånvarande på torsdagsmorgonen.

– Av dessa är 117 från de klasser som är ombedda att stanna hemma. Fortfarande är det ingen av den ordinarie personalen som har testat positivt, säger Emelie Strand.

FAKTA

Åtgärder som satts in

Åtgärderna innebär bland annat att klasser eller fritidsgrupper inte ska blandas. Klasser som är på skolan vistas i sina klassrum och undervisas där av ett begränsat antal lärare. De flesta klasser får också matlådor som de äter i sina klassrum.

Idrott sker utomhus men utan ombyte. Alla praktiska estetiska ämnen och läxhjälp ställs in. Det görs även med modersmålsundervisning om den inte kan hållas digitalt.

Inga vikarier som inte redan är inne och arbetar kommer att sättas in.

Vaccination, dos 1 och 2 för covid-19 kommer att fortfarande att genomföras enligt plan.

Utrikes

Soldater hjälper till att testa och vaccinera

Provtagning för covid-19. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Utrikes
Utrikes Soldater och räddningspersonal ska hjälpa till att coronatesta och vaccinera i Region Midtjylland i Danmark. 36 medarbetare från danska försvaret och myndigheten Beredskabsstyrelsen har snabbutbildats i helgen.

Snabbutbildningen har i första hand gällt testning av corona, då soldater och räddningspersonal nu byter ut uniformen mot munskydd och tops som främsta vapen.

– Först och främst är det redan vårdutbildad personal samt personal som går en vårdutbildning som sköter vaccinationerna, säger Anders Kühnau (S), ordförande i regionrådet.

De 36 personerna sätts in som en extraresurs under december.

Också Region Sjælland och Region Syddanmark får assistans från värnpliktiga vid testmottagningarna. Regionerna har själva bett om hjälp på grund av ett ökat tryck med anledning av den ökade smittspridningen och införandet av coronapass.

Miljard till vården

Samtidigt har regeringen och flera andra partier kommit överens om ett stödpaket på en miljard danska kronor till sjukvården under vintermånaderna.

– Våra sjukhus ha en helt extraordinär situation, och kommer under vintern att vara under markant press, bland annat på grund av covid-19, sade finansminister Nicolai Wammen (S).

Utöver uppskjutna operationer, trötta sjuksköterskor och över 400 covidpatienter de senaste veckorna kan omikronvarianten av viruset komma att belasta vården ytterligare.

"Den perfekta stormen"

– De veckor och månader vi har framför oss kan visa sig bli den perfekta stormen, säger hälsominister Magnus Heunicke (S).

Sjukvårdsregionerna ska förhandla med fackförbunden om hur pengarna ska fördelas. Syftet är att använda dem för att stärka verksamheten vid sjukhusen och behålla personalen.

Det handlar inte om att ge permanenta löneökningar till några grupper, enligt danska finansdepartementet.

Sjöbo

Inga kontroller av vaccinpass i Sjöbos församlingar

Församlingarna i Sjöbo kommun kommer inte att börja kräva vaccinpass.
Foto: Johan Jeppsson/TT
Sjöbo
Sjöbo Det blir inga kontroller av vaccinpass för församlingarna i Sjöbo kommun. Istället väljer de att hålla antalet besökare under 100 eller se till att de kan hålla avstånd.

Samtliga av de fyra församlingarna i Sjöbo kommun väljer att inte att börja med kontroller av vaccinpass i samband med gudstjänster och andra aktiviteter i kyrkan. Däremot kommer deltagarantalet att begränsas och närvarande att spridas ut bland kyrkbänkarna.

I Lövestads församling tror man inte att det kommer vara några problem med att begränsa antalet besökare till 100 personer.

Inte heller Blentarps församling börjar med vaccinpass utan gör som de tidigare gjort och begränsar antalet bänkar för att säkra att alla kan hålla avstånd.

Sjöbo församling har även de fattar beslut om att begränsa besökarantalet till max 100 för att slippa införa vaccinkontroller. Undantaget, då kontroll av vaccinpass kommer genomföras, blir i de särskilda fall då närvaron kommer gå över hundra.

Vollsjö församling tycker att det känns fel att använda vaccinpass i sammanhanget. Den gudstjänst som de misstänker kommer ha ett stort antal besökare har i stället flyttats till en större kyrka.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Effectory

Så påverkas företagens HR-data av GDPR

Effectory Europeiska unionen införde en ny förordning 2019. Skillnaden på en förordning och en bestämmelse är att en förordning måste införas och en bestämmelse är valfri för varje medlemsland, att införa efter eget önskemål.

GDPR är den senaste förordningen som EU har påfört medlemsländerna. Förordningen reglerar hantering av data och annan typ av information som bland annat rör personuppgifter. Vad betyder detta svenska företag?

Vad är skillnaden på GDPR och dataskyddsförordningen?

På svenska heter den relativt nya förordningen dataskyddsförordningen. Den reglerar i det stora hela all hantering av personuppgifter och ett speciellt avsnitt är avsett för information som klassas som känslig. Alla bolag måste följa förordningen, det har en avgörande effekt för bolag som samlar in information om sina kunder, vilket i princip alla företag som säljer och köper varor gör.

För att kunna vara konkurrenskraftig på marknaden behöver företag samla in information om sin målgrupp. Den förordning som nu gäller i EU innebär att det ska föreligga ett medgivande av alla privatpersoner, som företagen samlar in information omkring och särskilt när det gäller information som förordningen klassar som känslig.

Känslig information är uppgifter som kan spåras till en individ. Det kan exempelvis vara personnummer, adress och namnuppgifter. Men även digital information såsom en IP-adress och liknande.

Påverkas företagens HR-data av förordningen?

De uppgifter som företagen samlar in om sina kunder är viktigt för att kunna skapa en framgångsrik verksamhet rent ekonomiskt. Företagen behöver veta vad kunderna vill ha för att kunna skapa tjänster och produkter som kunderna i sin tur vill köpa och använda.

Även information om företagens egna medarbetare är viktig i förhållande till företagens effektivitet, något som är avgörande för hur konkurrenskraftigt ett företag kan vara på marknaden. Genom att samla in information om personalen kan personalresurserna fördelas på bästa möjliga sätt inom företaget.

På engelska kallas begreppet, inom företagsvärlden, ofta för employee engagement, på svenska resursfördelning eller personalinitiativ, beroende på vad man syftar på specifikt. Praktiskt taget handlar det om att ha rätt typ av personal, med rätt kompetens, som utför rätt typ av arbetsuppgifter. Dataskyddsförordningen fastslår rent juridiskt att all personal ska godkänna att arbetsgivaren kan samla in och spara all den typ av information, som handlar om medarbetarna.

HR-data är information som företag samlar in om sin personal. Det kan exempelvis vara information om utbildningsbakgrund, ålder, meriter och arbetslivserfarenhet. Information kan användas för att fördela företagets personalresurser på ett effektivt sätt. Rent praktiskt kan det innebära att personalens kompetens inte används till fullo.

Varför är HR-data viktigt?

Konkurrensen på marknaden blir allt hårdare för företagen och det ställer allt högre krav på att vara konkurrenskraftig. I förhållande till konkurrenskraftighet kan HR-data ha en avgörande roll för många bolag. Sänkta priser till konsumenterna är inte alltid ett möjligt alternativ eller svaret på att bli ett konkurrenskraftigt företag – alternativet kan vara att ta del av employee engagement index, som ger en tydlig överblick över de personalresurser som finns att tillgå.

Med den informationen kan bolagen nämligen omfördela resurserna och därmed effektivisera processerna inom företaget. Det gör det möjligt att profitera på de resurser som redan finns inom bolaget, vilket sannolikt leder till att utgifter och kostnader minimeras.

Eslöv

Inbrott på Företags-Mix

Eslöv
ESLÖV

Natten mot fredagen bröt sig någon in hos Företags-Mix, som har sin lokal i stationshuset i Eslöv. Tjuven hade tagits sig in genom att först slå sönder ett fönster. När anmälan gjordes var det oklart vad som stulits.

Eslöv

Paket vid dörren stals

Eslöv
ESLÖV

En Eslövsbo som beställt kläder via postorder har blivit bestulen på försändelsen. Eslövsbon uppger i sin polisanmälan att PostNord meddelat att paketet levererats till Eslövsbons ytterdörr. Men paketet är spårlöst borta och Eslövsbon har nu gjort en polisanmälan om stöld.

Inrikes

Hedersvåldsutsatta bakom lås och bom

Unga som ska räddas undan hedersvåld i hemmet placeras i vissa fall på ungdomshem. Arkivbild.
Foto: Marcus Ericsson/TT
Inrikes
Inrikes Vid minst 20 tillfällen de senaste åren har unga flickor som är hotade av sina familjer blivit inlåsta på ungdomshem, rapporterar SVT Nyheter.

– Det var knäckande. Som att sitta av ett fängelsestraff på en obestämd tid utan att ha begått brott, säger en av de drabbade till SVT.

I hennes fall slutade det med rymning från hemmet som drivs av Statens institutionsstyrelse (Sis). Hon har vuxit upp med hedersvåld och tortyrliknande misshandel, men tappade allt förtroende för socialtjänsten efter inlåsningen. Nu håller hon sig gömd.

Så här förklarar socialsekreteraren inlåsningen i ett inspelat samtal, som SVT tagit del av:

– Frivilliga insatser funkade ju inte. De hittade ju dig. Det var det enda stället som fanns. Det enda stället som Sverige har att erbjuda när det gäller inlåsning av ungdomar är Sis.

Åtgärden sätts in av socialtjänsten för att skydda unga som bedöms vara akut hotade av sina familjer, som agerar för att upprätta släktens heder. Det kan exempel göras när ungdomar fått hjälp att lämna familjen och det nya boendets adress sedan röjts eller om ungdomar blivit kidnappade tillbaka hem.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL