Lokaltävling på hög höjd

Ryttarna har skrikit efter flera internationella tävlingar på svensk mark. Tävlingar som är lite mindre än femstjärniga Falsterbo och Göteborg.

Nu har de fått dem. Först Varberg i somras, och nu Helsingborg, inomhus i den nya, fina arenan.

Tävlingsledare är HFRK:s Tomas Hammar och han beskriver sitt tvåstjärniga evenemang som ”lokaltävling för våra internationella ryttare”. Det är ganska på pricken, för han håller klasserna öppna, till och med 1,45-Grand Prixen. Det är bara att anmäla sig, exempelvis om man har en yngre häst som behöver skaffa sig lite rutin.

Trots allt är ryttare från 14 nationer anmälda, även om man ska vara lite skeptisk till den siffran. Många av de utländska ryttarna bor och verkar i Sverige och Danmark och är välkända på våra tävlingsbanor här nere i Skåne. Ta irländaren Shane Carey,exempelvis,. Han bor tillsammans med sin fru Linnea Ericsson Carey i Skurup. Linnea tävlar för Danmark.

Men det spelar ingen roll, tävlingarna i Helsingborg blir väldigt intressanta. Konceptet är alldeles utmärkt, för Tomas Hammar och projektledare Bertil Alm bjuder in alla sorters ryttare. Helsingborg Horse Week varar nämligen tio dagar och de första sex är det klasser ända från 1,10-hoppning, upp till 1,40. Det ger vardagsryttaren chansen att tävla i en riktig showarena, och det är mig veterligen första gången det sker.

Tomas Hammar hade förhoppningar om att svenske superstjärnan Rolf-Göran Bengtsson skulle komma, men när jag ringde RGB dementerade han och sa att han kommer att skicka ett gäng andra ryttare från sitt stall. Bland dem försteberidaren Andreas Erni, som vi ju sett tidigare i Sverige, inte minst i samband med Breeders på Flyinge.

Jag har gått runt och tittat lite på logistiken i Helsingborg. Tävlingsbanan är jättefin, tillräckligt stor och intim med publiken nära. Också framhoppningen är bra, även om den inte är så stor och bara tolv ekipage i taget kommer att tillåtas. Men sedan är det slut med ridmöjligheter, förutom på stigar runt stallområdet på Fredriksdal. Ska bli intressant att se hur det kommer att fungera. Utomlands gör det det, där är ryttarna inte vana vid en massa banor och extra ridhus.

Hur som helst så kommer det att bli en rejäl hästfest i dagarna tio i Helsingborg, med häst-. och ponnyhoppningar, uppvisningar, islandshästar, riddarspel och invigningssång av hästintresserade sångerskan Velvet. Helsingborgs stads, arenans och Tomas Hammars initiativ är bra, det är bara att hoppas att allt lyckas.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.