Söndagsmorgondramatik

Det blir ingen All In och Peder Fredricson i Grand Prixen nu på förmiddagen i Friends. Jag sprang på Peder och frågade honom och han sa att han ville vara extra försiktig med hästen. Korsförlamning ligger latent hela tiden hos den heta hästen. Peder har fått rådet att varje morgon galoppera All In så att hästen blir av med slaggprodukterna i musklerna, och galoppera i friskt tempo framåt finns det inga möjligheter till på Friends.

Peder planerar också att lägga om All Ins foderstat så att den blir bättre anpassad till den känsliga hästen. Mycket B-vitamin är en av nycklarna. Vi kan vara säkra på att han kommer att göra allt för att hålla sin häst frisk för att kunna rida OS på den. Rent kapacitetsmässigt är All In en OS-medaljkandidat.

Söndagsförmiddagen fick en dramatisk start. Alla på Friends drog andan när 60-årige John Whitaker gick omkull rejält på sista hindret i dagens första klass, en 1,40 speedklass. Det var med samma häst, Castlefield Cristobal, som han kvällen innan vunnit en motsvarande klass med.

Tack och lov gick det bra, Whitaker föll ”rent” och jag såg honom sedan vid framridningen när han, uppenbarligen oberörd, förberedde hästen London för Grand Prixen.

Angelie von Essen vann klassen och tog därmed sin andra seger med West Falica. Vilken härlig återkomst till Sverige för Englandbaserade ”Hallon”.

Malin Baryard-Johnsson är sportchef för tävlingarna och i år hade hon bjudit in till en hoppning för Sveriges bästa sjuåriga hästar, fyra från Champions of the Youngster och tre som hon valt ut. Bland de speciellt inbjudna var hon själv, och hon var ofin nog mot gästerna att ta hem det hela. Hon red sin häftenägda Second Chance, en häst vi sett henne på på våra nationella tävlingar runt om i landet. Det är ett skimmelsto e Carland och med irländskt möderne. ”En fantastisk tävlingshäst som bara älskar att vara inne på banan. Hon är superförsiktig och snabb. Det ska bli väldigt roligt att utveckla henne och se hur bra hon kan bli”, sa Malin.

Elin Sjögren från Hässleholm, vann uppvärmningsklassen i fredags och blev nu trea med Ingrid Ovesson Svenssons West Side River. ”Jag öär hur nöjd som helst. Jag kunde inte ridit fortare, för han tar lite lång tid på sig i luften”, sa Elin och sufflerades av pappa Stefan, som intygade att West Side River ska få utvecklas lugnt och inte ska upp i klasserna för snabbt under sin åttaårssäsong.

Sista dagen, sedan bär det hem till Skåne igen. Lär väl mötas av Gorm, stormen.

 

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.