Mera Malin- och truppnytt

I fredags gjorde förbundskapten Bo Jenå 2016 års landslagstrupp i dressyr officiell, och igår kompletterade förbundskapten Sylve Söderstrand med sitt hoppgäng.

Det var knappast några överraskande namn  i någon av trupperna. Dressyrens Paulinda Friberg, Patrik Kittel, Rose Mathisen, Emelie Nyreröd, Minna Telde och Tinne Vilhelmson-Silfvén är de bästa vi har för närvarande. Roligt med Skultuna-tjejen Emelie Nyreröd, som sänker medelåldern i gänget ganska radikalt med sina 29 år.

Sylve Söderstrand har hela åtta ryttare i sin spetsgrupp. Douglas Lindelöw finns kvar, trots att han mist sin Casello, men med Udermus, Talina, Balou’s Lady och några till i stallet håller han klassen. Nyast i gänget är Charlotte Mordasini, ni vet tjejen som dök upp från ”ingenstans” i fjor, och som nu storsatsar, mot OS.

Övriga ryttare är Malin Baryard-Johnsson, Rolf-Göran Bengtsson, Henrik von Eckermann, Angelie von Essen, Peder Fredricson och Helena Persson.

Söderstrand menar att det är ett starkt gäng och jag är böjd att hålla med, om alla har tillgång till sina bästa hästar, Redan nu pratar Söderstrand om att svensk hoppning kan vara med att slåss om pallplatser i Rio. Det är inte omöjligt, men, som sagt, det är ännu väldigt tidigt på året.

Den jag är mest nyfiken på och som jag ser fram emot att följa är Malin Baryard-Johnsson. Malin har en fantastisk förmåga att matcha sina hästar rätt och nu har hon ju två fantastiskt fina Cardento-avkommor, nya Cue Channa och hingsten Corporal. Jag räknar kallt med att Malin kommer att bli lika given i den svenska OS-truppen som Rolf-Göran Bengtsson.

Malin-anda fanns i Åstorp i helgen också, vid årets första nationella tävlingar. Inte för att Malin själv var på plats (det var hon inte), utan för att Tornesch, hingsten hon tävlat i världseliten så många år, inledde sin nya karriär, som läromästare åt dottern i ägarfamiljen, Emelie Hugoson-Feldt. Tornesch såg ut att älska sitt nya uppdrag, och även Emelie njöt. Man kan tycka att det är en tuff uppgift för Emelie att rida Tornesch, av den anledningen att hon har allas ögon på sig, men Emelie är väldigt duktig och det kommer alldeles säkert att bli hur bra som helst.

Apropå Cardento-avkommor, nu är det äntligen dags för min femåring att komma igång. Hon har vilat sedan november och det har synbarligen gjort henne gott (förutom att hon blivit lite rund). Hon har vuxit en hel del och jag är övertygad att hon nu, både mentalt och fysisk,  är redo att ta till sig mer utbildning. Det kommer att bli en synnerligen spännande säsong.

Nu kan man ju rida ordentligt ute också. Den lilla snö vi hade försvann på några timmar när temperaturen steg. Broddarna är avskruvade och det väntar långa travpass på grusvägarna. Det är dimmigt, disigt och milt – skånsk vinter som vi vill ha den.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.