Vältrimmat i Göteborg

Knappt hade man svalt frukosten på hotellet här i Göteborg  förrän det var dags att jobba. Och det gjorde jag så gärna, för inget är väl roligare att skriva om än svenska segrar. Irma Karlsson från Hörby tvålade till flera av världens bästa ryttare när hon och Balahe vann fredagsförmiddagens 1,40-klass.

Jovisst, det handlade ”bara” om en 1,40-hoppning, men även en sådan ska vinnas och det sätt Irma gjorde det på visade att hon tagit steget, från ungdomstiden till seriös seniornivå.

Det var härligt att se samspelet mellan viljestarka och heta Balahe och Irma. För även om det gick väldigt snabbt där inne på banan, så var det harmoni över hela rundan.

Malin Baryard-Johnsson red en ”skolrunda” med Corporal, utan någon tanke på att vinna klassen. Den hästen har något alldeles extra och fortsätter utvecklingen blir han en riktig topphäst. Jag såg också Marcus Ehning med Gaudi. Blir inte det en mästerskapshäst, så blir ingen det. Herrejösses vad den kunde hoppa, och så enkelt den gjorde det.

Organisationen i Göteborg är otroligt intrimmad och ryttarna har flera gånger röstat fram tävlingen som världens bästa. Det är ofta de små detaljerna som gör det. Som igår, när amerikanskan Reed Kessler ramlade av sin häst och tränset föll med. Hästen sprang runt på arenan och det tog lite tid innan man hittade något att trä på hästens huvud.

Några minuter senare hade en grimma med grimskaft införskaffats och hänger nu under klockan vid insläppet.

Publiken strömmar till som aldrig förr, på torsdagskvällen var det i det närmaste fullsatt. Men ryttarna, och deras hästskötare, knorrade en del över tidsprogrammet. Morgonträningen blev väldigt tidig eftersom juniorklassen började redan klockan 10 och dagens sista klass var inte klar förrän halv tolv på kvällen. Förslaget var att lägga någon internationell 1,40-klass på förmiddagen, att sedan låta juniorerna tävla under en bättre publiktid och att lägga dagens huvudklass, 1,50-hoppningen tidigare på kvällen.

Dressyrens förbundskapten Bo Jenå ska visa upp sin frihetsdressyr med några Flyingehästar. Han fick träningstid mellan halv tolv och halv ett, efter tävlingarna, alltså.

Uppmärksamheten kring de svenska ryttarna är enorm på tävlingar som i Göteborg.

– Alltid värst på hemmaplan. Det är så många som drar i en, påpekade Rolf-Göran Bengtsson, som därför lämnade sambo Evi och dottern Pamina kvar hemma i Tyskland.

Ryttarna tar det med ro och ställer upp på det mesta, hela tiden med gott humör, och alltid med ett leende på läpparna. Det är det som gör Gothenburg Horse Show så unik.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.