Jessicas finalplats – en framgång för jämställdheten i mello?

En kritik som ofta riktas mot Melodifestivalen är jämställdhetsproblematiken när det kommer till Kvinnliga låtskrivare och artister, och den diskussionen pågår även i år. Inför deltävlingen i Malmö hade endast manliga akter gått direkt till final medan dem kvinnliga akterna abonnerade på andra chansen. Många började ställa sig frågan ”Blir finalen bara en manlig uppgörelse?”. Så när det i lördags stod klart att Jessica Andersson tog en finalplats drog media en lättandes suck. Men innan vi ropar hej bör vi se lördagens resultat med andra perspektiv. Även om Jessica Andersson är en kvinnlig artist, och att hon har varit med i låtprocessen, så är det tre väletablerade manliga kompositörer (Fredrik Kempe,  David Kreuger och Niklas Karlsson) som har skrivit ”Party voice”. Det stora problemet är inte att folket röstar fram manliga akter till final, den riktiga knäckfrågan är andelen kvinnliga låtskrivare i tävlingen. Statistik från Melodifestivalens mediehandbok visar att i Melodifestivalen 2018 är hela 76% av låtskrivarna män vilket jag anser är ett könsmönster som måste brytas.

Om vi tar låtskrivare perspektivet istället, hur ser bilden ut då? Av samtliga bidrag som är finalklara (6) finns kvinnliga låtskrivare representerade i fyra av dessa. Martin Almgrens ”A bitter Lullaby” är skriven av Josefin Glenmark och Märta Grauers exempelvis. Ett bidrag består nästan alltid av ett team med många personer där artisten blir den som syns utåt. Därför blir det ofta så att media på ett eller annat sätt lägger allt fokus på artisten och glömmer låtskrivarna. På så sätt ”hjälper” media till att sprida en snedvriden bild av hur jämställd finalen, och hela tävlingen, egentligen är.

Om vi lämnar jämställdhetsperspektivet för denna gången och istället riktar vår blickar mot själva tävlingsmomentet så vågar jag påstå att den tredje deltävlingen bjöd på dramatik. Såväl oddsen som publikundersökningen siade om att topp fyra skulle bli en match mellan Mendez, Martin Almgren, Dotter och Jessica Andersson. Men lördagskvällen hade en del skrällar att bjuda på vilket Dotter fick erfara. Hennes suggestiva poplåt ”Cry” anser jag var värd att gå till final men svenska folket verkade mer förtjusta i fiolgubbar och Cubra libre. Tydligen kände Dotter redan tidigare under lördagen att hon skulle hamna sist i deltävlingen, vilket hon sa i en intervju med mig efteråt. Däremot fick hon en fantastisk möjlighet att synas inför miljonpublik och skapa sig en bredare publik. Även om man inte lyckas i Melodifestivalen så behöver det inte betyda att artistkarriären är över, den kan ha startat.

Det var också veteranernas afton då Jessica Andersson för femte gången i sin karriär gick till final i Melodifestivalen med ett schlagerdoftande bidrag. Mendez gjorde comeback efter femton års frånvaro. Hans största succé i mellosammanhang är hans debut 2002 då han kom tvåa med partylåten ”Adrenaline”. Mendez latinamerikanska musikstil passade perfekt efter en sommar full med ”Despacito” och andra chansen var ett faktum. Enligt min mening får han gärna dansa vidare till final om två veckor.

Finallåtarna i Melodifestivalen är läckta

Redan innan den tredje deltävlingen i Malmö går av stapeln kan en ny skandal vara ett faktum. På Youtube finner Schlagerhörnan ett videoklipp som spelar upp samtliga bidrag som deltagit 2018, däribland de bidrag som gått till final. Enligt reglerna får inte finallåtarna spelas upp förrän sista deltävlingen är avgjord, men i klippet går det att lyssna på samtliga bidrag. Detta avslöjande kommer bara några timmar efter att uppgiften om att Jessica Anderssons bidrag läckt.  Är detta nästa skandal?

 

Festivalkvällen blir en mix av gott och blandat

Melodifestivalen är som alltid en mix av gott…och blandat, något ni också kommer att märka under kvällens tredje delfinal i Malmö. Kvällens inledning kommer vara mer personlig. De må vad töntigt med jag måste erkänna att David Lindgren (med hjälp av John Österlund) gjorde ett öppningsnummer som var något mer än nakenchocker. Samtidigt är manuset mer användbart som toapapper. Pappaskämten duggar tätt till åskadarnas likgiltighet, medan Fab Freddie desperat försöker lätta upp stämningen med sitt häxliknande skratt.

Det är ett ont mönster att festivalen förvandlats till ett barnprogram. Om ni exempelvis slår på TV:n mitt i Monchos nummer kommer ni förmodligen undra om det är lilla Melodifestivalen 2003 som ni ser på. Jag ställer mig också frågande till det faktum att förskolebarn kommer sjunga ”Ta en Cubra Libre och dansa som aldrig förr”. Och när ni tror mardrömmen är över så dyker Orsas spelmän upp som en oönskad överraskning. Är det någon artist som fått alldeles för stort utrymme i svensk television så är det Kalle Moraeus. Han kanske har sin fanbase i Norrland, men jag orkar verkligen inte se fler gamla, käcka gubbar som spelar fiol på bästa sändningstid.

Tur då att kvällen avslutas på bästa sätt. Trots falsksång bjuder Mendez på äkta karnevalstämning. Själv säger han sig bara vilja visa upp sin personlighet genom musiken och han gläder sig även åt det varma mottagande som folk har visat via sociala medier. Om man tittar på publikundersökningen från Melodifestivalklubben ser Mendez ut att ta storslam imorgon. Men när jag bad honom öva på sin segerchest blev resultatet följande:

Personligen kände jag dock att Dotters framträdande fick tävlingen att redan kännas avgjord. I ett startfällt som har mycket över att önska, bidrar Dotter med något säreget och aktuellt och hon förtjänar verkligen att gå direkt till final. Dessutom har hon ett av årets snyggaste nummer! I min intervju med Dotter sade hon att det känns galet att komma in i den bubbla som Melodifestivalen ändå är, och självklart vill hon ta bidraget ”Cry” hela vägen. Så kanske får vi se denna bild i repris imorgon kväll:

Allas våran schlagerdiva Jessica Andersson är med för sjunde gången och ställer upp med en discodänga som bara hon kan. Jessica säger att hon redan kan se sig stå i finalen och att det är det självklara målet. Trots att hon aldrig tävlat i Malmö innan älskar Jessica staden. Det var här Fame fick det stora nöjet att ha shower på Wallmans salonger en gång i tiden. Hon är inte heller mer nervös nu än förra gången hon tävlade 2015, och enligt oddsen och publikundersökningen tar hon sig vidare i tävlingen.

Mitt tips inför deltävlingen är följande: 

Final: Mendez och Dotter

Andra chansen: Jessica Andersson och Martin Almgren

 

Mingel från välkomstfesten i Malmö

För tionde gången i följd öppnade Malmö Rådhus dörrarna för välkomstfesten i Malmö under torsdagskvällen. Det var uppdukat för en smakrik buffé med såväl falafel som chockladfontän, och ni kan tro att det smakade.

Bland gästerna återfanns bland annat Jesscia Andersson, en schlagerdiva som tävlar i festivalen för sjunde gången (2003, 2004, 2006, 2007, 2010, 2014, 2018). Personligen anser jag att hon bar den snyggaste outfiten under festen.

Dotter är debutant i Melodifestivalen men är ändå storfavorit enligt spelbolagen, och pressen spår att ”Cry” kommer bli hennes stora genombrott. Dock måste det varit väldigt varmt att ha på sig vinterjackan inomhus, kanske hittade hon inte till garderoben?

Den forna idolvinnaren Martin Almgren syntes också till i minglet. Han likt många andra idoldeltagare testar lyckan i Melodifestivalen för att möjligtvis få till en framtida aristkarriär.

Om det var någon som höll stämningen uppe så var det Orsas egen stolhet Kalle Moraeus. Tillsammans med sina musikaliska vänner bjöd han Malmö på fiolspel.

 

 

 

Dotter och Mendez har de bästa låtarna

 

Igår var det dags för uppspelningarna av bidragen i Malmös deltävling. Den svenska schlagerpressen var självklart på plats för att ge sina åsikter och bedömningar, så även Schlagerhörnan.

A bitter Lullaby – Martin Almgren
Martin Almgren har aldrig varit en personlig favorit, och den största anledningen till det ligger i att han helt enkelt är ointressant som artist. Han ställer upp med countrypop ala banjo special, ett spår som passar bättre på en bensinmack än glammiga sammanhang. Men låten har en viss potential och andra chansen är absolut en möjlighet. Betyg 2/5

Stark – Barbi Escobar
Precis som titeln skvallrar om handlar Brabi Escobars låt om att tro på sin inre kraft och vara modig. Rent generellt tycker jag att låten har allt en modern pop bör innehålla, men samtidigt kan jag känna att detta är ganska gjort och därför blir “Stark” ganska svag i sitt sammanhang. Betyg 3/5

Cuba libre – Moncho
På något sätt känns det som att Moncho gjort en demo till Panetoz som de sedan inte velat ha. Sångens låttext har hämtat inspiration från Vikingarnas “I mitt eget blue Hawaii” och melodin skulle lika gärna kunna vara ett intro till Bolibompa. Betyg 1/5

Party voice – Jessica Andersson
Hon kanske för sig som en mamma men när Jessica Andersson bjuder på upptempo höjer jag volymen. Ett tag trodde jag faktiskt att Jessica helt övergått till att göra ballader i Mello, men kanske är det en version 2.0 som vi nu ser. Hur som helst hoppas jag svenska folket inser att vi måste få med en homecoming schlagerqueen till final. Betyg 4/5

Min dröm – Kalle Moraeus
Lika exalterad som jag är att Jessica är med igen, lika trött är jag att se Kalle Moraeus i TV-rutan. Låten tolkar jag som en sång om frihet, att känna sig tillfreds med livet så som det ser ut för stunden. Även om låten får en att dra tankarna till Norrland, så påminner Moraeus mer om Roger Pontare än om sig själv. Betyg 2/5

Cry – Dotter
Det finns mycket att säga om Dotters “Cry”. Bidraget är favorittippat enligt oddsen, detta trots att Dotter ställs mot namnkunniga artister som Jessica Andersson och Mendez. å andra sidan anser jag att låtens inledning kanske flörtar lite väl mycket med Julia Michaels “Issues”, linjen är hårfin mellan att låna och att stjäla. Men det som verkligen gör starkast intryck är låtens crescendo som skapar en slags känsla av befrielse. betyg 4/5

Everyday – Mendez
Efter sommarens latinovindar på svenska spellistor, trodde jag då aldrig att jag hade ett ytterligare behov av denna genre i mitt liv. Men Mendez överbevisade allt. Hans låt är som en musikalisk kioskvältare som kommer få vilken zumbainstruktör som helst att gå bananas. För en gång skull visar en veteran var skåpet ska stå och det ska belönas med en finalplats anser jag.Betyg 4/5

Imorgon med start från 20.00 finns jag på plats i Rådhuset i Malmö för att att uppdatera er om festligheterna på välkomstmiddagen för artisterna. Jag utlovar många selfies. 

”Dotter” kan gå till final

En dag kvar tills låtarna spelas upp för pressen i Malmö, men oddsen för veckans artister visar redan vissa tendenser. På Unibet.com är det just nu artisten Dotter, eller Johanna Maria Jansson som hon också heter, som kommer vinna deltävlingen. Bakom henne är det tight mellan schlagerveteranerna Mendez och Jessica Andersson. Dessutom ser det ut som att forna Idolvinnaren Martin Almgren kan ta sig till andra chansen.  Imorgon klockan 18.00 livetwittrar jag från uppspelningen av bidragen i deltävling tre, följ @schlagerhornan eller via uppdateringar på SKD.se. Såhär ser oddsen ut i sin helhet:

 

Schlagerhörnan bloggar i Malmö!

Hej på er!

Några av er har säkert undrat varför ni inte hört något från schlagerbloggen i år. Sanningen är att jag och Jesper har haft mycket på båda håll, vilket gjort att bloggandet uteblivit

DOCK kommer jag rapportera under Melloveckan i Malmö, där ni kan förvänta er en massa olika saker.

onsdag 18.00 – 19.00, kommer jag livetwittra under uppspelningen av låtarna i deltävling 3. Ni kan följa mig både på skånskans hemsida, eller på Schlagerhörnans twitter (@schlagerhornan) under hashtagen #melfest. På lördag kommer ni också kunna läsa Schlagerhörnans betyg på låtarna på bloggen och i papperstidningen.

Under torsdagen kommer jag mingla runt bland artister på välkomstfesten i Rådhuset, förvänta er selfies och dylikt!

På lördag ger jag er en sneak peak på vad ni kan förvänta er inför sändningen, och när sedan tredje deltävlingen drar igång kommer jag självklart livetwittra. Om ni stannar uppe till småtimmarna har ni chansen att få lite skvaller från efterfesten dessutom

Vi syns i veckan, ha det bäst!

Drogskandaler och vurpor på schlagerfesten

Igår natt festades  det rejält när det anordnades efterfest på Friends arena. Många från kändiseliten var på plats för att fira vinnaren Robin Bengtsson. Bland annat var mamma Pernilla och Syster Bianca Wallgren där för att partaja med Benjamin Ingrosso. Vid ett tillfälle gick det nog för fort i danssvängarna för vips låg Bianca och Pernilla på golvet och kravlade. En annan som var glad i hatten var komikern Per Andersson. han dansade omkring som en galning, och försökte till och med sno Jespers bankkort.

Givetvis vara även vi i pressen på festhumör då den långa schlagerresan nått sitt slut (iallafall fram till Maj).

En groupie med delar från pressen.

 

Men för några slutade kvällen inte lika kul. Precis vid stängning fick vi syn på två personer som fick handfängsel på sig, vi misstänkte att det hela hade med droger att göra. Aftonbladet bekräftade sedan våra misstankar. Två personer greps misstänkta för narkotikabrott och en av personerna ingår i Mello-teamet och har dessutom arbetat med flera tidigare SVT-produktioner, skriver Aftonbladet. Alltid spännande med drama så på morgonkvisten. Själva blev det en lång natt för Schlagerhörnan, vilket resulterat i detta sena inlägg haha.

Vinnarintervju med Robin Bengtsson

Sveriges Eurovisionbidrag är I can´t go on. Foto: Christine Olsson / TT 

Hur känns det?

Det känns ofattbart. Jag är väldigt lycklig och tacksam.

Det är andra gången som en artist från Idol 2008 som går och vinner. Innan var det Anna Bergendahl. Hur känns det?

Det känns ju häftigt och framförallt lite för revansch då jag bara kom trea. Det känns helt fantastiskt såklart. Det är väl därför jag står här och är så chockad. Att få representera Sverige känns helt sjukt.

Hur tänker nu inför Eurovision?

Jag har inte tänkt så mycket, men det hade väl varit kul att få hitta på något nytt. Addera någonting. Men just nu är jag nöjd över hur allt ser ut.

Varför tror du att du gick hem i internationella jura?

En jäkligt stark låt och ett nummer som är oerhört nytänkande.

Nano blev svenska folkets favorit – här är hans tankar om kvällen

Vilken nervryckning kväll får man säga. Alla bet på naglarna i pressrummet. Hur kändes det för dig att sitta där och ta emot alla röster?

Man ville ju bara det skulle gå förbi. Can it be over? Du fick ju många röster både bland internationella juryn och svenska folket? Det känns grymt. Jag värj u svenska folkets favorit. Vad mer kan jag begära? De har öppnat upp sina armar och tagit emot mig.

Nano fick flest röster av svenska folket (133 poäng) Foto: Claudio Bresciani / TT 

 

Ända sedan du gick vidare i Göteborg har du varit en av de stora favoriterna. Hur har den pressen känts?

Det har känts bara medvind. Man blir glad och det blir en push. If it was the other way around så hade jag varit nervös om folk hade velat höra mig.

Det måste ändå vara helt otroligt att komma med debutant och bli favorit så snabbt. Hur har det känts? Det är superskönt för dessa två åren då jag varit nykter från alkoholen så har jag försökt prata om det här, men ingen har lyssnat. För media väntar på radio och radio väntar på media. Så det är här är ett perfekt forum för mig att visa upp mig och visa vad jag har att säga. I’m a winner.

Vi kunde se ikväll att det var oerhört jämnt bland rösterna och att appen har med detta att göra. Hur ser du på poängutdelningen mellan den internationella juryn kontra tittarnas röster?

Det hängde på internationella juryn det gjorde det. Det är en tävling. It is what it is. Jag tror allt händer för en mening. Min väg var inte att gå till Eurovision utan att vinna Sveriges hjärta, bygga min karriär och sticka utomlands och fortsätta.

Vad tar du sträckan dit?

Turnera i Sverige och nu när jag vet att Sverige vill ha mig så får jag ju turnera. Spela in lite låtar och åka till LA och spela in lite musikvideos.

×