Ironman Kronborg 70.3- Tävlingsberättelsen

Då var det dags för årets sista tävlingsberättelse nämligen Ironman 70.3 Kronborg. Detta  var årets andra stora tävling för mig och jag skulle försöka kvala till VM halv Ironman antingen genom direkt plats eller roll down. Eftersom det var en Ironman tävling (WTC) var man tvungen att åka dit dagen innan och checka in cykeln och om man ville gå på tävlingsmötet. Det blev bara det första för mig då jag inte har blivit speciellt imponerad utav tidigare möten jag deltagit vid. När det gäller incheckning utav cykeln tycker jag att det både är skönt och lite jobbigt. Det blir ett moment mindre på tävlingsdagen men det tar mycket tid att göra det dagen innan speciellt om man nu som jag sov hemma och fick pendla två dagar till tävlingen men jag har svårt att se att det går att lösa på något annat sätt med tävlingar på över 1000 deltagare! Tyvärr så fick vi inga överdrag till cyklarna eftersom de kunde blåsa omkull? Det är första gången jag har hört det så nu fick man improvisera och det hela blev så här:

20140913_144748

Dagen innan tävlingen följde hela familjen med och Vilmer tyckte det var roligast att åka båt och att besöka det mycket trevliga biblioteket i Helsingör vilket hela familjen verkligen kan rekommendera om man är i Helsingör! Det finns en mycket trevlig barnavdelning på biblioteket! Det blev en snabb tur på expot och jag köpte en kaffemugg och det var det enda jag var intresserad utav.

Jag sov hemma natten innan loppet och körde själv upp till Helsingborg på morgonen och allt flöt på bra med körning, parkering och båt. Jag var på plats i god tid för att kolla till cykeln och lämna in de sista påsarna (med ens utrustning till löpningen och kläder till efter loppet). Min start var 08:45 vilket var skönt då jag inte är förtjust i de tidiga starterna. Min uppvärmning till simmet gick helt ok men det blev lite problem när jag insåg hur smal startfållan var och hur mycket folk vi var. Det blev inte bättre när jag såg att första bojen var kanske 100 m fram. Jag försökte tränga mig längst fram men det gick inte och när starten gick var vi lågt räknat kanske 400 stycken i min startvåg och utav dessa tror jag att minst 250 stycken kan simma 100 m inom 10 sekunder utav varandra då kan ni tänka er hur det var vid första bojen eller rättare sagt nästan vid alla bojar på första varvet.  Under det andra varvet lugnade det sig och jag var uppe ur vattnet efter 31:59 då var andra varvet 40 sekunder snabbare än första.

Första växlingen gick bra dock var det en ganska lång bit att löpa till cykeln men jag har svårt att se att det skulle kunna lösas på ett bättre sätt men när jag kommer fram till cykeln hänger den konstigt. Den hänger i styret och jag hade hängt upp den i sadeln men jag tänker inte mer på det utan tar cykeln och ger mig ut på cyklingen som är en två varvs bana. Jag märker snabbt att något är fel när min cykeldator visar 70-80 watt och garmin klockan visar 13-15 km/h när jag i verkligheten ligger närmare 40 km/h. Något har hänt med cykeln och min fart/kadensmätare sitter fel men jag kör vidare och börjar tänka att min klocka bör visa rätt om den har kontakt med satelliterna och i farten lyckas jag gå in i menyn och stänga av takt/fart inställningen på min garmin så jag får fram min hastighet efter ett tag. Cykelbanan är en två varvsbana och den var mycket trevlig trots vinden. Men jag känner mig stark och får hålla igen för att ha bar ben på löpningen och efter 2:24 hoppar jag av cykel och allt  känns bra. Jag hör att jag har cyklat upp mig till 10:e plats i min ålderskategori och nu tänker jag att det här kommer gå bra!

IMG-20140914-WA0008

Andra växlingen går även den bra snabb men inte stressa och ut på löpningen känns allt bra och de första kilometerna går precis som jag vill runt 4:00 tempo men efter 3-4 kilometer får jag håll men jag försöker springa genom det men det blir bara värre och värre och jag får tyvärr gå korta bitar för att sedan löpa men det hjälper inte riktigt. Det är först efter 10 km som jag börjar känna mig bättre igen och kan då öka men jag kommer aldrig ner mot 4:00 tempo igen och jag känner helt enkelt att det är inte min dag.

IMG-20140914-WA0009

Jag får ett mycket fint stöd från både familjen som klubbkamrater under hela löpningen men tyvärr hjälper det inte mig då benen inte riktigt vill och tyvärr känns det lite som om huvudet inte heller vill eftersom jag inte känner den där riktiga glädjen som jag brukar känna (även om det är en tuff dag så brukar jag ha roligt!).

Jag kom i mål på 4:34 efter en löpning på 1:30 och någon riktig glädje kände jag inte riktigt. I mål som 11 i min åldersklass men jag bestämde mig direkt att stanna för någon roll down var inte aktuellt inte ens när jag pratade med folk som slog mig som skulle tacka nej vilket ökade mina chanser men jag var inte ett dugg sugen på att ta en plats. Jag gick istället och letade efter dusch men jag hittade ingen och när jag frågade runt verkade det som om det inte fanns några duschmöjligheter på plats efter tävlingen. Konstigt för en tävling som kostar över 220 euro! Men för att inte detta ska bli ett för långt inlägg hade jag tänkt göra ett inlägg till som kommer att handla om tävlingen!