Ett himla väsen…

Det blev ju ett himla liv i söndags när SvT bröt sändningen från världscupen precis när det var som mest spännande i omhoppningen.

Själv märkte jag inget eftersom jag ju var på plats, men jag hann inte ut från arenan förrän jag hörde vad som hänt och om hur ilskna folk var.

Snabbt bildades en Facebook-grupp och det tog bara något dygn innan 15 000 hade anslutit sig till gruppen. Jag förstår folks ilska och visst var det klantigt av SvT. Chefen Per Yng gick omedelbart ut med en ursäkt och under måndagen redde han ut vad som hänt. Jag pratade själv med honom i samband med att både han och jag medverkade i Radio Malmöhus på måndagseftermiddagen.

Jag hävdar att, när man sänder direkt från evenemang som inte har någon fast sluttid, då bör man ha en reservplan. Det kan alltid dra ut på tiden, just som det gjorde i Göteborg, beroende på långa banor och många till omhoppning. Nu satt SvT där med en klass som gick in i sitt mest spännande skede, med tre svenskar i kampen om segern, utan att ha någon kanal att flytta över till. Alla kanaler, inklusive SvT Play, var upptagna. Att fortsätta i den kanal de börjat gick inte eftersom UR (Utbildningsradion) har rättigheten till kanalen mellan 17 och 18 på söndagskvällen. Då spelade det ingen roll om UR-programmet var en repris, UR har rättigheterna.

Jag förstår reaktionerna från alla som gick miste om den spännande upplösningen i Göteborg men kritiken mot SvT har varit för onyanserad, förmodligen uttalad i affekt av de flesta. Vi ska inte glömma att de produktioner de bjuder på normalt håller väldigt hög kvalitet. Maria Wallberg och Lotta Björe gör ett fantastiskt jobb. Vi har i flera vintrar kunnat se varenda deltävling av världscupen och när det är mästerskapsdags sänds det mesta.

Därmed är det dags att sätta punkt.

Låt oss i stället glädja oss att det blir mer och mer vår, och att hästarna understryker det med att börja fälla vinterpälsen. De är otroligt spralliga. Snart är det dags för utomhussäsongen. Vi här hemma får vänta ett tag, men många tjuvstartar och åker till italienska Arezzo. För Douglas Lindelöw blir det ännu varmare, för som bekant blir det Las Vegas-resa för honom och Casello. Han blir ende svensk i världscupfinalen när nu Rolf-Göran Bengtsson tackat nej, och Malin Baryard-Johnsson misslyckades med att ta poäng i Göteborg.

Apropå Casello, han är ju efter Casall Ask. En annan avkomma till Casall blev den dyraste  hästen när det hölls auktion på hopphästar i Wellington i början av veckan.

Riktig frossa i avel kan man få på Flyinge nästa vecka. Det är dags för årets bruksprov, dock med färre hingstar än vanligt, enligt uppgift. En som inte behöver visas igen är Maria Gretzers Singular la Silla. Han ratades som ung när han gjorde sitt bruksprov, men nu när hingsten är ”vuxen” har han hunnit visat vad han går för, så nu är han godkänd även i Sverige, på prestation.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.