Många vill veta mer

Idag lördag har tyska stjärnryttaren Ingrid Klimke hållit clinic på Flyinge.

Hon har två lagguld i OS, ett lagguld i VM, två i EM och 2017, äntligen, ett individuellt EM-guld, allt i fälttävlan.

Men hon rider inte enbart på mästerskapsnivå i fälttävlan, hon tävlar även svår klass i dressyr och hoppning. Nu hade den snart 50-åriga tyska elitryttaren lockats till Flyinge för att hålla en clinic och det var populärt. Det var utsålt, folk från hela landet fyllde läktarna.

Klimke delade upp sitt framträdande med att ha tre grupper dressyrryttare första delen av dagen. Här var elitryttare som Ebba von Essen, Per Sandgaard och Pernilla André med.

Efter lunch red Klimke Maria Gretzers Fecybell och demonstrerade markarbete och hoppning. Efter det återstod en grupp, med fälttävlansryttarna Niklas Lindbäck, Hanna Berg och Malin Josefsson. Mest handlade det då om fälttävlansanpassad hoppning och vad man kan träna på under vintern när det är svårt att träna terränghoppning utomhus.

Även förra veckan, i Helsingborg, var det clinic, då med dressyrens Patrik Kittel och även då var det välbesökt. Behovet av dessa publikanpassade instruktionsdagar verkar oändligt. Det gör att man kan börja undra om vi inte har tillräckligt många egna instruktörer och tränare i landet och om kunskapsbristen upplevs stor. Positivt är i alla fall att så många söker ny och breddad kunskap, nya idéer och inspiration. Dessutom är ju dessa clinics ofta ganska underhållande och det är alltid roligt att se elitryttare under träning.

I morgon söndag hoppar vår Jerringpristagare Peder Fredricson världscup i tyska Leipzig. Med sig i startlistan har han sin stalljockey Stephanie Holmén. Steffi som egentligen inte skulle rida världscupen utan hålla sig till kringklasserena, slog till med en femteplats i kvalet med Flip’s Little Sparrow. Otroligt starkt och bevis på att Steffi blir allt mer etablerad i Sverigeeliten.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.