Pricksäkert på svenskt hästproblem

Så kom då vintern även till oss.

Iskallt med hårda vindar, så det var inte barmhärtigt att ha ens unghästflickorna ute mer än några timmar. Tur i alla fall att det inte är någon snö. I den halvstorm som viner hade snön hamnat överallt utom där man (eventuellt) vill ha den.

Elvaåringen, eller förlåt, tolvåringen, slapp vara ute, för hon fick åka till Jörgen och träningshoppa. Det gjorde hon med glädje, skötte sig utmärkt och studsade enkelt runt i alla övningar. När det blir så är det lätt att åka sex mil enkel resa bara för träningshoppning.

Här hemma är det tävlingsstiltje (även om Trettonspelen drar igång i Helsingborg nu) men ute i Europa pågår världscupen. Jag har sett en del via internationella förbundets tv-kanal och lyssnat på de kunniga, och pålästa, kommentatorerna. En kvinnlig kommentator bredde ut sig lite mer än vanligt när Malin Baryard-Johnsson gjorde entre med Tornesch. Det handlade inte så mycket  om Malin, utan mer om svensk hoppsport i allmänhet. Kommentatorn satte fingret stenhårt på just det som är svensk hoppsports stora problem när hon sa: ”Svenskar är duktiga ryttare. Jag kan räkna upp minst tio som håller hög internationell klass. Men konstigt nog tycks de vilja sälja sina bästa hästar”.

Mitt i prick!

Problemet blev uppenbart när nästa ekipage kom in på banan, svenskfödda Cardento-dottern Nice Stephanie – med Pénélope Leprévost i sadeln.

Nu kring jul gick svenska landslaget dessutom miste om ytterligare två hästar, dock under lite andra omständigheter. Douglas Lindelöw och hans krets förmådde, som de flesta vet vid det här laget, inte rädda kvar Casello. I framtiden kommer vi att få se furen under Ludger Beerbaum, vilket i och för sig ska bli intressant.

Den andra som inte längre kommer att finnas i Sylve Söderstrands landslag är Tornesch, Helena Hugosson Feldts och Thomas Feldts fina hingst som gjort så mycket bra under Malin Baryard-Johnsson. Framträdandet i världscupen i Mechelen i mellandagarna visade sig bli ekipagets sista. Nu ska den 16-årige hingsten mera koncentrera sig på avelsarbetet, och dessutom agera läromästare till paret Feldts duktiga döttrar.

Jag pratade en del med Malin i samband med tävlingarna på Friends och det var uppenbart att hon kommer att satsa en hel del på hingsten Corporal. Det blir fullt fokus på OS. MAliun har dessutom flera andra fina unga hästar, bland dem Cassius Clay.

I väntan på att tävlingarna ska komma igång här hemma går det att få riktigt och rikligt med inspiration på Flyinge den 6 januari, det vill säga trettondagen. Då kommer allas vår Rolf-Göran Bengtsson till Flyinge för att hålla clinic. Också bland de ryttare som ska vara med blir det finbesök, Erika Lickhammer kommer med några hästar från sin anläggning i Holland.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.