Kultur

Nostalgi i Call Girl

Call girl är inspirerad av bordellhärvan som orsakade politisk skandal på 1970-talet.Foto: Jukka Male
Artikel Kultur och Nöje Jag tillhör den stora majoritet av åskådare som är lyrisk över Palme-dokumentären, inte minst för att den fungerade som en tidsmaskin för mig och jag var med en fingerknäppning tillbaka på det \"hippa\" 1970-talet igen.
PREMIUM

Jag tillhör den stora majoritet av åskådare som är lyrisk över Palme-dokumentären, inte minst för att den fungerade som en tidsmaskin för mig och jag var med en fingerknäppning tillbaka på det "hippa" 1970-talet igen. Ju mer jag smakar på "Call Girl" ju bättre tycker jag om filmen och jag förstår att en högst bidragande orsak är att jag plötsligt blivit 30 år igen och backat bandet till en av dåtidens största skandaler och följetonger på löpsedlarna. Här fanns alla de ingredienser som smakade fågel för skandalens vänner och att se och höra politikerna löpa gatlopp mellan pikanta anklagelser och snuskiga antydningar var som lilla julafton för alla motståndare som satt på åskådarplats.

Vi skriver alltså 1976 och det stod ett val utanför dörren när bomben detonerade att samhällets övre skikt – och ve och fasa politiker som landets nuvarande och blivande statsminister – skulle vara kunder på en bordell där minderåriga flickor anlitades för sexuella tjänster.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Hörbyföraren jagar SM-guldet

Rallyförare
Sport
Motorsport I helgen avgörs rally-SM i Skillingaryd. Totalsegern i en av de tyngsta klasserna kan hamna hos SMK Hörbys löfte Victor Hansen.

Han har fått chansen att tävla i den otrimmade R2-klassen med en Ford Fiesta, och ligger just nu på silverplats inför det stora finaldramat.

– Det kan sluta hur som helst, men klart att jag ska göra mitt absolut bästa för att stå överst på prispallen, konstaterar Hansen, som fyller 22 år nästa vecka.

Det mesta har flutit på i den nya tävlingsbilen i år, men senast i Snapphanerallyt i Hässleholm, så stötte han och kartläsaren Victor Johansson på patrull i de göingska skogarna.

– Ett drev till växellådan gick tyvärr sönder, så vi fick köra de två avslutande sträckorna utan treans växel. Det gick förstås inte att köra för fullt, så vi tappade mark, berättar Victor Hansen om fadäsen.

På onsdagen monterades därför en ny växellåda dit i Forden, och nu håller Hörbyföraren tummarna för att allt material ska hålla i helgen.

– Det här är sådant som man helt enkelt får räkna med kan hända i motorsporten, det är alltid ett lotteri med maskiner, förklarar han.

På kuppen så tappade han ledningen i sin SM-klass, där det nu är fördel för den ledande Calle Carlberg inför finaltävlingen. Hansen måste troligen vinna, medan Carlberg inte får komma bättre än trea för att SM-guldet ska hamna i Hörby.

Oavsett hur det hela slutar i de småländska skogarna, så har Victor Hansen och hans co-driver haft en lyckad säsong. De båda ingår numera i Team Nybes ambitiösa rallysatsning.

– Det har blivit många andraplatser, och jag har varit på pallen nästan i alla rallyn som vi har kört, säger han.

Totalsegern i hemmatävlingen TV-svängen i Hörby för ett par veckor sedan smäller förstås högt. Den tog han med sin gamla Peugeot 208 R2, som han även tävlat internationellt med i år några gånger med framgång.

– Då har det handlat om asfaltunderlag, och eftersom Forden bara går på grus, så har jag fått mixa en del. Men det är två bilar som beter sig helt olika.

– Forden har turbo, och då krävs det en annorlunda körstil, som jag hela tiden lär mig att utveckla och förbättra, säger Victor Hansen.

Även om det är han som jagar sin huvudkonkurrent Calle Carlberg i helgen, så är det ändå inte bara att gasa på för fullt i alla lägen.

– Det gäller att vara smart och köra med huvudet, understryker han.

Finalrallyt i Skillingaryd går under namnet Göhlins Skilling 500. SMK Hörby-föraren räknar med att det blir utslagsgivande förhållanden, när det ska avgöras var SM-medaljerna hamnar någonstans.

– Jag har kört där uppe ett par gånger tidigare, och det bjuds på fina, småländska grusvägar. Det går nog inte att få mycket bättre förutsättningar än de som finns i Skillingaryd, tycker Victor Hansen.

På söndag eftermiddag vet vi om han och namnen Johansson har lyckats att bli svenska mästare.

Lagfarter SkD

Fastigheten på postadress Spångahus 129 i Tjörnarp har bytt ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Kerstin Pia Svärd, 65, och Jane Gunilla Ingrid Svensson, 61, ärver fastigheten på adressen Spångahus 129 i Tjörnarp från Ingrid Astrid Söderberg. Huset byggdes 1979 och har en boyta på 51 kvadratmeter. Affären blev klar i augusti 2021.

Bara några hundra meter bort såldes nyligen ett annat hus, på Landsvägen 10. Där blev priset för det 180 kvadratmeter stora huset 1 875 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Krav på två miljarder doser till fattiga länder

En kvinna i Kenya får en dos covidvaccin från Astra Zeneca som donerats av Storbritannien. Bilden togs i augusti.
Foto: Brian Inganga/AP/TT
Utrikes
Utrikes Människorättsorganisationen Amnesty International kräver att två miljarder doser ska distribueras till världens fattiga länder innan året är slut.

I västvärlden är en majoritet av befolkningen numera vaccinerad mot covid-19, men i delar av Latinamerika, Asien och Afrika ligger vaccinationsgraden långt efter.

Av de 5,76 miljarder vaccindoser som har distribuerats i världen hittills har endast 0,3 procent gått till låginkomstländer, enligt Amnesty. Närmare 80 procent uppges ha skickats till höginkomstländer och rikare medelinkomstländer.

USA:s president Joe Biden väntas inom kort tillkännage att landet donerar ytterligare 500 miljoner doser vaccin, rapporterar Reuters, vilket skulle innebära en dubblering av landets donerade doser till omvärlden.

Nu vill Amnesty att fler länder följer efter.

"Vi behöver att ledare som president Biden lägger fram och levererar miljarder doser, annars blir det här bara ännu en tom gest och liv kommer att fortsätta skördas", säger Amnesty-chefen Agnes Callamard i ett uttalande.

Anklagelser tillbakavisas

Amnesty anklagar bolag som Astra Zeneca, Biontech, Moderna, Novavax, Pfizer och Johnson & Johnson för att ha vägrat att dela med sig av vaccindoser och teknologi för att möjliggöra att fler får tillgång till deras vaccin.

Anklagelserna tillbakavisas bestämt av Astra Zeneca.

"Vi är det enda företaget som med råge har överskridit den första rekommendationen i rapporten, det vill säga att leverera minst 50 procent av doserna till låg- och lägre medelinkomstländer (LMIC). Av de 1,3 miljarder doser som levererats hittills har drygt två tredjedelar gått till låg- och lägre medelinkomstländer", meddelar det brittisk-svenska bolaget i ett uttalande.

Säljer till självkostnadspris

Inför Amnestyrapporten skrev de utpekade vaccintillverkarna ett brev till organisationen där de underströk att de stödjer mänskliga rättigheter och påpekade att Astra Zeneca och Johnson & Johnson säljer sitt vaccin till självkostnadspris.

Men det räcker inte enligt Amnesty, som vill att hälften av vaccindoserna som tillverkas går till fattigare länder.

"Vi uppmanar länder och läkemedelsföretag att drastiskt ändra kurs och från och med nu göra allt som krävs för att leverera två miljarder vaccindoser till låginkomstländer samt lägre medelinkomstländer", säger Callamard.

Skåne

Så rankas de skånska kommunerna

Ett skånskt rapsfält.
Foto: Johan Nilsson/TT
Skåne
Kommunrankingen Höganäs är bäst och Hässleholm sämst. Så har de skånska kommunerna lyckats i Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet.

FAKTA

Ranking

Rank (Förändring) Ort

5 (-1) Höganäs

6 (+-0) Staffanstorp

7 (-2) Burlöv

13 (+-0) Vellinge

20 (+94) Båstad

29 (-4) Ängelholm

34 (+29) Skurup

35 (-5) Landskrona

44 (-30) Kävlinge

46 (+29) Lomma

64 (+41) Klippan

65 (+52) Helsingborg

73 (+35) Östra Göinge

74 (+106) Hörby

78 (+46) Lund

81 (+10) Ystad

111 (+32) Tomelilla

114 (+71) Osby

124 (+68) Perstorp

126 (+18) Åstorp

147 (-97) Bromölla

149 (-12) Sjöbo

156 (+4) Malmö

165 (-14) Bjuv

168 (-4) Simrishamn

183 (-49) Eslöv

190 (-25) Trelleborg

195 (+40) Höör

199 (-8) Kristianstad

208 (-73) Svalöv

210 (-141) Örkelljunga

224 (+12) Svedala

240 (-3) Hässleholm

Skåne

Utreder inte uppskuren kviga

Skåne
Stoby

I onsdags rapporterade Norra Skåne om att en död kviga med skärsår i buken hittats på Olahus skoljordbruk. Fyndet gjordes i måndags och anmäldes till polisen.

– Det ska vara en kviga som skurits såpass att den dött. Skadorna ska vara i buktrakten. Och man ser inte att detta skulle kunna ha skett på naturligt sätt, sade Magnus Vendler på Hässleholmspolisen, under tisdagen.

Nu står det klart att polisen fattat beslut om att inte inleda någon förundersökning i ärendet. Norra Skåne har under dagen sökt förundersökningsledaren som tog beslutet utan framgång.

– Antagligen har man ansett att det inte går att få tag på någon att lagföra för det här, säger Magnus Vendler.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Smartstudies

Ökat intresse för läxhjälp i Skåne

SmartStudies Allt fler skånska familjer vill ha läxhjälp.

Det beskriver läxhjälpsföretaget SmartStudies som menar att intresset ökar i de flesta av de skånska kommunerna.

Fram till 2015 var det möjligt att få RUT-avdrag för läxhjälp. Men även fast RUT-avdraget för läxhjälp har avskaffats, så har det fortsatt funnits ett stort intresse för att anlita privat läxhjälp. SmartStudies är ett företag som särskilt profilerat sig på mattehjälp. SmartStudies identifierar att intresset för läxhjälp ökat avsevärt bland de skånska kommunerna, det gäller läxhjälp både för elever i grundskolan- och gymnasieskolan. Men SmartStudies får också in förfrågningar om att hjälpa elever med exempelvis tekniker för uppsatsskrivande, men även om att hjälpa elever med kurser på avancerad nivå på högskolor och universitet.

Undervisning både fysiskt och online

SmartStudies erbjuder både läxhjälp fysiskt, hemma hos eleven eller på ett bibliotek eller på annan plats. Men också digital studiehjälp, vilket det nu finns en stor efterfrågan på med anledning av Coronavirusets spridning. Det finns även elever och familjer som efterfrågar kombinationer av fysisk och digital studiehjälp. Ett annat företag som erbjuder mattehjälp både fysiskt och digitalt är Allakando, läs mer om Allakando läxhjälp här.

Läxhjälp som leder till förbättrade kunskapsresultat

Läxhjälp är en beprövad metod för att höja en elevs kunskapsresultat. Självstudier är bra, nyttigt och oundgängligt, men forskningen är samtidigt tydlig med att en av de viktigaste faktorerna för att en elev ska lära sig så mycket som möjligt i skolan är att den får tillbringa så mycket tid som krävs med en ämneskunnig lärare. Svenska elever har dessutom mindre undervisningstid än elever i jämförbara länder och läxhjälp kan på så sätt vara en möjlighet att få mer tid med en kunnig lärare. 9 av 10 av SmarStudies elever höjer sina betyg efter slutförd undervisning.

Privatlärare som kan ämnena och pedagogiken

En förklaring till att SmartStudies privatundervisning har varit så framgångsrik är att de har varit noggranna med att rekrytera de bästa privatlärarna. För att bli anställd som privatlärare, eller mattelärare, hos SmartStudies ska du genomgå en lång rekryteringsprocess som innefattar flertalet intervjuer, tester och en mycket noggrann referenstagning. SmartStudies ställer höga krav på att personen har en bra pedagogisk förmåga och djupa kunskaper i de ämnena som han eller hon ska undervisa i - för det är det som i slutändan avgör läxhjälpens kvalitet. Många av privatlärarna är studenter på framstående utbildningar på exempelvis Lunds Tekniska Högskola, Chalmers OCH Kungliga Tekniska Högskolan.

Ett upplägg som passar dig

SmartStudies anpassar ett upplägg på undervisningens som passar dig och din familj. Undervisningen kan ges i de allra flesta ämnena och oavsett var du bor i Skåne, eller var du bor i landet. Om du vill veta mer om SmartStudies läxhjälp, klicka här.

Kultur och nöje

"Young royals" får en andra säsong på Netflix

Edvin Ryding, Malte Gårdinger och Nikita Uggla spelar tre av huvudrollerna i 'Young royals'. Pressbild.
Foto: Netflix/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Det blir mer svenskt tonårsdrama i internatskolemiljö på Netflix när "Young royals" återvänder med en andra säsong, skriver Expressen.

"Young royals" skildrar problemen när kungliga traditioner möter samtida ideal och huvudrollerna som prins Wilhelm och Simon görs av Edvin Ryding och Omar Rudberg.

Serien utspelar sig på den fiktiva skolan Hillerska, där prinsen börjar efter att ha varit inblandad i en skandal. Väl där måste han hantera sin intensiva kusin August – samtidigt som han får känslor för sin klasskamrat Simon.

Rojda Sekeröz, som tidigare gjort bland annat filmen "Dröm vidare", återvänder som regissör, och Lisa Ambjörn, som också skrivit SVT-serien "Sjukt" står som huvudförfattare även till andra säsongen.

Planerad premiär för säsong två är någon gång under 2022.

Inrikes

Larm om skott var smällare

Det har larmats om skottlossning utanför Örebro. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Flera polispatruller ryckte ut till ett samhälle utanför Örebro efter larm om att någon skjutit med vad som såg ut som en pistol. Smällarna visade sig senare komma från smällare.

– Vi har kontrollerat två personer, två män i 20-årsåldern, som varit på plats där och smällt smällare. Man har använt ett föremål för att tända de här smällarna som kan misstas för en pistol, säger polisens presstalesperson Christina Hallin.

I ett tidigt skede, vid klockan halv två, rapporterade flera medier om en stor insats i området, i Ekeby-Almby i den östra delen av Örebro kommun.

Ingen misstänks ha begått något brott.

Kultur och nöje

Eric Clapton spelade för vaccinerade

Eric Clapton spelade för människor som blivit vaccinerade eller hade antikroppar i New Orleans. Bilden är från en konsert 2015.
Foto: Luiz C. Ribeiro/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Eric Clapton svor i somras att inte ge en konsert om det krävdes vaccinpass. Nu har han ändå spelat inför publik i New Orleans, skriver Rolling Stone.

Spelningen följde delstatens regler för livekonserter: besökarna var tvungna att visa upp att de tagit minst en dos vaccin, eller att de fått negativt svar på ett covidtest under de senaste 72 timmarna. Alla besökare var också tvungna att bära munskydd, när de inte åt eller drack.

Clapton sade sig i juli i år vara beredd att ställa in en spelning om publiken diskriminerades genom att tvingas visa upp vaccinpass. Hans uttalande var ett svar på Storbritanniens förslag att införa sådana pass för konserter och nattklubbar.

"Jag kommer inte att spela på en scen som diskriminerar publiken. Såvida det inte finns möjlighet för alla människor att delta tar jag mig rätten att ställa in konserten", sade han då i ett uttalande på Twitter.

Den brittiska regeringen har dock ändrat sig angående vaccinpass och det finns inte längre några planer på att införa ett sådant krav.

Eric Clapton har, tillsammans med vännen Van Morrison, spelat in två låtar som protest mot att Storbritannien gick in i en nedstängning och släppte senare egna låten "Stand and deliver". Han har dock själv låtit vaccinera sig med Astra Zenecas vaccin och beskriver sina erfarenheter av båda sprutorna som "katastrofala".

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL