Nyheter

Sport

Övre raden från vänster: Ein Rubensson
Artikel Nyheter LDB FC Malmös Elin Rubensson har gjort stora framsteg under 2012.

Elin Rubensson, fotbollLDB FC Malmös Elin Rubensson har gjort stora framsteg under 2012. 19-åringen, ursprungligen från Marieholm, var bofast i klubblaget som slutade tvåa i damallsvenskan och hon var dessutom tongivande i F19-landslaget som tog guld i EM. Hon har gjort debut i seniorlands- laget och prisades som “årets genombrott” vid fotbollsgalan.

Maria Adler, handbollMaria Adler spelade en viktig roll i Lugi som tog ett historiskt SM-silver i maj i Malmö arena. I somras vann hon sedan guld i VM med U20-landslaget och tog även hand om positionen som vänsternia i turneringens all star team. 20-åringen har under året fått debutera i a-lands- laget, men hon stoppades från EM-deltagande av en skada.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Skurup

Två omhäktas för stölder på folkhögskolan

Två personer har begärts omhäktade för inbrottsstölderna på Skurups folkhögskola.
Foto: Andreas Persson
Skurup
Skurup Det dröjer ytterligare innan det kan väckas åtal mot de män som sitter häktade för inbrottsstölder på Skurups folkhögskola. Två av männen har begärts omhäktade medan den tredje mannen har släppts.

Det var på fredagskvällen och natten mellan fredag och lördag den 12 till 13 november som två stora stölder ägde rum på Skurups folkhögskolas internatboende. Datorer, två elgitarrer, en vanlig gitarr, förstärkare samt hörlurar stals från två olika rum.

Något tidningen skrivit om tidigare.

Ganska kort efteråt kunde två 19-åringar och en 23-åring gripas för att sedan häktas misstänkta för brottet.

I fredags var det den sista dagen för åklagare att åtala eller omhäkta de misstänkta. Då beslutades att 23-åringen och en av 19-åringarna skulle begäras omhäktade. Detta då förundersökningen inte kan slutföras inom föreskriven tid.

Enligt framställan om förlängd åtalstid framgår att det återstår åtgärder i form av telefontömning av de misstänkta telefonerna. Förhoppningen är att detta är klart inom två till tre veckor. Därefter återstår slutförhör samt slutdelgivning av förundersökningarna.

Den preliminära bedömningen är således att åtal kan väckas inom fyra veckor.

Häktningsförlängningen är begärd till den 17 december.

Den andra 19-åringen släpptes fri från häktet i slutet av förra veckan.

Lund

Blev för bryskt avvisad

En man i 20-årsåldern har anmält två ordningsvakter för misshandel.
Foto: Christine Olsson/TT
Lund
Lund

När en patrull passerade vid Kulturmejeriet i Lund vid 02.30 natten mot söndagen blev de hejdade av en person som sa att han blivit misshandlad av ett par ordningsvakter på Kulturmejeriet.

Det ska ha varit i samband med att mannen, som är i 20-årsåldern, blev avvisad som han tycker att ordningsvakterna använde för mycket våld. Han har nu anmält vakterna för misshandel.

Kultur och nöje

Ny chefdirigent för Kungliga Filharmonikerna

Ryan Bancroft, 32 år, blir Kungliga Filharmonikernas nye chefdirigent. Pressbild.
Foto: Nadja Sjöström
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den prisbelönta 32-årige amerikanske dirigenten Ryan Bancroft har utsetts till chefdirigent för Kungliga Filharmonikerna.

"Det är otroligt svårt att sätta ord på vad det betyder för mig", säger han i ett pressmeddelande.

"Det här är en orkester som vet hur man musicerar på högsta nivå, där musikens förmåga att kommunicera med var och en tas på allvar".

Konserthuschefen Stefan Forsberg är nöjd med rekryteringen.

"Vi gjorde ett fynd: det här är en helt unik talang! Det finns en fantastisk kemi och gnistrande energi mellan Ryan och orkestern. Hans djupgående tolkningar av musiken gör varje repetition och konsert till en uppenbarelse", säger han i pressmeddelandet.

Ryan Bancrofts första framträdande som tillträdande chefdirigent blir vid Nobel Prize Concert den 8 december 2021. Han tillträder sin post i och med säsongen 2023/24.

Lund

Hotade sig in och stal 50 000 kronor

Tre okända män hotade sig in i en bostad på Vikingavägen och stal 50 000 kr i kontanter.
Foto: Johan Nilsson/TT
Lund
Lund

Tre okända män hotade sig in i en bostad på Vikingavägen, kring nummer 18, på fredagseftermiddagen vid 14-tiden. Väl inne grep en av männen tag i målsägande, en kvinna 45-årsåldern, medan de två andra sökte igenom bostaden och fann 50 000 kronor i kontanter om de stal.

De okända gärningsmännen beskrivs som mellan 20-25 år gamla. e var inte maskerade.

– Vi är förstås väldigt angelägna om att personer som kan ha sett något vid den tiden på Vikingavägen hör a sig till oss, säger Joakim Nyberg, kommunpolis i Lund.

Brottsmisstanken gäller rån.

Ekonomi

Synen på Riksbankens stödköp spretar

Mötesprotokoll visar att riksbankschef Stefan Ingves (till vänster) och vice riksbankschef Martin Flodén (till höger) har olika syn på Riksbankens stödköp under 2022. Arkivbild.
Foto: Lars Schröder/TT
Ekonomi
Ekonomi Riksbankens direktion var trots den högsta inflationen på 13 år enig i beslutet att låta styrräntan ligga kvar på noll, men peka ut en möjlig höjning i slutet av 2024 i sin prognos.
Det spretar dock lite i synen på stödköpen nästa år.

Räntebeskedet från mötet den 24 november låg i linje med marknadens förväntningar.

När det gäller stödköpen – en stimulansåtgärd som kompletterar nollräntan – avslutas nu programmet i den meningen att det inte blir några nya stödköp för att öka innehavet av värdepapper.

I praktiken innebär det att Riksbanken går från en stödköpsvolym på 68,5 miljarder i fjärde kvartalet i år till att nöja sig med så kallade återinvesteringar på 37 miljarder under första kvartalet 2022.

Majoriteten i direktionen ser det som troligt att de så kallade återinvesteringarna – där Riksbanken köper för att behålla volymen på sin portfölj när värdepapper förfaller – kan fortsätta hela 2022.

Förutsägbart sätt

"Givet inflationsprognosen för de kommande tre åren behöver värdepappersinnehavet vara oförändrat under 2022. När en avveckling av portföljen väl inleds behöver den ske gradvis och på ett förutsägbart sätt", sade vice riksbankschef Cecilia Skingsley på mötet enligt ett färskt protokoll.

Chefen Stefan Ingves var inne på samma linje:

"Penningpolitiken består av flera delar, dels att vi bibehåller storleken på innehavet av obligationer under 2022, dels att reporäntan hålls kvar på noll procent under större delen av prognosperioden", sade han.

Vice riksbankschef Martin Flodén är dock fortsatt kritisk till stödköpens omfattning, även om han tycker att nedtrappningen från 68,5 miljarder till 37 miljarder nästa kvartal är ett bra första steg.

Flera problem

"Jag tycker fortfarande att vi har haft ett onödigt omfattande köpprogram under 2021. Jag tror att vi hade kunna upprätthålla ungefär lika expansiva finansiella förhållanden med ett mindre köpprogram, och jag ser flera problem med den stora portfölj som vi nu har byggt upp", sade han enligt ett protokoll från mötet.

Han tillade:

"Min bedömning i dag är att de finansiella förhållandena inte kommer att påverkas påtagligt av den här stora förändringen i köptakten. Om det stämmer kommer jag troligen att förespråka en viss ytterligare nedtrappning under de kommande kvartalen".

Joakim Goksör/TT

FAKTA

Fakta: Riksbankens stödköp

Som en åtgärd för att mildra effekterna av pandemin på svensk ekonomi har Riksbanken lanserat ett program för stödköp av värdepapper som uppgår till 700 miljarder kronor till och med den 31 december 2021.

Det handlar om köp av statsobligationer, statsskuldväxlar, bostadsobligationer, företagsobligationer och företagscertifikat samt kommunobligationer.

Syftet med stödköpen är att smörja finansmarknaden med mer likviditet och trycka ned ränteläget genom att öka efterfrågan på de värdepapper som köps.

Källa: Riksbanken

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lån utan UC

Allt fler svenskar löser sina kreditskulder med ett lån!

Lån utan UC Idag är det enkelt att handla saker på avbetalning, köp nu och betala sen-erbjudanden haglar över oss dagligen. Många handlar med krediter som de egentligen inte har råd med vilket slutar för många med att man sitter i kreditfällan.

Där har man har räntor att betala från flera olika köp, men man betalar knappt av något belopp på den summan som man faktiskt har lånat. Skyhöga räntor finns fortfarande kvar men reglerades för några år sedan ner, vilket innebär att det blivit något bättre lånevillkor även i de fall där man kan ta kreditlån från andra kreditgivare än banken.

Att det är så pass enkelt att ta ett riskfritt lån hos många finansbolag och att man kan köpa prylar på avbetalning leder de flesta till att köpa mer än de egentligen har råd med. Därför har många svenskar idag börjat samla sina lån och krediter till ett enda lån, så att det enbart är en ränta som behöver bli betald per månad. Detta medför att de höga månadskostnaderna går att minimera till stor del och har på många håll räddat många familjer i ekonomisk kris. Detta är något som man brukar kalla för att binda sina krediter. Man binder dem till ett enda lån med lägre ränta - detta är räddningen för många som har hamnat i kreditfällan!

Samtidigt som många minskar sina lånekostnader - så ökar också medvetandet gällande konsumtion!

Unga fröken Greta Thunberg, är en av våra ledstjärnor idag när det kommer till att börja tänka efter hur vi behandlar vår natur. Greta är också en stark förespråkare till att vi genast bör konsumera mindre än vad vi gör nu - vilket många svenskar också tycks ha hakat på. Detta visar på att medvetandet ökar när det kommer till både att tänka mer långsiktigt, men också att många lär av sina misstag. Att kunna shoppa vad man vill från var som helst i världen har nog stigit många konsumenter åt huvudet och det är egentligen inte förrän nu som man har kunnat se de förödande effekterna av detta. Många företag visar sitt starka engagemang för klimatet utåt, vi köper mindre och mindre plast och vi äter mindre och mindre kött - vi bemöter de förödande konsekvenserna genom att balansera ut det igen.

Att vi lever i en värld av influencers kan vara en av många anledningar till varför konsumtionen ökat så mycket som den har gjort under 2000-talet. De flesta minns nog hur Postnord höll på att sjunka fullkomligt av alla leveranser av beställningar, som dessutom många bara beställde för att fota och sedan skicka tillbaka. Vi bör se vår nya medvetenhet som något mycket positiv och en klar indikation på att vi är på väg att gå mot att vara betydligt mer klimatsmarta och värna om naturen. Vi har helt enkelt, som Greta säger, börjat vakna upp! Förhoppningsvis fortsätter trenden och vi får se ytterligare aktioner som kämpar för miljön, och fler människor som höjer sin röst för vår planet i framtiden.

Sjöbo

Magnus Weberg: ”Individens beslut och konsekvenser”

Magnus Weberg (M), kommunstyrelsens ordförande.
Sjöbo
LOKAL DEBATT

Vi står inför en osäker vinter vad gäller pandemin och hur denna kommer att utveckla sig. Det är viktigt att fler vaccinerar sig och för de som inte vill vaccinera sig, att de tar Folkhälsomyndighetens rekommendationer på extra stort allvar och förstår att även detta beslut har konsekvenser.

Sociala medier översvämmas med inlägg om vaccinationstvång från en sida och motstånd mot vaccinationspass från andra sidan. Polariseringen och tonläget gynnar absolut ingen.

Foto: Jessica Gow

Sverige har inget vaccinationskrav idag. Inte på något vaccin. Trots detta väljer mer än 95 procent av föräldrarna idag att deras barn ska få MPR-vaccin. Denna siffra bör om något avsluta diskussionen om att det blir bättre med tvång. Andra länder i värden har infört tvång på vaccination mot covid-19. Trots detta är de inte i närheten av den täckning som vi har mot mässling, påssjuka och röda hund.

Å andra sidan om vi ska införa tvång på vaccination mot en sjukdom var ska vi då dra gränsen? Ska vi införa tvång även mot andra sjukdomar som orsakar dödsfall hos de allra mest sköra? Som vanlig säsongsinfluensa eller ”vinterkräksjukan? Jag är övertygad om att individen själv är bäst lämpad att fatta beslut i frågan – vaccination eller inte.

Med detta sagt så behöver de som väljer att inte ta vaccinet, förstå att även detta medför konsekvenser. Nej de kan kanske inte träffa äldre personer. Nej, de kan inte vara med på evenemang med fler än 100 deltagare. I alla fall till dess att pandemin är borta. För andras hälsa men också för er egen. Den allra största delen som idag finns på sjukhus på grund av covid-19 är ovaccinerade.

Sammanfattnings vis: Är du vaccinerad så är det jättebra. Kan du inte ta vaccinet av medicinska själ ska du självklart inte göra det! Vill du inte ta vaccinet så är jag beredd att kämpa för denna rättighet om du också accepterar konsekvenserna av ditt beslut. Har du tänkt att ta vaccinet men inte blivit färdig? – Jag ber dig! Det är vår gemensamma hälsa, ekonomi och inte minst en normal vardag, utan restriktioner, som står på spel.

Magnus Weberg (M), Kommunstyrelsens ordförande

Malmö

Misshandlade tre vid bråk i bostad

Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö
Malmö En 29-årig man ska ha misshandlat tre personer med ett tillhygge i helgen.

Misshandeln ska ha inträffat i en bostad på Seved vid 04.30 på lördagen. Den 29-årige mannen greps samma morgonen. Enligt anmälan ska han då misshandlat tre personer, två kvinnor och en man, inne i en bostad.

Han ska också ha använt någon form av tillhygge, men polisen ville under måndagsförmiddagen inte gå närmare in på vilket.

De tre som utsattes för misshandeln är alla i 20-årsåldern och ska ha ådragit sig svullnader och sårskador men ska inte ha behövt söka sjukhusvård.

Sport

Allsvenska nykomlingen Värnamo har ny tränare

Kim Hellberg, assisterande tränare i Norrköping, tar över huvudansvaret i Värnamo. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport

Värnamo har gjort klart med ny huvudtränare efter att Robin Asterhed, succétränaren som ledde laget till uppflyttning till allsvenskan, gått till Malmö FF för att bli chefsscout, det skriver Värnamo Nyheter.

Kim Hellberg tar över huvudansvaret i klubben. Värnamo förbereder sig för spel i allsvenskan nästa säsong, för första gången i klubbens historia.

33-årige Hellberg kommer närmast från Norrköping där han haft rollen som assisterande tränare bredvid Rikard Norling. Kim Hellberg har skrivit på ett kontrakt över två år med Värnamo.

– Dels handlar det om den fotboll vi vill spela och står för och det är mitt i prick med det Kim står för. Och dels att vi vill ha en ung, hungrig tränare som vill framåt i sin karriär, säger Värnamos sportchef Håkan Söderberg om rekryteringen till Värnamo Nyheter.

Kim Hellberg har tidigare tränat Sylvia i division 1.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL