Ridsporten hoppar allt högre

En tradition i samband med Gothenburg Horse Show är att ridsportförbundet på lördagen bjuder in pressen. Trakterade med scones, snittar och kakor får vi höra om det gångna årets verksamhet och om vad som ska komma.

Ordförande Anders Mellberg hade ett stort leende när han drog verksamhetsberättelsen och ännu bredare blev leendet när han berättade om ekonomin.

Efter Mellberg blev det ännu gladare och när två av de fem i ATG:s talangsatsning (ryttaren Johanna Rinnesjö och ledaren Jens Fredricson)  anträdde scenen på kryckor brast skratten ut., ”Farlig sport det här” skojade  de. Inte desto mindre, Rinnesjö, Filip Ågren, Anna Persson och Amanda Ericsson påpekade samstämmigt att satsningen betytt massor för dem. De har fått åka till Bosön för fysträning och kostrådgivning och de har haft avsuttna träffar där de lärt sig hur de ska hantera sponsorer, media och hela sin verksamhet. Dessutom har var och en haft en landslagsryttare som mentor. Nu är det dags för en ny kvartett i denna ATG-satsning men några nya namn har inte offentliggjorts än. 15 april är sista ansökningsdag för de ungdomar som är intresserade.

Nyheten är att ATG inte enbart satsar på hoppning, utan även två talanger från vardera dressyren och fälttävlan ska med.

När ungdomarna var klara fick Tomas Wilhelmsson berätta om att hans stora tävling i Hammarö utanför Karlstad kommer att bli ännu större i år, och döps om till Wermland Equstrian Games. Här ska ute-SM avgöras, både i hoppning och dressyr, och här ska samtidigt även ridas en av 7-Star-tävlingarna. 27-31 maj är datumen och det finns sammanlagt 1,2 miljoner kronor i prispengar.

Ännu mer pengar, 2 187 000 kronor sammanlagt, blir det i årets VW-serie, den serie som under de tre år den funnits inneburit att många fler hästar och ryttare utvecklats till hög nivå. I år blir touren delvis internationell eftersom första deltävlingen, i Varberg 29 juli till 2 augusti, blir trestjärnig, med världsrankningspoäng i tre av klasserna. Rolf-Göran Bengtsson har redan lovat att komma och han intygar att tävlingen kommer att locka många internationella ryttare.

– Det finns många som är bra och som letar tävlingar, sa RGB.

Umeå, Billdal och Strömsholm blir övriga platser för deltävlingar och finalen kommer som tidigare att gå på Flyinge, den 18 november.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.