Kittel gör det svåra enkelt

Fyra dressyrponnyekipage inledde lördagens övningar på Friends Arena.

Dem avstod jag ifrån. Men sedan drog Grand Prix-dressyren igång med en massa svenska stjärnor och då gällde det att vara på plats. Men först blev det ett besök på alldeles nyöppnade Mall of Scandinavia, ett shoppingcentrum som ska vara det största i Skandinavien och som ligger 50 meter från Friends Arena. Mycket folk, men jag var inte särskilt imponerad. Såg ut ungefär som Emporia, med samma affärskedjor.

Dressyren hade som vanligt lockat folk, det var fullsatt på läktarna och jag måste nog konstatera att åskådarna fick valuta för sina pengar. Bra sport, och spännande triangeldrama mellan de två holländarna Hans Peter Minderhoud (som vann) och Adelinde Cornelissen (tvåa), och svenske Patrik Kittel (trea med Scandic).

Efteråt blev det snack med främst Patrik och han var lika ärlig, öppen och informativ som han brukar. Patrik snackar så att alla kan förstå dressyr och han framstår som den idrottsman han är, trots att han utövar en sport där frack är tävlingsdress.

Patrik satsar stort och har nästan en handfull Grand Prix-hästar. Han är också väldigt noga med att hålla sig själv i form: träna, äta rätt, vårda sin kropp.

Men han måste också hinna med sitt andra arbete: att träna andra. Han har ett tiotal elever, bland andra sin fru Lyndal (femma i GP:n) och svenske Mads Hendeliowitz (sjua). Rollen som tränare är viktig för honom, men han underströk att ännu är det den egna tävlingskarriären som står i första rummet.

Det känns tryggt, för inför kommande olympiska spel är det just Patrik, och Tinne Vilhelmson Silfvén, som ännu en gång får ta på sig största ansvaret i det svenska laget.

Lördag är också dagen efter den tråkiga händelsen när körhästen Filur dog på banan i världscupens uyppvärmningsklass. Tragiskt för kusken Axel Olin, för ägaren Tomas Eriksson (som fanns med som groom på vagnen) och uppskakande för alla på läktaren. Men Tomas tröstade omgivningen när han sa att Filur, trotjänaren med åtta-nio VM på meritlistan, fick avsluta sina dagar medan han gjorde det roligaste han visste, nämligen tävla.

Det var fint när publiken tände ficklampsljuset på sina mobiltelefoner medan arenan var nersläckt.

Lördagseftermiddagen är det traditionsenligt familjematiné på Friends, med allehanda show-nummer, med andra ord andrum och skrivpaus. Jag ska i alla fall försöka hinna se fransyskan Alizée Froments barbackadressyr och frihetsdressören Lorenzo. Båda är något alldeles extra i sin kommunikation och skicklighet med hästarna.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.