Finalen tillbaka där den hör hemma

Nästa år går världscupfinalerna i dressyr och hoppning i Göteborg.

Det är skönt, det. För hur glittrigt och upphaussat det än är i Las Vegas, så inte ger staden rätt känsla för en final, som man gärna kan ge digniteten inomhus-VM. Det är väldigt mycket show (med glyttiga prisutdelningar enligt Douglas Lindelöw) och det hjälpte inte att Lady Gaga invigningssjöng, Las Vegas är för ”ohästigt”, ur alla synvinklar.

Arenan i den ökenheta spelstaden i Nevada,  Las Vegas, är för liten, särskilt när hindren blir riktigt stora. Det var ingen riktig glädje med att se hoppningarna, inte när hästarna, trots att de ansträngde sig till det yttersta, inte fick en sportslig chans att klara hindren. Många hästar gav helt enkelt upp.

Inte heller underlaget höll finalstatus, och det är än märkligare idag, när forskningen på tävlingsunderlag kommit så långt, och det är jämn hög standard på de flesta andra internationella inomhusarenorna.

Banbyggare Anthony d’Ambrosio, USA, lär förhoppningsvis inte få förtroende att bygga någon final igen. Kritiken mot honom var hård och det är lätt att förstå. Det sätt han byggde andra rundan i finalen på var inte bra. Särskilt inte att placera ett räcke på kortsidan som nästan gjorde anridningen till trekombinationen på långsidan med oxer-oxer-räcke omöjlig. ”Mördarkombination” döptes trippelserien snabbt till.

Mitt i detta inferno fanns unge Douglas Lindelöw från Fulltofta utanför Hörby. Nog visste vi att Douglas är en mästare på att fokusera och hålla sig inskall, men att han var s-å bra kunde vi inte ana. Han lät sig helt enkelt inte påverkas av något eller någon, han höll sin plan. Till och med när alla i finalens första runda före honom rivit, och rivit grovt. Douglas red helt enkelt in, hade sin Casello där han ville ha honom – och red felfritt. Den prestationen gav genklang, och den (och hela finalseriens genomförande) fixade alldeles säkert en EM-biljett åt honom.

Att det blir så gick att höra på förbundskapten Sylve Söderstrand som gav idel beröm. Sylve var på plats i Las Vegas och såg med egna ögon vad Douglas duger till och konstaterade alldeles säkert inom sig att här har han en säker EM-ryttare. Casello är dessutom ännu bättre utomhus…

Vårt skånska dressyrhopp Paulinda Friberg inledde bra med personbästa i Grand Prix. Men i finalen blev det inte riktigt lika bra. Paulinda var oroad sedan Di Lapponia till och från haft lättare feber, och när det nu gällde som mest, då hade inte det svarta stoet de krafter som behövdes. Men en stor erfarenhet rikare blev det, både Paulinda och Di Lapponia.

Medan man hoppade inomhus i hettan i Las Vegas inleddes utomhussäsongen här hemma i helgen. Det var fälttävlan i Flyinge och hoppning på grusbana i Eslöv. Nästa helg inleder Romeleåsens sin dubbelhelg, på gräsbana!

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.