Kultur

Ett regn att jubla till

Rennie Mirro är fullständigt akrobatiskt lysande som Don Lockwood. Foto: Mats Bäcker
Artikel Kultur och Nöje Det är bara att ge sig!
PREMIUM

Det är bara att ge sig! Hade man sett den här produktionen av Singin' In The Rain på Broadway i New York eller West End i London, så hade man varit synnerligen nöjd och glad. Nu ser man den i stället på Malmö Opera och man blir helt lyrisk! Uttryckt på annat sätt så bjuder Singin' In The Rain på lysande underhållning i världsklass! Inte konstigt att det blev jubel och stående ovationer på premiären.

Vi minns alla filmen med Gene Kelly. Själv minns jag också musikalversionen i London med Tommy Steele i början av åttiotalet. Det var på gamla ärevördiga Palladium, där regnet skvalade lika imponerande intensivt som nu på Malmö Operas scen. Musikalen Singin' In The Rain är alltså i högsta grad en musikalklassiker, och den svenska versionen som hade premiär på Oscars i Stockholm för fyra år sedan och sedan kammade hem rekordmånga guldmasker har nu äntligen nått Malmö, och det är bara att tacka och ta emot och njuta. Bättre än så här kan det inte bli!

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

HV71:s första förlust i hockeyallsvenskan

Björklövens Ryan Gropp (vänster) och Gerry Fitzgerald (höger) gjorde varsitt mål hemma mot HV71. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport Efter sex raka segrar efter ordinarie tid åkte HV71 på lagets första förlust för säsongen i den hockeyallsvenska toppmatchen borta mot Björklöven.

Umeålaget vann med 6–2 efter att ha ryckt åt sig en tidig 3–0-ledning genom två mål i första perioden av Gerry Fitzgerald och Ryan Gropp och ett i början av andra av Axel Ottosson.

HV71, som åkte ur SHL förra säsongen, reducerade genom Jonathan Wikström efter halva matchen, men i slutet av andra perioden stod Björklövens Alex Hutchings för ett viktigt 4–1-mål.

Trots en ytterligare reducering genom Taylor Matson i början av tredje var Jönköpingslaget aldrig riktigt nära att rå på "Löven" vars två sista mål sattes av Sebastian Selin och Gustav Possler.

Trots förlusten är HV71 i fortsatt ledning i hockeyallsvenskan med 18 poäng. Tvåan Björklöven, som var nära att ta sig till SHL i våras men förlorade den allsvenska hockeyfinalen mot Timrå, och trean Bik Karlskoga (en match mindre spelad) har båda 15 poäng.

Inrikes

Paket i träd – område avspärrat i Norrköping

Paketet bedöms inte utgöra någon fara för allmänheten. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes

Ett område i centrala Norrköping har spärrats av efter larm om ett paket i ett träd i en park. Inget tyder dock på att paketet innehåller något farligt.

– Men vi kan inte garantera motsatsen heller. Därför väntar vi nu på att nationella bombskyddet ska undersöka paketet, säger Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisen.

Larmet kom vid 17-tiden på fredagen när en privatperson hörde av sig till polisen om det märkliga fyndet, som hänger från en trädgren.

Polisen bedömer inte att det råder någon fara för allmänheten.

Utrikes

Politiker knivhuggen till döds i kyrka

En man har gripits efter knivattacken, uppger polisen.
Foto: Nick Ansell/P/TT
Utrikes
Utrikes David Amess, 69, konservativ ledamot i brittiska underhuset, har knivhuggits till döds vid ett möte med väljare i sydöstra England.
En ung man har gripits för dådet, som utreds av en enhet för kontraterrorism.

Amess angreps i en kyrka i kuststaden Leigh-on-Sea i Essex, öster om London. Amess tog själv emot väljare i kyrkan Belfairs Methodist Church när gärningsmannen gick till angrepp.

– Han blev knivhuggen flera gånger, sade kommunalrådet John Lamb.

En 25-årig man greps på plats efter knivattacken. Enligt polisen i Essex var inga fler inblandade i dådet.

Motivet till dådet är ännu inte känt men utredningen leds av en särskild enhet för kontraterrorism.

– Det kommer att vara upp till utredarna att avgöra om detta är en terrorhandling eller inte, sade polischefen Ben-Julian Harrington på fredagskvällen.

Försökte rädda liv

Larmet om knivdådet inkom till polisen vid lunchtid på fredagen. Polis, ambulans och en räddningshelikopter var snabbt på plats. Men få besked kom inifrån kyrkan, där sjukvårdspersonal försökte rädda Amess liv.

Polis gick sedan ut med uppgiften om att en person avlidit inne i kyrkan, utan att namnge Amess. Brittiska medier bekräftade att parlamentsledamoten dött av sina skador.

Amess hade befunnit sig i kyrkan för att träffa väljare på tu man hand. Enligt John Lamb ville Amess komma närmare medborgarna genom att träffa dem på flera olika platser i hemmavalkretsen.

– Vi har förlorat en mycket bra, hårt arbetande valkretsledamot som arbetade för alla, säger Lamb till BBC.

– Det spelade ingen roll vem du var. Om du hade ett problem, arbetade han för dig.

Enligt Lamb hade Amess ännu inte förts till sjukhus mer än två timmar efter attacken och han avled på platsen. Flera ambulanser och även en ambulanshelikopter väntade i närheten av kyrkan.

Inrikesministern Priti Patel har ombett den brittiska polisen att med omedelbar verkan se över säkerheten för samtliga parlamentsledamöter, uppger ministerns talesperson.

Euroskeptisk ledamot

Amess hade sin valkrets i Southend West i Essex och hade suttit i parlamentet i flera omgångar sedan 1983. Han var känd som en uttalad euroskeptiker, men också en bestämd lokalpatriot som ville att hemmaorten Southends status skulle uppgraderas till stad.

Politiska mord har tidigare inträffat i Storbritannien, där det mest uppmärksammade de senaste åren var dödsskjutningen av Labourledamoten Jo Cox i Bristell utanför Leeds. Hon dödades av en då 52-årig man som hyste starka nazistsympatier och som såg henne som fiende då hon var för brexit. Mordet inträffade strax före brexitvalet, och fick den bittra valrörelsen att tillfällig ta sorgepaus.

Återigen på fredagen samlades politiska motståndare i Storbritannien för att hedra dödsoffret, oavsett politisk inställning. Flaggor vid parlamentet halades till halv stång.

– Vi har förlorat en mycket älskad vän och kollega, sade premiärminister Boris Johnson när han mötte pressen efter mordet, rapporterar Reuters.

Jonas Grönvik/TT

Grim Berglund/TT

Politikern David Amess. Arkivbild.
Politikern David Amess. Arkivbild.
Foto: Chris McAndrew/AP/TT

Utrikes

Protester i Italien mot krav om covidpass

Aktivister och hamnarbetare demonstrerar i hamnen i Trieste.
Foto: Duccio Pugliese/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Flera demonstrationer och protester arrangerades i Italien på fredagen i samband med att nya hårda restriktioner för arbetsplatserna trädde i kraft.

För att få komma in på sina arbetsplatser måste italienarna numera ha det så kallade "gröna passet", som tidigare krävts vid bland annat restaurangbesök och tågresor. Hälsopasset ska intyga att de anställda antingen har vaccinerats, uppvisat ett negativt coronatest eller genomgått en infektion de senaste sex månaderna.

Protester riktades mot flera stora hamnar i landet. I Trieste samlades över 6 500 demonstranter i hamnen, som trots en utlyst blockad kunde hållas i drift enligt de regionala myndigheterna. I Genua blockerade omkring 300 personer en entré i hamnen.

I Rom var polisnärvaron stor inför demonstrationerna, men våldet uteblev. Skolor stängde tidigt och ambassader utfärdade varningar för befarade våldsamheter likt förra helgen, då högerextrema aktivister drabbade samman med polis.

Sport

Historisk med 199 poäng – slog Wijks rekord

Kim Nilsson. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Sport
Sport

Kim Nilsson har passerat Anna Wijk som svensk innebandys bästa poänggörare genom tiderna i landslaget.

Den 33-årige centern, som till vardags spelar i SSL-laget Kalmarsund, gjorde fyra poäng, tre mål och en assist, när Sverige besegrade Finland med 8–3 i Euro Floorball Tour. Det betyder att Nilsson gick från 195 till 199 poäng i landslagsdressen och passerad Wijk på 196.

"Det är så klart stort på alla sätt och vis. Det är ett tecken på att man har tyckt att det är kul att vara med i det här fantastiska landslaget genom åren och att jag har kunnat fått ut mitt spel genom åren. Det är något jag vill fortsätta göra", säger Kim Nilsson i ett pressmeddelande.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Zervant

Skapa den perfekta fakturan

Zervant

En stor del av att driva ett företag går ut på att skicka och ta emot fakturor. Trots att en faktura oftast bara uppfattas som en begäran om en betalning så har den lite större betydelse än så, och den fakturamall som du använder kan komma att ha en stor påverkan på hur företaget uppfattas.

Med en välgjord faktura kan du ge så mycket mer än en betalningsuppmaning då du skickar fakturan till din kund, och alltså ge ett gott intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket. I den här artikeln sammanfattar vi de allra viktigaste punkterna då du ska skapa en faktura i ditt företag, och vad du bör tänka på för att den ska bli perfekt!

Fakturans innehåll

För att fakturan ska vara så korrekt och professionell som möjligt bör den innehålla en del specifika punkter. Det finns till och med en lag hos Skatteverket som talar för att en faktura måste innehåll vissa punkter, så som datum, löpnummer, företagets och kundens namn, och betalningssumman för varorna/ tjänsten.

Annat innehåll som stärker fakturan och gör den mer trovärdig är om du adderar företagets logga, beskriver den försäljning eller de produkter som fakturan berör på ett klart och tydligt sätt, vilka betalningsvillkor som gäller, och att samtlig information är välordnad. Du bör också skriva med dina och kundens uppgifter.

Innehållet på en faktura kan såklart variera beroende på vilket företag det gäller och vad fakturan berör, men dessa punkter är något som alla företag kan ta del av för att skapa pålitliga och professionella fakturor. Det kan absolut vara värt att lägga ner lite extra tid på innehållet i och med att det kan höja företaget och dess ansikte utåt.

Skicka faktura

Hur du skickar fakturan till kunden kan också vara avgörande för det intryck den ger. Det handlar om att skapa ett professionellt helhetsintryck där du vill övertala kunden att du har koll på vad sysslar med, och då krävs det att samtliga steg hanteras på ett smidigt och säkert sätt för båda parter.

Kommunikation mellan kund och företag är A och O, där fakturan ofta står för en stor del av den kommunikativa delen. Genom att skapa en välgjord faktura med ett korrekt innehåll som du sen skickar på ett lätthanterligt sätt kan du ge ett proffsigt intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket.

Skapa e-faktura

Ett väldigt smidigt och lätthanterligt sätt att hantera din fakturering är att skicka din faktura som e-faktura, alltså en elektronisk faktura. E- fakturering blir allt vanligare i vårt digitala samhälle, just för att det är ett smart och enkelt sätt att sköta sin fakturahantering på.

Bara de senaste åren har man sett en markant ökning när det kommer till e-fakturering och försändelser av e-fakturor mellan olika företag och kunder. Enligt en rapport från Svenska Bankföreningen skickades det år 2017 omkring 138 miljoner e-fakturor, och redan år 2018 hade den siffran stigit till omkring 148 miljoner e-fakturor.

Faktureringsprogram

Med den påtagliga ökningen av e-fakturering runt om i världen finns det ingen tvekan om att det anses vara ett praktiskt och smidigt sätt att hantera sina fakturor. Idag finns det en hel del olika faktureringsprogram som erbjuder e-fakturering för olika företag, så att du kan ta din verksamhet till nya nivåer.

Genom att ta del av en faktureringsprogram kan du få hjälp med att skapa korrekta fakturor till alla dina kunder, så att du kan ge ett professionellt och pålitligt intryck bara genom att skicka dina fakturor via e-fakturering. Vi hoppas att den här artikeln kan hjälpa dig då du vill skapa den perfekta fakturan!

Utrikes

Clinton på bättringsvägen – infektion spred sig

USA:s tidigare utrikesminister och första dam Hillary Clinton syns lämna sjukhuset i Kalifornien där hennes man, ex-presidenten Bill Clinton, vårdas.
Foto: Damian Dovarganes/AP/TT
Utrikes
Utrikes USA:s förre president Bill Clinton, 75, lades för två dagar sedan in på sjukhus i Los Angeles, där han har vårdas för en urinvägsinfektion som spred sig till blodomloppet.

– Han är på bättringsvägen, vid gott humör och är otroligt tacksam för läkarna, sjuksköterskorna och personalen som har gett honom utmärkt vård, säger Clintons talesperson Angel Ureña.

Clinton har vårdats på intensivvårdsavdelning, men det är enligt hans läkare inte för att han har behövt intensivvård – utan av säkerhetsskäl och för att hålla honom avskild från andra patienter.

– Efter två dagars behandling har hans vita blodkroppar minskat och han har svarat bra på antibiotikabehandling. Vi hoppas kunna skicka hem honom snart, säger hans läkare i ett uttalande.

Bill Clinton kommer att vara kvar på sjukhuset för vidare kontroll.

Sittande presidenten Joe Biden säger att han ska höra av sig till Clinton senare under fredagen.

– Han verkar, tacka Gud, må bra, säger Biden enligt ABC.

Clinton befann sig i Kalifornien för ett privat evenemang för sin stiftelse när han började känna sig trött. Efter att ha genomgått provtagning lades han in på sjukhus.

Inrikes

Lövhalka bakom höstens tågförseningar

Lövhalka ställer till det för punktligheten, framförallt för långdistanstågen. Arkivbild.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Inrikes
Inrikes Tågens punktlighet försämrades i september, jämfört med augusti. Även denna höst är löv på spåren en källa till förseningar, enligt Trafikverket.

I september ankom 78 710 av 85 008 persontåg till sin slutstation inom fem minuter efter tidtabell. Det gav en punktlighet på 92,6 procent, vilket är 1,9 procentenheter lägre än samma månad förra året.

De flesta avvikelserna inträffade under de tre sista dagarna i september. Då inträffade en rad händelser på kort tid: obehöriga i spårområdet, ett ställverk som orsakade ett omfattande signalfel samtidigt som ett trasigt tåg behövde evakueras. Incidenterna skedde i Stockholmsområdet, vilket fick stora och omedelbara konsekvenser eftersom en tredjedel av alla persontåg avgår från, ankommer till eller passerar Stockholm C och pendeltågsstationen Stockholm City.

Jämfört med augusti försämrades punktligheten för såväl kortdistanstågen som medeldistanstågen och långdistanstågen.

Störst avvikelse hade långdistanstågen, med en skillnad på 2 procentenheter jämfört med augusti. Dessa drabbas hårdast av den om höstarna återkommande lövhalkan, som bidrar till att start- och bromssträckor förlängs, vilket orsakar små "glidande" förseningar längs med sträckan.

"Detta visar också på frågans komplexitet. Det finns ingen enskild och enkel lösning", säger Roberto Maiorana, verksamhetschef på Trafikverket.

Totalt gjordes 903 804 stopp för på- och avstigning längs Trafikverkets 14 200 kilometer spår.

Utrikes

Kinas raket på väg mot rymden

Shenzhou-13 vid avfärd.
Foto: Chinatopix via AP/TT
Utrikes
Utrikes Kinas nya rymdstation börjar bli riktigt beboelig. Den nya besättningen som sköts upp på fredagen ska stanna i ett halvår.

Det är två män, 55-årige Zhai Zhigang och 41-årige Ye Guangfu, samt en kvinna, Wang Yaping, 41, som åker upp för att testa hur det är att tillbringa längre tid i Tianhe, bostadsmodulen i Kinas rymdstation Tiangong.

Kina är inte med i det internationella samarbete som bland annat resulterat i Internationella rymdstationen (ISS). Det har flera skäl, bland annat USA:s strikta regler mot kontakter med den hemlighetsfulla diktaturen.

Men Kina signalerar nu att man gärna vill ha mer samarbete.

– Vi välkomnar att rymdfarare från andra länder kommer till vår rymdstation, säger Lin Xiqiang, högt uppsatt inom Kinas rymdmyndigheter, på en presskonferens inför uppskjutningen.

– När rymdstationen är färdig och i gång kommer utlänningar att besöka den.

Än så länge är Tiangong under uppbyggnad, och detta är bara den andra bemannade expeditionen dit. Men det blir en mycket modernare konstruktion än ISS, som började byggas på 90-talet.

Uppfärden, med en raket av typen Chang Zheng 2F ("Långa marschen"), skedde natten till lördagen lokal tid, fredagskvällen svensk tid. De tre rymdfararna färdas i kapseln Shenzhou-13, och uppskjutningen gjordes från rymdcentret Jiuquan i utkanten av Gobiöknen.

Avfärden saluterades med toner från en militärorkester. De på plats som kunde följa uppskjutningen stämde upp i nationalistisk hyllningssång, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Henrik Samuelsson/TT

Rymdfararna Ye Guangfu, Zhai Zhigang och Wang Yaping inför avfärd.
Rymdfararna Ye Guangfu, Zhai Zhigang och Wang Yaping inför avfärd.
Foto: Chinatopix via AP/TT
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL