Lugn lördagsladdning för Peder

Det var sagt att inget fick störa Peder Fredricson på lördagen, vilodag för hopphästarna och dagen före finalen.

Men när hästbesiktningen var klar kom Peder ändå och pratade. Fullständigt avslappnad men ändå fokuserad berättade han om hur kvällen efter lagsilvret varit och hur han tillbringat lördagen.

Firandet med lagkamraterna var mer eller mindre obligatoriskt men Peder hade tagit det lugnt. Så när han steg upp på morgonen var han fräsch och fortsatt fullt fokuserad på kommande uppgifter. Han kollade sin häst All In, tittade på filminspelningar av sin medaljritt (och konstaterade att det såg bra ut), ägnade några timmar till möten och red sedan All In i en och en halv timme.

– Egentligen är det ganska skönt att vara sysselsatt. Då går dagen fortare.

Lite massage för både honom själv och All In blev det också, och på kvällen middag med goda vänner.

– Det är skönt att lämna tävlingsområdet ibland, tyckte han.

Även om Peder själv inte bryr sig om vad hans jagande konkurrenter gör är han medveten om deras styrka.

– Det är väldigt bra hästar och ryttare bakom. Och jag vet att det kommer att hända mycket.

– Det känns kul, man vet att det här är på riktigt.

Själv behöver han ”bara” rida två felfria rundor, inom tiden, för att ta hem guldet.

Även Henrik von Eckermann kommer att rida finalen. Däremot avstår Douglas Lindelöw. Han låg på 27:e plats men kom in bland de 25 finalisterna på några återbud. Men Douglas valde förståndigt nog att tacka nej till platsen.

Lördagen i Göteborg ägnades åpt Grand Prix kür-dressyren som som väntat slutade i dubbel tysk triumf, Isabell Werth och Sönke Rothenberger, med danskaCathrine Dufour på bronsplats. Therese Nilshagens personliga rekord, 80,411 med Dante Weltino var strålande och utan miss i galoppombytena i varje steg hade det blivit ännu bättre.

Nere på stan körde fyrspannen både snabbt och vackert och folk strömmade ut till Heden och Slottsskogen. Det var en formidabel folkfest och kuskarna njöt. Det är inte så ofta de får glada tillrop under de ganska trista distanssträckorna som i normala fall körs i anonymitet ute i skogen. Nu vinkade såväl kuskar som groomar glatt tillbaka där de körde på tränga gator, runt Operahuset och på Avenyn, innan det var dags att ta sig an de rätt leriga hindren i Slottsskogen.

Bästa svenskar efter dressyr och maraton är skåningarna Fredrik Persson och Axel Olin på tolfte respektive trettonde plats medan Johan Dengg är 16:e. Lagmässigt innebär det en femteplats, med Frankrike på fjärde, klart inom räckhåll.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.