Inte lätt att vara kändis

Gick en runda bakom kulisserna på Friends, när jag väl installerat mig och min dator i pressrummet och hälsat på alla välkända kollegor och funktionärer. Det är förresten samma gamla gäng som samlas vid de stora hästevenemangen, år efter år, och det är alltid lika roligt att träffas. Det är som om tiden stått still, vi tar bara upp den tråd vi släppte senast vi möttes. Undras om det är någon som kommer att ta över efter oss när vi lägger av?

Den där bakom-kulisserna-rundan blev intressant. På framridningen satt fälttävlansekipagen och värmde upp sina hästar inför inomhus-fälttävlan som skulle gå lite senare. Såg en och annan världsstjärna, tyskan Ingrid Klimke, exempelvis, och svenske Ludwig Svennerstål. Lite fusk var det, för ryttarna fick faktiskt rida in på banan och träningshoppa tävlingshindren. Men det var väl för att det skulle bli en bra tävling med förberedda hästar.

Vid sidan om banan sprang jag på svenske dressyrryttaren Patrik Kittel, alltid lika vänlig och trevlig. Han stod och pratade med holländske Edward Gals hästskötare Nicole och snart var vi igång i ett väldigt intressant samtal. Båda berättade, och ondgjorde sig över, problemet med dem som vill ryttare och sporten illa. De som sensionaliserar bagateller och publicerar, främst på sociala medier. Som tar sekvenser ur sitt sammanhang och dömer efter detta, och som satt i system att hänga ut folk. Patrik råkade ju illa ut för inte så länge sedan när hans häst råkat få tungan över bettet på en tävling i Tyskland. Han rättade till felet direkt, men skadan var redan skedd och bilderna på hästen och tungan spridd överallt.

Nicole berättade om problemet med stalkare, det vill säga förföljare. Hennes arbetsgivare red Edward Gal red sagohästen Totilas (tills den såldes till Paul Schockemöhle) och när Edward miste hästen blev han utsatt för ett massivt näthat. Också Patrik Kittel har haft folk efter sig och en dag upptäckte han en fullständigt okänd man som kom gående ut ur hans stall med en av hästarna.

”Det är inte lätt att vara kändis, och ändå är ryttarvärlden liten. Tänk då på hur musik- och skådespelarkändisarna har det”, suckade Nicole.

Ska bli intressant att följa vad som kommer ut i det aktuella fallet med Douglas Lindelöw…

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.