Dags för regelrätt diskussion

Det går uppenbarligen trögt för en del ridskolor nuförtiden. Jag har själv ingen koppling till någon ridskola och har därför dålig koll på verksamheterna men självklart har ridskolorna en viktig uppgift. För många, främst barn, ger de alla en möjlighet att umgås med djur och sporta med djur. Anläggningarna är fritidsgårdar, de fostrar ungdomarna i ansvar, socialt beteende och ansvarstagande. Så självklart måste vi värna om dessa ridskolor, som i sin utformning är unika för Sverige, just för att de är till för ALLA, oavsett ekonomisk eller social status.

I Laholm kämpar ryttarföreningen just nu mot kommunen, som vill sälja föreningens anläggning (som ägs av kommunen) i Ahla och därmed skulle de 230 medlemmarna bli hemlösa. Svenska Ridsportförbundet och Hallands Ridsportförbunbd är engagerade och har nu anlitat jurist för att reda ut vad som ska/bör hända i framtiden.

Undrar förresten hur det kommer att bli med nya TR-regeln med hjälmtvång vid veterinärbesiktningar på tävlingsplatser. Nyligen såg jag många ”brott” mot de nya bestämmelserna i Lund, i lördags var det samma sak i Skabersjö. Och visst känns det löjligt att sätta på en hjälm bara för att man ska springa några meter med en häst.

Regler finns också kring bakbensskydd på unghästar. Dessa regler, att skydden inte får vara för tunga och att de inte spänns med resår, gäller till och med hopphästarnas sjuårssäsong. Just sjuåringar har lämnat unghästklasserna och tävlar mot äldre hästar, men, som en mycket rutinerad ryttare nyligen påpekade, de tävlar inte under samma regler. På en äldre häst får man sätta på teknikskydd (i syfte att få hästarna att lyfta bättre på bakbenen), med sjuåringen måste gå med de skydd som endast är godkända för unghästar.

I helgen var det hopptävlingar i Skabersjö och som vanligt flöt det mesta på, trivsamt och rutinerat. Men jag hörde ryktas om att kommande tävlingar i påsk är i fara eftersom man har svårt att hitta tillräckligt många funktionärer. Är ryktet sant är det verkligen att beklaga, att en så anrik förening som Skabersjö måste hacka sig fram, trots nytt, fint ridhus.

I Åstorp reds det dressyr på högsta nivå, med Grand Prix och Grand Prix kür. Grand Prixen vanns av norskan med det passande namnet Trude Hestengren men till söndagens kür hade norskan åkt hem och då vann Helsingborgs Ida Kristoffersson på Rolex TP. Fantastisk upphämtning av Ida som ”bara” varit sexa i GP:n. Ida slog för övrigt Rose Mathisen som ju var OS-reserv med Bocelli 2012.

Jag hade tänkt åka och titta på dressyren i Åstorp, men det blev inte av. I stället blev det hopptävling (i Skabersjö) för min elvaåring och på söndagen roade jag mig med att själv träna dressyr med henne, i Lund. Fyraåringen går här hemma och vilar, men det får nog vara slutvilat snart, för hon är väldigt pigg och full av rackartyg. 22-åringen är ganska trött på att vara lekfarbror vid det här laget.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.