Kultur

Bonniers drar in Lindqvists biografi

Bonniers låter Herman Lindqvist omformulera sitt avsnitt om Karl-Gustaf Hildebrand. Foto: Scanpix
Artikel Kultur och Nöje I en artikel i Dagens Nyheter på måndagen uppmanade författaren och journalisten Henrik Arnstad Bonniers att låta Herman Lindqvists ändra sin historieskrivning.

I en artikel i Dagens Nyheter på måndagen uppmanade författaren och journalisten Henrik Arnstad Bonniers att låta Herman Lindqvists ändra sin historieskrivning. Så ska nu ske:- Vad man kan uppfatta när man läser Hermans text är att han fortfarande driver tesen att Karl-Gustaf Hildebrand var nazistiskt anstruken, och det var han inte. Det har heller inte Herman menat, men eftersom han skrivit lite suddigt kan det uppfattas på det sättet, därför korrigerar vi detta, säger förläggaren Eva Bonnier.

Enligt Eva Bonnier är Herman Lindqvist med på att omformulera sin text. Förra gången det hände var med hans svit "Historien om Sverige". Den gången makulerade Norstedts en upplaga av boken "Drömmar och verklighet" sedan Herman Lindqvist givit en felaktig bild av det omtalade Bollhusmötet i Uppsala 1939. Den då 28-årige Karl-Gunnar Hildebrand, så småningom professor i ekonomisk historia och psalmförfattare, pekades ut som en av dem skrev under den ökända antisemitiska studentprotesten. I själva verket var han den ende som stod upp och protesterade.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kävlinge

Ny flicka och man begärs häktade för grovt rån

En flicka häktades i förra veckan. I dag hålls häktningsförhandlingar för ytterligare en flicka och en man.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Kävlinge
Kävlinge Två 18-åriga flickor och en 25-årig man utförde enligt åklagare ett brutalt rån mot en 30-årig Kävlingebo. Nya häktningsförhandlingar hålls i dag.

I förra veckan kunde Skånskan berätta att en skånsk flicka häktats misstänkt för delaktighet i ett grovt rån som inträffade i centrala Kävlinge i oktober 2020.

– En man i trettioårsåldern blev rånad på ett hänsynslöst sätt i sin bostad av flera gärningspersoner. Den som är häktad är på sannolika skäl misstänkt för delaktighet i det grova rånet, säger kammaråklagare Mathias Larsson i fredags.

Flickan är nu häktad på sannolika skäl misstänkt för delaktighet i det grova rånet.

I eftermiddag hålls ytterligare två häktningsförhandlingar. Det rör sig om ytterligare en skånsk flicka, som var 18 år vid gärningstillfället. Dessutom begärs en skånsk man, som var 25 år vid gärningstillfället, häktad.

Kammaråklagaren är fortsatt förtegen kring ärendet. Han vill inte ens uttala sig om det finns fler misstänkta gärningspersoner.

– Om det finns flera gärningsmän kan jag inte svara på. Det är en utredning som är i ett ganska känsligt läge. Det är en person som har utsatts för våld och blivit bestulen av flera gärningspersoner.

Vad som är stulet och hur personerna kommit i kontakt med varandra vill han inte gå in på. Det är flera personer som ska höras, antingen som misstänkta eller som vittnen.

Inrikes

Skärpta straff för terrorbrott föreslås

Justitieminister Morgan Johansson (S). Arkivbild
Foto: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes Utlänningar som anses utgöra ett säkerhetshot ska lättare kunna sättas i förvar och övervakas.
Straffen för olika terrorbrott ska skärpas

Det är innebörden i två lagrådsremisser som regeringen nu är klar med.

Den ena lagrådsremissen innebär att nuvarande lag om särskild utlänningskontroll ersätts av en ny lag – lagen om särskild kontroll av vissa utlänningar.

Regeringen är också klar med en lagrådsremiss om en ny terrorbrottslagstiftning som bland annat syftar till att vara mer överskådlig och tydlig jämfört med dagens olika lagar på området.

– Vi har sedan gammalt haft en terroristlagstiftningen som varit uppdelat i olika delar. Så det finns skäl att modernisera den, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

– Men vi gör också substantiella förändringar. De allra flesta straffen skärps.

Det handlar till exempel om rekrytering och uppmaning till terrorism, och om samröre med terrorism.

Peter Wallberg/TT

Inrikes

Utredare: Gårdsförsäljning kan tillåtas

Gårdsförsäljning av alkoholdrycker kan tillåtas om det sker med vissa begränsningar, anser regeringens särskilda utredare. Arkivbild.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Inrikes
Inrikes

Gårdsförsäljning av vin och sprit går att kombinera med det statliga monopolet utan att EU-domstolen skulle se det som ett otillåtet handelshinder, anser regeringens särskilda utredare Elisabeth Nilsson.

Om gårdsförsäljningen är begränsad och har ett fokus på turismnäringen snarare än själva försäljningen kan handelshindret troligen tillåtas, skriver Nilsson på DN Debatt.

Utredningen föreslår att alkoholdryckerna endast får säljas i samband med exempelvis ett studiebesök eller en föreläsning som har anknytning till alkoholdrycken och att man sätter ett försäljningstak i volymer kopplat till varje enskild person och besök.

Endast drycker som tillverkats på ett småskaligt och hantverksmässigt sätt ska få tillåtas för gårdsförsäljning, skriver utredaren.

En tillåten gårdsförsäljning skulle även gå att kombinera med en restriktiv alkoholpolitik, enligt utredaren. Förslaget skulle innebär att alkoholkonsumtionen i Sverige skulle öka med 0,34 procent.

Gårdsförsäljning har redan utretts två gånger tidigare i Sverige utan att leda till någon förändring.

Kultur och nöje

Halle Berry ikonförklarad på amerikansk gala

Den amerikanska skådespelaren Halle Berry har utsetts till 'årets ikon' på galan People's choice awards.
Foto: AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Skådespelaren och regissören Halle Berry tog hem utmärkelsen "årets ikon" på 2021 års People's choice awards, som gick av stapeln under tisdagskvällen i Santa Monica i Kalifornien.

Berry, vars regidebut "Bruised" hade premiär på såväl biograferna som på strömningstjänsten Netflix i november, tackade både sina fans och barn i ett känslosamt tal under galan, enligt People Magazine.

"Den enda anledningen till att jag efter 30 år fortfarande jobbar och gör det jag älskar – och stöper om mig själv år efter år – är på grund av er. Ni låter mig vara mig själv", sa den amerikanska skådespelaren i talet.

Bland kvällens övriga pristagare fanns bland andra Lil Nas X, som utsågs till årets manliga artist och Adele, som tog hem utmärkelsen för årets bästa kvinnliga artist. Den koreanska gruppen BTS knep hela tre priser för årets bästa grupp, årets bästa låt och årets bästa musikvideo för låten “Butter".

Kim Kardashian West blev årets modeikon – och passade på att i sitt tal tacka ex-maken Kanye West för att han gett henne "tillträde till modevärlden".

People's Choice-priserna har delats ut inom kategorierna film, tv och musik sedan 1975 och vinnarna röstas fram av tv- film- och musikpubliken.

Skåne

Musicerande män – en källa till grannilska

Det är inte alla som uppskattar när grannen ovanför river av ett solo.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT
Skåne
Sverige

Män som spelar instrument hemmavid är betydligt mer benägna att generera klagomål från grannarna jämfört med kvinnor som river av ett stycke musik, visar en undersökning från Hem & Hyra.

En femtedel av de manliga hyresgästerna utövar musik i hemmet medan endast var åttonde kvinnlig gör detsamma. Men proportionerna vad gäller klagomålen från de kringboende är mycket större till männens nackdel – drygt var tionde instrumentspelande man har fått klagomål från grannar, vilket kan jämföras med blott två procent av kvinnorna.

En av dem som retat gallfeber på sina närboende är artisten Andreas Tyrone Dregen, som i början av 2000-talet anordnade en releasefest i den hyresetta på Södermalm i Stockholm som han bodde i vid tidpunkten.

Det var över 100 gäster bjudna och eftersom lägenheten var på 30 kvadrat fick vi ”varva” gästerna så att de kom upp i omgångar. Grannarna var måttligt roade den natten, säger han till Hem & Hyra.

TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

NannyPoppins

Fler tar hjälp av nanny - ökningen väntas fortsätta när RUT-avdraget tredubblas

NannyPoppins Det finns just nu ett stort intresse av att anlita en nanny. Barnvaktsföretaget NannyPoppins beskriver hur det finns ett stort intresse för att få hjälp med barnpassning och att det stora intresset förväntas växa när möjligheten att göra skatteavdrag för tjänsten utökas.

Det är en fantastisk förmån att vara förälder. Du får möjligheten att se ett barn växa upp och formas till en egen människa och utvecklas år för år. Men med det sagt så behöver föräldraskapet inte alltid vara enkelt - det är prövande att vara förälder. Du måste ha förmågan att prioritera mellan saker i livet, du aldrig hade velat prioritera mellan. Det gäller därför att göra de val och beslut som är bäst för familjen som helhet - även om det inte finns något facit över vad som är rätt beslut i alla situationer. Ett sätt att frigöra mer tid att göra de saker du vill och behöver göra som förälder är att ta in en nanny. En nanny som kan bidra till omsorgen av ditt barn och avlasta dig som förälder några timmar i veckan och på så sätt frigöra tid för att ni kan göra annat.

Nanny - möjliggör tid för karriär och socialt liv

Möjligheten att få hjälp av en nanny innebär att man skapar tid för annat som man tidigare inte haft tid att göra. Det kan handla om att arbeta de där extra timmarna på jobbet, kanske för att senare kunna göra anspråk på en chefstjänst eller annat roligt uppdrag man är intresserad av. Det kan också innebära att man får mer tid över till att träffa vänner, eller släkt.

Trygg barnvakt

En av NannyPoppins viktigaste fokusområden är trygghet. Det är viktigt att familjen känner sig trygg med att den barnflicka man anlitar är pålitlig och trygg i omsorgen av ens barn. Därför har NannyPoppins ett mycket seriöst rekryteringsförfarande där bara en ett fåtal av hundra sökanden får jobbet. Rekryteringsförfarandet innehåller flera olika djupintervjuer samt tester och ett krav är att personen innan den anställs som barnvakt, har erfarenhet av att passa barn. NannyPoppins kontrollerar även att personen inte förekommer i belastningsregistret, samt gör flertalet slagningar i offentliga register för att kontrollera att personen inte förekommer i övriga domstolstvister. Vill du läsa mer om NannyPoppins rekryteringsprocess av barnvakt.

Pedagogisk barnflicka

Det blir allt vanligare att föräldrar önskar en pedagogisk nanny. Det handlar givetvis inte om att mötet mellan barnvakt och barn ska bli en undervisningssituation, utan att de lekar och aktiviteter som nannyn gör med barnet har en pedagogisk baktanke i syfte att utveckla barnets förmåga att läsa, skriva, räkna och tala. Det går även att ägna en viss del av tiden med nanny till traditionell läxläsning, Skatteverket medger att 10 procent av barnpassningstillfället får ägnas åt detta givet att familjen i fråga vill ha fullt RUT-avdrag.

Handplockad nanny

NannyPoppins handplockar alltid en nanny till er familj. Det innebär att företaget lyssnar in era behov och förutsättningar och utifrån det sätter er i kontakt med en av bolagets nannys som stämmer in på era önskemål. Ni får träffa er nanny för ett första gratis möte och därefter ta ställning till om ni vill gå vidare. Det finns även andra aktörer som arbetar med barnpassning, en sådan är myNanny, läs mer om myNanny här och hitta en nanny.

Utrikes

Avfärd mot badmintonturnering i rymden

Sojuz-raketen på startplattan i Kazakstan.
Foto: Pavel Kassin/Roskosmos/AP/TT
Utrikes
Utrikes Modemiljardären Yusaku Maezawa och hans medarbetare Yozo Hirano har lyft mot Internationella rymdstationen (ISS). Resan markerar Rysslands återkomst i den heta rymdturismbranschen.

Med ombord är också "chauffören" Aleksandr Misurkin, professionell kosmonaut som ansvarar för den sex timmar långa färden upp till ISS.

Trion ska tillbringa tolv dygn på stationen. Japanen Maezawa har bland annat lovat att anordna en badmintonturnering ombord, och att folk ska kunna följa begivenheterna via hans Youtube-kanal.

Ryska rymdstyrelsen Roskosmos skickade upp ett antal rymdturister under 00-talet, men har sedan inte haft kapacitet – efter det att USA pensionerade rymdfärjorna 2011 har alla tillgängliga platser gått åt till den reguljära trafiken med astronauter och kosmonauter till och från ISS.

Men nu har det ändrats igen, i och med privata initiativ som Elon Musks raketföretag Space X. De hjälper både till med de statliga transporterna till ISS och breddar utbudet av rymdturism.

Om inte annat lär dock priset se till att fenomenet förblir något för väldigt få utvalda ett tag till. Roskosmos och deras amerikanska samarbetspartner Space Adventures offentliggör inte vad charterresorna till rymden kostar, men biljettpriset har beräknats ligga på kring 50 miljoner dollar (455 miljoner kronor) per person.

Henrik Samuelsson/TT

Yozo Hirano, Aleksandr Misurkin och Yusaku Maezawa inför avfärden.
Yozo Hirano, Aleksandr Misurkin och Yusaku Maezawa inför avfärden.
Foto: Pavel Kassin/Roskosmos/AP/TT

Ekonomi

Securitas gör största affären hittills

Securitas köper bolag för 29 miljarder kronor. Arkivbild.
Foto: Vidar Ruud/NTB / TT
Ekonomi
Ekonomi

Securitas köper verksamhet som omfattar elektroniska säkerhetslösningar av amerikanska Stanley Black & Decker för 3,2 miljarder dollar, motsvarande 29 miljarder kronor.

Affären är Securitas största hittills och väntas enligt bolagsledningen ge betydande samordningsvinster på en marknad som värderas till 70 miljarder dollar. Redan nästa år kommer vinsten att öka, och över tid kommer rörelsemarginalen förbättras tydligt.

Den köpta delen väntas nå en försäljning i år på cirka 1,7 miljarder dollar.

Affären finansieras med brygglån innan Securitas planerar för en emission av nya aktier till ett värde av 915 miljoner dollar, samt en mer långsiktig lånelösning.

"Med vårt kombinerade kunderbjudande och vår starka försäljningsstruktur förväntar vi oss att leverera en högre, mer lönsam tillväxt än tidigare", skriver vd Magnus Ahlqvist i ett pressmeddelande.

Ekonomi

Här är kommuninvånarna som får sänkt skatt

Vaxholms kommun sänker skatten. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Ekonomi
Ekonomi Invånare i 28 kommuner kan räkna med sänkt skatt nästa år. I nästan hälften handlar det om kommuner med redan låga skattesatser och kommunklyftorna ökar nu ännu mer.

Det är tidningen Dagens Samhälle som gjort en sammanställning av hur kommunskatterna kommer att se ut nästa år.

Att nu så många som 28 kommuner väljer att sänka skatten har inte skett sedan 2008 före finanskrisen.

– Det handlar om att man har stark ekonomi. Många kommuner har tagit höjd för tuffa år kopplade till lågkonjunktur och pandemin. Men när sedan statsbidragen blev så stora och konjunkturen inte så påverkad som man trodde ser många ett överskott i ekonomin, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) till tidningen Dagens samhälle.

Nästan hälften, 13 stycken, återfinns i Stockholms län och merparten har redan låg skatt.

– Det blir lite klusterbetonat. De pratar ju med varandra och har koll på vad grannkommunerna gör, konstaterar Annika Wallenskog.

Kommunklyftorna ökar samtidigt. I Österåkers kommun betyder en sänkning med tio öre att man når under 17 kronor. Det gör att gapet upp till Dorotea, kommunen med högst skatt, nu är 6:90 kronor per hundralapp.

– 16:90 är väldigt lågt. Det är jättetydligt var de låga skatterna finns. Inkomstutjämningen är ju inte hundra procent, det finns en fördel i att ha hög skattekraft och det ser man här att det kan ha betydelse, säger Annika Wallenskog.

Ovanpå kommunalskatten ligger en regionskatt. För fem kommuner, bland annat Älmhult och Filipstad, går det dock i motsatt håll och där höjs i stället skatten.

Tobias Österberg/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL