Ystert värre på Flyinge

Bruksprovsveckan på Flyinge är över och ett antal nya, unga hingstar har klarat alla tuffa tester och blivit godkända för svensk avel.

Veckan avslutades med en hingsttävling. Jag stannade och såg hopphingstarna och blev bjuden på en härlig show. Allt från fyraåringar till världscuphästar startade, i samma kjlass, men självklart hade de olika höjder att hoppa på.

Alla ägare/ryttare var givetvis angelägna om att hingstarna skulle visa sig från sin bästa sida, nu när betäckningssäsongen stundar. Men det gavs ändå utrymme för massor av show, så det blev en fantastiskt rolig och väl genomförd tillställning.

Vem som vann? Självklart Niklas Arvidsson på Click and Cash, hingsten som i sin senaste start hoppade världscupen (med fyra fel) i Göteborg. Tvåa? Niklas Arvidsson, nu på fjorårsvinnaren Hasard.

Trea var Nicole Persson på familjens Hip Hop. Hingsten är 16 år och Nicoles farfar Hans-Göran tycker den har tävlat färdigt nu och helt bör ägna sig åt avel. Det tycker inte Nicole och hennes pappa Ingmar. Och det tyckte varken konferencieren Maria Gretzer (som tävlat Hip Hop tidigare) eller publiken som fick se en mycket fräsch och hoppglad häst. Upplagt för familjeråd hemma i Anderslöv.

Hingsthoppningen hade samlat 13 startande. Det hade funnits utrymme för fler. Varför inte även bjuda in två-tre avkommor till de äldre hingstarna som därmed dels kan visa hur papporna nedärver sig, och dels får tävla mot dem?

Efter hoppningen var det dags för dressyrhingstarna, och sedan blev det premiering av de nygodkända hingstarna, följt av middag för alla inblandade.

Här hemma är hästarna minst sagt ystra. 22-åringen är nästan värst av dem alla och springer omkring i hagen och leker med fyraåringen. Men det är lätt är förstå honom att han njuter av det fina vårvädret, särskilt när nu tranorna väller in i streck efter streck.

Från och med i år är det obligatoriskt att bära hjälm vid veterinärbesiktningarna på tävlingar. Jag förstår tanken för ibland kan det gå en aning vilt till. Jag tycker ändå det är lite ”bror-duktig”-känsla över den regeln. Det vore mycket mera motiverat att införa hjälmtvång för dem som står på framhoppningarna. Där är det ofta riktig high chaparall och det gäller att se upp så man inte blir överriden.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.