Häftig häst släcker stjärntörst

Det spelade ingen roll vilken hästsportgren man var intresserad av – den underhållning det bjöds på Jägersrogaloppen på måndagskvällen var något för alla som gillar skönhet, djur och stor prestation.

Store, brune valacken Volatile har, trots sina tre år, redan blivit en stjärna. Seger med över 16 längder i debuten som tvååring, fin placering i England och seger i en storlöpning i Dubai är nästan overkliga prestationer, särskilt av en svenskfödd galoppör. Tränare Jessica Long på Stall Rancho har själv fött upp hästen och hon har sedan sålt den i 20 andelar.

Alla ägarna försöker vara på plats varhelst hästen startar. När det nu blev framträdande på Jägersro blev det trångt i vinnarcirkeln, för visst vann Volatile. Kanske inte så överlägset som väntat men det gjorde inget. Det blev en upplevelse ändå när Jacob Johansen lät hästen springa på som han ville mitt i loppet. Då bara försvann han från sina konkurrenter. På slutet var hästen lite trött, men det var inte så konstigt, loppet var inlagt som ett träningsjobb och skulle fungera som den fina formskärpning som det säkert blev. Att det dessutom blev 100 000 kronor på kontot till alla delägarna gjorde ju inte ont.

Törsten efter en profilhäst inom galoppen illustrerades påtagligt. Det spelar ingen roll om arrangörerna på Jägersro försöker locka med ”American Day”, fashionabla bilar, sångstjärnor eller annat – det är när det kommer fram en riktigt bra häst som folk tar sig till banan. Över 1 500 personer kom nu, en helt vanlig måndagskväll, och trängdes runt ledvolt och vinnarcirkel. När Volatile sprang ut ur startboxarna var det knäpptyst, när han sköt ifrån sina konkurrenter steg jublet och ännu högre jublades det när hästen galopperade fram mot sin seger på upploppet.

Det är bara att hoppas att Volatile får en lång, och framgångsrik, karriär. Och att det skrivs ut löpningar som passar.

Visste ni förresten att namnet, Volatile, betyder flyktig, häftig, hetlevrad på engelska?

I helgen besökte jag Romeleåsens tävling. Härlig gräsbana och mysig stämning runtomkring men det var påtaglig ovana vid underlaget bland hästarna. Ovanligt många drog på sig fel, inte minst vägringar. Kommande helg är det nationell status på Romeleåstävlingen, och förhoppningsvis blir det lite bättre då.

Helgen innebar även första omgången av Global Champions Tour. Rolf-Göran Bengtsson red felfritt i första omgången med Casall Ask men rev ett i andra och slutade tia. Jag kan inte tänka mig att han var helt nöjd men det blev i alla fall poäng i den här premiären. Henrik von Eckermann var också med, på For Sale, och klarade de båda omgångarna med ett nedslag i varje.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.