En satsning för miljön och plånboken

– Förening: BRF Eslövslantmannen i Eslöv.

– Samtliga 13 lägenheter har fått solceller på taken.

– Producerar solel sedan: mitten av maj 2019.

– Anläggningsstorlek/hus: 8,85 kW.

– Produktion/hus: Cirka 8.200 kWh/år.

– Självförsörjandegrad under året: Cirka 75 %.

– Beräknad intjänandetid: 10 år.

 


Solceller för alla

Solenergi finns för alla boendeformer.

Bostadsbolag med hyresrätter installerar i hög takt solpaneler för att spara kostnader och värna om miljön. Idag har mer än hälften av alla bostadsbolag i Sverige egna solcellspaneler.

Som villaägare får du statligt investeringsstöd på 20% då du installerar solcellspaneler på ditt hus. Detta gäller för kostnader för projektering, installation, material och arbete. Du kan också göra ROT-avdrag motsvarande 9 % av vad dina solceller kostar hos oss. Det går dock inte att kombinera statligt solcellsstöd med ROT-avdrag. Du kan också genom avdrag i din deklaration få en skattereduktion med 60 öre per kWh för din överskottsproduktion. Detta gäller för max 30 000 kWh/år, alltså maximalt 18 000 kr.

Även som bostadsrättsförening har man rätt till investeringsstöd på 20%. Och i en större anläggning är möjligheterna till att göra vinst bättre. Det går även att göra vinster i form av gemensamma elnätsavtal i samband med att man byter anläggning. Solpaneler kräver i allmänhet inte bygglov.

Idag är 9 av 10 svenskar positivt inställda till solceller och det finns ett mycket stort intresse för att skaffa solceller. Alla har dock inte möjlighet att ha egna solceller, men det finns ändå möjlighet att få el från solen. Man kan helt enkelt välja att göra ett tillval i sitt elhandelsavtal. För en lägenhet handlar det inte om så många kronor extra, utan landar ofta under 75 kr om året.

Läs mer om hur BRF Eslövslantmannen gjorde för att sänka sina energikostnader på kraftringen.se

Annons