Häst-Skåne blir allt större

Skåne är av tradition en stort hästlandskap.

Nu har det blivit ännu större och mer kommer.

Helsingborg Horse Week blev en klar tillgång till utbudet av tävlingar. Jag gillade konceptet att de första sex dagarna var öppna för alla ryttare, även de som hoppar 1,10-hoppning. Det gav alla möjlighet att få rida på en riktig arena och det blev väldigt uppskattat. Dessutom gav det arrangerande Helsingborgs Fältrittklubbs alla funktionärer, med Tomas Hammar i spetsen, en chans att arbeta in sig och att åtgärda småmissar.

Den sista helgen hade tävlingen internationell status och eftersom det ”bara” handlade om tvåstjärnigt kunde man ha klasser ända ner till 1,20-hoppning. Massor av unga ryttare, en hel del som just suttit av sina ponnyer, passade på att känna på hur det är att tävla ”på riktigt”. Och mera rutinerade ryttare tog ut sina unghästar för att ge dem en bra efarenhet.

Tävlingarna blev riktigt festliga på lördagskvällen och jublet ville aldrig ta slut när Stephanie Holmén svingade Cash In över ett hinder i four-bar-hoppningen på 1,80. Minst lika intensivt, spännande och publikintensivt blev det vid den avslutande 1,45-Grand Prixen. Omhoppningen blev en höjdare, med klubbens egna ryttare på de tre främsta platserna: segrande Tom Krog och sedan paret Shane Carey och Linnea Ericsson-Carey.

Tom Krog, Zacramento 2 Täcke, rosett – och en bil. Tom blev rikligt belönad för sin Krog-show under Helsingborg Horse Week.

Toms ritt var fantastisk, en riktig Krog-show!

Bra belönade blev de bästaryttarna också: Shane som meetingbäst fick tre års leasing av en hästlastbil och Tom fick en bil.

De svenska ryttarna har länge efterlyst fler internationella tävlingar på hemmaplan. Nu har de fått Varberg och Helsingborg.

Dessutom utökas det skånska utbudet med internationell fälttävlan. Det är Mattias Gårdlund och Anna Wemlerth vid Skyrup CC som satsar igen. Premiären blir i augusti med en- och tvåstjärnig lång fälttävlan. Dressyr- och hopproven ska ridas vid anläggningen i Skyrup medan terrängprovet ska avgöras på och runt Hovdala slott.

”Allt finns redan i Skyrup: bana, uppstallning, boende och eftersom vi två veckor senare har vår elithoppning blir det en synergieffekt”, menar Mattias Gårdlund.

Premiären nästa år är bara början på något som alla hoppas ska bli riktigt stort, ett EM 2021. Och varför inte? Kunskap och förutsättningar finns. dessutom står Hässleholms kommun också bakom. Kommunen vill satsa på att bli en stark hästkommun. Jan Brink och Royne Zetterman är etablerade här redan och tillsammans med Skyrups Country Club är många, många miljoner redan investerade.

Jag kan inte låta bli att säga, att sent ska syndaren vakna. Det var ju just Hässleholm som inte insåg värdet när Kyra Kyrklund ville köpa gård och mark här och nekade henne köp. Det tackar engelsmännen för idag eftersom hon och hennes Richard flyttade till Storbritannien i stället. Men tänk vilken tillgång det hade varit, både för kommunen och ridsport-Skåne, om Kyra etablerat sig här.

JN Fint besök på Hovdala, världskände hinderdesignern John Nicholson (t v) från Nya Zeeland har fått i uppdrag av sportchef Mattias Gårdlund att rita de nya hindren till den nya internationella fälttävlan nästa år.

Hur som helst, nu blir det alltså internationell fälttävlan här. Världskände John Nicholson från Nya Zeeland är engagerade som ban- och hinderdesigner och det understryker seriositeten i satsningen. Hans namn kommer att locka ryttare från hela Europa och viljan att göra resan till Hovdala kommer att bli än starkare om det 2021 blir ett EM här. Jag var uppe på Hovdala och träffade den sympatiske nya zeeländaren och han var, på sitt lite tillbakadragna sätt, fylld av entusiasm inför uppgiften. Han gillade att han hade mycket att läsa på om, för meningen är att hindren ska spegla slottets och hela Göingetraktens digra historia.

Den här helgen har uppmärksamheten kring elithoppningen flyttat norrut, närmare bestämt Strömsholm, där sista deltävlingen av VW-Grand Prix-serien innan finalen på Flyinge avgörs. Många skåningar på plats, som vanligt. För Rolf-Göran Bengtsson och Henrik von Eckermann gäller dock ännu större uppgifter/pengar. det är nämligen final i Global Champions Tour i Doha. RGB vann finalen i fjor och var tvåa (efter Scott Brash) totalt. Det vore inte fel om Casall Ask avslutar sin karriär med storslam i år! RGB ligger trea, efter Scott Brash och Luciana Diniz och har häng på segern.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.