Eslöv

Mellanskåne långt ner på skolranking

Eslöv
Eslöv Eslöv, Höör, Hörby och Svalöv hamnar alla långt ner på listans undre hälft.

Eslöv, Höör, Hörby och Svalöv hamnar alla långt ner på listans undre hälft.Sämst är Svalöv på plats 265, tredje sämst i Skåne. Enligt Lärarförbundet lägger Svalöv ganska mycket pengar på sina skolor och har hög lärartäthet. Men de dåliga betygen hos niorna drar ner helheten.
– Jag har inte hunnit göra någon analys ännu men vi har tappat ungefär 80 platser. Vi har lite att jobba med, säger Lars Wästberg, chef för välfärdsproduktionen i Svalöv (i vilket det ingår att leda grundskolan).

Wästberg fortsätter:
– Jag kommer att ta upp det här med mina skolledare och diskutera de olika parametrarna och vad vi kan göra för att förbättra oss. På Linåkerskolan har vi redan en ny ledning som jobbar aktivt på att förbättra meritvärdena.Enligt Lärarförbundet har Svalöv en förhållandevis låg andel pedagogiskt utbildade lärare.
– Jag noterade också det men ställer mig lite frågande till var den siffran kommer ifrån. Vi ska titta närmare på det.

Lars Wästberg tycker själv att Svalövs skolor fungerar bra.
– Min bild är att vi har bra skolor, bra pedagoger, småskalighet i de mindre orterna och barnen känner sig trygga.Att de mellanskånska kommunerna alla hamnar långt ner är inte lätt att förklara. Demografin kan möjligen spela in.
– Min spontana reflektion är att utbildningsnivån hos föräldrarna är relativt låg och att det kan ha en påverkan på hur det går för barnen. Men samtidigt har vi självklart ett uppdrag från stat och kommun att uppnå vissa mål oavsett det, och det jobbar vi förstås för.

Hörby hamnar på plats 240.
– Det är främst kriteriet "friska lärare" där vi ligger dåligt till. Jag har nu fått siffror från vår personalavdelning som pekar på att gruppen lärare tillhör en av yrkesgrupperna i kommunen som har minst sjukskrivningar av alla . Jag blir därför konfunderad när Lärarförbundet presenterar helt andra siffror. Vi kommer därför be om en djupanalys till varför det presenteras så olika statistik från vår egen personalavdelning jämfört med Lärarförbundet, säger barn- och utbildningschefen Christer Lidheimer som lyfter fram en annan punkt:
– Vi jobbar mycket med att öka måluppfyllelsen i skolorna och där har vi lyckats bättre än 2010.

Eslöv

Öl-cykelväg från Remmarlöv dröjer

På somrarna har populära Remmarlövs gårdsbryggeri ölprovningar. Ett medborgarförslag om att bygga en cykelväg mellan Remmarlöv och Eslöv har av politikerna i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden tolkats som att ölentusiasterna vill kunna cykla säkert till och från provningarna.
Foto: ARKIV
Eslöv
ESLÖV/REMMARLÖV Ölentusiasterna ville kunna cykla mellan Eslöv och gårdsbryggeriet i Remmarlöv - men får vänta ett tag till innan den visionen kan bli verklighet.

Politikerna i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden diskuterade ett e-förslag, som är ett digitalt medborgarförslag, om att det bör byggas en cykelväg från Eslöv-Sallerup till Remmarlövs by.

Minst 50 personer har skrivit under förslaget, och den politiska nämnd som berörs mest av förslaget ska därmed, enligt reglerna, ta upp saken till behandling.

I e-förslaget sägs inget om att cykelvägen ska användas till besök på det populära gårdsbryggeriet i Remmarlöv och dess ölprovningar, men det är tolkningen som den politiska majoriteten i nämnden har gjort.

– De har ju sommaröppet på bryggeriet. Och många vill kunna cykla till den träffpunkten. En stor del av dem som undertecknat förslaget är besökare till bryggeriet. En del bor även utanför kommunen, sammanfattar Bengt Andersson (M), ordförande i Eslövs miljö- och samhällsbyggnadsnämnd och Janet Andersson (S), vice ordförande.

Nämnden hade att besluta om de skulle låta utreda förslaget vidare eller avslå det.

Den politiska majoriteten valde att avslå, men funderar ändå på att lägga in cykelvägen i den cykelplan som Region Skåne har gemensamt med Trafikverket.

– Om vi skulle utreda saken själva inom förvaltningen hade vi fått betala hela utredningen själva. Om vi lägger in den i trafikplanen betalar kommunen hälften och Trafikverket hälften, säger Bengt Andersson.

Han uppskattar kostnaden för bara utredningen till 100 000 kronor, och om man skulle projektera cykelvägen också så hade det kostat ytterligare 400 000 kronor.

– Även om vi utredde och projekterade en sådan cykelväg hade vi inte fått bygga den ändå. Det krävs Trafikverkets tillstånd om vi ska bygga utanför tätbebyggt samhälle, säger Bengt Andersson.

Sverigedemokraterna ville att kommunen själv skulle utreda saken, och reserverade sig vid nämndmötet mot övriga partiers beslut att avslå.

Om cykelvägen skulle hamna i regionens och Trafikverkets cykelplan tar det minst tio år innan den byggs.

– Behovet av den kommer att vägas mot behovet av andra föreslagna cykelvägar i kommunen, säger Bengt Andersson och räknar upp andra cykelbanor som det finns behov av:

– Remmarlöv är inte så stort. Det finns andra som kanske ligger högre i prioriteringen. Det är ganska tuff konkurrens. Vi har ju exempelvis väg 104 mellan Harlösa och Gårdstånga. Där finns redan cykelled mellan en del sträckningar och det finns ett antal orter längs den vägen, säger Bengt Andersson.

Totalt har 343 namn skrivit på listor om Remmarlövs-cykelvägen, insamlade av en av de boende i byn.

I själva förslaget sägs alltså inget varken om öl eller om törst:

– Vi, boende i Remmarlöv önskar en säker cykelväg för våra barn men även för oss vuxna att kunna förflytta oss säker mellan byn och kommunen på cykel eller även kunna motionera till fots och inte utsätta oss för fara för den tunga och snabba trafiken som trafikerar Västra Sallerup och Remmarlöv, lyder förslaget.

Flera organisationer har varit på klassisk ölprovning med visning av bryggeriet på Remmarlövs Gårdsbryggeri. Besökarna har där fått prova gårdens egenbryggda öl och fått en inblick i bryggningens ädla konst.

Eslöv

Friades för Kastbergamordet - får ersättning

32-åringen åtalades men friades för mordet i Kastberga 2008. Nu får han ersättning för lidande.
Foto: Stig-Åke Jönsson
Eslöv
ESLÖV En 32-årig man som sommaren 2020 friades för mordet på en 70-årig lantbrukare i Kastberga 2008 beviljas nu ersättning av Justitiekanslern (JK) för sin tid i häktet.
PREMIUM

32-åringen medgav under rättegången att han åkte till gården tillsammans med tre släktingar i syfte att göra inbrott, men nekar till att ha varit delaktig i våldet mot lantbrukaren.

Justitiekanslern skriver i sitt beslut att 32-åringen själv försatte sig i i en situation där han ”löpte en överhängande risk att bli misstänkt för allvarlig brottslighet”. Hans eget beteende var också en bidragande orsak till att han häktades inför rättegången, enligt JK.

Detta gör att ersättningen jämkas, alltså minskas. Den stannar vid 135 000 kronor, vilket är förhållandevis lågt för sju månader i häkte.

Eslöv

Frågetecknen hänger i luften i mordutredning

Platsen spärrades av efter att en man på morgonen hittades död i sin bostad i Flyinge. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang).
Foto: Johan Nilsson/TT
Eslöv
FLYINGE Polisen har fortfarande inga tydliga besked att ge kring den mordutredning som startades efter att en man hittades avliden i Flyinge i måndags.

För att komma vidare i mordutredningen väntar polisen nu på besked från Rättsmedicinalverket.

– Vi avvaktar besked om den rättsmedicinska obduktionen. Det är där vi står, säger Cecilia Kjaersgaard som leder den mordutredning som polisen inlett.

Det var klockan 8.26 i måndags som polisen fick larmet om att en person påträffats livlös i ett flerfamiljshus i Flyinge.

Polis och ambulans skickades då till platsen och det visade sig att personen var avliden. Polisen inledde en förundersökning om mord. Platsen spärrades av och kriminaltekniker kallades till platsen.

Är en man

Enligt Cecilia Kjaersgaard är den avlidna personen en man född på 80-talet. Han hittades död i sin egen bostad.

– Eftersom vi inte kunde avgöra vad dödsorsaken var så rubricerar vi det så här. För att kunna utföra teknisk undersökning. Sedan får vi avvakta den rättsmedicinska obduktionen.

Fanns det något på platsen som tydde på att det kan ha handlat om ett mord?

– Nej. Det handlar mer om att det var lite oklara omständigheter. Det kan handla om kroppen, att vi inte kan göra en bedömning. Det finns inget som sticker ut. Det är inget som talar för att det ska vara ett brott, men vi kan inte utesluta det, säger Cecilia Kjaersgaard.

Eslöv

Soffa dumpades på gatan

Eslöv
ESLÖV
PREMIUM

Ett företag som sköter utemiljöerna åt Eslövs kommun har polisanmält två fall av nedskräpning.

I det ena fallet har någon kastat ut hushållssopor längs med väg 113. I det andra fallet har någon dumpat en soffa på en trottoar längs Kanalgatan.

Eslöv

Gillrade fälla för hälare

En misstänkt hälare åkte fast i torsdags.
Foto: Johan Nilsson/TT
Eslöv
ESLÖV
PREMIUM

I torsdags åkte en misstänkt hälare fast i Eslöv. En Eslövsbo i 20-årsåldern hade tidigare blivit bestulen på sin cykel. Han upptäckte sedan att cykeln hade lagts ut till försäljning på en annonssida på internet.

Eslövsbon kontaktade säljaren och utgav sig för att vara intresserad av att köpa cykeln. Samtidigt kontaktade han polisen, som kom till platsen där Eslövsbon stämt träff med säljaren.

Polisen tog cykeln i beslag och den 41-årige säljaren är nu misstänkt för häleri. Han är känd av polisen sedan tidigare.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nordicbet

Skånska fotbollslag – framgång i Superettan

Nordicbet Skåne är en mäktig fotbollsregion. I Allsvenskan finner vi storheterna Malmö FF och Helsingborgs IF, men i superettan är det för närvarande bara Trelleborgs FF som håller de skånska ställningarna. Endast tre klubbar i de två högsta divisionerna. Är det i enlighet med den storslagna skånska fotbollshistorien?

Skånes senaste storhetstid

För femton år sedan spelade fyra skånska klubbar i allsvenskan och för nio år sedan – så sent som 2010 – utkämpade Malmö FF och Helsingborgs IF en duell om SM-guldet. Trelleborg slutade femma i allsvenskan medan Landskrona BOIS tog samma position i superettan där Ängelholms FF blev tolva. Året därpå vann Helsingborg allsvenskan medan Ängelholm kvalspelade för att ta steget upp i Sveriges högsta serie.

Kärvare tider

Skåne var att räkna med. Inte minst som intressanta spel i de absolut viktigaste matcherna. Idag präglas Superettan fotbollsodds knappast alls av Skåne. Kvar finns endast Trelleborgs FF. Helsingborg dras med ekonomiska problem och kämpar om att hålla sig kvar i allsvenskan. Landskrona befinner sig i division 1 medan Ängelholm kämpar på i division 2, där man möter andra klassiska skånestorheter som IFK Malmö, som en gång i tiden var Malmös förstalag och deltagit i spel i Europa, men har även många säsonger i allsvenskan och föregångsserier till superettan.

Malmö FF håller stilen och Trelleborg kämpar

Idag är det endast MFF som håller gammal god stil i allsvenskan, men för oss som älskar att följa superettan finns endast Trelleborgs FF och det går väl lite sisådär, där man får vara nöjd med en mittenplacering samtidigt som risken för att dras ned i kampen om kvalplatserna är överhängande.

Fortet Vångavallen

En gång i tiden var dock Vångavallen en plats som beredde många storlag svår ångest. Det var svårspelat och så sent som 2018 var TFF i allsvenskan, efter att ha varit ned och vänt i division 1 så sent som 2015. En serieseger som för övrigt säkrades mot Helsingborgslaget Eskilsminne IF och sedan följde två säsonger i superettan som kulminerade i kval mot Jönköping Södra, vilket gav en allsvensk plats 2018. Klubben var dock sedan länge ett rutinerat superettanlag och hade flera sejourer i allsvenskan bakom sig, där den första kom 1985 och den absolut bästa perioden i klubbens historia var under 1990-talet då man lyckades med konststycket att ta sig till UEFA-cupen.

Skrälleborg

Säsongen 1994/95 hackade sig Trelleborg förbi färöiska Götu i två inte alltför imponerande insatser och få trodde väl att äventyret skulle gå särskilt mycket längre när engelska Blackburn Rovers stod som motståndare i nästa omgång. Då med ett stjärnspäckat lag som kryllade av landslagsmän och internationella storspelare, såsom den engelske skyttekungen Alan Shearer. Rovers skulle samma säsong vinna hela Premier League, men att åka till Vångavallen visade sig betydligt tuffare än Old Trafford. Trelleborg – däremot – njöt för fulla muggar på Ewood Park, då man vann den första matchen med 1–0 efter mål av Fredrik Sandell. En seger som skapade stora rubriker i hela Europa och efter 2–2 hemma, så var avancemanget ett faktum. Skrälleborg var numera ett begrepp och man pressade dessutom italienska Lazio i följande omgång, där endast ett mål på övertid avgjorde dubbelmötet till Rom-klubbens fördel.

Bygga nytt och stanna kvar

Idag handlar det om att bygga på nytt efter uttåget från allsvenskan och att framförallt att inte falla igenom superettan till mörkret i division 1. En hel del talar för att den anrika föreningen kommer att klara uppgiften, men inget står skrivet i sten. Kampen kommer att bli hård säsongen ut. Men visst vore det märkligt med en superetta utan en skånsk klubb.

Inte mycket underifrån

Ja, om nu inte Helsingborg trillar ur allsvenskan igen. Även här kommer det handla om en fight ända in på målsnöret. Underifrån är det väl Torns IF - från lilla Stångby norr om Lund - som ligger bäst till tillsammans med klassiska Landskrona BOIS, men att avancera från division 1 till superettan är ett riktigt nålsöga och båda klubbarna befinner sig i mittenskiktet med hopp om att stabilisera sig på den övre halvan. Klubbar som Ljungskile SK, Skövde AIK, FC Trollhättan såväl som den lilla göteborgsklubben Utsiktens BK är nog alla starkare än Skåneklubbarna, åtminstone i dagsläget.

Skånederbyn

Skåne är kanske inte vad det en gång var i superettan, men Trelleborgs FF lär klara sig kvar och kanske få sällskap av Helsingborg nästa säsong, så visst finns det utsikter för Skånederbyn, även om Helsingborgsfansen knappast ser fram emot ett sådant scenario.

Eslöv

Fortsatt inställda tåg trots bättre väder

Eslöv
Skåne
Skåne Under torsdagen blåste det kraftiga vindar. Till följd av detta stängdes flera tågbanor av. Även under fredagsmorgonen var tågbanorna avstängda.

På grund av de senaste dagarnas kraftiga vindar har Trafikverket valt att stänga av tågbanor i södra Sverige.

– Precis som vid tidigare tillfällen tar vi det här beslutet av säkerhetsskäl. Vi vill inte riskera att det inträffar olyckor och att tåg blir stående med passagerare i ovädret. Vi hoppas att resenärerna har möjlighet att ställa in eller planera om sin resa. Ta del av den information som finns på tågbolagens hemsidor om du planerar att åka tåg eller trafikinformationen på Trafikverkets webb om du reser på vägarna, säger Annika Canaki, avdelningschef på verksamhetsområde Underhåll på Trafikverket i region syd, i ett pressmeddelande.

De tågsträckor som stängs av i Skåne är följande:

⁕ Ystad - Simrishamn och omvänt, från torsdag klockan 15 till fredag klockan 12.

⁕ Eslöv - Teckomatorp - Helsingborg och omvänt, från torsdag klockan 15 till fredag klockan 12.

Eslöv

Cyklister offras för fler parkeringsplatser

Både snedställda och längsgående parkeringsplatser blir det på den delen av Kanalgatan som ligger mest centralt, mellan Bryggaregatan och strax bortom Västergatan. Det blir på bekostnad av cyklisterna, som idag har en egen cykelbana på Kanalgatan. Den försvinner helt och cyklisterna hänvisas till att cykla bland bilarna.
Foto: ESLÖVS KOMMUN
Eslöv
ESLÖV Kanalgatan i centrala Eslöv ska skyfallssäkras vilket kräver en rejäl ombyggnad i tre etapper. Politikerna i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden väljer en lösning där antalet parkeringsplatser i stort sett bibehålls – på bekostnad av cyklisternas trafiksäkerhet.

Kanalgatan ska byggas om i sin hela sträckning, från Stadsparken till Föreningstorget.

Körbanorna enkelriktas på båda sidor om ett grönstråk i mitten där man kan promenera. Kanalgatan mister sin nuvarande cykelbana.

Ombyggnaden sker i tre etapper. Den första går från Stadsparken till Bryggaregatan, den andra från Bryggaregatan till strax norr om Västergatan och den tredje resten av vägen bort mot Föreningstorget.

Tjänstemännen har tagit fram en förstudie med fem alternativ till hur ombyggnaden kan göras.

Några av alternativen är grönare och finare och cykelvänligare - i några behålls merparten av parkeringsplatserna.

Politikerna väljer en lösning där man låter första och tredje etappen bli gröna och fina - medan man mellan Bryggaregatan och Västergatan, den mest centrala, väljer alternativet där parkeringsplatserna prioriteras framför grönska och skönhet.

De fem alternativen visade olika lösningar på hur vattnet skulle tas om hand vid ett skyfall, ett så kallat 100-årsregn.

Två alternativ som gick ut på att bygga en liten kanal eller ett öppet dike i gatan valdes bort direkt av politikerna.

– Det faller inte så mycket regn att det hade funnits vattenyta där hela tiden. Istället hade kanalen eller diket kanske fungerat som skräpsamlare eller dragit till sig ohyra och råttor, säger nämndens ordförande Bengt Andersson (M).

Politikerna valde även bort ett helt blågrönt alternativ som var en satsning på grönska och estetik.

Istället fastnade de för en mix mellan två alternativ - som man hoppas ska kunna få bort det mesta av vattnet vid ett extremt skyfall, ett så kallat 100-årsregn.

De båda alternativen har vidare det gemensamt att de gör tillvaron mer osäker för cyklister som tvingas cykla på gatan bland bilarna eftersom nuvarande cykelvägen tas bort.

I etappen mellan Bryggaregatan och Västergatan prioriteras parkeringsplatserna helt. De både snedställs och placeras längs gatan så att det får plats så många som möjligt.

Tjänstemännen varnar för risker att någon öppnar en bildörr rakt framför en cyklist, eller att cyklister blir påbackade av bilister.

I de båda andra etapperna blir det ett grunt nersänkt gångstråk med ett grönområde i mitten av gatan och enkelriktad fordons - och cykeltrafik på båda sidorna, vilket man ändå hoppas ska göra att det känns säkrare för cyklisterna.

Parkeringsplatserna grupperas längs med gatan. Utformningen påminner om hur gatan såg ut före 1960-talet.

– Vi kände inte för att minska antalet parkeringsplatser. Det handlar om ett centrumnära läge och parkeringsplatser är viktiga för handeln. Det försvann en del p-platser vid torgombyggnaden, säger Bengt Andersson.

Idag finns 175 parkeringsplatser på Kanalgatan. I slutförslaget kommer det att bli 165. Studier visar att parkeringsplatserna används flitigt.

Beslutet ligger nu till grund för den fortsatta projekteringen.

Så här kommer det att se ut mellan Stadsparken och Bryggaregatan samt mellan Västergatan och Föreningstorget. En grund nersänkt gångväg i mitten som man hoppas klarar av att få bort det mesta av vattenmängderna vid ett extremt skyfall, ett så kallat 100-årsregn.
Foto: ESLÖVS KOMMUN

Eslöv

Tågkupé rökfylldes på stationen – kvinna omhändertagen

En brand bröt ut på en toalett på ett Öresundståg på Eslövs station.
Foto: Henrik Lindahl
Eslöv
Eslöv Räddningstjänsten har ryckt ut i stationen i Eslöv efter larm om en brand i ett Öresundståg. En person är omhändertagen i samband med händelsen.

Larmet om branden kom in till SOS vid 11.17

– Det var en kvinna som hade tänt eld i en papperskorg på en toalett, säger Kim Hild, presstalesperson vid polisens ledningscentral.

En tågvagn fylldes enligt polisen av rök. Röken gjorde att tågvärden på Öresundståget upptäckte branden och kunde själv släcka elden. När räddningstjänsten kom fram behövda man bara genomföra en kontroll.

När polisen anlände till platsen var fortfarande kvinna på tåget.

–Hon betedde sig utåtagerande och omhändertogs enligt lagen om berusad person. Hon kan komma att misstänkas för brott men vilket är ännu oklart, säger Kim Hild, presstalesperson vid polisens ledningscentral.

Branden orsakade störningar i tågtrafiken. Vid 13-tiden rullade trafiken på men med förseningar.

Foto: Henrik Lindahl
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL