En rättpsykiater är bara en människa…

…och människor felar emellanåt. Människor kan inte allt, och vet inte allt, och ibland uttrycker de sig rent ut sagt riktigt korkat. Jag tänker mig att en rättspsykiater också kan ha en dålig dag..för någon annan förklaring har jag inte.

Jag är upprörd, fruktansvärt upprörd. Jag läser följande i en av våra kvällstidningar;

”Rättspsykiater Sten Levander förklarar hur en till synes helt normal människa kan begå ett sådant brutalt våldsbrott.

– Om det inte är uppenbart sjuka och har asperger eller någon annan diagnos så är det i huvudsak narcissistiska personlighetsstrukturer, säger Levander.

Han menar att en person med en grandios syn på sig själv, som får sin storslagna självbild punkterad, kan bli mycket farlig. Den känslokyla som krävs för att genomföra styckningen passar också väl in.

– Han kan inte vara psykopat eftersom han inte torskat och åkt fast tidigare. Och eftersom han har haft många damer så kan han inte ha asperger. Om det är han som har gjort detta så är han en narcissist med psykopatiska drag.”

Att journalister publicerar diagnoser kan vara oerhört förödande, men min fasta övertygelse är ändå att det i dessa fall främst handlar om obetänksamhet eller okunskap. Det handlar inte om att elaka satar konspirerar för att sprida fördomar kring olika diagnoser, utan om att de pressetiska reglerna inte ger några direkta riktlinjer för hur dylika uppgifter bör hanteras i media. Tidningarna följer de regler som finns, och de slåss för sin överlevnad.

Jag kommer alltid att kämpa för att reglerna ska ändras. Jag kommer att fortsätta opponera mig, kanske riktigt ordentligt emellanåt, men det betyder inte att jag håller alla journalister personligt ansvariga.
Jag har full förståelse för att  journalister inte har järnkoll på neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, och jag kräver inte heller att de ska ha det.
Det jag därmot vare sig kan förstå eller acceptera är hur en rättspsykiater, i media, kan slänga ur sig; ”Om det inte är uppenbart sjuka och har asperger eller någon annan diagnos…” och absolut inte; ”Han kan inte vara psykopat eftersom han inte torskat och åkt fast tidigare. Och eftersom han har haft många damer så kan han inte ha asperger….”

Luften gick ur mig, hopplösheten övermannade mig, och jag ville bara släcka lyset och låsa dörren. Här kämpar jag för att få mediafolket att tänka efter innan de publicerar diagnoser och så dyker herr medicine doktor Levander upp och kräker ur sig en massa personliga spekulationer i en av våra största kvällstidningar. Förstummande. Otroligt. Ofattbart.
(Jag undrar för övrigt om Levander är inkopplad i det aktuella fallet, om han träffat mannen i fråga eller om han grundar sina uttalanden på det han läst i tidningen.)
  
Jag kände mig en smula uppgiven ett tag, men så med ens kom jag på att jag faktiskt kunde starta datorn istället, och dela med mig av mina tankar i ett inlägg. Och med ens kändes det bättre för vet ni vad…även om jag inte kan påverka det någon annan säger, eller skriver, så kan jag välja hur jag reagerar på det.

Jag väljer att inte vara tyst.

Jag hoppas, som sagt, på att Dr Levander bara hade en dålig dag. För om så inte är fallet, så blir jag uppriktigt sagt orolig. Och förbannad..och jag tycker inte om att vara förbannad. Så det så.

 Men nu blir det kycklinggryta.

Ha´re hörrni!

Lisa Aronsson-Höglund
”Många tror att jag hela tiden måste skrika könsord och göra obscena gester”
Namn: Lisa Aronsson-Höglund
Ålder: 42 år
Bor i: Hässleholm
Mer: Har flera neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, bland annat tourettes syndrom. Sover oftast fyra timmar per dygn. Kopplar av genom att umgås med familjen, blogga, skriva dikter eller påta i trädgården.
När en fd chef sa till mig ”Berätta inte att du har adhd så blir du tagen på allvar" så bestämde jag mig för att börja berätta på allvar....