Märkliga märkliga ting

Det här med logik är sannerligen spännande. Logik är fashinerande, intressant och (ibland) helt ologiskt..beroende på vem man frågar.

Jag fortbildar mig ju för närvarande. I studiematerialet ingår bland annat en film om autism, Aspergers syndrom och autismspektrumstörningar. I filmen tar filmmakarna bland annat upp den auditiva perceptionen..dvs. hörseln. Det är mycket vanligt att människor med diagnoser inom autismspektrumet har svårigheter med den auditiva perceptionen både genom att ljud i vissa fall uppfattas som för höga och att de i andra fall uppfattas som för låga. Många ljud tillsammans upplevs också ofta som väldigt påfrestande.
Filmen var säkert informativ…problemet var bara att filmmakarna envisats med att dränka informationen genom att trycka in en oerhört enerverande musikslinga i tid och otid. När någon i filmen pratar så sänks volymen på musiken och i samma sekund som personen tystnat så höjs musiken till en snudd på smärtsam ljudnivå. Hur jag än försökte koncentrera mig på vad som sades så hörde jag bara den enerverande musiken i bakgrunden. I filmen, som handlar om hur jobbigt det kan vara att sortera ljud har man alltså valt att ha både musik och tal samtidigt, och dessutom har man valt att låta ljudnivån åka berg-och-dalbana.
Oerhört logiskt..lysande. Eller INTE! Suck..
Att någon som faktiskt har svårigheter med den auditiva perceptionen skulle kunna komma på tanken att se filmen verkar följaktligen inte ha slagit filmmakarna.

Det finns många konstiga företeelser i de sociala normerna också. Vissa är rent ut sagt korkade medan andra är mer märkliga och oförklarliga.

Svartsjuka är ett exempel på en märklig företeelse som jag bara inte kan förstå. Varför oroa sig för något man inte kan ändra på? Och varför gråta över att någon hittar en annan?
Varför skulle jag vilja fortsätta vara tillsammans med min man om han väljer en annan kvinna före mig? Och att han skulle låta bli att hitta en annan kvinna bara för att jag förföljer honom och/eller misstänker honom för än det ena och än det andra känns föga troligt. Att behandla sin partner väl och med respekt bör väl istället vara sådant som ökar chansen för att ens partner inte känner för att göra ett byte på relationsmarknaden. I mina ögon är svartsjuka ett ypperligt exempel på korkad logik.
Fast de flesta hävdar att svartsjuka inte är logiskt, utan ologiskt. Och det är ju också märkligt, för varför väljer man att vara ologisk..om man är medveten om det? Näpp, korkad logik var det.

Tyst minut är en annan företeelse som jag finner mycket märklig. När någon lämnat jordelivet brukar människor, ofta människor som inte deltagit vid begravningen, känna ett behov av att samlas och ha en tyst minut.
Jag har aldrig förstått det där med tysta minuter. Jag har aldrig förstått varför flera människor ska stå tysta i en ring och tänka i en minut. Jag tycker det skulle vara mycket mer logiskt att samlas och prata om den saknade människan, att utbyta minnen av den människa som inte längre finns i livet. Jag tänker på dem jag saknar lite då och då, ibland flera gånger per dag och ibland någon gång per månad. Jag behöver inte vara tyst i en minut för att tänka på människor jag saknar. 
Men men…jag har förstått att det finns människor som finner tröst i att stå tysta tillsammans med andra människor och ha en tyst minut. Jag har förstått att det finns människor som mår bra av det, och som tycker att de på så sätt hedrar den som lämnat världen. Och om någon tycker att något känns bra så kan jag inte anse att det är korkat. Nä, det här med att ha en tyst minut är inte korkad logik, det är bara märklig logik.  

Tja, världen är full av
märkliga ting. Det faktum att Skånetrafiken och SJ (ja, typ alla tågbolag) uppenbarligen är helt oförmögna att få sina tåg att faktiskt färdas framåt på rälsen enligt en tidtabell är också en märklig företeelse..en oerhört irriterande sådan dessutom. Jag har precis hämtat Kamikaze i Stehag eftersom tågförseningen gjorde att han missade bussen, och precis när vi rullade in på gårdsplanen ringde äldste sonen och meddelade att han snart också behöver hämtning i Stehag eftersom tågen från Eslöv tydligen också är försenade..och då missar han sin buss. Fyra gånger åtta kilometer i onödan, Skånetrafiken…har ni lust att ersätta mig?!
Alla objekt som är utpekade med röd pil är objekt som INTE fanns på bänken innan Solskenet gjorde chokladmjölk, men som stod kvar på bänken efter det att han tagit sin chokladmjölk och lämnat rummet

Solskenet har i alla fall fått kläm på det här med att göra chokladmjölk, och han gör det så ofta han kan. Han gör ofta saker i perioder, som om han intensivt tränar in något under en period och sedan sitter det som berg.
Det han inte riktigt fått kläm på är dock efterarbetet, vilket syns rätt bra på bilden. 🙂

Nu är det dags för te framför brasan. Det är ju vinter igen.

Ha en härlig kväll, hörrni!

Lisa Aronsson-Höglund
”Många tror att jag hela tiden måste skrika könsord och göra obscena gester”
Namn: Lisa Aronsson-Höglund
Ålder: 42 år
Bor i: Hässleholm
Mer: Har flera neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, bland annat tourettes syndrom. Sover oftast fyra timmar per dygn. Kopplar av genom att umgås med familjen, blogga, skriva dikter eller påta i trädgården.
När en fd chef sa till mig ”Berätta inte att du har adhd så blir du tagen på allvar" så bestämde jag mig för att börja berätta på allvar....