Hårt eller mjukt – en ren smaksak

Tre dagar har gått av de tio i Helsingborg Horse Week.

Och det som började med en massa klagomål har blivit hur bra som helst. Några hektoliter vatten och en bra trumla – och så var underlaget fixat.

Under söndagens hoppningar stod jag och pratade med Linnea Ericsson-Caryes pappa Christer Ericsson om just underlag. Han tyckte att allt är relativt, att det var individuellt hur underlagets kvalitet uppfattades av olika hästar. Han drog en jämförelse med galoppen där det är väldigt påtagligt hur beskaffenheten på underlag som gillas eller ogillas av olika hästar. Vissa älskar tungt, andra vill ha stenhårt. Ligger mycket i det.

Hur som helst, lördag och söndag har Helsingborgs Fältrittklubb och dess funktionärer kunnat erbjuda bästa möjliga konsistens på det nya fibersandsunderlag som lagts i Helsingborg Arena. Så ingen kan skylla en dålig prestation på underlaget.

Det är roligt att besöka arenan i Helsingborg. Omgivningen är så helt annorlunda än man är van vid vid ”vanliga” tävlingar. Här kommer ryttare som man brukar se vid diverse banor och ridhus runt om i landskapet plötsligen gående i en arena, ofta lite vilsna eftersom det tar ett tag att hitta rätta dörrar och utgångar. Omdömena är uteslutande positiva, alla älskar att tävla på en riktigt arena, precis som de internationella ryttarna brukar göra. Här kan de se snabbrepriser på sina ritter på tv-skärmar överallt och det är en service som är väldigt speciell. Det är festligare, seriösare och alla känner att de blir tagna på allvar.

I morgon fortsätter hästveckan, nu med järn- och bronstourerna, lite högre klasser däremellan och sedan avslutas veckan med internationell hoppning.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.