Det enkla är det genialiska

Den meteorologiska hösten har visserligen inte kommit till oss här i sydvästligaste delen av landet, men nog märks det att sommaren är över. Det har visserligen inte regnat på jättelänge (det är snarare snustorrt) men ibland biter det lite i kinderna när vinden står på.

Ovanligt många stubbåkrar ligger orörda, och eftersom det är torrt är de alldeles utmärkta att rida på. Vi har fått flera bonusveckor för trav- och galopparbete på stora ytor. Ridhusen får gärna vänta ett tag till.

Inomhussäsongen på tävlingsfronten är dock definitivt här och det tycker jag är ganska bra. Efter att ha varit ute en hel del med elvaåringen de senaste två åren tycker jag mig kunna konstatera att underlagen generellt sett är bättre inne än ute.

Vid Breedersveckan på Flyinge blev det en del diskussioner om underlagen. Melonbanan, som som vanligt användes som framridning för hopphästarna, var lika stum som när vi var där med fyraåringen vid championatskvalet två veckor tidigare. Gamla ridhuset, som fungerade som sista framhoppning, var också lika svårbemästrat som tidigare för de unga hästarna.

Många klagade och det var berättigat, och jag pratade med tävlingsledare Tomas Torgersen om problemet. Han hade en rätt enkel, och inte alltför dyr lösning, på det hela. ”Bäst vore att lägga ett modernt underlag på Melonbanan och sedan bygga ett tak över. Då blir det inte så påverkat av väder och vind,” sa han.

Genialiskt. Det är bara att sätta igång. För att flytta Breeders till Elmia i Jönköping vore förödande. Snacka om kostnader för E. Swede Horse. Elmia är ingen permanent ridsportanläggning, så det måste läggas underlag för flera banor (hoppning och dressyr går ju parallellt), byggas läktare och uppstallning. För mig verkar det orimligt när man har en anläggning som Flyinge. Visserligen i behov av vissa uppdateringar, men trots allt väldigt värdigt att hysa Svenskt Avels- och Sportchampionat.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.