Jens är ridkonstens beskyddare

”Det enkla är det genialiska” hade jag som rubrik i mitt förra blogginlägg. Och just de orden passar på pricken in på det Jens Fredricson förkunnade när han höll clinic på Flyinge i lördags.

Denna clinic var mest riktad till ponnyryttare och ungdomar men var öppen för alla. Tyvärr hade påbudet inte gått ut till tillräckligt många, bara mittsektionerna i stora ridhuset var besatta. Jag kan säga, att de som inte kom till den här clinicen, de missade verkligen något.

Jens var tydlig när han inledde med att själv sätta sig på en av Flyinges skolhästar. Från hästryggen sa han att det finns mycket att tala om i hoppteknik, anridning mot hinder och så vidare. Men den här gången skulle han enbart inrikta sig på ryttarens sits.

Som sagt, jag önskar att fler hade lyssnat på Jens, för på ett ibland väldigt roligt och hela tiden instruktivt sätt, visade han, berättade han, instruerade han om sitsen betydelse. Han fick inte bara ”sin” häst att bli kvar i samma tempo när han släppte tyglarna, han fick hela publiken att ställa sig upp och känna efter hur axlar och höfter i samverkan påverkar helheten. Som grädde på moset avslutade han med att hoppa en linje på allt från fyra till åtta galoppsprång.

Jens är en beundrare av ridkonst – och landets viktigaste profet i ämnet!

Jag åkte direkt från Flyinge till Lillhagens nationella hopptävlingar och med Jens ord i minnet studerade jag ryttarna lite extra i dagens 1,30-hoppning. Det var uppenbart hur de mera skickliga och/eller erfarna använde sin sits på ”Jens-vis” och hur mycket mera i balans deras hästar var.

Och apropå skicklighet, det är väl läge att gratulera Douglas Lindelöw till andraplatsen i Kiels Grand Prix med trogna Talina.

Här hemma är det full fart, för alla mina fyra hästar är hemma nu. Fyraåringen säsongsavslutade på Lillhagen på söndagen med felfri runda, så nu ska bakskorna av, och hon ska få gå i stor gräshage tillsammans med sin ettåriga lillasyster och den gamle. Fyraåringen har varit hos Karro sedan i början av augusti och utvecklats massor, och därför är det dags för vila. Jag håller på att vila är viktigt, fyraåringen mår fantastiskt bra och älskar att bli riden och jobba, men det hjälps inte, hennes unga kropp behöver ta igen sig nu ett par månader.

Elvaåringen har fått hoppa för första gången sedan juni och hon var överlycklig. Äntligen har jag tillbaka min glada, ibland bitska och alltid ambitiösa vän.

Och stubbåkrarna ligger kvar – bättre än någonsin.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.