Jimmie Åkesson, media och neuropsykiatri?

Jag har upptäckt en oerhört intressant företeelse. Häng med vet jag….

Det sa klick i min hjärna för en stund sedan när jag surfade runt på webbens olika nyhetssajter. Idag kan man läsa det senaste intelligenta uttalandet av Sverigedemokraternas Jimmie Å. I en intervju i BBC har han sagt att invandrare generellt sett är mer kriminella. Rubriken i detta sammanhang lyder; Åkesson i BBC: Invandrare är mer kriminella. Och jag tror de allra flesta ruskar på huvudet hemma i stugorna, de som inte röstade på SD dvs. 
Under länken till Åkessons uttalanden finns en nästan lika stor rubrik där Jerzy Sarnecki kraftigt reagerar på Åkessons uttalande och menar att det är fel att uttala sig om ett fenomen utan att förklara varför.

Uttalanden som de som Åkesson gjort anses oftast vara missvisande och felaktiga, och detta framgår tydligt i media. Åkessons uttalanden framställs i ett aning fördummande skimmer, och rubriker om hur fel Åkesson har tas tack och lov på mer allvar av etablissemanget än Åkessons egna åsikter. För de flesta människor vet ju idag att anledningen till att invandrare är överrepresenterade i vissa områden av brottsstatistiken inte är att de på något sätt skulle vara sämre människor eller att de skulle vara födda med lägre moral. De allra flesta människor förstår idag att anledningarna inte är kopplade till individerna utan till den sociala kontexten, och de förutsättningar de kriminella har haft/har i sin vardag.
Jag finner personligen Åkessons uttalande helt förkastliga, och jag ger inte mycket för SD som parti. Jag tycker det är oerhört upplyftande att media lyfter fram tunga argument för att Åkessons statsistiska sanning är oerhört mer mångfacetterad och komplicerad än vad han vill försöka få befolkningen att tro. Jag tycker det är oerhört bra att mastodonter som Sarnecki får stor plats att sprida klarhet i dessa sammanhang.

Jag har däremot väldigt svårt att förstå varför det på något sätt skulle vare mer försvarbart att antyda att människor med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar är mer våldsbenägna än genomsnittet, än att antyda att invandrare är det. Argumenten lutar sig i båda fallen oftast på statistiken, och den visar ju knappast en heltäckande bild. Det tror jag de allra flesta är överens om.

Att en tidning publicerar
en artikel med texten ”Gärningsmannen hade stort vapenintresse, var en enstöring och var invandrare” är tack och lov rätt osannolikt idag. Sannolikheten för att en tidning publicerar ”Gärningsmannen hade stort vapenintresse, var en enstöring och hade Aspergers syndrom” är däremot tyvärr väldigt hög. För det har ju alldeles nyss hänt..eller hur.

Ologiskt och oacceptabelt. Fördomsspridning är förkastligt, oavsett om det gäller invandrare eller människor med funktionsnedsättningar. Jag kan inte förstå att det ska vara så svårt att förstå! Kan ni?

För övrigt skiner solen där ute idag, och här inne ligger jag och har huvudvärk och halsont. Lagen om alltings jävlighet?

Tack för idag, hörrni!

Lisa Aronsson-Höglund
”Många tror att jag hela tiden måste skrika könsord och göra obscena gester”
Namn: Lisa Aronsson-Höglund
Ålder: 42 år
Bor i: Hässleholm
Mer: Har flera neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, bland annat tourettes syndrom. Sover oftast fyra timmar per dygn. Kopplar av genom att umgås med familjen, blogga, skriva dikter eller påta i trädgården.
När en fd chef sa till mig ”Berätta inte att du har adhd så blir du tagen på allvar" så bestämde jag mig för att börja berätta på allvar....