När hästarna kommer till folket

Även om EM i Göteborg till slut inte går ihop ekonomiskt betalar evenemanget för ett fantastiskt goodwill till ridsporten.

Torsdag innebar sovmorgon, något som var fantastiskt bra efter den sena onsdagskvällen och som förberedelse för fredagen när dressyrens Grand Prix Special går tidigt och laghoppningen inte blir klar förrän vid midnatt.

Men, nåja, sovmorgon och sovmorgon, det blev uppstigning vid halv nio och sedan promenerade jag från hotellet ner till EM-området. Det är alltid lika givande att spankulera omkring bland folk. Dels för att man möter så många bekanta, dels för att man, speciellt vid sådana här tillfällen, kan möta ”vanligt folks” reaktioner på hästarna.

I höjd med Gothia Towers höll jag på att bli nedsprungen av Patrik Kittel som joggade av sig all den spänning han byggt upp för sin prestation i samband med lagbronset kvällen innan.

Sedan stötte jag på Malin Baryard-Johnssons pappa Pelle, nöjd och glad, som vanligt, och massor av annat hästfolk.

Fyrspannen träningskörde på Heden inför sin dressyr i morgon och måste ta sig med sina hästar från uppställningen under Scandinavium. Det innebar att de körde på gatorna mellan Ullevi och Heden. Det var många turister och göteborgare som fick se fyrspann i levande livet för första gången och reaktionerna var ungefär lika överallt: Pampigt, fantastisk, vackert. Bättre än så kan inte hästsporten komma till folket.

På lördag är det öppet för alla att uppleva maratonmomentet i Slottsskogen. Det är fri entré så förhoppningsvis är det många som tar tillfället i akt och upplever farten, kraften och spänningen när fyra hästar anstränger sig maximalt, i samspel med kusk och groomar.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.