Här har du oss…

Jag har insett att presentationen av oss behöver uppdateras.
Följaktligen;

Här har du vårt liv…

Mitt livs kärlek...
Mitt livs kärlek…

Personligt
För den som är ny kan jag meddela att mitt namn är Lisa Aronsson Höglund.
Jag fyller fyrtio år om en månad, hur det nu är möjligt. Tycker jag fyllde tjugo för något år sedan….
Jag har en man (Pontus), tre barn, en hund och bor i ett hus på Skånes landsbygd. Sommarstugan finns i Hudiksvall, där jag också är född och uppväxt.

Jag svänger mig med oerhört grammatiskt riktiga uttryck som ”Va ärä märä?”, ”Inte ja´ä!” och ”Säj till´na” eller då den maskulina varianten ”Säj till´n!”
Det händer också att jag utbrister ”Ja lägge kull´mä ett tag ja..” eller ”Ja´å..” och andra oerhört glasklara kommenatrer.

Pontus, som är smålänning, brukar småle åt mina tungvrickningar. Jag hävdar dock med bestämdhet att hans småländska tungomål knappast är mer grammatiskt korrekt än mitt hälsingska.

I alla fall….
Jag fick mina neuropsykiatriska diagnoser som vuxen, och jag vågar påstå att jag har haft ett mycket bra liv. Diagnoserna är för övrigt adhd med autistiska och Tourettes syndrom.
 
Som barn tyckte jag ofta att andra människor betedde sig märkligt. Idag har jag förstått att detta troligtvis berodde på att jag såg verkligheten på ett annorlunda sätt. Men annorlunda är inte synonymt med fel. Det är bara annorlunda.  
Ärligt talat tycker jag ofta att det är de normalstörda som gör märkliga bakvända saker.

”Berätta inte för någon att du har ADHD så tar de dig på allvar…”
, sa en chef till mig en gång.
Det var då jag bestämde mig för att på allvar börja berätta…

Bruttan
Bruttan


Barnen

När min yngste son, Solskenet, föddes märkte jag relativt snabbt att någonting var annorlunda. Det tog dock några år innan detta även uppmärksammades inom vården.
De första diagnoser Solskenet fick var adhd med motoriska svårigheter och språkstörning. Då var han 5 år gammal.
Efter några rejäla fartbulor i skolvärlden har Solskenet hittat hem. Han går i nian och stortrivs. Han har också precis valt gymnasielinje, och ser med spänd förväntan fram emot att lämna grundskolan.
Idag har Solskenet diagnoserna Aspergers syndrom, Tourettes syndrom och adhd

Min äldste son, Storebror, var alltid ett oerhört aktivt barn..ända tills han blev tonåring, då kom någon åt paus-knappen..men ja, så är det nog för de flesta.
Storebrors situation skiljer sig mycket från Solskenets situation men han har ändå genomgått en neuropsykiatrisk utredning. Han fick ingen diagnos vid det tillfället eftersom han själv inte uppfattade att han hade några betydande svårigheter. Idag är Storebror över tjugo och på väg in i vuxenlivet.

Min dotter, Bruttan, fyller strax ett år. Tiden sedan hon föddes har flugit fram.
Bruttan har Marcus Gunn´s syndrom. Syndromet är ovanligt och innebär att hon har ptos (hängande ögonlock) på ena ögat, samt att hennes ögonnerv är kopplad till hennes svalg så att ögat blinkar ofrivilligt då hon sväljer. Ptosen går att operera, men blinkningarna får hon leva med. Bruttan är en oerhört glad och nyfiken liten tjej.  

Solskenet och Storebror
Solskenet och Storebror

                                                               

Utbildning
Jag har till dags dato en social omsorgsexamen med inriktning äldre och funktionshindrade samt en socionomexamen.
Jag har studerat i omgångar, och läser regelbundet relevant litteratur för att hålla mig uppdaterad. Kunskap är makt, åtminstone i mitt universum.  

Yrkeserfarenhet
Jag har mångårig erfarenhet av arbete inom vård- och omsorgssektorn förutom några avstickare inom industrin och inom handeln.
Som ung arbetade jag som habiliteringspersonal, vårdbiträde och personlig assistent, och senare i livet har jag arbetat som biståndshandläggare och chef inom LSS-verksamhet. I några år arbetade jag också med kundkontakter och marknadsföring. Jag har också arbetat med handledning, personalutbilding och föreläsning inom neuropsykiatri samt som socialsekreterare.
Just nu är jag dock mammaledig, och har absolut ingen önskan om att göra någonting annat än just det.

Förtroendeuppdrag
Mitt brinnande intresse för neuropsykiatri har fört med sig kontakter med många fantastiska människor såväl genom godman- och kontaktpersonsuppdrag som genom engagemang i ideella föreningar. Jag har också tidigare varit politiskt engagerad på kommunnivå samt engagerad i projektet Hjärnkoll som attitydambassadör. Jag är också en av Riksförbundet Attentions Touretteinformatörer även om jag för tillfället är rätt inaktiv.

För övrigt…
…har jag alltid tusen och en tankar som virvlar omkring uppe i hjänkontoret. I bloggen kan du ta del av ett axplock. Jag hoppas du ska finna mina funderingar värda att läsa.

Har du frågor till mig så kan du alltid nå mig på https://www.facebook.com/Tankarikaos.

Ja, det var väl allt för idag.
Friden liljor, hörni.

Lisa Aronsson-Höglund
”Många tror att jag hela tiden måste skrika könsord och göra obscena gester”
Namn: Lisa Aronsson-Höglund
Ålder: 42 år
Bor i: Hässleholm
Mer: Har flera neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, bland annat tourettes syndrom. Sover oftast fyra timmar per dygn. Kopplar av genom att umgås med familjen, blogga, skriva dikter eller påta i trädgården.
När en fd chef sa till mig ”Berätta inte att du har adhd så blir du tagen på allvar" så bestämde jag mig för att börja berätta på allvar....