Ibland sitter det på utsidan

Lördag i Scandinaviun och fler och fler strömmar till. För oss som arbetar bakom kulisserna blir det alltmer intensivt eftersom det är många som vill presentera projekt, idéer och satsningar för media. Det gäller att sålla.

Men när H&M kallade till presskonferens gick jag och kollade. Malin Baryard-Johnsson har fått stöd av den internationella klädkedjan sedan 1996 och Peder Fredricson har också funnits med i många år. Nu får svenskarna ytterligare två kamrater i teamet, tvillingarna Oliver och Nicola Philippaerts från Belgien. Jag måste säga att jag först var besviken, jag hade trott och hoppats att när det nu skulle bli en utvidgning av engagemanget inom ridsporten, då var det ytterligare två svenskar som skulle fått chansen.

Men jag förstår tanken på att engagera två unga killar, proffs i sportren och snygga på bild. Dessutom kan det vara smart att knyta Philippaerts ännu hårdare till Sverige. Pappa Ludo, förut en världsstjärna, har 200 hästar i verksamheten och han gillar svenskfött. Jag träffade honom så sent som i höstas i samband med Breeders på Flyinge, när han letade nya talanger. Med sönerna i den nya satsningen finns det dessutom givetvis chans att fler svenska ryttare på ett smidigare sätt får tillgång till och chans att köpa bra hästar.

Rätt roligt förresten att se att just Peders och Malins långvariga gemenskap i teamet har smittat av sig – på sönerna. Två av dem, Malins Alvar och Peders Hjalmar var i full gång med upptåg när vi delade hotellhiss häromdagen. Det är småkillar som redan fått stor världsvana.

Tävlingsmässigt började dagen med finalen för ungdomarna och många på läktarna kund konstatera att den norrman, Johan-Sebastian Gulliksen, som stakat sig till seger i de båda kvalen, den här gången vallade bort sig. I stället klev skånska Nicole Holmén fram med VDL Titanic och tog en seger som hon drömt om sedan hon var liten. Hennes lycka var total och hon kunde helt enkelt inte låta bli att galoppera flera extravarv efter målgången.

– Det gäller att passa på, man vet ju aldrig om man får tillfälle till något sådant igen, sa hon.

Precis, Nicole gör sin sista young rider-säsong, nästa år är hon senior. Visserligen har man gjort övergången till vuxenåldern lite smidigare genom U25, men ändå. Nicole funderar, ska hon vara kvar hemma i Höllviken och försöka satsa därifrån? Eller ska hon, som så många andra ungdomar, ge sig av ner på kontinenten och testa att slå sig fram i den stenhårda konkurrensen där? Eller ska hon hoppas hamna lika rätt som storasyster Stephanie, som anställts som tävlingsryttare hos Lise och Peder Fredricson?

Roligt var det i alla fall med ungdomsklassen här i Göteborg, för för första gången var den internationell, med bland annat tre tyska deltagare. Jag hoppas det blir en utökning, så att fler utländska ungdomar kommer hit. Det gynnar inte minst svenskarna och det ger ett väldigt bra mått på var de står i konkurrensen.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.