Opinion

Våldet inte oförklarligt

Artikel Opinion Dessa manifestationer flyttar ansvaret bort från dem som utövar våld och förvandlar våldshandlingar till något abstrakt, något som oförklarligt drabbat oss alla och som vi alla är medskyldiga till.
PREMIUM

Dessa manifestationer flyttar ansvaret bort från dem som utövar våld och förvandlar våldshandlingar till något abstrakt, något som oförklarligt drabbat oss alla och som vi alla är medskyldiga till. Våldet blir ett slags metafysiskt begrepp som ska bekämpas med allmän botgörelse och förkrosselse. Det är bra att människor är medvetna om sina brister och inneboende mörka sidor. Men ett välfungerande samhälle byggs i första hand med lagar och kunskap och med en rättsapparat som har resurser att upprätthålla lag och ordning. Det tragiska parkeringsdådet i Landskrona har satt fingret på en omständighet bakom de återkommande antivåldsdemonstrationerna. Det har visserligen inte sagts rakt ut, men framgått genom att nyhetsrapporteringen talat om ökad främlingsfientlighet, hets mot folkgrupp och liknande. Den någorlunda tränade läsaren av det som inte sägs drar alltså slutsatsen att förövaren har invandrarbakgrund. Detta är inte ovanligt när det gäller vålds- och överfallsbrott. Och det är självklart ett problem som samhället måste erkänna, diskutera och finna lösningar på. Under lång tid har sättet att hantera detta varit att aldrig ange gärningsmäns etniska härkomst. Därmed har medborgarna kunnat ges uppfattningen att samhälle faktiskt drabbats av Våldet, att vi alla mer eller mindre blivit våldsbenägna, att vi förlorat vår nedärvda inneboende känsla för lag och rätt. Skänningeanstalten i Östergötland ger en bild av dagens rättsSverige. På anstaltsgården finns i dag en moské, väl synlig strax innanför staketet, till skillnad från den kyrksal som finns i anstaltens huvudbyggnad. Moskén ger ett besked: här vårdas ett stort antal intagna av icke-europeiskt ursprung. Det kan finnas många skäl till att personer med invandrarbakgrund är överrepresenterade på kriminalvårdsanstalter. De kommer från andra rättstraditioner, de är inte medvetna om att vissa handlingar, som att slå barn och kvinnor, är förbjudna i Sverige. De är vana vid att lösa konflikter på annat sätt än vi gör här i Sverige. Det finns kulturer som påbjuder handlingar som inte accepteras i det svenska samhället. Allt detta måste erkännas och hanteras. Det accelererande våldet skapar stor otrygghet och orimliga kostnader. Den som kommer till Sverige kan inte per automatik ha en fullständig bild av svensk lag och rättsuppfattning. Detta måste förmedlas, klart och tydligt. Det måste också sägas klart att svensk lag gäller, utan undantag, och att det inte går att sätta sig över lagen. Denna kommunikation måste inledas direkt vid ankomst lämpligen genom en skriftlig och lättillgänglig information. Den måste sedan fortsätta och fördjupas, inte minst i skolan. Om problemen erkänns och hanteras öppet går det också att föra en öppen och saklig diskussion i enskilda rättsfall. Då går det till exempel att konstatera att tragedin i Landskrona med all sannolikhet inte var ett planerat brott utan ett gräl som fick ett mycket olyckligt slut, för offret i första hand men också för den unge man som häktats för vållande till annans död.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Nylander målskytt i Torontoseger

Toronto besegrade Columbus med 5–4.
Foto: Cole Burston/AP/TT
Sport
Sport William Nylander gjorde matchens första mål när hans Toronto besegrade Columbus i NHL-ishockeyn.

Toronto tog greppet i första perioden, och kunde gå till pausvila med 3–0. Förutom William Nylanders powerplaymål stod målhungrige Auston Matthews och Nick Ritchie för varsitt mål.

I andra perioden spräckte förvisso Columbus nollan via Oliver Bjorkstrand, men Toronto vann även den perioden och hade vid periodvilan en betryggande 5–1-ledning, sedan John Tavares och Auston Matthews satt varsitt mål. Nylander noterades för en assist till Tavares mål.

Jämnades till

Tre Columbus-mål i sista perioden gjorde att siffrorna jämnades till en hel del, men sista reduceringsmålet kom bokstavligen i sista sekund, så slutsiffrorna 5–4 antydde mer spänning än vad verkligheten bjöd på.

William Nylander har varit poänghungrig under säsongen, med elva mål och femton assist. Av de senaste sju matcherna har han fått med sig poäng i sex.

För Torontos del saknas fortfarande Mitchell Marner, som blir borta tre–fyra veckor till följd av en axelskada, sedan han smällde ihop med lagkamraten Jake Muzzin under träning i fredags.

– Han är en lagledare, oavsett om det är offensivt eller defensivt är han en viktig pusselbit. Vi får kämpa extra hårt med det, sade William Nylander om avbräcket inför matchen.

Minnesota vann

Minnesotas svenskar höll sig framme när laget gästade Edmonton. Joel Eriksson Ek plockade upp pucken vid sargen i en powerplaysituation i första perioden, och lyckades krångla in pucken bakom Mikko Koskinen i Edmontonmålet.

Några minuter senare var den 24-årige centern inblandad i förarbetet kring ett anfall som innebar 2–0. Assisten han belönades med innebär att han för andra gången i sin NHL-karriär stått för dubbla poäng i två matcher i rad, då han även stod för två assist i straffsegern mot Toronto i helgen.

Jonas Brodin fick med sig två assists, en av dem när han tjusigt spelade fram till Victor Rask, som gjorde sitt fjärde mål för säsongen.

Minnesota vann med 4–1, lagets sjunde seger i rad.

I New York bröt Islanders, på hemmaplan, sin 12 matcher långa förlustsvit.

Svenske Filip Gustavsson i Ottawa-målet stod för 22 räddningar – men fick ändå se laget förlora med 3–5 mot New York-laget som haft en tuff månad.

Backen Sebastian Aho var lycklig över trendbrottet.

– Det känns förstås otroligt skönt. Lättnaden är verkligen stor i omklädningsrummet efteråt. Allting blir roligare när man vinner, säger svensken till Aftonbladet.

Gustav Sjöholm/TT

Hilda Djupenström/TT

Utrikes

Tokyo på väg att tillåta partnerskap

Människor demonsterar för HBTQ-rättigheter i Tokyo, i juli 2018.
Foto: Iori Sagisawa/AP/TT
Utrikes
Utrikes Snart kan samkönade par ingå partnerskap i Japans huvudstad Tokyo.

– Som svar på Tokyobornas önskningar och de som bryr sig om den här frågan, kommer vi att utarbeta ett förslag om att erkänna samkönade partnerskap, säger Tokyos guvernör Yuriko Koike.

Hon tillägger att målet är att förslaget ska träda i kraft i slutet av mars 2023.

Japan är det enda G7-landet som inte erkänner partnerskap mellan personer av samma kön och i landets grundlag står det att "äktenskap endast ska ingås mellan vardera kön med ömsesidigt samtycke."

På senare år har dock lokala myndigheter på flera håll i landet på eget initiativ erkänt samkönade partnerskap och aktivister har lämnat in stämningar i hopp om att få den nationella regeringen att ändra sig.

Omkring 110 lokala styren i Japan uppges ha infört partnerskap, vilket till exempel möjliggör för samkönade partners att besöka varandra på sjukhus och hyra bostäder ihop.

I en dom i mars i år slog en domstol i norra Sapporo fast att Japans underlåtenhet att tillåta samkönade äktenskap strider mot grundlagen. Landets nytillträdde premiärminister Fumio Kishida sade dock tidigare i år att han ännu inte kan acceptera samkönade äktenskap.

Malmö

Kraftig explosion i centrala Malmö

En kraftig explosion inträffade på Stora Nygatan i centrala Malmö under natten till onsdagen.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Malmö
Malmö En kraftig explosion har inträffat i centrala Malmö under natten. Explosionen orsakade stora skador på intilliggande butiker och restauranger.

Explosionen inträffade vid ett-tiden på natten på en adress på Stora Nygatan. Enligt larmet till SOS handlade det om en explosion inomhus.

– Vi fick in ett flertal larm vid 01.06 om höga smällar, detonation eller explosion, säger Peter Martin, vakthavande befäl vid polisen i Malmö.

Vid 02-tiden visste polisen ännu inte vad som orsakat den kraftiga explosionen.

– Vi vet att det är någonting som gett en kraftig tryckvåg men vi vet ännu inte vad. Nationella bombskyddet är på väg och vi genomför just nu en teknisk undersökning, säger Peter Martin.

Två brandmän går under ett avspärrningsband på Stora Nygatan.
Området mellan Studentgatan och Altonagatan spärrades av under natten.
Foto: Karsten Petersen

Polisen spärrade av Stora Nygatan mellan Studentgatan och Altonagatan och det väntades vara avstängt under en längre tid för utredningen, samt för att sopa upp splitter på gata och trottoarer.

Mirakulöst nog skadades ingen i explosionen, trots att skadorna beskrivs som stora, dels på delar av fasaden, fönsterrutor och skyltfönster.

– En ruta till en butik rasade ihop helt när vi var på platsen och det är tur att ingen var på plats när det detonerade för det hade orsakat kraftiga skador, säger Peter Martin.

Platsen var fortfarande vid 07.20-tiden på morgonen avspärrad. Polisen har upprättat en anmälan om allmänfarlig ödeläggelse.

På den aktuella adressen finns både privatpersoner och företag. Vem detonationen riktar sig mot är dock oklart.

– Det vi håller på med just nu är att skapa en bild av händelseförloppet och då tittar vi även på eventuell hotbild, säger Filip Annas, pressinformatör vid polisens ledningscentral.

– Vi har genomfört en teknisk undersökning under natten och även pratat med vittnen som kan ha sett eller hört något.

Avspärrning på Stora Nygatan i Malmö.
Foto: Karsten Petersen

Ekonomi

Starkt kvartal för Clas Ohlson

Kristofer Tonström, företaget Clas Ohlson nya vd. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi

Detaljhandelskedjan Clas Ohlson redovisar ett rörelseresultat på 204 miljoner kronor för perioden augusti till oktober, jämfört med 148 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Försäljningen uppgick till 2,1 miljarder kronor jämfört med 2,0 miljarder samma period året innan. Försäljningen online ökade med 36 procent till 202 miljoner kronor.

"Just nu är vi mitt i det som är den mest intensiva perioden på året och vi tar oss an julhandeln med gott självförtroende efter att ha stängt det resultatmässigt bästa andra kvartalet i Clas Ohlsons 103-åriga historia", säger vd Kristofer Tonström enligt ett pressmeddelande.

Inrikes

Nya restriktioner i dag – det här gäller

Vuxna personer bör hålla avstånd i offentliga miljöer. Det är en av rekommendationerna som införs från och med 8 december. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Mer hemarbete och munskydd i kollektivtrafiken. Från och med i dag införs nya åtgärder för att dämpa smittspridningen.
Regeringen har även flaggat för att fler restriktioner som kan bli aktuella framöver.
Det här gäller nu:

Från och med den 8 december rekommenderas följande, steg 1:

– Hemarbete i viss mån.

– Lärosäten ska undvika större samlingar.

– Vuxna bör hålla avstånd i offentliga miljöer.

– Serveringsställen ska undvika trängsel.

– Munskydd vid trängsel i kollektivtrafiken.

Rekommendationerna gäller till och med den 31 januari 2022.

Om smittspridningen ökar ytterligare kan fler åtgärder bli aktuella.

Steg två

Om smittspridningen och sjukhusinläggningarna ökar går man vidare till steg 2, då gäller följande:

– Hemarbete för alla som kan jobba hemifrån.

– Vaccinationsbevis för fler verksamheter och för samlingar med färre än 100 personer.

– Delvis undervisning på distans för lärosäten för vuxna.

– Vuxna ska avstå från matcher, tävlingar och läger.

– Föreningar ska avstå från större läger, tävlingar och cuper.

För steg 3 gäller:

– Vuxna ska begränsa nära kontakter.

– Delvis fjärr- eller distansundervisning i gymnasieskolan.

– Sociala evenemang som till exempel fritidsaktiviteter, läger och cuper för barn och unga ställs in.

– Begränsade öppettider på serveringsställen.

– Maxantal personer per kvadratmeter i exempelvis butiker.

– Besöksförbud inom omsorg.

Malin Johanson/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Zervant

Skapa den perfekta fakturan

Zervant

En stor del av att driva ett företag går ut på att skicka och ta emot fakturor. Trots att en faktura oftast bara uppfattas som en begäran om en betalning så har den lite större betydelse än så, och den fakturamall som du använder kan komma att ha en stor påverkan på hur företaget uppfattas.

Med en välgjord faktura kan du ge så mycket mer än en betalningsuppmaning då du skickar fakturan till din kund, och alltså ge ett gott intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket. I den här artikeln sammanfattar vi de allra viktigaste punkterna då du ska skapa en faktura i ditt företag, och vad du bör tänka på för att den ska bli perfekt!

Fakturans innehåll

För att fakturan ska vara så korrekt och professionell som möjligt bör den innehålla en del specifika punkter. Det finns till och med en lag hos Skatteverket som talar för att en faktura måste innehåll vissa punkter, så som datum, löpnummer, företagets och kundens namn, och betalningssumman för varorna/ tjänsten.

Annat innehåll som stärker fakturan och gör den mer trovärdig är om du adderar företagets logga, beskriver den försäljning eller de produkter som fakturan berör på ett klart och tydligt sätt, vilka betalningsvillkor som gäller, och att samtlig information är välordnad. Du bör också skriva med dina och kundens uppgifter.

Innehållet på en faktura kan såklart variera beroende på vilket företag det gäller och vad fakturan berör, men dessa punkter är något som alla företag kan ta del av för att skapa pålitliga och professionella fakturor. Det kan absolut vara värt att lägga ner lite extra tid på innehållet i och med att det kan höja företaget och dess ansikte utåt.

Skicka faktura

Hur du skickar fakturan till kunden kan också vara avgörande för det intryck den ger. Det handlar om att skapa ett professionellt helhetsintryck där du vill övertala kunden att du har koll på vad sysslar med, och då krävs det att samtliga steg hanteras på ett smidigt och säkert sätt för båda parter.

Kommunikation mellan kund och företag är A och O, där fakturan ofta står för en stor del av den kommunikativa delen. Genom att skapa en välgjord faktura med ett korrekt innehåll som du sen skickar på ett lätthanterligt sätt kan du ge ett proffsigt intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket.

Skapa e-faktura

Ett väldigt smidigt och lätthanterligt sätt att hantera din fakturering är att skicka din faktura som e-faktura, alltså en elektronisk faktura. E- fakturering blir allt vanligare i vårt digitala samhälle, just för att det är ett smart och enkelt sätt att sköta sin fakturahantering på.

Bara de senaste åren har man sett en markant ökning när det kommer till e-fakturering och försändelser av e-fakturor mellan olika företag och kunder. Enligt en rapport från Svenska Bankföreningen skickades det år 2017 omkring 138 miljoner e-fakturor, och redan år 2018 hade den siffran stigit till omkring 148 miljoner e-fakturor.

Faktureringsprogram

Med den påtagliga ökningen av e-fakturering runt om i världen finns det ingen tvekan om att det anses vara ett praktiskt och smidigt sätt att hantera sina fakturor. Idag finns det en hel del olika faktureringsprogram som erbjuder e-fakturering för olika företag, så att du kan ta din verksamhet till nya nivåer.

Genom att ta del av en faktureringsprogram kan du få hjälp med att skapa korrekta fakturor till alla dina kunder, så att du kan ge ett professionellt och pålitligt intryck bara genom att skicka dina fakturor via e-fakturering. Vi hoppas att den här artikeln kan hjälpa dig då du vill skapa den perfekta fakturan!

Kultur och nöje

Klubbkören firar tio med jubileumskonsert

Klubbkören i somras efter en spelning på World Pride med Helena Josefsson (i mitten).
Foto: Privat
Kultur och nöje
Kultur och nöje Mer än tio år har gått sedan den okonventionella funk, hip hop och soul-kören Klubbkören startades. Det firas med två jubileumskonserter på ett utsålt Victoriateatern.

I mars 2010 hade Klubbkören sin första repetition. I mars 2020 skulle de ha firat tioårsjubileum med spelningar runt om i Sverige men likt så mycket annat tvingades de ställa in på grund av coronapandemin.

– Allting var bokat. Vi hade bokat spelning på Fasching i Stockholm, Neferititi i Göteborg, bokat buss, styrt turné och skulle spela på Stora scenen på Malmöfestivalen och så kom corona. Det var väldigt snopet och ledsamt men vi är skitglada att vi äntligen kan genomföra de här konserterna nu, vi är oerhört peppade, säger dj:n och journalisten Johanna Olofsson när vi talas vid på telefon.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Så stor är svenska företags klimatpåverkan

Lastbilstillverkaren Volvo är etta på listan över svenska företag som genererar mest klimatpåverkan. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Ask/TT
Inrikes
Inrikes Svenska företag har lika stor klimatpåverkan som 100 miljoner EU-medborgare sammanlagt, visar en granskning som är gjord av Sveriges Radio Ekot.

Totalt motsvarar det över 800 miljoner ton koldioxid, enligt Ekots granskning.

Siffrorna inkluderar både indirekta och direkta utsläpp och baseras på utsläppsdata från 30 av de svenska företag som bedöms ha störst klimatpåverkan. Först på listan är lastbilstillverkaren Volvo, följt av industriföretaget ABB, lastbilstillverkaren Scania och hemelektronikföretaget Electrolux, enligt Ekots analys.

Det är mer än utsläppen från 100 miljoner EU-medborgares konsumtion, visar siffrorna och en av orsakerna till de höga siffrorna är att Sverige har flera stora exportföretag i branscher som har stark klimatpåverkan. I flera branscher är det de så kallade indirekta utsläppen som står för merparten av företagens klimatavtryck.

– Det understryker vikten och behovet av att vi ställer om från en fossildriven värld till en fossilfri värld. Det handlar om att minska utsläppen i hela samhället och i hela världen, säger Lina Håkansdotter som är hållbarhetschef på Svenskt Näringsliv till Ekot.

Kultur och nöje

Filmrecensioner: Matinéartat melodrama

Sandra Bullock är tillbaka på Netflix, tre år efter publiksuccén 'Bird box', med dramat 'The unforgivable'. Pressbild
Foto: Netflix
Kultur och nöje
Kultur och nöje Sandra Bullock är ett blankt papper i rollen som en morddömd kvinna som släpps ur fängelset och vill försonas med sin syster, i "The unforgivable" ‒ en film vars berättande känns lånat från dag-tv.

Vid första anblick sällar sig "The unforgivable" till genren Seriöst Drama. Det visuella präglas av smuts. Fukten och kylan i de gråa Seattlemiljöerna går att förnimma.

Allting ska kännas äkta, vilket understryks av faktumet att den lovande tyska regissören Nora Fingscheidt sitter vid rodret, med superstjärnan Sandra Bullock som filmens galjonsfigur.

Men illusionen spricker snart.

Bär mördarstämpel

Ruth Slater (Bullock) har avtjänat 20 år i fängelse för mordet på en sheriff. Vid gripandet separeras hon från sin femåriga lillasyster, som blir omhändertagen.

Under alla år har Ruth skrivit brev till sin syster utan att få svar. Nu är det dags att söka upp henne, och det visar sig inte vara särskilt lätt.

Filmen ställer åtminstone en fråga som borde kunna skapa några minuters engagemang vid middagsbordet, nämligen följande: Finns det någon handling som är oförlåtlig? Alltså verkligen helt och hållet fullständigt, förutom kanske i en biktstolsliknande situation, oförlåtlig?

Av sin övervakare får Ruth Slater höra att hon kommer att bära sin stämpel som polismördare vart hon än går, något andra hon träffar på inte är sena med att bekräfta. Som svar på detta svarar Ruth "Jag har gjort mina 20 år i fängelse. Jag har sonat brottet."

Småelakt och duggregn?

Men denna inbjudan till ovanstående moraliska eller filosofiska diskussioner är helt och hållet inläst på egen hand. Filmen verkar överhuvud taget inte vara intresserad av att dröja sig kvar i någonting särskilt länge, förutom de två systrarnas återkommande, fragmentariska, tillbakablickar på traumat som skilde dem åt.

Vem var Ruth innan allt hände? Det får vi aldrig veta. Hur var hennes tid i fängelset? Hon kanske skaffade sig några tatueringar, eller så hade hon dem redan.

"Det är precis likadant här ute som där inne", säger huvudpersonen vid ett tillfälle. Det innebär antagligen att folk är lite småelaka mest hela tiden och att det ständigt duggar. Eller? Ingen vet.

När sista akten urartar i det melodrama av matinékaraktär som hela tiden jäst under den skitiga "det här är riktig film såsom den ser ut i Europa"-ytan, då har det för länge sedan blivit läge att stänga av.

Patrick Stanelius/TT

'Det oförlåtliga är att sitta igenom hela filmen', säger ingen av huvudpersonerna i 'The unforgivable'. Men det kanske de borde. Pressbild
"Det oförlåtliga är att sitta igenom hela filmen", säger ingen av huvudpersonerna i "The unforgivable". Men det kanske de borde. Pressbild
Foto: Kimberley French/Netflix

FAKTA

Fakta: The unforgivable

Genre: Drama

Premiär: 10 december 2021 på Netflix

I rollerna: Sandra Bullock, Jon Bernthal, Aisling Franciosi, Vincent D'Onofrio, Viola Davis med flera

Regi: Nora Fingscheidt

Speltid: 1 timme 54 minuter

Åldersgräns: 13 år

Betyg: +

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL