Kvaldramatik på högsta nivå

Det var bara kval till söndagens poänggivande världscup – men oj, så spännande fredagskvällens WC-hoppning blev.

Det handlade om en 1,50-hoppning på tid och det var ingen tvekan om att det var många som var ute efter segern. Portugisiska Luciana Diniz ledde med sin underbara Winningmood och hon red så fort, så alla trodde att det skulle räcka till seger. Luciana blev femma till slut och då kan ni ju föreställa er hur fort de andra red. Douglas Lindelöw snodde runt med sin Talina och övertog ledningen, och sedan kom Henrik von Eckermann och red ännu fortare på Crespo.

Ändå räckte det inte när Luca Maria Moneta satte fart på lille Coinnery. Han red i mål med nästan tre sekunders(!) marginal, en hel evighet i de här sammanhangen.

Henrik var lite besviken efteråt, men det verkar som det är omöjligt för honom att vinna på hemmaplan i Sverige.

– Det är som att det gått troll i det, suckade han.

Nåja, han var i alla fall bättre än sin chef Ludger Beerbaum. Hans höäst Chaman bjöd på fel hinder och när han på bråkdelar av sekunder insåg vilket hinder han skulle hoppa i stället slutade det i krasch. Varken häst eller ryttare skadade sig, men Henrik lovade att chefen var full av revanschlusta.

– Räkna med att det är han som kommer till segerpresskonferensen på söndag, lovade Henrik.

Rolf-Göran Bengtsson var också nöjd. Han gjorde en perfekt runda med Casall Ask (sexa), precis lagom som förberedelse inför söndag och hingsten hoppade fullkomligt strålande.

Vinnande italienaren Moneta är specialist på och känd för att ”omvända” besvärliga hästar. Han har en ridstil som är något udda, med väldigt korta tyglar och hästen mindre kontrollerad än man är van att se. Men det är en synvilla, Moneta vet exakt vad han gör och hästarna älskar honom. Monetas häst Connery såg väldigt nöjd ut när han, lite på snedden, skrittade ut från banan.

Ännu en lång dag i Scandinavium är på väg att ta slut. Fullsatt igen och enorm trängsel på Mässan i pauserna. Man har undersökt hur mycket folk handlar för och det handlar om en snittsiffra på 1500 kronor per besökare.

I en av pauserna höll sig folk dock kvar på läktaren, för då visade dressyrens förbundskapten Bo Jenå frihetsdressyr och häst på lång tygel. Det var imponerande, inte minst att se hur spänstig drygt 50-årige Jenå själv är.

I morgon lördag är det full fart igen. Men jag hoppas det åtminstone blir fem minuter över, för det skulle vara kul att se lite dagsljus.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.