Stjärnglans på Flyinge

Man ska inte krångla till det. Men det gjorde jag idag.

Min elvaåriga häst var anmäld till en av hoppklasserna när Flyinge Indoor drog igång idag tisdag, en klass som började runt nio på förmiddagen.

Klockan tio var det kallat till pressmöte med vår världsstjärna Rolf-Göran Bengtsson. Totalkrock!

Tack vare tillmötesgående sekretariat fick jag senarelagd starttid till min häst och därmed var det löst. Och jo då, jag tog med hästen till Flyinge, veterinärbesiktigade henne, stoppade in henne i transporten igen och gick sedan på mötet med RGB. Ett trevligt möte, men hela tiden var jag tvungen att hålla koll på den pågående klassen, för att inte missa min hästs starttid. Kändes lite splittrat.

Sedan var det bara att rusa ner, byta jacka och slänga in kamera och anteckningsblock i lastbilen,, ”klä på” hästen och ta henne till framridningen. Det fungerade, men puh, det blev för mycket split vision, och jag tror nog inte att jag kommer att göra om manöverna.

Hur som helst så kändes det speciellt på Flyinge, med alla toppryttare närvarande. Vi har hela vår elit där, inklusive RGB, som ju är en av de allra bästa i världen. Undrar om alla verkligen fattar hur stor han är och vilken ynnest det är att han varje år kommer hem till Flyinge för att delta i finalen av VW-Grand Prix?

Den här gången avstår han från världscuphoppandet i Stuttgart till helgen och hoppas att han ska kunna samla poäng för finalen på andra kvaltävlingar (dock inte London eller Mechelen, som han heller inte rider). Han hade bara kunnat ta med sig Clarimo Ask till Stuttgart, så nu valde han ett annat upplägg. Clarimo Ask fick följa med till Doha föregående helg.

Apropå Doha så insåg RGB redan direkt i omhoppningen att han inte skulle vinna. Han berättade att Casall Ask inte känts hundraprocent pigg i omhoppningen, som kom väldigt snabbt efter den krävande andra omgången. Redan mellan första och andra hindret tvingades han lägga in ett extra galoppsprång och där tappade han en halv sekund, och sedan blev det ytterligare ett extrasprång i slutet av banan. Men tredjeplats i denna penningstinna avslutning av Global Champions Tour, inför shejkerna i Quatar, och en tredjeplats totalt är inte dåligt.

Casall Ask ska förresten fortsätta tävla, trots att det var sagt från Holsteinerförbundet att detta skulle vara hingstens sista säsong. ”Det är inte sagt när han ska sluta”, påpekade RGB. Så det blir säsongsplanering inför 2016, med lite färre tävlingar, men inte otänkbart att det blir världscupen – och då kanske vi får se honom i finalen i Göteborg i påsk. Det vore något!

RGB stannar på Flyinge hela veckan. Förutom blivande (?) OS-hästen Unita Ask har han med sig en kvartett påläggskalvar. Det är Todt un Prince Ask, Crunch, Boston Ask och Savita. Todt un Prince Ask såg vi med beredaren Andreas Erni under Helsingborgs Horse Week. ”Den trånga arenan passade inte hästen alls. Han är fransk och har knappt gått inomhus alls. Nu ska det bli spännande att se hur han tar detta”, sa RGB. Savita reds tidigare av henrik von Eckermann och henne har RGB på prov, besked om en fortsättning ska han lämna till ägarna efter Flyinge.

Den mest intressanta hästen är godkände Holsteinerhingsten Crunch, sju år, en son till Clarimo Ask. ”Crunch hoppar helt våldsamt”, beskrev RGB och menade att hingsten hoppar högt. En häst för framtiden, tyckte RGB, med ännu mer kapacitet än hans förra topphäst Quintero.

Även om RGB är påpassad av alla på Flyinge trivs han att komma hem. Hela familjen, inklusive fru Evi (som också tävlar) och 14 månaders dottern Pamina (med mycket spring i benen). ”Hon är överallt, så det är tur att jag bara har en häst med mig”, skrattade Evi, som också känner sig hemma på Flyinge och trivs att bo hos och träffa svärmor Elsa.

Mycket att uppleva och titta på på Flyinge den här veckan alltså. Det går inte att missa.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.