Dessa bidrag är klara för Eurovision 2019

Medan Sverige fortfarande håller på med sina semifinaler har sju europeiska länder ( plus Australien som får vara med igen) valt sina låtar till årets Eurovision. Som vanligt i dessa sammanhang stöter man på bidrag som både får en att gapa av förvåning, stänga av ljudet på datorn eller köra en spontandans. Men innan jag sätter tänderna i bidragen ska ni läsare få en snabbrepris av bidragen.

Albanien
Likt en besviken morgonpendlare som missat ett Öresundståg skrik sjunger Jonida Maliqi ut sin frustration i en ballad som är sprängfylld med känslor. Även om hela bidraget sjungs på albanska skvallrar också scenografin om att låttexten handlar om just trafik. Vi får väl se om låten sjungs på engelska i Eurovision och om det stora frågetecknet löses där.

Australien
Vad får du om du blandar isdrottningen i Narnia med en spettekaka? Förmodligen Kate Miller-Heidke (och då har jag inte nämnt den stackars bakgrundsdansaren som såg ut att ha fastnat i en gigantisk barnleksak). Detta är utan tvekan Australiens konstigaste bidrag någonsin. Låten verkar ha tagit inspiration från både Frost och Estlands bidrag 2018 ”La Forza”. Kanske var det opera, kanske var det ett rop på hjälp. Ingen vet förutom Kate.

Tjeckien
Här gick det vilt till med selfiepinnen Lake Malawi! Som akademiker kan jag inte låta bli att gör en innehållsanalys av låttexten. Låten handlar alltså om att Lake är vän till en vän till en vän till en vä… ja ni fattar. Resten av texten är fantastiskt ologisk. Men en sak har Lake och jag gemensamt, vi glömmer namnen på dem vi legat med – det är inte lätt när man har dyslexi.

Frankrike
En helt ok ballad som förmodligen kommer glömmas bort i mängden. Tycker inte heller att Bilal Hassani hade ett vidare scenspråk som fick mig att klura ut något kul att skriva. Om låten var en färg skulle den vara beige.

Italien
Italien har tydligen hittat sin version av Mister Cool i Mahmood. I denna wannabe hiphoplåt sjunger Mahmood om pengar medan han stoltserar med sin feta kedja och backas upp av en hiphop klappande orkester. Tror dock han behöver mycket pengar för att bli högt placerad i finalen.

Montenegro
Det är imponerande att så många människor på en scen lyckas åstadkomma ett så meningslöst nummer. Inte sedan Andreas Lundstedt floppade med sin schweiziska grupp i Eurovision 2006 har jag hört något så tafatt som Montenegros bidrag. Råga på allt heter gruppen D-moll och Inte blir det några glada miner från mig heller.

Spanien
Efter D-moll kommer ett riktigt energiknippe i spanska Miki. Uppträdandet kan liknas vid ett lundaspex och det är ju alltid härligt. Hoppas att Spanien bjuder på en riktig folkfest i Israel. Jag får lust att spontandansa på bordet.

Storbritannien
I admit, I am a sucker för smöriga ballader. För en gångs skull tycker jag britterna skickar något som faller mig i smaken, särskilt slutet när kören och Michaèl Rice sjunger ut sådär som att de är med i Lejonkungen eller något. I am a big fan!

 

 

Höjdpunkterna från presskonferensen

 

Efter deltävlingen i Malmö livesände vi på Schlagerhörnan och fick chans att prata med flera av artisterna. Ta en titt på videon för att se höjdpunkterna från livesändningen!

Schlagerhörnan medverkar i P4 Kristianstad

Varje måndag mellan 10.35 och 11.30 sänder P4 Kristianstad ”Schlagerpanelen” där Pontus är en av experterna som hissar, dissar och gissar. Idag sändes del 2 av 5 och för er som vill lyssna på programmet i efterhand kan ni klicka er vidare på denna länk: Nu i P4 Kristianstad: Schlagerpanelen om senaste deltävlingen

På bilden sitter jag i radiosoffan och myser med journalisten Emma Ståhls bebis. Foto: Kajsa Wall

 

Malmö, vi har ett resultat!

Till final: 

Malou Prytz – ”I do me”

Liamoo & Hanna Ferm – ”Hold you”

Till andra chansen: 

Andreas Johnson – ”Army of us”

Vlad Reiser – ”Nakna i regnet”

Inte kvalificerade: 

Jan Malmsjö – ”Leva livet” (sjätte plats)

Oscar Enestad – ”I love it” (sjunde plats)

Schlagerhörnans tippning

Schlagerhörnan tippar detta som kvällens resultat:

Final: Andreas Johnson
Liamoo&Hanna Ferm

Andra chansen:

Margaret
Vlad Reiser

”Tempo”

Margaret – ”Tempo” 

Margaret matchar sin blå klänning fint med ett blått hårband – Men jag förstår den fortfarande inte?! Är hon en smurf? Ska hon vara en del av numret på green screen:en? Vill hon vara en avatar? Jag förstår verkligen inte. Nåja. Framträdandet var snyggt och klarade sig utan några (stora i alla fall) tekniska problem. Och Margaret levererar verkligen ett tempo!

”Nakna i regnet” & ”Hold you”

Vlad Reiser – ”Nakna i regnet” 

Någon som inte har tappat energi genom repetitionerna är Vlad. Med kvällens snyggaste koreografi dansar Vlad leendes genom låten som egentligen är ganska mainstream. Och just dansen och energin räddar honom. Vlad hamnade på fjärdeplats i publikgenomröstningen, så det är tydligt att låten är väldigt uppskattad. Det återstår att se om det räcker för en finalplats dock (Förhoppningsvis drar han ser på sitt tacktal då, som är lika långt som låten…)

Hanna Ferm & Liamoo – ”Hold you” 

Är Hanna och Liamoo säkra på att de inte är ett par? Verkligen? I vilket fall som helst finns det ingen brist alls på kemi i numret och idolernas röster håller lika väl som de gjort hela veckan. En given finalist enligt publikgenomröstningen (Och det verkar som att duon ÄNTLIGEN löst plastproblemet!! Good for them!) 

 

”I love it” & ”Leva livet”

Oscar Enestad – ”I love it” 

Ett av alla ”O”:n ur FO&O ställer sig upp själv på scen och har äntligen dumpat sin Netflix and chill outfit. Oscar känns mer taggad än någonsin på scen. Det känns som att alla rubriker han fått om sitt förhållande bara sporrat honom till att göra bättre ifrån sig än någonsin.

Jan Malmsjö – ”Leva livet” 

I kvällens sändning är det inte Malmsjö som glömmer texten – Det blir snarare tekniska problem! I första versen tystnar plötsligt micken, men som det proffs han är fortsätter Malmsjö att sjunga ändå. Genom hela låten känns han väldigt taggad och jag är väldigt säker på att det är den här energin han har sparat till kvällens sändning (även om han inte är lika pigg som unge Oscar). Malmsjö lever verkligen livet ikväll!