Lund

Studenter får tävla om minsta bostaden

Experimentbostaden är 8
Lund
Lund Experimentbostaden ligger på Kämnärsvägen och kan om det vill sig, bli modell för ett nytt sätt att bygga studentbostäder i framtiden.

Experimentbostaden ligger på Kämnärsvägen och kan om det vill sig, bli modell för ett nytt sätt att bygga studentbostäder i framtiden.
– Vi har fokus på kostnaderna. Det är för dyrt att bygga enligt gällande regler, säger Bengt Persson, fastighetschef på AF Bostäder.

AF Bostäder testar olika modeller för att pressa byggkostnaderna för studentbostäder. I dag hamnar byggkostnaderna på de senaste projekten på mellan 25 000 och 35 000 kronor per kvadratmeter. Normala studentettor är stora räknat i yta per person och har många dyra installationer. Byggreglerna driver fram stora badrum och kök.
–Reglerna behöver ändras för att anpassas till studentbostäder, säger Bengt Persson.AF Bostäder vill med BoKompakt visa att det går att bygga billiga, klimatsmarta och bra studentbostäder.

Därför vill man byta nyckeltal från att räkna resursförbrukning per student istället för per kvadratmeter.
– Med BoKompakt siktar vi på att hyran för en studentetta ska bli 2 500 kronor i månaden mot över 4 000 kronor i en normaletta på 25 kvadratmeter. Vi måste bygga mindre bostäder, säger Bengt Persson. Det lilla huset på Kämnärsvägen mäter 8,8 kvadratmeter och innehåller toalett med dusch, ett litet pentry och plats för ett bord med stolar och en loftsäng.


– Vi vill bygga 22 liknande hus till i tolv olika varianter med plats för fler studenter i en bostad i de större lägenheterna. När området är utvärderat tänker vi välja ut några kombibostäder och bygga ytterligare 40 till 60 bostäder, förklarar Rolf Svensson, vd för AF Bostäder.När AF Bostäder begärde dispens från Boverket för att få bygga 60 till 100 kompaktbostäder blev det nej, för att bostäderna inte håller måttet för funktionshindrade besökare.Rättsfallet prövas nu i mark- och miljödomstolen. Utslaget blir avgörande för om projektet kan fortsätta.

Bostadsminister Stefan Attefall (KD) vill göra reglerna för byggande i landet enklare och mer likvärdiga i alla kommuner.
– AF Bostäders kombibostäder är intressanta, men jag vill invänta utslaget av rättsfallet innan jag uttalar mig om några förslag till ändringar i byggreglerna, säger han.

Statliga delegationen för hållbara städer är så tända på projektet att de har beviljat 9,3 miljoner i bidrag för kompaktbostäderna. Även studenter gillar idén, visar en undersökning. Hyran tar en stor del av studielånet. Att bo på liten yta fungerar under de år som man studerar. Inflyttning i Kombihuset på Kämnärsvägen blir den 1 mars. Intresserade får tävla om kontraktet på AF Bostäders hemsida från och med i går, måndag.

Lund

Man hotad och rånad på jacka

Lund
Lund Strax efter midnatt på lördagen fick polisen in ett larm om ett rån på Gunnesbo. Mannen ska ha blivit hotad med ett pistolliknande föremål och tvingats lämna ifrån sig sin jacka.

Polisen skriver på sin hemsida att mannen som ska vara i 20-årsåldern uppger att två okända gärningsmän hotat honom med ett pistolliknande föremål och sedan tvingat till sig hans jacka.

En anmälan om misstänkt rån har upprättats.

Lund

Misshandel och rån på flera tonårspojkar

Lund
Lund På fredagskvällen ryckte flera patruller ut till Stadsparken med anledning av ett bråk. När polisen kom till platsen hade sex tonårspojkar både misshandlats och rånats av tre gärningsmän.

Polisen fick in larmet vid 19.42 och flera patruller beordrades till stadsparken. Sex tonårspojkar under 15 år hade både misshandlats och rånats på en jacka. När polisen kom fram hade gärningsmännen lämnat platsen.

– Det var cirka tre killar som hade kommit fram till dem och börjat slå och tvinga till sig saker, säger Filip Annas, presstalesperson på polisen.

Enligt polisen blev fyra pojkar misshandlade under kvällen. Även en annan pojke utsattes för försök till misshandel och den sjätte pojken blev bestulen på sin jacka. Gärningsmännen försökte även tilltvinga sig ett bankkort.

– Ingen behövde åka ambulans, säger Filip Annas.

Lund

Forskningens njutning avslöjas av professorn

Foto: Freddy Billqvist
Lund
Kultur och nöje
Litteratur Hur ser en forskares vardag ut? Efter att ha djupdykt i kroppsliga sekret i förra boken Äckligt bjuder nu Lundabon och kemiprofessorn Ulf Ellervik in till en naturvetenskaplig fest med essäer om experiment, resor och upptäckter från sitt liv som forskare. I boken Förundran – Om vetenskapens små njutningar står hans livslånga kärlek i centrum.

Ibland bara smäller det till. Den där stora kärleken till någon eller något. För Ulf Ellervik är minnet i föräldrahemmet i Linköping kristallklart. Nere i källarens pannrum hittade han ett alldeles särskilt litet rosa häfte som skulle leda in honom på den väg som han än idag vandrar på och älskar.

– Jag hittade en gång i tiden, jag gissar att jag gick i mellanstadiet, ett slitet rosa häfte som det stod All-kemisten på. Det visade sig vara bruksanvisningen till en kemilåda som min pappa hade fått en gång i tiden, ja vi pratar 1950-tal då. Om man säger så här: lagstiftningen var en helt annan än idag när det gällde kemikalier man fick ha hemma. När jag hittade det här på 1980-talet såg lagstiftningen ungefär likadan ut. Vissa saker saknades i lådan men det var bara att gå till apoteket och skaffa exempelvis saltsyra. Så jag byggde upp ett labb i källaren och lärde mig kemi på ett väldigt praktiskt sätt – och fastnade, säger Ulf Ellervik.

Vad sa din pappa?

– Han hade själv tänkt bli kemist, så han tyckte det var kul även om vi hade kontroverser. Vi delade på pannrummet, ena halvan hade jag till labb och andra var pappas verkstad. Så det var ju inte helt kompatibelt med varandra. Mina kolvar blev dammiga och hans verktyg rostiga.

Vill ge förståelse för forskning

Historien berättar han också i nya boken Förundran – Om vetenskapens små njutningar, en bok där Ulf Ellervik har samlat 36 essäer om livet som forskare.

– Det är helt enkelt en kärleksförklaring till vetenskapen. Jag tror att det är väldigt få människor som inte jobbar med forskning som förstår vad vi forskare gör och vad som driver oss. Och det här är extremt viktigt att veta, vilket har blivit tydligt inte minst de senaste åren, då många undrat om man kan lita på forskningen, säger Ulf Ellervik och fortsätter:

– Men ja det kan man. Vi jobbar efter faktabaserad kunskap och vi söker hela tiden ny kunskap och försöker att inte ha förutfattade meningar, som det tyvärr kan bli i medielandskapet. Det vi gör är att förstå större sammanhang och komma på nya saker. Så med den här boken vill jag glänta på dörren till en forskares värld och ge exempel på hur forskning ser ut. Tanken är att den ska vara extremt lättläst. Man ska kunna ha den i fickan och plocka upp och läsa en kort essä när man har en stund över.

Idén till boken fick Ulf Ellervik delvis efter att ha läst den franske författaren och filosofiprofessorn Philippe Delerms bok Den första klunken öl och andra små njutningar.

– Det är en ljuvlig liten bok med små historier om njutning i alla dess former. Det kan vara helt nybakta croissanter eller den första klunken öl. Det här fick mig att förstå njutning mycket bättre och hur viktig framför allt vardagsnjutningen är. Man har en tendens att söka de stora njutningarna, men det är bättre att söka de som händer lite då och då och njuta mer. Jag försöker exempelvis stanna upp och njuta lite extra när solen skiner och det är krispig luft. Utifrån det här tänket började jag sedan fundera på om man inte skulle kunna göra en liknande bok ur en forskares perspektiv.

Ulf Ellerviks bok Förundran – Om vetenskapens små njutningar.

Boken har ju definitivt en underliggande filosofisk ton …

– Ja, det har den absolut. Många tänker kemi, fysik och biologi när man pratar om naturvetenskap, men i min värld är naturvetenskap sättet att ställa frågor. När vi ställs inför val går vi mycket på känsla, och känsla är bra, men inte i vissa beslut som grundar sig på fakta. Då är det bra med det vetenskapliga tänket. Som när man ska köpa något dyrt och behöver veta om det är ett bra köp. Handlar det däremot om man har träffat rätt partner, ja då kan man hålla vetenskapen borta, skrattar Ulf Ellervik.

Du lyckas väcka intresse för kemi hos väldigt många som inte har den vetenskapliga bakgrunden. Är det något som du alltid brunnit för?

– Jag har alltid velat berätta bra historier. Ju mer specialiserad på kemi jag har blivit, desto mer kemi i böckerna. Kemi är så abstrakt, man kan inte se atomer och det kan vara jobbigt när man ska förklara. Men genom att berätta historier om människor som drabbas eller påverkas av kemi på ett eller annat sätt blir det lättare att ta till sig.

– Allra helst ska det handla om oss själva. Min näst senaste bok Äckligt handlade om olika kroppsvätskor- och sekret och nej, det kanske man inte alltid vill veta allt om, men det är rätt fascinerande!

Vad är det mest njutbara med forskning?

– Mitt jobb är att lära mig nya saker, sätta samman nya saker och upptäcka nya saker och sedan förklara dem för andra människor. Det går alltså ut på att hitta det som ingen har sett, och jag får otroligt mycket energi av mitt jobb. Just för att jag ska försöka förstå saker, det är en oerhörd njutning för mig eftersom jag är extremt nyfiken av mig och älskar att klura ut saker.

Du har skrivit tio böcker på tio år, hur väcks alla dina bokidéer?

– Jag läser jättemycket. Det är allt från skönlitteratur till vetenskaplig litteratur. När jag hittar något bra så arkiverar jag det. Det kan vara små korta utdrag och till slut har jag en samling där bitarna faller på plats. Jag ser teman och kan börja skriva. Jag har väl en fem-sex bokidéer just nu. Nästa bok ska handla om gaser och krig.

Jag läste i boken att du är intresserad av konst också?

– Ja verkligen! Anledningen till att både konst och litteratur är så viktiga för mig är att jag får tänka nya tankar. Att jag får input av ett annat slag. Konst är precis så. En målad bild är ju att få ta del av andras tankar. En konstnär jag är väldigt förtjust i är William Turner.

Kemin har verkligen varit en stor förälskelse och kärlek genom största delen av ditt liv. Hur har relationen utvecklats genom åren? Någon allvarlig dispyt och har du tappat tron på den någon gång?

– Relationer är ju ofta att man är förälskad och sedan övergår det till djup vänskap. Det är samma sak här. Jag har haft en väldigt långvarig relation till kemin. Vi förstår varandra, även om vi kommer på kant ibland. Men jag har lärt mig att kommunikation är väldigt viktigt, även här, skrattar Ulf Ellervik.

FAKTA

Ulf Ellervik om grundämnen

Grundämne du önskar att du upptäckt?

– Fluor (F). Man insåg redan tidigt att det var ett svårfångat ämne och det är så fruktansvärt reaktivt. Det tog 76 år innan man lyckades isolera det. Otroligt häftigt grundämne!

Grundämne som beskriver dig själv bäst?

– Enligt ett quiz jag gjorde på nätet så är jag plutonium (Pu). Jag vet faktiskt inte hur jag ska tolka det, haha. Det är ett sällsynt och farligt ämne.

Grundämne som du är extra kär i?

– Kvicksilver (Hg). Synd att det är så farligt. Det är ett enastående ämne med jättehög densitet. En av mina drömmar är att simma i kvicksilver. Man hade bara sjunkit ner några centimeter!

Grundämne som du hade kunnat skriva en hel bok om?

– Arsenik (As). Det ämnet har allt. Det är ond bråd död. Det är ett ämne med märkliga egenskaper och många bra historier.

Mest underskattade grundämnet?

– Xenon (Xe). Ämnet luktar inget och det är svårt att hitta. Men det har så coola egenskaper. Xenon är fem gånger tyngre än luft. Andas du in det får du en extrem basröst och man kan bli medvetslös.

Mest överskattade grundämnet?

– Guld (Au). Alla vill ha guld, men det är så sjukt tråkigt. Det händer ju inget! Guld reagerar inte med något.

Grundämne som du tycker ska få dyka upp mer i korsord?

– Dysprosium (Dy). Så otroligt häftigt namn!

Personligt

Med hjälp av nuets förnöjsamhet hanterar hon sjukdom

Ulrika Sandén vid sin arbetsplats, Ideon, i Lund.
Foto: Catharina Nilsson
Personligt
Lund
Personligt Vetskapen om en tumör i sin hjärna kan få den starkaste att bryta ihop. Men hur bryter man ihop och kommer igen, om man överlever? Och fortsätter leva med en oviss diagnos inför framtiden? Ulrika Sandén har forskat på saken, och även upplevt situationen själv.
– Jag tycker att vi ska gå tillbaka till det som gör oss till människor. Vi överkomplicerar tillvaron när vi blir sjuka, säger hon.

Scenen är ett fikarum på Ingvar Kamprad Designcenter i Lund. Det här är Ulrika Sandéns arbetsplats, en byggnad tillhörande Lunds universitet. Ulrika Sandén har något finurligt i blicken och skrattar ofta under intervjun. Hon älskar att analysera och plocka isär uppgifter och undersöker dem noggrant. Om något är motsägelsefullt låter hon omgivningen få veta det, eller skrattar åt saken om situationen så tillåter. I höstas disputerade hon i innovationsteknik efter att ha intervjuat 19 cancersjuka patienter och 17 anhöriga för att sammanfatta hur de hanterar tillvaron med cancersjukdom. Ulrika har själv erfarenhet av att ha haft en tumör som opererats bort och har nyligen fått vetskap om att det sannolikt finns något tumörliknande på en annan plats i hennes hjärna. På frågan hur hon mår i dagsläget svarar hon:

– Jag är inte frisk, men jag mår bra.

I vardagen övar sig denna nyfikna och envisa kvinna i att leva efter den teori hon själv iakttagit under sin forskning, att fokusera på nuet. Att dela upp tillvaron i korta tidsrymder och göra något vettigt med tiden inom ett kort tidsspann. Skriva ned planer och lämna dem därhän, inte älta. Göra något altruistiskt, alltså att hjälpa någon annan, till exempel att stångas mot sjukvårdsadministrationen vilket hon tränat på. Söka gemenskap och leta upp umgänge.

Vad är viktigt för dig i dag?

– Att ha champagne på kylning och så är det nog att få till en vettig vårdsituation för mig själv.

FAKTA

Profilen

Ålder: 48 år.

Bor: I Lund.

Familj: Två bröder.

Gör: Forskar på att leva med cancer från ett patientperspektiv.

Aktuell: Disputerade i höstas i innovationsteknik vid Lunds Universitet med avhandlingen ”The art of bouncing back - patient perspective on living with cancer.” Var gäst i januari månad i podden Psykologbyrån med ”Nuets förnöjsamhet” som ämne för samtalet.

Utgivna böcker: ”... och jag vill leva” (2006), ”Nuets förnöjsamhet” (2019), sistnämnda är en populärvetenskaplig version av avhandlingen.

Ulrika Sandén växte upp i Tumba i ett akademikerhem med naturvetare, föräldrarna var kemist respektive mattelärare, och bröderna växte upp och utbildade sig till ingenjörer. När Ulrika var barn drömde hon om att bli skådespelerska eller få Nobelpriset och var säker på att hon skulle arbeta med något där hon behövde ”tänka efter riktigt ordentligt”, som hon uttrycker det. Hon valde att utbilda sig till socionom vid Lunds Universitet när tiden var inne. Under studieåren hade hon små epileptiska anfall, hon föll bort i medvetandet korta stunder, eller fick fokala anfall, ofrivilliga ryckningar av armar och ben, och vården tolkade situationen som ångest. Ulrika gick i terapi i många år och berättar skrattande:

– Jag har rett ut alla problem med alla i familjen.

– Men så träffade jag en klok äldre läkare på en vårdcentral som tyckte att jag skulle göra en MR, en magnetröntgen, berättar hon.

Upptäckte tumör med röntgen

Det ledde till upptäckten av en tumör, en cysta trodde sjukvården då att det var. I samma veva flyttade Ulrika och dåvarande sambon till Växjö och Ulrika sökte en second opinion på Lunds universitetssjukhus. Lundasjukhuset erbjöd förtur i operationskön och tumören opererades bort. Det var en oerhört svår tid då sambon lämnade henne, under förevändning att han skulle på en affärsresa. I själva verket kom han aldrig tillbaka. Den närmsta tiden efter operationen hade Ulrika svårt att laga mat och gick ofta vilse. På jobbet hade tumören ställt till svårigheter innan den opererades bort. Ulrika hade problem med minnet och hade i rollen som socialarbetare tagits ifrån sin delegation att betala ut bidrag för att hon inte mindes att hon redan betalat ut bidrag. Hon var arg, förtvivlad och sjukskriven. Efter hjärnskaderehabilitering på Orup i Höör började livet återkomma. Hon lovordar betydelsen rehabiliteringspersonalen har haft för henne.

– Vårdpersonalen där har trott att jag skulle komma tillbaka, men att jag behövde mer tid, förklarar hon och berättar om mångårig stöttning.

Vägrade sjukpensionera sig

Försäkringskassan ville sjukpensionera Ulrika men hon vägrade. Som en kompromiss skrev en försäkringsläkare i ett underlag: ”Kan utföra anpassade arbetsuppgifter i skyddad verksamhet”, återger Ulrika. Hon skrattar högt och ser sig menade omkring i universitetslokalerna. Efter rehabiliteringen började Ulrika så småningom arbeta på deltid igen, och utökade arbetstiden tills hon började känna sig i ganska bra form och blev riktigt äventyrslysten. Hon bestämde sig för att ta ett jobb norr om Polcirkeln och fick en tjänst i norska Vesterålen. Den här fyraåriga vistelsen kom att göra stort intryck på Ulrika och det blev ett fint minne. I ett litet kargt fiskesamhälle i norska Vesterålen blir hon mottagen av invånarna med öppen famn. Invånarna visar var nycklarna till hemmen ligger, byter dag för vinterbadarna för att hon ska kunna vara med och tar henne på skidturer på fjället och välkomnar henne på familjefester. Och en för henne namnlös man ger henne nycklarna till sin nya Mercedes när hennes bil går sönder. Allt är inte rosenskimrande i byn men gemenskapen är stark, hon är inkluderad och de gör det bästa av livet trots motstånd från en vild och oförutsägbar natur som ibland kräver sina offer.

En leende kvinna framför en byggnad.
Ulrika Sandén vid sin arbetsplats, Ingvar Kamprad Designcenter i Lund.
Foto: Catharina Nilsson

Ulrika studerar hur människorna hanterar sin vardag och hon kallar teorin som myntades för ”Nuets förnöjsamhet”. Den bygger på att hon observerade hur man aktivt tog tag i saker samtidigt som man accepterade tillvaron såsom den var. I stället för att gnälla att stormen var på väg in så band man fast alla lösa föremål, förberedde sig för det som komma skulle, och när man var klar återgick man till att ha det trevligt i stunden, kanske med en kaffe Baileys hos grannen.

– Varje gång man bemästrar en situation så växer hoppet. I stället för att hoppas på att stormen inte ska göra så stor skada så förbereder man sig för det som komma skall. Historiskt handlade det om liv och död, konstaterar Ulrika.

Finns en tröst i förberedelser?

Hon har sedan arbetat med att se om ”Nuets förnöjsamhet” skulle kunna hjälpa cancersjuka till en bättre tillvaro. Efter att ha intervjuat cancersjuka såg hon gemensamma problem och önskemål, men där de cancersjuka saknade många av de strategier som hade vuxit fram i generationer i Vesterålen.

– Genom att förbereda sig för olika resultat i samband med en undersökning så kan man lära sig att hantera verkligheten även om den är fylld av sjukdom. Rädslan finns kvar men det är svårt att älta när man har planen klar, säger Ulrika och fortsätter:

– Jag tror det är förödande för självkänsla och den inre hoppfullheten av att känna sig trygg, när cancersjuka blir ombedda att hoppas på goda resultat. Då förflyttar man tanken till en osäker framtid som man inte kan påverka.

När man har planerat, skrivit ned saker eller agerat på annat sätt mot ”fienden” som kan vara naturkatastrofer, sjukdom eller en administrativ sjukvårdsapparat med sprickor, är det dags att göra något välgörande, om så bara för en stund, umgås, uppleva konst eller andra friskfaktorer som går att påverka i samtiden, men inte i framtiden, är en kortfattad beskrivning av slutsatserna.

– Det är inte rocket science jag håller på med, det handlar egentligen om gammalt bondförnuft, säger Ulrika sammanfattningsvis och tillägger:

– Jag tycker att det ska vara upp till varje patient att få delta i sin vård om denne orkar och vill, alternativt att lämna över till läkare om man inte vill.

Sport

El Youssef byter Torn mot IFK Malmö

En fotbollsspelare som poserar för ett porträtt
Foto: Jesper Andersson
Sport
Malmö
Lund
Fotboll Nyförvärven fortsätter att trilla in i IFK Malmö som nu gjort klart med den unge mittfältaren Adham El Youssef som lämnar seriekonkurrenten Torns IF efter bara en säsong.

– Det känns bra och skönt att det är klart, säger 20-åringen i ett uttalande på föreningens hemsida.

El Youssef är en offensiv spelare som är fostrad i Helsingborgs IF där han tränade med A-laget sommaren 2018 och var sedan med i truppen under ett antal allsvenska matcher 2019. Samma säsong blev det ett inhopp i Svenska cupen.

Förra året resulterade i 24 matcher, varav 17 från start, och sex mål för Torn i Ettan södra.

– När jag kom till de första träningarna så kändes det direkt att det var bra tempo och att man ville spela fotboll vilket gynnar mig.

– Jag gillar att ligga lite högre upp i planen på offensivt mittfält och gärna på kanten. Kan skjuta med båda fötterna och slår gärna både hörnor och frisparkar. Så jag tror på positiv utveckling för mig som spelare.

Firat Sahan, tränare i "di gule":

– Adham är en spelare som har imponerat i Torn. Han har en vass högerfot och vet var målet är beläget. Adde är en poängspelare och kommer att bidra med mål och assist.

Adham El Youssef är IFK Malmös tredje nyförvärv från Torns IF inför årets säsong. Tidigare har man presenterat Alan Asaad och Henrik Rossborg. Nya är även Melker Ellborg (Malmö FF) och Merlin Nuhanovic (Trelleborgs FF).

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

Hur man hittar det bästa personliga lånet

Privatlån.com

När man ska ta ett privatlån vill man förstås få ett lån med bästa möjliga förutsättningar. Men hur bör man då bära sig åt för att kunna hitta bästa möjliga personliga lån, och vad är det viktigt att tänka på när man jämför olika lån? Just detta ska vi gå igenom i denna text.

Använd dig av en låneförmedlare

Ett av de allra bästa tipsen som vi kan ge dig för att du ska kunna hitta bästa möjliga personliga lån är att använda dig av en låneförmedlare. Genom att använda dig av en sådan kan du nämligen göra en låneansökan hos flera olika aktörer, detta genom att bara behöva ansöka en enda gång. När du ansöker om ett lån hos en låneförmedlare ansöker nämligen denna om lån hos flera olika aktörer åt dig. De låneansökningar som du får beviljade kommer sedan listas åt dig av låneförmedlaren. Du kan därefter välja det låneerbjudande som passar dig allra bäst.

Det finns alltså en mängd olika fördelar med att använda sig av en låneförmedlare. Först och främst ger det dig så stora chanser som möjligt att hitta bästa möjliga låneerbjudande, detta eftersom låneförmedlaren ansöker om lån hos flera olika aktörer åt dig. Dessutom sparar du väldigt mycket tid på att använda dig av en låneförmedlare. Genom att göra det räcker det nämligen med att du gör en enda ansökan i stället för att själv behöva sitta och ansöka om flera olika lån. Låneförmedlaren gör helt enkelt jobbet åt dig.

En annan mycket stor fördel med att använda sig av en låneförmedlare är att det då bara görs en enda kreditupplysning i ditt namn. Sitter du själv och ansöker om flera olika lån kommer det nämligen att göras flera olika kreditupplysningar på dig. Det vanligaste är att kreditupplysningar görs med hjälp av Upplysningscentralen, eller UC som det är mer känt som. Nackdelen med UC är att när de gör en kreditupplysning på dig kommer din kreditpoäng att försämras något. Sitter du då och ansöker om lån hos flera olika långivare som gör sina kreditupplysningar med UC kan det därför få allvarligt negativa konsekvenser för din kreditpoäng. Detta behöver du dock alltså inte oroa dig för om du gör en låneansökan via en låneförmedlare. Då räcker det nämligen med att göra en ansökan vilket innebär att det bara kommer att göras en kreditupplysning på ditt namn. Detta är därför något som inte kommer att påverka din kreditpoäng alltför mycket.

Jämför ränta och andra avgifter

En av de absolut viktigaste sakerna att titta på när man ska jämföra olika lån är räntan. Gör dock inte misstaget att bara fokusera på den nominella räntan, ett misstag som det tyvärr är vanligt för låntagare att göra. Den nominella räntan ger dig nämligen bara en delvis uppfattning om hur mycket pengar det kommer kosta dig att låna pengar. Just därför är det den effektiva räntan du bör fokusera på. Den effektiva räntan talar nämligen om för dig vad den sammanlagda kostnaden för ett lån kommer att bli. I den effektiva räntan ingår både den nominella räntan samt andra eventuella avgifter som kan tillkomma till ett lån. Detta kan röra sig om aviavgifter samt uppläggningsavgifter. För dig som ska låna pengar är det förstås bättre ju lägre ränta och ju färre avgifter som tillkommer till ett lån. Ju lägre ränta och ju färre avgifter desto billigare blir det nämligen för dig att låna pengar, något som av förklarliga skäl är en stor fördel.

Återbetalningstiden

Det är också viktigt att ta hänsyn till hur lång tid du har på dig att betala tillbaka ett lån. Här gäller det förstås att välja en återbetalningstid som ger dig en rimlig månadskostnad. När det gäller detta kan det vara lockande att dra ut på återbetalningstiden så mycket som möjligt för att ge dig lägsta möjliga månadskostnad. Det är dock inte någon bra idé, för ju längre du drar ut på återbetalningstiden desto dyrare kommer det nämligen bli för dig att låna pengar. Detta beror på att en lång återbetalningstid i de flesta fall innebär en högre ränta. Se därför till att välja en återbetalningstid som ger dig en månadskostnad som du har råd med, dock utan att dra ut på den alltför länge. Det gäller helt enkelt för dig som låntagare att hitta en bra balans mellan återbetalningstiden och månadskostnaden.

Lån med säkerhet

Ett av de alternativ du har när du ska låna pengar är att ta ett lån med säkerhet. Ett lån med säkerhet innebär att du måste lämna något i säkerhet till långivaren. Detta kan denne då ta ifrån dig om du inte klarar av att betala tillbaka lånet enligt den betalningsplan ni kommit överens om. Exempel på saker som man kan lämna i säkerhet är din bil eller din bostad. Faktum är att det är vanligt att använda samma sak som man lånar pengar till som säkerhet. Lånar du då till exempel pengar till att köpa en bostad lämnar du denna bostad i säkerhet. Klarar du då inte av att betala tillbaka lånet så som det är tänkt kan långivaren ta din bostad från dig. Detta kanske kan låta som en stor nackdel, men faktum är att det även finns stora fördelar med att ta ett lån med säkerhet. Dels brukar du kunna få lån på större belopp när det kommer till lån med säkerhet, detta eftersom långivaren tar en mindre finansiell risk när de ger dig ett sådant lån. På grund av att de tar en mindre finansiell risk kan de i de flesta fall också erbjuda en lägre ränta när det kommer till lån med säkerhet. Detta är förstås en stor fördel för dig som låntagare.

Lån utan säkerhet

Alternativet till ett lån med säkerhet är att ta ett lån utan säkerhet. Precis som namnet antyder är detta en typ av lån där du inte behöver lämna något i säkerhet till långivaren. Faktum att du slipper göra det är fördelen med dessa lån. Nackdelarna är att eftersom långivaren tar en större finansiell risk genom att ge dig ett lån utan säkerhet kan du i många fall inte låna lika stora belopp när det kommer till dessa lån. Dessutom innebär den större finansiella risk som långivaren tar att du får betala en högre ränta.

Snabblån

På senare år har det också blivit allt populärare med så kallade snabblån. Precis som namnet antyder är dessa lån där det går snabbt att få reda på ifall din låneansökan blivit godkänd eller ej. Blir den godkänd går det också snabbt att få dina pengar utbetalda. En av fördelarna med snabblån är att även du som har betalningsanmärkningar i många fall kan få denna typ av lån beviljade. Nackdelen med denna typ av lån är att de brukar ha väldigt hög ränta samtidigt som du i de flesta fall brukar ha kort tid på dig att betala tillbaka pengarna. Du bör därför endast ta denna typ av lån då det är absolut nödvändigt och då du är helt säker på att du verkligen kommer att kunna betala tillbaka det i tid. Detta är visserligen fallet med alla lån, men framför allt när det gäller snabblån eftersom det är lättare att få ett sådant lån beviljat samtidigt som det kan få allvarliga ekonomiska konsekvenser för dig om du inte klarar av att betala tillbaka det.

Lund

Medarbetarna ska få mer inflytande

Lunds politiker vill att de kommunalanställdas inflytande ska öka. På så sätt ska trivseln på arbetsplatserna bli högre.
Lund
lund De röd-grön-rosa partierna presenterade under fredagen ett förslag på styrningsmodell för kommunens medarbetare. Tillitsbaserad styrning heter metoden som går ut på att de anställda får ett större inflytande.

Förslaget framförs i en motion som partierna Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ gemensamt lämnar in till kommunfullmäktige.

– Detta är viktigt inte minst för att vi ska kunna behålla den personal vi har. Lunds kommun har också en stor utmaning med att rekrytera personal i framtiden. Behovet är stort. Då är det viktigt att vi jobbar med tillit, så att vi kan behålla de anställda vi har, säger Fanny Johansson (S), kommunalråd.

Istället för att ledningen ställer upp en massa regler, ska fokus ligga på personalen och dess synpunkter på hur den kan jobba bättre och organisationen bli effektivare. Ett redskap för att uppnå detta är att varje arbetsplats har en förslagslåda.

– Vi måste lyssna mer på personalen, så att den känner att den kan vara med och bestämma. Kvaliteten i verksamheten höjs på det sättet. Vi kan också få ner sjukskrivningarna. Det är mindre risk att medarbetare går in i väggen om de känner sig delaktiga, säger Karin Svensson Smith (MP).

Tidsplan inte bestämd

När och hur förändringen kan genomföras är oklart, uppger Helena Falk (V).

– I Lund kan det ta lång tid innan en motion behandlas i fullmäktige. Det kan dröja upp mot ett år. Sedan kommer det också ett val efter sommaren. Om vi får bilda ett styre kan vi sätta igång med arbetet direkt, säger hon.

En utgångspunkt i arbetet, uppger Helena Falk, är att medarbetarna inom kommunen har professionella roller, som utbildade förskollärare, sjuksköterskor etc, och därmed har hög kompetens att se hur verksamheten kan utformas på bästa sätt.

– De måste själva kunna bestämma utifrån sin profession. Vi ska låta dem vara med att bestämma. Arbetstagarna ska känna en större delaktighet. Det är en tillitsbaserad modell som gör Lunds kommun till en attraktivare arbetsgivare, säger Helena Falk.

Reformen behöver inte kosta skattebetalarna något, menar Karin Svensson Smith.

– Jag skulle säga att det blir billigare. Sjukskrivningar kostar liksom när det är stor omsättning på personal, säger hon.

Alla ska vara med

Viktigt i sammanhanget, fortsätter Karin Svensson Smith, är att hela organisationen involveras i förändringsarbetet. Inte minst gäller det både befintliga chefer och sådana som nyrekryteras.

Fanny Johansson uppger att arbetet kommer att ta tid, och ska få göra så, ifall det ska bli en varaktig förändring.

Lund

Nämnd gav klartecken till konstgräsplan

Fågelvallen fick nyligen en konstgräsplan. Fyllningen är sand istället för gummigranulat. Nu ska en liknande plan anläggas i Veberöd.
Foto: Joakim Stierna
Lund
VEBERÖD En konstgräsplan ska anläggas vid Svaleboskolan i Veberöd. Det beslutade politikerna i kultur- och fritidsnämnden på torsdagskvällen. De bestämde också att ett bokskåp ska inrättas i Bjerredsparken samt att kommunen ger stöd åt Livets museum.

– Ärendet har redan varit uppe i kultur- och fritidsnämnden i en vända, sedan i kommunfullmäktige. Nu är vi färdiga och har tagit beslutet att börja bygga, säger Sebastian Jaktling (S), andre vice ordförande i nämnden.

Investeringskostnaden för konstgräsplanen, som blir av en miljövänlig typ utan gummigranulat, uppgår till tolv miljoner kronor. I den summan ingår en servicebyggnad och omklädningsrum.

– Vi testar nya varianter av konstgräsplaner som är bättre för miljön. Denna blir liknande den plan som nyligen anlades på Fågelvallen, säger Sebastian Jaktling.

Helt självklart var det inte för nämnden att fatta igångsättningsbeslutet. Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna var emot. Vänstern, Miljöpartiet och Centern avstod från att rösta.

– Nu kan det emellertid förhoppningsvis gå fort att komma igång. De har väntat länge i Veberöd. Jag hoppas att det ska gå så snabbt som möjligt. Klubben har varit tydlig med att den har behov av en plan så att verksamheten kan hålla igång året runt, säger Sebastian Jaktling.

Totalt enig var nämnden i beslutet att kommunen ska stötta Livets museum med 50 000 kronor som en kompensation för det kraftiga bortfall av besökare pandemin fört med sig.

– Detta kunde vi bestämma tack vare den överenskommelse som S och kvintetten gjort om särskilda pengar för att återställa kulturlivet efter pandemin. Detta är en del i detta. Totalt finns två miljoner kronor avsatta, säger Sebastian Jaktling.

Ett Lundaförslag, som går ut på att ett bokskåp ska inrättas i Bjerredsparken för invånare som vill byta böcker, föll också i god jord hos politikerna.

– Det är vanligt i andra länder. Nämnden ställde sig positiv. Detta handlar ju i slutänden om att öka läsandet, säger Sebastian Jaktling.

Beslutet var att ge förvaltningen, i samarbete med tekniska förvaltningen, i uppdrag att sätta upp ett bokskåp som ett pilotprojekt. De praktiska detaljerna får utformas i ett senare skede.

Lund

Avgifter på uteserveringar tas bort

Lund
lund

Lunds kommun har tagit fram ett sjätte åtgärdspaket för att lindra effekterna av pandemin. Beslut om paketet ska tas i kommunstyrelsens arbetsutskott på måndag, därefter kommunstyrelsen på onsdag, uppger Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande.

Det innebär avgiftsfrihet för serveringstillstånd, uteserveringar, torghandel och varuexponering under hela året 2022. Dessutom blir det gratis korttidsparkeringar i gaturummet i stadskärnan. Hela förslaget beräknas kosta 4,4 miljoner kronor.

– Restriktionerna nu får inte bli dödsstöten för livskraftiga och väl fungerande företag i vår stad och kommun. Med de snabba och skarpa lokala insatserna vi nu lanserar kan vi mildra krisen, rädda arbetstillfällen och ge vår stadskärna en fortsatt stark utveckling, säger Philip Sandberg i ett pressmeddelande.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL