Malmö

Fler husdjur stoppas av tullen

Foto: Scanpix
Malmö
Malmö Förra året rapporterade tullen 651 fall av husdjur som inte uppfyllde införselreglerna.
PREMIUM

Förra året rapporterade tullen 651 fall av husdjur som inte uppfyllde införselreglerna. Det är en ökning med 50 procent jämfört med 2009, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

För en vecka sedan hittades parasiten dvärgbandmask för första gången i Sverige. Husdjur kan sprida smittan vidare till människa.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Va-frågan ställer till det för kolonisterna på Jägershill

Christina Larsson ordförande för Jägershill 4 har haft sin stuga i åtta år och beskriver den som sitt paradis. Hon är här så ofta hon kan och uppskattar både lugnet och sammanhållningen i området.
Foto: Elisabeth Sandberg
Malmö
MALMÖ Oron är stor i de 491 stugorna på koloniområdet Jägershill. De arrenderar alla sina tomter av privata markägare och hamnar i en knepig situation när Malmö stads miljöförvaltning kräver en kommunal va-anslutning.

– Vi är absolut inte emot att området ska få en va-anslutning men menar att vi måste få hjälp att lösa den här frågan.

– Många känner det som om de ska förlora sitt paradis. Jag tror att flera sålt sina stugor för att de är oroliga för framtiden, berättar Christina Larsson som är med i områdets va-grupp och ordförande i Jägershill 4.

Koloniområdets va-grupp har arbetat med frågan sedan 2017 då miljöförvaltningen tog den första kontakten med markägarna som består av fyra personer med anknytning till släkten Sönne. Det var den som började arrendera ut marken när området kom till för 70-80 år sedan.

I va-gruppen ingår representanter från alla fyra koloniföreningarna som finns på Jägershill. De fick bekosta en egen va-utredning för mer än 200 000 kronor. Utredningen konstaterade att det skulle kosta 70 miljoner kronor att göra de anslutningar som krävs för att få kommunalt vatten och avlopp till tomtgränsen. Det innebär en totalkostnad på 140 000 kronor per stuga.

Christina Larsson berättar att många stugägare är oroliga inför framtiden och va-frågan är ofta det givna samtalsämnet i området.
Foto: Elisabeth Sandberg

– Sedan tillkommer kostnaden från tomtgränsen som blir runt 60 000-70 000 kronor för varje stuga, fortsätter Christina Larsson. Totalt skulle det handla om 200 000-210 000 kronor per stuga.

Orimlig kostnad

– Det är en helt orimlig kostnad som vi inte har några möjligheter att bekosta själv. Det finns en enormt stor oro på området. Många kolonister är äldre och skulle omöjligt kunna få lån för att bekosta det här på egen hand. Vi kan dessutom inte låna på våra stugor eftersom vi har arrendetomter.

Koloniområdet består av Jägershill 1-4 med stugor på båda sidor om Jägersrovägen. Malmö stad äger marken till de flesta koloniområden i staden men som nämnts inte det här området som totalt är på närmare 227 000 kvadratmeter.

Jägershills koloniområde i Malmö består av fyra delar och har en total yta på närmare 227 000 kvadratmeter.
Foto: Elisabeth Sandberg

I dag har de flesta kolonister septiktankar som måste tömmas minst en gång om året. Bilarna har ibland svårt att ta sig fram på områdets gångar. Nya krav gör att det systemet kommer att försvinna och Malmö stad har därför tryckt på att va-frågan måste lösas med en kommunal anslutning.

Kolonisterna har haft flera kontakter med markägarna men tycker att de befinner sig långt ifrån varandra i den här frågan.

Koloniområdet består av fyra delar och finns på båda sidor om Jägersrovägen.
Foto: Elisabeth Sandberg

– Vi har fått ett erbjudande om att köpa marken för 300 miljoner kronor, fortsätter Christina Larsson. Enligt den värdering som vi själv låtit göra är den värd 70 miljoner kronor.

Kolonisterna betalar en arrendeavgift på 8,50 kronor per kvadratmeter och år. Enligt Christina Larsson är det mer än vad Malmö stad tar ut för sina kolonitomter. I Jägershills avtal ingår att de själv sköter alla gemensamma ytor som grusgångarna, dansbana med mera.

Jägershills koloniområde i Malmö.
Foto: Elisabeth Sandberg

Christina Larsson har haft sin stuga här i åtta år och beskriver den som ett paradis.

Perfekt alternativ

– Området är underbart. Jag har själv bott långt ute på landet i 30 år och kände mig instängd när jag flyttade till lägenhet. Det här alternativet är perfekt för mig.

Christina Larsson på promenad med sin hund Yoshy på en av områdets många grusgångar.
Foto: Elisabeth Sandberg

– Här bor folk från många länder och vi har en jättefin sammanhållning. På Almåsa vet jag att kommunen stått för lånet och att varje stugägare betalar 3000-4000 kronor om året i ränta och amortering. Det hade varit en jättebra lösning även för oss.

Jägershills koloniområde har 491 stugor. Alla stugägare arrenderar sin mark.
Foto: Elisabeth Sandberg

Kolonisterna på Jägershill tycker att den bästa lösningen hade varit om de fick köpa marken till ett rimligt pris. Om inte det är möjligt hoppas de att Malmö stad kan stå för ett lån för va-anslutningen trots att kolonisterna inte äger marken.

Finns lösningar

– En lösning är också att Malmö stad köper marken och arrenderar ut den till oss. Vi jobbar stenhårt med den här frågan och vill givetvis att det ska lösa sig på något sätt. Nu har vi börjat ta kontakt med politikerna också för att berätta om vår situation som berör många.

De flesta brukar flytta ut till kolonierna när vattnet sätts på vid påsk. Den 30 oktober stängs det av igen och därefter är det inte tillåtet att bo på området enligt det avtal som kolonisterna har med markägarna. Samma regler gäller för Malmö stads koloniområden.

Jägershill anlades för 70-80 år sedan. Precis som på övriga koloniområden i Malmö är det inte tillåtet att bo här året runt. Vattnet stängs av den 30 oktober.
Foto: Elisabeth Sandberg

Malmö

Ägarfamiljen vill sälja marken

Malmö
MALMÖ Malmö stad har tackat nej till att köpa koloniområdet Jägershill. Ägarfamiljen menar att den bästa lösningen hade varit om kolonisterna själva kunde köpa marken.

– Då tryggar de sin framtid och kan själv ta del av värdeökningen som den här marken har. Tyvärr har de inte lyckats hitta en finansiering men jag vet inte hur vi annars ska komma vidare i den här frågan, berättar Olle Borgstav som representerar ägarfamiljen.

I dag äger hans mamma och moster större delen av Jägershill och han själv endast en liten andel. Arrendeavtalen med kolonisterna löper ut 2024 och därefter är framtiden nu oviss.

Lämna över

– Huvudägarna är 85 och 90 år och har i sin tur förvaltat området efter sin far. De känner att markfrågan blivit för stor för dem nu och på grund av sin ålder vill de lämna över förvaltningen till någon annan som kan göra detta bättre.

– Därför har jag frågat om kommunen kunde vara intresserad men fått beskedet att svaret är nej. Ett så här stort tomtområde ska inte vara privatägt och med en annan ägare hade det också blivit enklare att lösa va-frågan.

Va-gruppen på Jägershill har berättat för Skånska Dagbladet att den tycker att priset på 300 miljoner kronor är för dyrt.

Sagt nej

– Det enda pris som vi har kommunicerat är 1200 kronor per kvadratmeter och det gällde när vi sålde av en liten snutt till Malmö stad för den stora satsningen vid travbanan, kommenterar Olle Borgstav.

– Det är den enda summa som vi har att relatera till. Om någon vill köpa får det bli en förhandling och en sådan har aldrig inletts eftersom koloniföreningarna tackat nej då de inte har hittat någon lösning till finansiering.

Oseriös värdering

Den värdering som koloniföreningarna låtit göra och som slutade på 70 miljoner kronor ställer han sig frågande till.

– Vi har aldrig fått ta del av någon sådan värdering så den kan jag inte uttala mig om. Men eftersom summan till och med är lägre än taxeringsvärdet känns den inte seriös.

Olle Borgstav vet inte vad som händer nu när varken kommunen eller kolonisterna vill köpa marken.

Kan inte göra mer

– Jag ser inte att vi kan göra så mycket mer. Det är kommunens och vår inställning att kolonisterna själva måste bekosta va-anslutningarna. Om man ska göra den här stora investeringen som en va-anslutning innebär finns det en trygghet i att själv äga marken.

– Det bästa måste vara att först köpa marken och sedan i lugn och ro planera vidare. Samtidigt tycker jag att kommunen borde ha en bättre dialog med sig själv. Miljöförvaltningen går ut och kräver en va-anslutning men samtidigt vill inte en annan förvaltning stötta ett markköp som skulle underlätta detta, fortsätter Olle Borgstav.

Ökar i värde

Han konstaterar vidare att markområdet ligger precis intill travbaneområdet som MKB, Skanska och Tornet står i startgroparna för att börja utveckla. I kommunens översiktsplan har det fastslagits att Jägershill ska vara kvar som det är.

– Markens värde kommer att fortsätta öka mycket över åren. Då har jag litet svårt att förstå varför man väljer att tacka nej till att förvärva den nu när man har möjlighet.

– I och med att koloniföreningarna inte kan köpa marken, och kommunen inte vill, så blir nästa steg för oss att gå ut på den öppna marknaden och erbjuda någon annan som ser värdet i en sån här investering att förvärva Jägershill, avslutar Olle Borgstav.

Malmö

54-åring målskytt i Pantern

Arkivbild.
Foto: Carina Johansen
Malmö
Sport
Ishockey Hårdsatsande IK Pantern öser på i toppen av Hockeytrean södra grupp E där man tog sin femte seger på lika många matcher genom 8-1-triumf borta mot jumbon Ronneby IK.

Det var dock Ronneby som öppnade målskyttet efter att Sergei Tepljakov hittat rätt i powerplay med klockan på 06.12.

Johan Björk utjämnade 03.20 senare och innan perioden var över hade såväl Emil Turesson, Robert Burakowsky som Pontus Svensson nätat fram till 4-1-ledning.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Fotgängare till sjukhus efter krock med bil

Malmö
Malmö På söndagskvällen var en bil och en fotgängare inblandade i en olycka på Kronetorpsgatan i Kirseberg.

Larmet inkom 18.35. Polis och ambulans ryckte ut till platsen. Fotgängaren fördes till sjukhus med ambulans. Det är i nuläget oklart hur pass allvarliga skador personen ådrog sig.

Föraren av bilen, en man i 30-årsåldern, greps misstänkt för drograttfylleri.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Redhawks damer nära tvåsiffrigt

Sport
Malmö
Ishockey Serieledande Malmö Redhawks följde upp lördagens 8-1-triumf med 9-0 i helgens andra bortamatch mot Trollhättefallens HC. 17-1 på två dagar i Damettan södra.

– En bra helg, summerade tränaren, tillika sportchef, Carl Wendt under bussresan på väg hem från Trollhättan.

Natalie Perry gjorde 1-0 redan efter 24 sekunders spel och drygt tre minuter senare skickade Agata Sarnovska in 2-0. Som blev 3-0 genom Mille Kunnerup Sørensen innan Perry satte 4-0 med klockan på 12.38.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Öltapp.se

En öltapp i sommar, räddningen i hettan!

Öltapp.se Alla vet hur det känns att sitta där i den gassande hettan och bara sukta efter en iskall öl. Då vill man snabbt kunna slå upp sig ett glas av sin favoritöl att svalka sig med!

I sommar så är en av de hetaste inköpen man kan införskaffa; en öltapp. De där varmaste dagarna är fortfarande nära och grillkvällarna står runt knuten. Att kunna servera professionellt är lockande på varje festlighet. Öltappar håller ölen kall och du kan ha den tillgänglig så att det är enkelt att hälla upp i ett glas och ta med i solstolen.

Andra viktiga delar till den perfekta hemmabaren.

Drinkshaker - En kraftfull shaker som du skakar dina drinkar i så att de blir smarrigt goda.

Barmått - En riktig bartender mäter upp drinkens ingredienser för att få den perfekta balansen i smaken. En god drink ska inte innehålla för mycket sprit och fördelas i regel mellan 4-6 ml/drink.

Bar-sil - Om du ska försöka dig på riktigt avancerade drinkar så är detta ett måste i din hemmabar. Du använder denna när du har skakat drinken om det t.ex är isrester eller rester från bär i drinken du vill sila av.

Muddler - en iskross som fungerar ungefär som en mortel. Perfekt för att krossa is eller exempelvis lime och mynta som i en riktigt god mojito.

Barsked - en längre sked som passar perfekt för att röra om drinkar i högre glas. En tesked är i regel för liten för större glas.

Sommarens grillfester är som sagt snart här och vem vill inte agera äkta bartender och skryta med sin egen hemmabar? Det är inte speciellt många saker du behöver ha för att skapa den perfekta hemmabaren för sommaren 2020. Att vara bartender är faktiskt riktigt roligt, när man lär sig mer om hur man gör. Man kanske inte lyckas snurra flaska på första försöket, men övning ger färdighet.

Många inställda evenemang i sommar!

Det är många som sörjer att sommarens många festivaler och andra evenemang blivit inställda. Genom att styra ihop en egen hemmabar och rulla ut grillen kommer du långt i sommar, trots allt. Många experter och meteorologer påstår att vi har en varm sommar att se fram emot. Så det bästa vi kan göra är att njuta på hemmaplan och göra det bästa av varje dag.

Det är alltså inte bara resor som ställts in, det har även många av sommarens större festivaler och andra sammankomster. Om vi får en sådan sommar som utlovats, så har vi massor att se fram emot. Många är vana vid att resa på sina semestrar, i år så kommer det inte vara vanligt alls. De flesta firar sin semester hemmavid.

Malmö

Nöjesprofil säljer ut 50 års samlande

På Trocadero var väggarna klädda med speglar. Den som ramar in Lars Hector är i mindre format.
Foto: Stefan Persson
Malmö
Malmö I snart 50 år har nöjeslegendaren Lars Hector ställt ner prylar i en källarlokal under radiohuset på Baltzarsgatan, saker han samlat på sig under stora delar av sitt vuxna liv.
Nu har fastighetsägaren bestämt att lokalen ska bli miljörum. Då ser Lars Hector chansen att sälja ut sin samling.

– Jag flyttade in som boende i det här huset 1975 och bodde på översta våningen i 35 år. Under den tiden fick jag hyra den här källarlokalen.

Lars Hector har under många år varit en betydande aktör i Malmös nöjesliv. Under fem år fram till mars 1984 drev han Malmös kanske mest legendariska nattklubb, Club Trocadero med Studio 54 i New York som förebild.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Trodde inte på guld – saknade guldhattar

Rosengårds assisterande sportchef Erling Nilsson och sportchef Therese Sjögran fick fira utan några guldhattar.
Foto: Pär Bäckström/TT
Malmö
Sport
Malmö Rosengård trodde inte att Häcken skulle tappa poäng mot AIK. Så de tog inte med sig prylarna till Piteå som alla lag firar SM-guldet med.
– Så här står vi utan guldhattar och ingenting. Men skit samma, nu har vi vunnit, säger Rosengårds sportchef Therese Sjögran till TT.

Rosengårdspelarna stod som överraskande svenska mästare på LF Arena i Piteå och visste inte riktigt hur de skulle fira.

– Att Häcken skulle tappa poäng i dag hade vi absolut inte räknat med, säger Therese Sjögran.

Men känslan fanns där ändå.

– Så jävla skönt, utbrister Sjögran.

Det är det femte SM-guldet på nio år för Malmöklubben, men titeln kändes extra skön för Rosengård, som mitt under säsongen tappade nyckelspelare som svenska landslagsprofilerna Anna Anvegård och Hanna Bennison, stjärnmålvakten Stephanie Labbé och isländska mittbacken Glodis Viggosdottir.

Stökigt

Dessutom försvann tränaren Jonas Eidevall till Arsenal i Super League.

– Vi hade en stökig sommar, när vi tappade mycket folk och tränaren, men de som vi har värvat in har gjort det jättebra. Så vi ska vara skitnöjda med hur vi har fått ihop säsongen, säger Therese Sjögran.

Nya tränaren Renée Slegers kom in och förvaltade materialet så bra att det blev SM-guld.

– Det har funnits en jättestark grund som Jonas har lagt tillsammans med (assisterande tränarna) Patrik (Winqvist) och Kenneth (Mattsson). Den grunden har vi använt och så har vi fantastiska spelare som själva kommer med lösningar och har individuella kvaliteter som gör skillnad för oss, säger Slegers till Aftonbladet.

Oklart firande

Veteranen Emma Berglund, som bar kaptensbindeln i Piteå-matchen, lyfter fram hur hela laget har samlat sig efter den stökiga sommaren.

– Det har varit en del utmaningar som vi har tampats med, men vi har pratat om att det är många som får kliva fram och ta steget och vilja göra det, säger hon till Aftonbladet.

Och nu ska SM-guldet firas. Fast frågan är hur. Therese Sjögren undrar själv hur det ska gå till.

– Kanske i kväll, vi får se. Men vi är inte hemma förrän vid elva och flera ska till Stockholm för att åka iväg med landslaget. Jag vet inte riktigt hur det blir, säger hon till TT.

RÄTTAT: I en tidigare version förekom en felaktighet. Glodis Viggosdottir är mittback och inget annat.

Tove Eriksson/TT

Mikael Forsell/TT

Malmö

Kom in till akuten med stickskador

Malmö
Malmö Polisen upprättar en anmälan om grov misshandel efter att en man inkommit till sjukhuset i Malmö med stickskador.

Mannen, som är i 35-årsåldern, kom in till akuten med en privat bil sent i lördags kväll. Polisen åkte dit för att försöka prata med honom och föraren.

Efterhand framkom att mannen tillfogats skadorna i anslutning till ett trapphus på Rosengård. En polispatrull har varit på platsen men har inte kunnat hitta några direkta spår efter händelsen, uppger polisen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL